Raportul MAI asupra activității PULS: Ekeng a fost transportat cu o ambulanță dotată necorespunzător. „Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A, destinate doar transportului”. Mașinile pentru urgențe erau stricate!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Raportul MAI asupra activității PULS: Ekeng a fost transportat cu o ambulanță dotată necorespunzător.

Departamentul pentru Situații de Urgență au finalizat controlul la serviciul privat de ambulanțe PULS și au decis suspendarea acestuia timp de 30 de zile. Potrivit unui comunicat de presă, au fost găsite multe nereguli importante precum modificarea clasificării ambulanțelor, medicamente expirate și defibrilatoare cu baterii descărcate. 

Cel mai important aspect care reiese din comunicatul de presă este cel dat de tipul ambulanțelor funcționale ale celor de la PULS. Conform MAI, Patrick Ekeng a fost dus la Spitalul de Urgență cu o ambulanță de tip A destinată doar transportului pacienților, cele de tip B și C, destinate urgențelor, fiind defecte!

În urma acestui control, la serviciul de ambulanță Puls, instituțiile statului au identificat următoarele:

– modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.

– au fost identificare medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.

– pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.


UPDATE Liviu Bătineanu a ieșit de la audieri. Medicul lui Dinamo susține că și-a făcut treaba așa cum trebuie și că Ekeng nu avea nevoie de resuscitare pe teren, pentru că avea puls și respira: „Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Ekeng avea puls și respira. Din câte am înțeles de la ambulanțieri i s-a pus și monitorul, avea și pulsoximetru care indicăsaturația de oxigen. La spital a ajuns cu fibrilație ventriculară. Când l-au transportat cu targa, a intrat în fibrilație ventriculară. Nu a mai avut puls după o oră și jumătate. Treaba mea se termină când intră în ambulanță. Asistența medicală de urgență o asigură ambulanța.

Am eliberat căile respiratorii. M-am asigurat de funcțiile vitale. Avea puls, respira, dar gura era încleștată și i-am asigurat respirația. Nu imi este teamă de anchetă, de ce să îmi fie teamă? Daca putea fi salvat? Nu pot să spun eu. Probabil putea, eu știu!?”

Am eliberat căile respiratorii. M-am asigurat de funcțiile vitale. Avea puls, respira, dar gura era încleștată și i-am asigurat respirația. Nu imi este teamă de anchetă, de ce să îmi fie teamă? Daca putea fi salvat? Nu pot să spun eu. Probabil putea, eu știu!?”, a spus doctorul lui Dinamo.


UPDATE Liviu Bătineanu, medicul echipei Dinamo, și echipajul de pe ambulanța „Puls” care a fost prezent vineri seară la stadion în timpul partidei Dinamo – Viitorul, sunt audiați în aceste momente la Poliție, conform digi24.ro. Mai multe documente au fost ridicate de la Spitalul de Urgență Floreasca, acolo unde a fost dus fotbalistul Ekeng după ce a făcut stop cardiorespirator în minutul 69 al partidei amintite mai sus.

În cazul morții lui Ekeng s-a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. Surse medicale consultate de ProSport au dezvăluit, încă de sâmbătă, că medicii prezenți la locul tragediei au ratat de la un capăt la altul procedura de prim-ajutor specifică în cazurile de stop cardiorespirator. Fotbalistul a căzut pe teren în minutul 69, la scurt timp după ce intrase în joc. Ambulanța aflată la meci a ajuns lângă Ekeng după aproape trei minute. Dinamovistul a fost urcat în mașină și dus la Spitalul de Urgență, unde timp de 70 de minute s-a încercat resuscitarea sa. Sursele ProSport au afirmat că minutele pierdute până când s-a ajuns la spital au fost decisive. Conform procedurii, manevrele de resuscitare, constând în respirație artificială (fie gură la gură, fie cu ajutorul aparatului de oxigen) și masaj cardiac (fie manual, fie cu defibrilatorul) trebuie începute imediat, deoarece e foarte important ca organismul, în special creierul, să primească în continuare oxigen.El ar fi avut șanse dacă i se făceau manevre imediat. Ar fi avut șanse să scape, asta e clar, cu siguranță. Indiferent ce se găsește la autopsie, nu s-au acordat manevrele de prim-ajutor, de resuscitare, așa cum trebuia. Nu s-au acordat acolo, pe teren. Nu se poate așa ceva! După ce trec câteva minute… Până s-au dumirit ei, până l-au pus pe targă, până l-au urcat în ambulanță… Deci sunt câteva minute. Și pentru un om e fatal. S-au făcut aiurea. Sunt pasibili de sancțiuni…”, a explicat sursa ProSport.


