Radiografia sezonului 2013-2014. Liga 1 nu mai are bani, valoare şi nici marfă de export. Evoluţia pieţei jucătorilor din România

3 iun 2014 6453 afişări Liga 1
Radiografia sezonului 2013-2014. Liga 1 nu mai are bani, valoare şi nici marfă de export. Evoluţia pieţei jucătorilor din România
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Steaua a câştigat campionatul intern, competiţie care pierde din valoare şi de care profită doar echipele nou-promovate. Expunerea TV le creşte semnificativ valoarea jucătorilor care vin din ligile inferioare, în timp ce cotele fotbaliştilor consacraţi stagnează sau scad

Un nou sezon de Liga 1 s-a încheiat, iar semnalele pentru viitor nu sunt prea optimiste. Printre insolvenţă şi faliment îşi face loc şi degradarea. Cu excepţia câtorva echipe, Liga 1 trece printr-o acută nevoie de bani şi de valoare. Concret, la finalul sezonului trecut campionatul intern valora 303,45 milioane de euro, conform site-ului de specialitate transfermarkt.co.uk. Un an mai târziu valoarea a scăzut cu 70 de milioane, ceea ce înseamnă o prăbuşire de aproape 25%.
Totuşi, de unde vine această scădere? Site-ul mai sus menţionat calculează valoarea individuală a fotbaliştilor care activează în competiţia internă. Ca exemplu stă campioana României, Steaua. În luna mai a anului 2013, echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf valora 43,8 milioane de euro. În prezent, jucătorii campioanei sunt evaluaţi la 37,83 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 13 procente. Chiar şi aşa, formaţia din Ghencea este cea mai valoroasă din Liga 1, fiind urmată de câştigătoarea Cupei României, Astra Giurgiu, al cărei lot este estimat la 26,4 milioane de euro. Topul este completat de Dinamo, jucătorii clubului din Ştefan cel Mare fiind evaluaţi la 19,33 milioane de euro.
La polul opus sunt echipele care au promovat la sfârşit sezonului trecut. Valoarea lotului cu care a promovat ACS Poli era de 2,78 milioane de euro. După un sezon în Liga 1, la finalul căruia echipa bănăţeană a retrogradat, echipa este evaluată la 8,15 milioane. Practic, echipa şi-a triplat valoarea deşi nivelul fotbalistic a rămas acelaşi.

Liga 1 creşte portari

O nouă dovadă a nivelului fotbalistic scăzut este topul jucătorilor filtraţi după sumele la care sunt estimaţi. Dacă la nivel mondial, primele poziţii sunt ocupate de atacanţi precum Messi, Ronaldo sau Bale, în Liga 1 portarii sunt cei mai scumpi fotbalişti. Astfel, Mario Felgueiras (CFR Cluj) şi Ciprian Tătăruşanu (Steaua) ocupă primele două locuri. Portughezul este estimat la 3,7 milioane de euro, iar goalkeeper-ul Stelei la 3,4. Printre primii cinci îşi face loc şi cel care stă între buturile lui Dinamo, Cristian Bălgrădean, a cărui valoare este de 2,5 milioane.
Interesant este că primii doi sunt ca şi plecaţi din campionatul intern. Felgueiras şi-a manifestat dorinţa de a părăsi Liga 1 şi mai multe cluburi europene au început să se intereseze de serviciile sale. Pentru a-i da drumul în această vară, CFR Cluj cere 4 milioane de euro. Situaţia lui Tătăruşanu este mai simplă. Goalkeeper-ul Stelei rămâne liber de contract la finalul acestui sezon competiţional şi presa din Italia susţine că are deja un acord semnat cu Fiorentina.
Din rândul jucătorilor de câmp se evidenţiază fotbaliştii campioanei. Chipciu (3,2), Gardoş (3), Tănase (2,75), Pintilii (2,3) şi Latovlevici (2,3), obişnuiţi ai echipei naţionale, sunt în top 10 al celor mai valoroşi fotbalişti din Liga 1.

Transferuri multe, bani puţini

O altă dovadă că Liga 1 nu trece prin cele mai bune momente o reprezintă transferurile de jucători. Deşi Vlad Chiricheş a bătut la capitolul „plecări“, situaţia generală nu este foarte bună. Majoritatea echipelor au preferat să abordeze o strategie mai ieftină, dar nu foarte eficientă. Cluburile din Liga 1 au înrolat fotbalişti liberi de contract a căror valoare nu putea aduce un plus competiţiei. Chiar şi repatrierile lui Adrian Mutu şi Ianis Zicu s-au făcut fără ca Petrolul să plătească o sumă de transfer, cei doi venind liberi de contract.

Străini mulţi, dar slabi

Campionatul intern continuă să fie unul care mizează pe fotbaliştii străini, dar ieftini. În sezonul recent încheiat, în Liga 1 au evoluat nu mai puţin de 155 de jucători veniţi din alte ţări, dar a căror valoare totală este de 40 de milioane de euro. Printre cei mai mulţi sunt brazilienii (20) şi portughezii (18). Însă calitatea fotbalistică nu este direct proporţională cu numărul pentru că jucătorii veniţi din ţara care va organiza în această vară Campionatul Mondial au o valoare estimată de 1,8 milioane euro, în timp ce conaţionalii lui Cristiano Ronaldo au o valoare de 3,7 milioane.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.