ProSport face analiza celui mai vechi derby din România. Află toate detaliile înainte de semifinala Cupei României, CFR – „U” Cluj

ProSport face analiza celui mai vechi derby din România. Află toate detaliile înainte de semifinala Cupei României, CFR -
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • CFR Cluj – „U” Cluj își desfășoară astăzi, de la ora 21:30, un nou episod dintr-un derby disputat de aproape un secol.
  • Echilibrul este semnul sub care se va disputa diseară prima manșă din semifinala clujeană a Cupei României, ediția 2014-2015.

Un derby vechi de 95 de ani își desfășoară astăzi un nou episod. Patimă, ambiții, controverse, jocuri de culise. De toate au avut parte în ultimii ani partidele dintre CFR și „U” Cluj. Derby-ul de astăzi, de la ora 21:30 (transmis în direct de postul TV Sport.ro), se joacă în circumstanțe speciale, cu două echipe intrate în insolvență și cu griji mari în campionat. ProSport face radiografia derby-ului Transilvaniei pentru un loc în finala Cupei României.

Au luat antrenor „de-ai casei”

Asemănările dintre cele două echipe rivale sunt mai evidente decât oricând în ultimul deceniu și pornesc inclusiv de pe băncile tehnice. În contextul unor probleme financiare evidente, ambele cluburi au mers pe latura afectivă atunci când au ales antrenorii și au adus tehnicieni „de casă”.

Eugen Trică a fost omul cheie al CFR-ului ca jucător la primul titlu obținut de clujeni și are trei ani petrecuți ca fotbalist în Gruia. Nu e prima dată când se apelează la soluția Trică pe bancă, acesta mai pregătind gruparea în 2013.

Situația este similară și la Universitatea. Adrian Falub, noul antrenor a jucat opt sezoane la „șepcile roșii” și a mai antrenat „U” în 2007, când a promovat-o din Liga 1. „Eram cel mai mare suporter, dar acum încerc să mă îndepărtez de latura sentimentală și să fiu profesionist”, a spus Falub.


Trică are două meciuri oficiale ca antrenor la CFR în acest sezon, în timp ce Falub este la debut. Foto: Dan Tăuțan

„Falub, cinci ani de experiență peste Trică”

Din punctul de vedere al carierei, Adrian Falub (43 de ani) are de partea sa un plus de experiență față de Eugen Trică (38 de ani). Falub este la al optulea mandat ca antrenor, față de doar șase mandate, cât are Trică. Și experiența în Liga 1 este mai importantă pentru Falub, care a bifat 45 de partide ca antrenor în primul eșalon la „U” Cluj, Unirea Alba Iulia, FCM Târgu Mureș și ASA, având o rată de 0,8 puncte pe meci, în cei nouă ani de antrenorat. De partea cealaltă, Eugen Trică a pregătit doar CFR în prima ligă, având până acum zece partide în două mandate. Trei victorii, cinci egaluri și două înfrângeri e bilanțul antrenorului de acum al fostei campioane a României, care și-a început în 2010 cariera de tehnician.

„Atacăm” vs.”Îi așteptăm să atace”

În ceea ce privește tactica celor doi din această seară, aceasta pare să le definească și stilul de antrenori. Eugen Trică e recunoscut ca un tehnician de moral, care se bazează mult pe felul în care își motivează jucătorii. „CFR va ataca. Vom fi agresivi”, a dezvăluit Trică. Adrian Falub e, în schimb, un antrenor mult mai precaut, pentru care organizarea defensivă are cel mai important rol. „Îi așteptăm să ne atace”, a spus Falub, lăsând să se înțeleagă faptul că va prefera jocul pe contraatac.

Falub schimbă sistemul

Este de așteptat ca în această seară cele două echipe să folosească sisteme apropiate. Atât Trică, cât și Falub preferă un sistem cu 4-2-3-1, cu doi închizători clasici. Dacă pentru CFR acesta este un sistem deja obișnuit, fiind folosit și de Miriuță, pentru „U” Cluj ar fi o noutate. George Ogăraru a preferat în primele două etape din retur un sistem 4-3-3.


Echipe probabile:

CFR Cluj: Amadio – Vereș, Larie, Ene, Lopes – Muniru, Carp – Deac, Chanturia, Jazvic – Tade
„U” Cluj: Veselovsky – Ciupe, Skvorc, Neag, Martins – Costin, Kovacs – Viveiros, Ceppelini, Mengolo – Lemnaru


Supraviețuitorii derby-ului

Problemele financiare de la CFR Cluj și schimbările de antrenori de la Universitatea au dus la modificări esențiale în loturile celor două echipe față de la ultimul derby. În septembrie, echipa din Gruia se impunea cu 1-0 în campionat, după un gol marcat de Tiago Lopes în ultimul minut de prelungiri.

Față de echipa cu care CFR a început atunci doar Larie, Muniru, Jakolis și Tade au „supraviețuit” și pot evolua și astăzi. De cealaltă parte, „U” mai are în lot cinci dintre titularii de atunci. Veselovsky, Skvorc, Ciupe, Viveiros și Mengolo au jucat în septembrie și au șanse mari să joace în această seară.

Oamenii cheie: Tade vs. Lemnaru

Ultimele două partide jucate în Gruia au fost decise de fundașii laterali. Ciupe a marcat pentru victoria Universității din martie 2014, în deplasare, iar Lopes a decis derby-ul din septembrie. Cu toate acestea, cei mai periculoși oameni din această seară sunt golgheterii Tade (10 goluri) și Lemnaru (3 goluri).

Ivorianul a revenit la CFR după ce a încercat fără șanse să se transfere în iarnă. Gregory Tade este la cel mai bun sezon din carieră, reușind 10 goluri în 14 partide în actuala stagiune. Atacantul cotat la peste 1 milion de euro de oficialii echipei are un procentaj de un gol la 116 minute jucate, iar în Cupa României are o medie și mai bună, cu două goluri în două partide. „Motivația sa este să ajungă golgheterul României. Orice atacant vrea asta”, a spus Eugen Trică.

Spre deosebire de Tade, Lemnaru este într-o pantă descendentă, dar Falub se bazează pe el, în duelul pentru titularizare cu Castillion. Atacantul de 30 de ani, evaluat la 800.000 de euro a marcat trei goluri în acest capionat, după revenirea de la Steaua, în opt partide. Față de sezonul trecut, când marcat 13 goluri, media de reușită a lui Lemnaru a scăzut la 189 de minute jucate pentru un gol. În Cupa României, atacantul lui „U” Cluj are un gol în două partide jucate. „Și el suferă pentru că nu marchează. Trebuie să se elibereze de presiunea aceasta și să se gândească doar la joc”, a spus Falub despre Lemnaru.


Tade și Lemnaru sunt principalii oameni de gol ai celor două echipe clujene. Foto: Dan Tăuțan

Ciupe, omul istorie. Golul victoriei după 42 de ani

Universitatea Cluj a așteptat mai bine de patru decenii pentru o victorie în derby. Aceasta s-a produs în martie 2014, când echipa antrenată atunci de Mihai Teja se impunea cu 2-1 în Gruia. Golul victoriei a fost marcat atunci de Raul Ciupe, iar „U” s-a impus după 42 de ani într-un meci cu rivala din oraș. „Am simțit o bucurie pe care nu o pot explica în cuvinte”, a spus Ciupe după acea partidă.

Derby nebun în 2008

Cea mai antologică partidă jucată în Cupa României de cele două echipe s-a produs în toamna lui 2008. Atunci „U” Cluj, care era în liga a doua, întâlnea CFR din postura de campioană. S-a terminat 3-3 după prelungiri, iar la penalty-uri CFR s-a impus cu scorul final de 14-13.

Fostul jucător al lui Universității, Rareș Soporan, a intrat atunci în istoria derby-urilor, executând patru penalty-uri. Pe trei dintre ele le-a transformat (două în timpul regulamentar), iar pe al patrulea l-a ratat și CFR a mers mai departe. „Nu se poate descrie în cuvinte cu mă simțeam la pauză când era 2-0. Pot spune că am avut emoții la primul penalty, la al doilea și al treilea n-am mai avut, în timp ce la ultimul presiunea era deja mare și Nuno Claro m-a anticipat”, a povestit Soporan. Și Eugen Trică a jucat în acel meci. „A dat două goluri. A fost un meci foarte frumos”, și-a amintit antrenorul CFR-ului.


Soporan a intrat în istoria meciurilor dintre CFR și „U” Cluj ca fiind executantul a patru penalty-uri într-un singur meci

CFR, mai valoroasă „pe foaie”

Echilibrul dintre cele două mari rivale se observă și din analiza loturilor de pe site-ul transfermarkt.de. CFR e evaluat astăzi la puțin peste 12 milioane de euro, în timp ce valoarea totală a jucătorilor Universității este de 9,4 milioane de euro. Cel puțin teoretic, cel mai valoros jucător din derby este Gregory Tade, cotat la 1,3 milioane de euro în condițiile în care Camora e accidentat. Valentin Lemnaru, cu o valoare de piață de 850.000 de euro, este considerat cel mai valoros jucător al Universității.


Cifrele derby-ului:

12,3 milioane de euro e valoarea lotului lui CFR, față de 9,4 milioane a jucătorilor de la „U” Cluj
1 victorie în 42 de ani are Universitatea împotriva CFR-ului
1 gol la 116 de minute este media lui Tade, cel mai periculos jucător pentru U Cluj
1 gol la 189  de minute este media lui Lemnaru, cel mai periculos jucător pentru CFR
9 ani de antrenorat are Adrian Falub, în timp ce Eugen Trică are 4 ani
0.8 puncte pe meci este media lui Adrian Falub în Liga 1, față de 1,02 puncte pe meci cât are Eugen Trică în aceeași competiție
3 Cupe ale României a câștigat CFR (2008, 2009, 2010). Universitatea Cluj are una singură (1965)
18 meciuri are Larie în acest sezon, cel mai utilizat jucător de la CFR
16 partide au Mengolo și Raul Costin în acest sezon, cei mai utilizați jucători de la „U” Cluj

 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…