Psihologul lui Dinamo, despre gafele care au afectat echipa: „Și arbitrii au nevoie de consilere psihologică! Dacă vrem performanță, ne trebuie un mental puternic”

Psihologul lui Dinamo, despre gafele care au afectat echipa:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Andreas Hniatiuc (38 de ani) este psihologul lui Dinamo din această vară. Anul trecut, el a făcut parte din stafful tehnic al echipei feminine de handbal a CSM București, câștigătoare a Ligii Campionilor 2016, și din staff-ul echipei feminine de volei a aceluiași club, câștigătoare a Challenge Cup 2016.
  • Hniatiuc organizează pe 10 și 11 decembrie un curs de psihologie a performanței în sport, la care îi invită pe toți managerii și antrenorii din fotbal și din sportul românesc, dar și pe arbitri!

În sportul de mare performanță, antrenamentul mental are un rol decisiv în obținerea perfomanțelor. Cum le refaci moralul jucătorilor de la Dinamo după un meci ca acela cu Astra? Ai avut discuții cu fiecare în parte sau cu tot grupul? Ai dat-o pe arbitraj sau sunt alte metode de ridicare a moralului?

Antrenamentul mental este o componentă importantă din planul de pregătire a sportivilor. Referitor la abordarea jucătorilor, nu discut detalii legate de arbitraj, detalii referitoare la organizarea jocului sau aspecte de ordin tehnico-tactic. Rolul psihologului este acela de a ajuta sportivii să descopere și să își valorifice resursele, de a-i responsabiliza în fața provocărilor și de a le oferi suportul necesar autodepășirii. Jucătorii trebuie să se concentreze asupra a ceea ce au de făcut, și nu asupra factorilor externi, să aibă spirit de echipă, o atitudine pozitivă și să joace curajos, până la finalul meciului. Ambiția, curajul, spiritul de luptă și respectul sunt singurele valori care te duc spre performanță.

Cum vor fi jucătorii la meciul cu ACS Poli din punct de vedere mental? Au avut timp să își revină?
Uneori, în viață, trebuie să îți revii imediat după un eșec, cu atât mai mult în sport, unde totul se desfășoară sub presiunea rezultatului și nu avem timp de lamentări. Rezultatul oricum nu se schimbă. Ei trebuie să fie puternici, determinați și cu gândul la meciul următor, pentru că doar așa putem obține punctele atât de necesare.

Arbitrii au nevoie de consiliere psihologică?
Depinde de nivelul aspirațiilor fiecăruia. Dacă un sportiv de top trebuie sa aibă un psihic puternic, de ce nu ar fi valabil și în cazul arbitrilor? Arbitrii sunt expuși permanent presunii emoționale venite din partea jucătorilor, a antrenorilor,  a conducătorilor și a publicului. A fi echilibrat din punct de vedere emoțional, a fi echidistant și obiectiv reprezintă garanția unor decizii corecte. Din păcate, în România, arbitrii evită să își asume responsabilitatea deciziilor, sunt sensibili la critică și de multe ori ies în față prin comportamente care stârnesc nemulțumirea tuturor. Am văzut jucători care își recunosc greșeala, antrenori care își asumă răspunderea unor decizii, dar mai rar arbitri care să dea dovadă de curaj și obiectivitate, recunoscând că au luat o decizie greșită.

Nevoia de psihologi în sportul românesc

Am înțeles că organizezi un curs despre psihologia performanței în sport…
Da, este un curs de inițiere și instruire în psihologia sportului, organizat sub egida Asociației pentru Psihologia Sportului, cu sprijinul Sports Business Academy. În calitate de președinte al APPS, voi susține nevoia cooptării unor specialiști în psihologie în cadrul structurilor sportive. Cursul se adresează atât celor implicați în sport, antrenorilor, sportivilor, managerilor, cât și psihologilor care doresc să urmeze o carieră în sport. Sunt perfect conștient de faptul că și în cazul psihologilor trebuie să urmărim un anumit nivel de competență,  pe care aceștia trebuie să îl atingă pentru a reuși în sportul de performanță.