Raed Arafat, secretar de stat în MAI, susține că au fost descoperite nereguli grave, după ce a fost declanșată o anchetă în cazul morții lui Patrick Ekeng. Jucătorul de 26 de ani a decedat după ce s-a prăbușit pe teren în meciul Dinamo – Viitorul.

A fost nevoie de încă o tragedie pentru ca autoritățile să descopere nereguli în felul în sistemul de funcționare al serviciilor private de ambulanță. Raed Arafat susține că s-au descoperit câteva deficiențe grave în cazul decesului lui Patrick Ekeng. Concluzia a fost trasă după ce a fost deschisă o anchetă. Arafat susține că vom avea mai multe răspunsuri în zilele următoare:

„Astăzi am început o acțiune de inspecție și control a DSU, și încă la momentul acesta acțiunea este în desfășurare. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcție Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit niște nereguli serioase, dar nu mă pronunț până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele și legislația sau după ce a obținut o autorizație a modificat ceva și nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost corect”, a declarat Raed Arafat, potrivit Antena 3.

Secretarul de stat din MAI susține că problemele de pe ambulanțele PULS nu sunt singulare. Arafat dezvăluie că, de-a lungul timpului, mai multe firme care asigurau servicii de ambulanță au rămas fără autorizații, din cauza modului în care funcționau: „Am oprit servicii private de ambulanță și am retras autorizația șase luni acum un an tocmai pe situații de acest gen. Am amendat servicii, amenzi foarte serioase după ce am făcut inspecții și am văzut că ceva nu este ok. Și pe serviciile publice le controlăm și inspectăm și acolo unde găsim nereguli normal că primesc amenzile și primesc sancțiunile pentru neregulile respective”.

Arafat mai spune că ambulanța cu care a fost transportat Ekeng la Spitalul Floreasca era obligată să aibă defibrilator, potrivit Legii Sportului: „Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbește de autosanitară, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clară și bate orice regulament. Legea spune că cel puțin ambulanța trebuie să fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanță de tip B. Ambulanța de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, aspirator — sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot să lipsească dintr-o ambulanță de tip B, altfel ambulanța nu mai este de tip B”.

Arafat a vorbit și despre modul în care medicii erau obligați să reacționeze, după ce Ekeng a picat pe teren: „În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (…) când cobori din mașină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în mașină. Regulile medicinei de urgență sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat”, a afirmat șeful DSU.
 

Pe aceeași temă
S-a văzut TOT! Carmen Brumă, gafă rușinoasă în mijlocul străzii. Și nu e singura! Ce alte vedete de la noi au 'comis-o'
S-a văzut TOT! Carmen Brumă, gafă rușinoasă în mijlocul străzii. Și nu e singura! Ce alte vedete de la noi au 'comis-o'
Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO
Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
„Iar mi-ai tras-o!” S-a aflat totul acum! Ultimul mesaj al lui Leo Messi pentru presedintele Bartomeu inainte sa anunte ca vrea sa plece
„Iar mi-ai tras-o!” S-a aflat totul acum! Ultimul mesaj al lui Leo Messi pentru presedintele Bartomeu inainte sa anunte ca vrea sa plece
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi? Este strict interzis
Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi? Este strict interzis
Momentul în care o Skoda este spulberată de tren, în Vrancea. O cameră video a surprins impactul teribil
Momentul în care o Skoda este spulberată de tren, în Vrancea. O cameră video a surprins impactul teribil
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Cine este şi CUM ARATĂ femeia care l-a cuminţit pe Uzzi de la BUG Mafia! FOTO de neratat
Cine este şi CUM ARATĂ femeia care l-a cuminţit pe Uzzi de la BUG Mafia! FOTO de neratat
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie