Rapid, Petrolul, CFR şi alte 5 echipe, depunctate de FRF. Decizia se aplică din sezonul viitor doar celor care rămân în Liga 1. 6 dintre pedepsite sunt acum pe loc retrogradabil

18 mai 2015 16891 afişări Liga 1
Rapid, Petrolul, CFR şi alte 5 echipe, depunctate de FRF. Decizia se aplică din sezonul viitor doar celor care rămân în Liga 1. 6 dintre pedepsite sunt acum pe loc retrogradabil

FC Petrolul Ploieşti, FC Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Oţelul Galaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ, FC Braşov şi Metalul Reşiţa au primit sancţiuni cu depunctarea din partea Comisiei de Fond a Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii cluburilor.

În urma analizării dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licenţă pentru Liga 1, ediţia 2015-2016, prima instanţă a considerat că şapte grupări din primul eşalon şi unul din cel de-al doilea nu au îndeplinit criteriile financiare.

În consecinţă, în primul an în care Federaţia Română de Fotbal a renunţat la sancţionarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerinţelor din manualul de licenţiere, Comisia de Fond a stabilit următoarele sancţiuni: Metalul Reşiţa - 9 puncte penalizare, Ceahlăul Piatra Neamţ - 9 puncte, Petrolul Ploieşti - 6 puncte, CFR Cluj - 6 puncte, Rapid - 3 puncte, Oţelul Galaţi - 3 puncte, FC Braşov - 3 puncte, Universitatea Cluj - 3 puncte şi 50.000 de lei.

Singura echipă care va fi sancţionată cu certitudine este Petrolul

De fapt, această decizie va fi inutilă în majoritatea cazurilor, pentru că vizează numai echipele care vor evolua în Liga 1. Dintre cele opt grupări, sancţionate în total cu 42 de puncte, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Oţelul Galaţi sunt retrogradate matematic în Liga a 2-a, iar Metalul Reşiţa nu poate evolua în ediţia viitoare a Ligii 1, pentru că, din Seria a II-a a Ligii a 2-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timişoara. Deci cele trei sigur vor scăpa sigur de sancţiuni. Alte echipe situate acum pe locuri retrogradabile în Liga 1 sunt Rapid, CFR Cluj, "U" Cluj şi FC Braşov.

Singura formaţie care va suporta cu certitudine rigorile acestei pedepse (dacă nu va avea câştig de cauză la apel) va fi Petrolul. Ploieştenii sunt acum pe locul 3 şi în sezonul viitor, din cauza neîndeplinirii criteriilor pentru licenţiere, vor fi sancţionaţi (deocamdată) cu 6 puncte. Pedeapsa poate creşte dacă lucrurile nu se îndreaptă între timp. Cum echipa e în insolvenţă, patronul anchetat şi jucătorii neplătiţi de mult timp, e de aşteptat ca Petrolul - care nu se ştie cu ce echipă va porni la drum din vară - să fie afectată serios de scăderea celor 6 puncte în campionatul viitor.

Conform regulamentului, deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii 1, prin decizii ale Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea directorului de licenţiere.

După ce în ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistriţa, nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obţinerea licenţiei şi au fost retrogradate în Liga a II-a la masa verde, conducătorii grupărilor din Liga I au solicitat conducerii FRF în octombrie 2014 relaxarea condiţiilor şi eliminarea sancţiunii cu retrogradarea. Pierderea licenţei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi modificarea componenţei Ligii I după începutul competiţiei.

În 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sancţiunea cu retrogradarea, aceasta fiind înlocuită cu depunctarea şi penalizarea financiară.

Mediafax

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.