Rapid, capăt de linie! Clubul e aproape de faliment și ar putea avea soarta Craiovei

Rapid, capăt de linie! Clubul e aproape de faliment și ar putea avea soarta Craiovei
  • Publicat:
  • Actualizat:

La Comitetul Executiv din 6 iulie, când s-a decis barajul Chiajna – Rapid, s-a aprobat ca eventualele daune rezultate din procesul de la TAS să fie suportate integral de LPF

Decizia Tribunalului de Arbitraj în Sport de la Lausanne, de a introduce Concordia Chiajna în Liga 1 în detrimentul Rapidului, a produs haos în fotbalul românesc. Controversele se rostogolesc amețitor, ca o roată de tren accelerat, și nimeni nu își permite să dea verdicte. Rapid anunță procese civile teribile, Dumitru Dragomir amenință, FRF tace, așteptând referatul departamentului juridic. Mircea Sandu a anunțat astăzi o conferință de presă, dar e greu de crezut că va găsi formula care să mulțumească toată lumea.

Contestă cineva decizia?
Teoretic, decizia TAS nu este definitivă, ea putând fi atacată la Tribunalul federal elvețian. Acțiunea poate fi înaintată atât de FRF, cât și de Rapid, care, deși nu a fost parte în proces, a depus o cerere de intervenție prin intermediul avocatului Josep Vandellos. „Nu știu ce va face Rapid, eu doar i-am reprezentat la TAS”, a declarat Vadellos pentru ProSport. Conform unor surse, FRF nu intenționează să facă recurs, date fiind șansele infime de reușită.

Unde va juca Rapid?
În acest moment, e clar: Rapid nu poate juca în Liga 1 pentru că nu are licență. Cum termenul de înscriere în Liga a 2-a a trecut de mult (15 iulie), există temeri chiar și privind prezența alb-vișiniilor în liga secundă. Sunt zvonuri că imediat cu introducerea lor în competiție vor apărea contestațiile oficiale, prima urmând să vină de la CSMS Iași. „În mod normal, n-ar trebui să fie probleme, pentru că Rapid era deja înscrisă în sezonul actual într‑un eșalon superior”, spun voci din sistem. Oficial, soluția va fi votată în Comitetul Executiv de azi.

Distruși fără banii din drepturi TV
Rapid are și o altă mare problemă, legată de starea sa de insolvență. Planul de reorganizare, care trebuie aprobat în luna septembrie, este bazat pe banii din drepturile TV, aproximativ două milioane de euro. În acest moment, administratorul judiciar trebuie să alcătuiască alt plan, pe baza noilor realități financiare. Teoretic, acționarii trebuie să acopere datoriile din primul an, în jur de 1,3 milioane de euro, însă e greu de crezut că vor scoate bani din buzunar sau vor depune scrisori de garanție în acest sens. Ieri se zvonea că Zamfir și Cristescu vor să vândă clubul, în discuție fiind adus numele lui Sebastian Ghiță (Asesoft). „Exclus, eu am alte priorități”, a declarat ploieșteanul pentru ProSport.

Dacă planul de reorganizare nu este aprobat, Rapid ar putea să intre în faliment, iar echipa ar fi obligată să o ia de la capăt, din Liga a 5-a, cu o altă societate.

Mai tari ca naționala și Steaua!
Imediat după verdictul TAS, șefii Rapidului au anunțat că vor da în judecată FRF și vor cere daune de minimum trei milioane de euro. Finanțatorul Adrian Zamfir a declarat sâmbătă că Rapid semnase un contract de publicitate în valoare de trei milioane de euro cu Murfatlar, pe un an, înțelegerea fiind condiționată de prezența echipei în Liga I. Precizare obligatorie: nici măcar naționala, în anii de glorie, nu a avut un partener anual de trei milioane de euro, iar Steaua nu găsește un sponsor care să dea un milion de euro pentru a apărea pe tricouri.

Avocat de la Anamaria Prodan
Pentru acțiunea în justiție, rapidiștii au primit o mână de ajutor de la Anamaria Prodan, care și-a trimis avocatul să-i ajute pe giuleșteni. Aceștia vor fi reprezentați în proces de Dan Idita. „Pentru a îndrepta o decizie care aparține organismelor FRF și din respect pentru suporterii giuleșteni, federația ar trebui să invite Rapidul în Liga I. La fel și cu CSMS Iași. Am avea o primă ligă cu 20 de echipe”, a declarat Idita pentru ProSport.
Rapid a anunțat că va demara azi procesul cu FRF, însă trebuie să se înarmeze cu răbdare. Acțiunea nu-i va schimba situația, iar un verdict definitiv și irevocabil nu va fi dat mai devreme de doi ani.

Dezafiliere, faliment sau resemnare?
Decizia rapidiștilor de a se război cu federația a fost taxată imediat de Dumitru Dragomir. „Dacă ne dă în judecată, Rapid dispare, se duce în Liga a 5-a”, a punctat șeful LPF, făcând referire la articolul de regulament care a dus la dezafilierea Craiovei. Conform normelor UEFA și FIFA, Rapid este obligată să respecte o decizie TAS, iar dacă se îndreaptă împotriva FRF trebuie să se adreseze mai întâi instanțelor sportive. În criză de soluții și având sabia falimentului deasupra capului, s-ar putea însă ca patronii giuleșteni să‑și asume acest risc, devenind al doilea caz „U” Craiova.

Liga plătește daunele
Supărarea lui Dragomir este însă justificată. La ședința Comitetului Executiv în care s-a decis disputarea barajului s-a mai hotărât, la propunerea sindicalistului Dumitru Costin, ca eventualele daune rezultate din procesul de la TAS să fie suportate integral de LPF. Iar Dragomir a fost obligat să-și asume decizia! „Dacă merg la TAS și câștigă, chiar și peste șapte luni, poate fi exclusă echipa câștigătoare. Iar daunele vor fi suportate integral de Liga Profesionistă de Fotbal”, a precizat Mircea Sandu, la vremea respectivă. Inițial, șeful FRF a militat pentru „varianta cu 17 echipe”, dar a îmbrățișat imediat propunerea de completare a celui de-al 18-lea loc printr-un baraj. Dintre cei opt membri prezenți la CEx, unul singur a fost împotrivă (votul a fost secret).
Un alt aspect care contribuie la starea de tensiune a șefului LPF: Dragomir a dat Rapidului un avans de 200.000 de euro din drepturile TV și nu știe cum își poate recupera acum banii.

Vor excluderea Concordiei
Rapidiștii au de gând să conteste dreptul ilfovenilor de a juca în Liga I, invocând faptul că echipa antrenată acum de Ionuț Chirilă a pierdut în două rânduri meritul sportiv. În această după-amiază, conducătorii giuleștenilor vor avea o ședință cu fotbaliștii, în urma căreia vor ști pe cine se bazează în Liga a II-a. După anunțarea deciziei TAS, mai mulți jucători au anunțat că vor să plece de la Rapid, conștienți fiind că acționariatul nu le va putea achita salariile în Liga a II-a.


Va fi greu să ținem în Liga a II-a toți acești jucători pe care i-am adus în ultima vreme. Ei au pretenții mari, de Liga I
Nicolae Cristescu, patron Rapid

Dom”ne, nu își dă nimeni demisia! TAS e instanța supremă în sport, noi trebuie să respectăm deciziile luate acolo
Dumitru Dragomir, președinte LPF

Din exterior se vede ca un lucru caraghios. Nu știu cum se va reuși să se treacă peste acest moment. Decizia de pe plan intern trebuia să fie luată cu gândul la ceea ce se poate întâmpla la TAS
Mircea Lucescu, antrenor Șahtior Donețk
 

 

Clasamentul prezentat de LPF, după decizia TAS

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen