Război la vârful fotbalului românesc. LPF, atac frontal la Burleanu după Comitetul Executiv. De ce au lipsit reprezentanții Ligii de la ședința în care Daum a fost numit selecționer

Redactor:
Andrei Pal
  • Publicat:
  • Actualizat:
Război la vârful fotbalului românesc. LPF, atac frontal la Burleanu după Comitetul Executiv. De ce au lipsit reprezentanții Ligii de la ședința în care Daum a fost numit selecționer

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, vineri, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul oficial, că absența președintelui Gino Iorgulescu și a celorlalți membri LPF din Comitetul Executiv nu are legătură cu numirea lui Christoph Daum drept noul selecționer al naționalei României.

Desemnarea germanului Christoph Daum (62 de ani) drept noul selecționer al naționalei a generat reacții diferite printre membrii Comitetului Executiv al FRF, dar și în lumea fotbalistică din România. Deși Daum corespunde profilului indicat de Răzvan Burleanu după eliminarea României de la Campionatul European, nu toată lumea a fost de acord cu numirea unui antrenor străin la națională.

Din cadrul Comitetului Executiv care a aprobat instalarea în funcție a lui Christoph Daum a lipsit președintele LPF, Gino Iorgulescu, și alți șase membri. Oficialii LPF au motivat neprezentarea în Comitetul Executiv susținând că „a fost un act de protest față de refuzul constant și inexplicabil cu care conducerea FRF a întâmpinat cererile fotbalului profesionist din România”.

Concret, Liga susține că Gino Iorgulescu a ținut cont de acordul scris a nouă cluburi care i-au cerut o astfel de poziție. Aceleași cluburi au solicitat transformarea obligativității folosirii unui jucător sub 21 de ani pe tot parcursul disputării Ligii 1 Orange într-o regulă opțională, pentru că cele mai multe cluburi nu sunt încă pregătite să susțină acest proiect al FRF.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al oficialilor Ligii Profesioniste de Fotbal:

„Conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal ține să-și precizeze, pentru opinia publică și pentru întreaga familie a fotbalului românesc, în cele ce urmează, punctele de vedere în legătură cu ceea ce s-a petrecut în ultimele zile. E datoria noastră și responsabilitatea pe care ne-am asumat-o față de cei care ne-au ales, dar mai ales față de oamenii care au construit în zeci de ani istoria și performanțele acestui sport.

Fotbalul românesc nu a început odată cu noi și nici măcar odată cu actuala conducere a FRF. Mari fotbaliști, începând cu Generația Guadalajara și până la Generația de Aur, nume mari ale fotbalului de altădată și ale celui de azi merită să afle adevărul, măcar și pentru simplul fapt că România le datorează enorm.

Milioane de oameni au fost făcuți fericiți de performanțele echipei naționale formată din fotbaliști care astăzi sunt îndepărtați de la orice decizie care privește partea sportivă a conducerii acestui fenomen.

De aceea credem că era normal ca, în primul rând, oamenii de fotbal să fie ascultați în problemele esențiale ale activității lor, iar în ceea ce privește numirea unui nou selecționer, măcar cu titlu informativ, dacă experiența și competența lor nu meritau ceva mai mult. Concret, președintele LPF, Gino Iorgulescu, a fost de acord ca Răzvan Burleanu, președintele FRF, să negocieze cu viitorul antrenor al echipei naționale, în acest sens împuternicindu-l pe acesta prin semnarea hotărârii Comitetului de Urgență al FRF din data de 1 iulie 2016 (vezi facsimil!). Este normal ca președintele FRF, Răzvan Burleanu, să-și asume numirea antrenorului și rezultatele viitoare ale echipei naționale, care sperăm să fie excepționale. Urmând ca propunerea de antrenor și condițiile contractuale să fie aprobate de Comitetul Executiv al FRF.

Precizăm însă că atacurile și insinuările pe această temă ale președintelui FRF sunt ridicole și lipsite de substanță. Gino Iorgulescu nu avea și nu are cum să respingă numirea unui selecționer străin, din moment ce în întreaga sa activitate a promovat nu doar jucători de altă naționalitate, ci și antrenori ca Walter Zenga, Roberto Landi sau Cristiano Bergodi. Absența președintelui LPF, a celorlalți reprezentanți ai Ligii 1 Orange din Comitetul Executiv din data de 7 iulie 2016 nu are nicio legătură cu oficializarea domnului Christoph Daum pe banca echipei naționale. Acestuia îi urăm din suflet mult succes, pentru că succesul e sinonim cu succesul naționalei României. Sperăm să fie o alegere fericită și ne bucurăm pentru prezența sa în fotbalul românesc!

