Raport de activitate al comisiei anti-blaturi: trei întâlniri în opt luni. Răzvan Burleanu: "Vor fi schimbări în acest departament"

10 apr 2014 3567 afişări Liga 1
Raport de activitate al comisiei anti-blaturi: trei întâlniri în opt luni. Răzvan Burleanu: "Vor fi schimbări în acest departament"

Imediat după instalarea lui Răzvan Burleanu în funcţia de preşedinte al FRF, toţi angajaţii de la "Casa Fotbalului" au intrat într-un proces de evaluare al cărui final va fi pe 17 mai, atunci când va fi anunţată noua organigramă a Federaţiei. Toţi cei care lucrează în structurile federale au întocmit, în cele cinci săptămâni trecute de la alegeri, rapoarte de activitate pe care le-au prezentat noilor conducători. 

Unul dintre departamentele faţă de care Răzvan Burleanu şi-a manifestat public nemulţumirea a fost cel de integritate, în cadrul căruia lucrează Ioan Hurdubaie şi Lucian Ghiţă. Acest lucru s-a întâmplat chiar luni, la ultima conferinţă de presă susţinută de preşedinte la "Casa Fotbalului": "În momentul de faţă, în Departamentul de Integritate avem doi oameni, care, spre surprinderea mea, sunt angajaţi part-time. De parcă asigurarea integrităţii unei competiţii se face part-time, de la 08:00 la 12:00 şi după aceea n-o mai faci. Vor fi schimbări şi în acest departament. Nu mai ştiu exact ce conţinea raportul de activitate al ofiţerilor de integritate, dar nu erau lucruri care să ne mulţumească". 

Trei întâlniri în opt luni

ProSport a intrat în posesia unui raport de activitate al Comisiei de Integritate pe care Ioan Hurdubaie şi Lucian Ghiţă l-au întocmit pentru perioada 1 iunie 2013 - 1 februarie 2014. Raportul a făcut parte din bilanţul anual al Federaţiei şi a fost prezentat membrilor Comitetului Executiv pe 5 martie, în ultima zi a lui Mircea Sandu ca preşedinte al FRF. În opt luni de activitate, ofiţerii de integritate au raportat doar participarea la trei întâlniri. Cea mai importantă dintre acestea, cea din 12 iunie 2013, atunci când o delegaţie a FRF a fost în audienţă la Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din cadrul Senatului, a fost programată şi, ulterior, condusă de Mircea Sandu. 


Ştiţi şi dumneavoastră că, în orice domeniu în care lucrurile o iau pe un făgaş nedorit, niciodată nu este prea târziu pentru a pune piciorul în prag
Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate FRF, în martie 2012


Ce au făcut ofiţerii de integritate ai FRF între 1 iunie 2013 şi 1 februarie 2014 (transcript din raportul prezentat în CEx pe 5 martie)

  • În data de 12 iunie 2013, o delegaţie a FRF, condusă de preşedintele Mircea SANDU , a fost primită în audienţă la Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului. Ca urmare a discuţiilor purtate cu privire la recomandările UEFA în materia combaterii trucării meciurilor. Ca urmare a acestor discuţii, în data de 23 septembrie 2013 a fost transmis către doamna senator Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei amintite, un proiect de propunere legislativă pentru incriminarea meciurilor trucate
  • În data de 5.08.2013 a fost prezentată o propunere legată de pericolul trucării meciurilor cu ocazia Adunării Generale a reprezentanţilor cluburilor de fotbal participante în Liga a II-a şi în Liga a III-a
  • În data de 12 noiembrie, la sediul AFAN s-a desfăşurat prima reuniune a Comitetului Mixt de Acţiune instituit în cadrul proiectului "Don't Fix It" şi în cadrul căruia FRF este reprezentată de un ofiţer de integritate

Ce ar trebui să facă un ofiţer de integritate

Departamentul de Integritate al FRF a fost creat la cerinţa UEFA şi tot forul european este cel care suportă salariile lui Ioan Hurdubaie şi Lucian Ghiţă. Conform cerinţelor UEFA, ofiţerii de integritate au datoria să educe familia fotbalului din ţara de provenienţă printr-un plan coerent de protecţie şi prevenţie, să armonizeze regulamentele, statutele, să implementeze sisteme şi proceduri de detectare a meciurilor suspecte de a fi trucate pentru pariuri, să coopereze cu autorităţile locale şi să implementeze sancţiuni dure tuturor celor implicaţi în trucarea meciurilor. 


Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate al Federaţiei Române de Fotbal

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.