Rapid, ca şi retrogradată în Liga II! Precedentul care le provoacă frisoane giuleştenilor

9 mai 2013 15023 afişări Liga 1
Rapid, ca şi retrogradată în Liga II! Precedentul care le provoacă frisoane giuleştenilor

Mircea Sandu încearcă să-şi refacă relaţia cu Vizer, ruptă în 2011. Din acest motiv n-ar putea explica vreun posibil bilet de favor pentru Rapid

Soarta sezonului 2013/2014 al Ligii I se va decide mâine, când Comisia de Apel pentru acordarea licenţei cluburilor va da un verdict final şi definitiv în cazul celor patru dosare respinse la prima instanţă: Rapid, Universitatea Cluj, CS Severin şi Oţelul Galaţi. Soluţia comisiei poate reconfigura prima scenă, unde pot juca doar echipele care şi-au câştigat acest drept prin merit sportiv, deţinătoare de licenţă. Cu alte cuvinte, locurile vacante nu mai pot fi completate cu „plombe” din Liga a II-a, sau cu formaţii retrogdate.

Nici TAS nu i-a salvat în 2011

Până atunci, ProSport aduce în actualitate o poveste din urmă cu doi ani, care poate explica succesiunea evenimentelor care urmează, precum şi dilema care se rostogoleşte pe culoarele FRF. În mai 2011, Comisia de Apel respingea licenţa echipei FC Bihor, aflată pe poziţie de promovare din Liga a II-a în Liga I. Situaţia formaţiei finanţate de Marius Vizer era similară cu cea de acum a Rapidului, dacă nu chiar un pic mai bună, fără datorii în rândul jucătorilor. La momentul judecatei, ambele grupări nu aveau validat în justiţie planul de reorganizare (şi FC Bihor se afla în insolvenţă), condiţie obligatorie pentru acordarea licenţei.
Echipa orădeană a apelat la TAS, unde a pierdut, iar la doar câteva zile după decizia Tribunalului de la Lausanne i-a fost aprobat planul de reorganizare de către judecătorul sindic. Prea târziu, după accepţiunea FRF! Dosarul Rapidului este programat la Tribunalul Bucureşti pe 17 mai, la şapte zile după verdictul final al Comisiei de Apel pentru acordarea licenţei cluburilor. Mergând pe firul logic, tot prea târziu!

Vizer, preşedinte la SportAccord, deasupra FIFA

De ce a atât de important acest caz? La momentul respectiv, Mircea Sandu era într-o relaţie de amiciţie cu Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, un important om de afaceri extrem de influent pe plan sportiv, financiar şi relaţional. „N-am ce să fac. Am mâinile legate. Trebuie să respectăm regulamentele, iar comisia de licenţiere este organism independent”, a fost mesajul pe care Sandu i l-a transmis lui Vizer. Fostul judoka n-a înghiţit umilinţa, mai ales că a simţit că echipa sa a căzut la mijloc, într-un război în care era vizată Poli Timişoara. „Am ajuns să trăim în fotbal vremurile comuniste. Se conduce în mod dictatorial, oligarhic”, a fost contraatacul lui Vizer, lansat la TV...

Timpul a trecut, iar tensiunea s-a mai estompat. În ultimii doi ani, Mircea Sandu a căutat să se reapropie de Marius Vizer, care are şanse mari să devină la finele acestei luni preşedintele SportAccord, organizaţie care are sub umbrela sa toate federaţiile internaţionale, olimpice şi non-olimpice. Inclusiv FIFA. Atent la detalii, Mircea Sandu ştie că i-ar fi greu în acest context să explice de ce Rapid ar primi licenţa în timp ce FC Bihor a fost decapitat.

30.000-35.000 de euro factura la TAS

Dintre cele patru echipe cu probleme, Rapid este un caz special. De ce? Pentru că „Giuleştina” înseamnă spirit, tradiţie, spectacol şi patimi, un amalgam de emoţii şi paradox care a dat ani buni culoare Ligii I. Una este să ai în competiţie o echipă de talia Rapidului, în jurul căreia se poate construi oricând noţiunea de „derby”, şi altceva este să vinzi imaginea unor cluburi surogat, fără fani şi fără tradiţii. CS Severin pare deja resemnat, iar U Cluj, chiar dacă nu depune armele, e într‑o situaţie mai critică decât „vişiniii”. Doar Oţelul e cea mai puţin vulnerabilă – soarta ei depinde de „câteva documente justificative”, pe care de alt­fel le-a şi depus la FRF.

Ce se poate întâmpla după 10 mai? După verdictul Comisiei de Apel, cluburile au la dispoziţie 21 de zile pentru a se adresa TAS şi de a obţine un răspuns în regim de urgenţă de la Lausanne. Problema este că la Tribunalul Sportiv se verifică doar legalitatea sau nelegalitatea deciziilor date de organul naţional competent. Ceea ce înseamnă o şansă infimă de reuşită din partea petenţilor. Plus că există şi un aspect descurajant: taxele şi avocaţii costă între 30.000 şi 35.000 de euro!

16 echipe şi sistem play-off?

Ce se întâmplă dacă Rapid şi U Cluj nu iau licenţa şi ajung în Liga a II-a? Conform ROAF, ambele fiind deasupra liniei de supravieţuire, nu există posibilitatea de a fi înlocuite cu alte formaţii. Prima ligă ar urma să se dispute sezonul viitor în numai 16 formaţii, ceea ce ar putea să afecteze interesele deţinătorilor de drepturi TV. FRF poate găsi însă o soluţie mulţumitoare pentru toţi: schimbarea sistemului competiţional (se pot face modificări cu 15 zile înainte de starul sezonului). S-ar putea face un campionat tur-retur cu 30 de etape, plus sistem play-off / play-out, mai atractiv pentru televiziuni. Despre acest sistem a vorbit de altfel Mircea Sandu inclusiv la ultima sa conferinţă de presă, organizată luna trecută.


Ultimul zvon: FRF ar convoca un Comitet Executiv de Urgenţă în care să se decidă păstrarea licenţei doar la cupele europene


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.