Revenind la absența reprezentanților LPF din ultima ședința a Comitetului Executiv, ținem să subliniem că a fost un act de protest față de refuzul constant și inexplicabil cu care conducerea FRF a întâmpinat cererile fotbalului profesionist din România. Președintele LPF, Gino Iorgulescu, a ținut cont în luarea acestei decizii de acordul scris a nouă cluburi care i-au cerut o astfel de poziție. Aceleași cluburi au solicitat transformarea obligativității folosirii unui jucător sub 21 de ani pe tot parcursul disputării Campionatului Național Liga 1 Orange într-o regulă opțională, pentru că, într-adevăr, cele mai multe cluburi nu sunt încă pregătite să susțină acest proiect al FRF. Mai mult, președintele Gino Iorgulescu a oferit Comitetului Executiv, în numele cluburilor, 10 la sută din drepturile tv ale fiecărui an competițional pentru un fond financiar care să recompenseze cluburile care vor folosi jucători sub 21 de ani, în funcție de minutele jucate de aceștia. E vorba de o sumă de aproximativ 2.750.000 de euro, din care fiecărui club intrat în acest program i-ar fi revenit în jur de 200.000 de euro.

Conducerea FRF a respins această propunere, insistând pe ideea obligativității prezenței în teren, pe toată durata partidei, a cel puțin unui jucător sub 21 de ani. Conducerea FRF nu a înțeles și nu înțelege care sunt rigorile fotbalului profesionist, impunând dictatorial o regulă care nu există nicăieri în Europa, care e discriminatorie, care împiedică echipele să-și folosească cel mai bun „unsprezece” din lotul de care dispun. Măsura afectează toate echipele, dar mai ales reprezentantele noastre în cupele europene. Nu se poate evolua cu gândul că ai pe bancă jucători mai buni și nu îi poți folosi! Nu se poate juca așteptându-te în fiecare clipă să pregătești o schimbare și să fi obligat să faci alta, pentru a avea în teren mereu acel jucător sub 21 de ani!

Revenind la ceea ce s-a întâmplat în ședința Comitetului Executiv din 7 iulie, subliniem că nu a fost decât o formă de protest a noastră față de modul în care sunt desconsiderate cluburile din Liga 1 Orange! Nu putem ridica mâna fără să știm ce votăm, așa cum își dorește președintele FRF, care a instituit această practică în CEx. Acele vremuri ar fi trebuit să fie apuse demult, mai ales când vorbim de tineri ca Răzvan Burleanu, ales în fruntea FRF tocmai pentru că și dânsul le-a acuzat. Vedem însă că doar declarativ!

Președintele LPF. Gino Iorgulescu, a fost acuzat de lașitate. Amuzant, nu-i așa? Pentru că lașitate este să obligi membrii CEx să voteze în gol, lașitate e să te aștepți ca noi să ridicăm mâna fără a fi prezentat contractul noului selecționer. Gino Iorgulescu și-a respectat mandatul primit de la cluburi. Dacă ar fi fost doar trei cluburi, să zicem, care s-ar fi opus regulii obligativității folosirii unui jucător sub 21 de ani, atunci președintele LPF ar fi fost obligat să țină cont de majoritatea care și-ar fi dorit ceea ce-și dorește FRF. Nu e însă cazul.

Președintele Gino Iorgulescu respectă președinții și finanțatorii celor 14 cluburi și mandatul pe care aceștia i l-au încredințat.

FRF vorbește de reforme. Dar reformele din fotbalul românesc au plecat de la poziția LPF față de jucătorii tineri, Gino Iorgulescu impunând folosirea fotbaliștilor sub 21 de ani la ligile a doua și a treia. Tot LPF a impus regula lotului de 25 de jucători la Liga 1 Orange, tot LPF a instituit obligativitatea celor opt fotbaliști formați la nivel național în lot.

Gino Iorgulescu a fost acuzat că a transformat sediul LPF în sediul clubului Steaua. Gravă și urâtă acuzație! Informăm conducerea FRF, deși suntem convinși că știe acest lucru, că sediul Lgii Profesioniste e sediul Stelei în aceeași măsură în care este și al tuturor celorlalte 13 echipe din Liga 1 Orange.

Gino Iorgulescu a avut și are în permanență ușa deschisă pentru toți reprezentanții acestor cluburi, fără a face vreo diferență între ele. De altfel, dacă tot se agită falsa problemă a cetățeniei selecționerului, să spunem că și ceilalți reprezentanți ai LPF în CEx au lucrat sau lucrează cu antrenori străini. Valeriu Argăseală i-a avut pe banca Stelei pe Walter Zenga, Oleg Protasov sau Cristiano Bergodi, iar Florin Prunea a reușit să se califice în cupele europene cu CSMS Iași avându-l ca tehnician pe Nicolo Napoli.

Liga 1 Orange este principalul rezervor de fotbaliști pentru echipa națională, având 16 în preliminarii, iar la recentul turneu final din Franța al CE jucând nu mai puțin de șapte „tricolori” legitimați la echipe din primul eșalon.

Răzvan Burleanu trebuie să realizeze, alături de Gino Iorgulescu, Programul Național de pregătire și perfecționare a jucătorilor tineri. Trebuie însă să definim care sunt condițiile de infrastructură și calificare de personal, să identificăm sursele de finanțare, să definim ce așteptăm de la un jucător sub 21 de ani. Poate domnul Răzvan Burleanu vrea să desființeze Liga 1! Forțându-ne la măsuri aberante, să ajungem ca dintr-un exces de autoritate, caracteristic altor vremuri, să stricăm și echilibrul cluburilor, al comunităților pe care le reprezintă, precum și comunicarea dintre antrenorii echipelor de Liga 1 și selecționer.

Ce democrație invocă domnul Burleanu când îi reține în birou pe membrii CEx pentru a le spune ce să voteze, când îi cheamă la cine mai mult sau mai puțin de taină, când nu prezintă documente, dar invocă transparența? A apus vremea când una se spunea și alta se făcea. LPF invită la un dialog prin care să gândim ce e de făcut în fotbal, cum reformăm acest sport și nu la exerciții de imagine, la care Răzvan Burleanu poate că excelează.

Atacul la adresa presei, acuzată că ne e complice, e altă uriașă gafă a președintelui Burleanu. Presa e independentă și nu avem niciun dubiu asupra imparțialității ei. Când însă ești subiectul ei critic, constant, trebuie să te gândești dacă nu cumva greșeala e la tine. Când conduci trebuie să-ți asumi! Nu sunt de vină alții când eșecul se așează alături de tine tot mai confortabil”, se arată în comunicatul LPF.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Din anul 1980, bărbatul din imagine trăiește în pădure, fără apă sau curent electric. Ce mănâncă și din ce face bani
Din anul 1980, bărbatul din imagine trăiește în pădure, fără apă sau curent electric. Ce mănâncă și din ce face…
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ | adevarul.ro
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ | adevarul.ro
Criza forţei de muncă obligă Germania să reformeze sistemul de imigraţie şi legile privind cetăţenia. Va fi introdus un sistem bazat pe puncte
Criza forţei de muncă obligă Germania să reformeze sistemul de imigraţie şi legile privind cetăţenia. Va fi introdus un sistem…
Cum a reacționat un star al Braziliei, după ce a fost cerut în căsătorie de o fană de 17 ani
Cum a reacționat un star al Braziliei, după ce a fost cerut în căsătorie de o fană de 17 ani
S-a aflat suspendarea pe care o va primi Simona Halep. "Îi va fi aproape imposibil să mai revină în top!”
S-a aflat suspendarea pe care o va primi Simona Halep. "Îi va fi aproape imposibil să mai revină în top!”
Ce să pui în BERE pentru un GUST MAI BUN? NU vei regreta!
Ce să pui în BERE pentru un GUST MAI BUN? NU vei regreta!
Povestea fabuloasă a cuplului din imagine. Ea are 36 de ani, el 63: „Oamenii cred că soțul e, de fapt, tatăl meu!”
Povestea fabuloasă a cuplului din imagine. Ea are 36 de ani, el 63: „Oamenii cred că soțul e, de fapt,…
ȘI-A DAT DEMISIA chiar acum! Decizia momentului la MOSCOVA
ȘI-A DAT DEMISIA chiar acum! Decizia momentului la MOSCOVA
Fabulos! Cine e românul care are pensie de 29.066 de lei în fiecare lună
Fabulos! Cine e românul care are pensie de 29.066 de lei în fiecare lună
Cum arată iubita lui Ronaldo îmbrăcată în dolari, din cap până-n picioare
Cum arată iubita lui Ronaldo îmbrăcată în dolari, din cap până-n picioare
O nouă enormitate a regimului Putin: Trei ruși nevinovați, uciși de FSB
O nouă enormitate a regimului Putin: Trei ruși nevinovați, uciși de FSB
Latura Cupei Mondiale pe care Qatar ar prefera ca oamenii s-o ignore | adevarul.ro
Latura Cupei Mondiale pe care Qatar ar prefera ca oamenii s-o ignore | adevarul.ro
Bancul zilei: Maria, fată de la țară, ajunge menajeră la niște bogătași. Sub patul matrimonial găsește
Bancul zilei: Maria, fată de la țară, ajunge menajeră la niște bogătași. Sub patul matrimonial găsește
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze interzise cu Simona Trașcă de pe OnlyFans! Aici o vezi gratis fără haine
Poze interzise cu Simona Trașcă de pe OnlyFans! Aici o vezi gratis fără haine
Cel mai mic SUV SKODA are un preț foarte bun. Cehii produc cele mai fiabile mașini
Cel mai mic SUV SKODA are un preț foarte bun. Cehii produc cele mai fiabile mașini
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!