Unde și când va fi acest curs?
În București, pe 10 și 11 decembrie 2016. Vom discuta despre nevoia de schimbare în sportul românesc, despre formarea mentalității sportivului, despre rolul psihologului în sportul românesc, despre metode și tehnici de evaluare și optimzare a sportivului. De asemenea, vom desfășura o serie de activități practice, menite să le ofere celor prezenți o perspectivă corectă asupra rolului psihologului în pregătirea sportivului.

Cursuri de psihologia sportului, special pentru arbitri!

Se pot înscrie și arbitrii la curs? Și pe cine mai aștepți?
Desigur! Participarea acestora ar fi chiar un semnal pozitiv, din multe puncte de vedere. În țări precum Germania, Olanda, Anglia, forurile federale organizează, în mod curent, cursuri de psihologia sportului adresate exclusiv arbitrilor. Îi așteptăm pe toți cei care sunt implicați în sport și își propun să obțină cunoștinte de specialitate, menite să îi ajute în carieră.

Crezi că vor veni și reprezentanți ai cluburilor (antrenori, conducători) din Ligile 1 și 2 sau de la handbal, baschet, tenis, alte sporturi?
Scopul acestui curs este acela de a oferi celor interesați o alternativă reală în vederea obținerii performanțelor. Așadar, toți cei enumerați de tine, toți cei care își doresc să contribuie la progresul sportului românesc, sunt bineveniți, indiferent de ramură sportivă, funcție sau clubul pe care îl reprezintă.

„Uitați-vă la metodele de lucru de afară!”

De ce crezi că în România psihologia sportului nu este un domeniu la fel de exploatat și cunoscut publicului, precum în țările cu tradiție și performanță în sport?
Explicațiile ar fi ample și multiple. Pe scurt, pentru că nu avem o cultură sportivă adecvată, pentru că, încă din facultate, psihologia sportului nu este promovată corespunzător, pentru a stârni interesul viitorilor psihologi, pentru că nu avem deschiderea și viziunea necesare pentru a accepta că suntem  cu mult în urma celor de „afară”, iar pentru a reveni în elita sportului, ar trebui să avem curajul de a prelua, de la cei care reușesc, modele de lucru și strategii moderne. Antrenorii si managerii din sportul românesc ar trebui să fie la curent cu metodele de lucru de afară și să le implementeze în sistemul de la noi, cât mai rapid, pentru a redresa situația actuală. Psihologul sportiv trebuie să aibă un rol activ, să aducă echilibru în tot acest context atât de agitat și contraperformant. Din păcate, în prezent, în sportul românesc rivalitatea a ajuns să fie greșit înțeleasă, sportivii se jignesc reciproc, arbitrii fac greșeli care decid ierarhii, antrenorii se sabotează între ei, managerii fac abuz de funcție, iar publicul este din ce în ce mai dezinteresat și ostil. Toate aceste aspecte reflectă rezultatele  sportului românesc, mai ales  când vine vorba despre participarea în competițiile internaționale. Priviți către eșecul general al loturilor naționale de juniori, către eșecul naționalei de la Campionatul European de fotbal sau către dezastrul de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice.

Are nevoie sportivul român de psiholog?
Orice sportiv care își propune să-și depășească limitele de moment ar trebui să aibă un mental puternic, iar asta se dobândește doar printr-un exercițiu constant, pe baza suportului venit din partea unui specialist. Lumea trebuie să înțeleagă corect rolul psihologului în sportul de performanță. Acum vreo 15 ani, când au apărut preparatorii fizici în sportul românesc, antrenorii de modă veche spuneau că pregătirea fizică asistată de un specialist este un moft. Azi, orice club serios are în componența staffului tehnic un preparator fizic, un medic specialist, un kinetoterapeut și un psiholog. Aceste aspecte sunt acoperite în țările dezvoltate din punct de vedere al performanței sportive de zeci de ani și reprezintă un act de responsabilitate și normalitate în sport. Am tot afirmat de-a lungul timpului că sportul românesc are  nevoie de specialiști în domeniul psihologiei, în condițiile în care sub aspectul obținerii performanțelor pe plan extern suntem din ce în ce mai în urmă, resursele financiare și umane sunt tot mai limitate și, în tot acest context, trebuie să știm să exploatăm la maxim potențialul sportivilor noștri.

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup