"Proiect", cuvântul care în Liga 1 înseamnă demitere sigură. 44 de antrenori au început proiecte "tentante"

29 apr 2014 2930 afişări Liga 1
"Proiect", cuvântul care în Liga 1 înseamnă demitere sigură. 44 de antrenori au început proiecte "tentante"
  • 44 este numărul total de antrenori care au condus echipe în Liga 1 în acest sezon
  • FC Braşov conduce topul, Cornel Ţălnar fiind al cincilea antrenor al echipei patronate de Ioan Neculaie în acest campionat
  • Cristi Pustai şi Liviu Ciobotariu sunt ultimii antrenori ieşiţi din circuitul primei ligi

Stabilitatea la nivelul băncii tehnice este una din condiţiile esenţiale pentru ca o e ochipă de fotbal să performeze. Cluburile din Liga 1 nu par a fi convinse de acest aspect, în acest sezon înregistrându-se 29 de schimbări de antrenori. Finanţatorii din prima ligă se pot însă acum ascunde după exemplele venite din campionate mult mai importante. Săptămâna trecută, Manchester United, club la care Alex Ferguson a stat 27 de ani, l-a demis pe David Moyes după doar 10 luni. “La începutul anilor ’90 râdeam de italieni şi de modul în care îşi bat joc de antrenori, acum am început să ne obişnuit şi noi cu asemenea practici”, a declarat fostul internaţional englez Gary Neville.

În Liga 1, frecvenţa demiterilor este aproape năucitoare. În majoritatea situaţiilor, atât conducătorii, cât şi antrenorii proaspăt numiţi în funcţie vorbesc la fiecare început de drum despre importanţa proiectului. “Avem un proiect foarte bun”, “Proiectul nostru este unul serios”, “Proiectul conducerii m-a convins să vin aici” sunt sintagmele arhicunoscute auzite la fiecare conferinţă de presă, care anunţă învestirea în funcţie a unui antrenor în Liga 1.

Acţiunile ulterioare ale conducătorilor contrazic în mod clar ceea ce se stabilise iniţial, antrenorii plătind cu postul în multe cazuri încă de la primele rezultate slabe. În actuala ediţie de campionat, prima schimbare de antrenor a venit după numai două etape. Ilie Stan s-a despărţit de Vaslui pentru că a cerut ca Lucian Sânmărtean să fie exclus din lot, lucru neacceptat de conducerea clubului. Antrenorul era nemulţumit şi de situaţia financiară a clubului. Stan îl înlocuise pe Gabi Balint, cel care şi-a dat demisia cu puţin timp înainte de începerea campionatului din cauza faptului că Iosif Rotariu, secundul său, fusese dat afară. “Te poţi aştepta la orice de la unii care au pretenţia că se cheamă antrenori. Mi se par năstruşnice pretenţiile unor antrenori de a exclude din lotnişte jucători sub contract”, spunea Adrian Porumboiu după plecarea lui Stan.

Ilie Stan, Cătălin Anghel şi Vasile Miriuţă sunt antrenorii cu două mandate în acest campionat

După experienţa de la Vaslui, Ilie Stan a dat curs unui nou „proiect”. Oferta a venit din partea lui Ioan Neculaie, patronul lui FC Braşov. Stan a preluat echipa în etapa a 14-a, devenind cel de-al patrulea antrenor al „stegarilor” în acest sezon. Tehnicianul a terminat colaborarea cu FC Braşov în pauza competiţională după neînţelegeri cu preşedintele Zotta. Ce spunea fostul mijlocaş la instalare?

„Nu mi-e teamă de faptul că la Braşov s-au schimbat foarte mulţi antrenori, am venit cu sufletul deschis, am găsit aici un lot valoros”, declara Ilie Stan după numirea la FC Braşov. A rămas însă cu un gust sălciu, iar din discursul de despărţire reieşea o supradoză de frustrare. “Jucătorii erau neplătiţi, Zotta făcea transferuri şi chiar programul de antrenament al echipei peste capul meu. Am decis să reziliem contractul”, spunea Ilie Stan pentru ProSport.

În momentul de faţă FC Braşov este pregătită de Cornel Ţălnar. Ioan Neculaie a schimbat în acest sezon patru antrenori, “Ţânţarul” fiind al cincilea tehnician care pregăteşte echipa ardeleană în acest campionat.

Schimbări au avut loc şi la echipa condusă de oamenii care declară cu o nonşalanţă revoltătoare că antrenorul are tot creditul din partea şefilor. Duoul Arpad Paszkany – Iuliu Mureşan dă asigurări şi… decapitează. Iată cum s-au desfăşurat cele mai dinamice secvenţe din sezonul 2013-2014. În direcţia lojă-bancă.

La începutul campionatului CFR Cluj era creditată drept principala adversară a Stelei în lupta pentru titlu, iar Mircea Rednic reprezenta unul dintre atuurile ardelenilor în atingerea acestui obiectiv. Imediat după numirea antrenorului, preşedintele Iuliu Mureşan se declara încântat de alegerea făcută: “L-am ales pe Rednic pentru experienţă, seriozitate şi pentru cele două titluri pe care le-a câştigat cu echipe diferite în România. Aşa repede cum m-am înţeles cu Mircea, nu m-am înţeles cu niciun alt antrenor. Sper să ne atingemobiectivul, acela de a câştiga un nou titlu”.  Colaborarea s-a încheiat după numai patru etape ca urmare a rezultatelor slabe şi a unui conflict avut de Rednic cu portughezul Cadu.

Conducerea clujenilor a încercat să redreseze situaţia, numindu-l în funcţie pe Grigoraş, însă nici acesta nu a avut mai mult succes. Fostul antrenor de la Pandurii şi-a reziliat contractul în iarnă ca urmare a rezultatelor slabe, însă acum s-a întors pentru un proiect la Târgu Jiu.

Vasile Miriuţă de la Ceahlăul la CFR Cluj şi Cosmin Contra de la Petrolul la Getafe sunt singurii antrenori plecaţi la “mai bine”. Restul tehnicienilor s-au despărţit de cluburile lor ca urmare a rezultatelor slabe sau a diferendelor cu jucători şi conducători.

O altă colaborare eşuată a fost cea dintre Dinamo şi Gigi Mulţescu. Antrenorul în vârstă de 62 de ani  a fost desemnat în vară de Ionuţ Negoiţă să conducă proiectul care viza întinerirea echipei dar şi rezultate. Patronul dinamovist era entuziasmat de alegerea făcută: “Nu a fost greu să-l conving pe Gigi Mulţescu să vină. Se ştie bine că este dinamovist, fără dubii. A acceptat să vină după ce a văzut ce jucători o să aducem. Noi ştim ce vrem şi avem un proiect interesant. Proiectul e de reconstrucţie, dar între locurile 1-5, ăsta e obiectivul lui”.

După numai opt etape proiectul se încheia pentru Mulţescu, demis ca urmare a rezultatelor slabe: 9 puncte din 24 posibile. Înlocuitorul său, Flavius Stoican, ocupă acum a treia poziţie în topul celor mai longevivi antrenori din Liga 1.

Laurenţiu Reghecampf şi Cristian Dulca sunt singurii antrenori rămaşi în funcţie de la începutul acestui sezon. Poziţia lui Dulca este însă ameninţată în ultima perioadă

Cu un mandat de cinci ani la conducerea lui Gaz Metan Mediaş, Cristi Pustai era privit ca o raritate în campionatul nostru, fiind comparat pentru constanţa sa pe banca ardelenilor chiar cu Sir Alex Ferguson. Ajuns la Pandurii Târgu Jiu în campionatul trecut, Pustai a terminat sezonul pe locul al doilea. Valoarea sa a fost validată de performanţa europeană, Pandurii calificându-se în grupele Europa League, la prima participare într-o competiţie continentală. Performanţele avute nu l-au mai ajutat însă în 2014, când echipa gorjeană nu a reuşit să câştige pe teren propriu şi s-a îndepărtat de locurile ce duc în tururile preliminare ale Europa League. Până să încheie înţelegerea cu Pandurii, Pustai era pe locul doi într-un top al  longevităţii pe banca tehnică a unei echipe din Liga 1. “Am antrenat 7 ani, parcă simt nevoia de o perioadă de odihnă. Nu voi prelua o echipă acum. Sunt un antrenor liber, dar după 1 iunie”, a spus Pustai.  

Contactat de ProSport, Emeric Ienei şi-a exprimat regretul faţă  de situaţia antrenorilor din Liga I, dar le găseşte şi acestora o vină importantă: “În mod normal, antrenorii sunt puşi să facă ordine la echipe, dar patronii din România nu au deloc răbdare, după 2-3 etape sunt daţi afară.Vina lor este modul în care îşi concep contractele, prea uşor cei care i-au angajat reuşesc să se debaraseze  de ei. Eu cred că antrenorii noştri au bun simţ şi plecă singuri după 10-12 etape, dacă treaba nu merge”.

Viorel Hizo consideră că marea problemă este reprezentată de contractele antrenorilor: “Nu există un contract cadru făcut de FRF pe care atât patronii, cât şi antrenorii să-l respecte. Nu se fac contracte de muncă, ci tot felul de convenţii civile şi de artificii. Când antrenorul pleacă de capul lui trebuie să plătească, la fel şi când patronul dă afară antrenorul trebuie să plătească”. Hizo crede că de multe ori greşeala este făcută chiar în momentul numirii antrenorilor în funcţie: “Când angajezi un antrenor trebuie să te gândeşti ce stil de joc adoptă acesta şi ce jucători ai la dispoziţie. Dacă ai jucători creativi şi tehnici nu poţi pune un antrenor defensiv. Sunt antrenori care nu pot lucra cu vedete sau care nu se descurcă cu tinerii jucători. De multe ori proiectul este mort încă înainte de a începe”.


“Proiecte” din campionatul trecut

Nemulţumit de parcursul echipei cu Bogdan Stelea pe banca tehnică, patronul Astrei, Ioan Niculae, l-a demis pe fostul portar după numai patru etape. Soluţia a fost găsită rapid şi destul de facil: Gigi Mulţescu, aflat în platoul unei emisiuni tv, a fost acontat de Niculae în direct la televizor. La FC Braşov, Ioan Neculaie l-a numit antrenor pe Viorel Hizo, fără să stabilească datele despărţirii de fostul antrenor Ionuţ Badea. Nemulţumit de situaţie “Dulăul” a părăsit echipa, fără să apuce să debuteze. Patronul braşovean declara cu umor: “Asta e, ce naiba să facem? Badea este antrenor, ăsta a plecat şi o să vedem ce se întâmplă. Dimineaţă a fost o situaţie delicată că s-au adus amândoi la antrenament”.

Lista antrenorilor schimbaţi în acest sezon de Liga 1

Ilie StanFC Vaslui (etapa a 2-a)
Mircea Rednic – CFR Cluj (etapa a 4-a)
Adrian Szabo – FC Braşov (etapa a 5-a)
Cătălin Anghel – Viitorul (etapa a 6-a)
Nicolae Manea – Corona ( etapa a 6-a)
Aurică Ţicleanu – FC Braşov (etapa a 8-a)
Gigi Mulţescu – Dinamo (etapa a 8-a)
Ionel GaneaU Cluj (etapa a 9-a)
Ionuţ Moşteanu -  FC Vaslui (etapa a 10-a)
Valentin Velcea – ACS Poli Timişoara (etapa a 10-a)
Gheorghe Barbu – U Cluj (etapa a 11-a)
Ionuţ Badea – Oţelul (etapa a 12-a)
Alexandru Pelici – FC Braşov (etapa a 13-a)
Constantin Schumacher – Oţelul (etapa a 14-a)
Cristi Popovici – FC Botoşani (etapa a 16-a)
Tibor Selymeş - Săgeata (etapa a 17-a)
Gheorghe Butoiu – Săgeata (etapa a 19-a)
Vasile Miriuţă – Ceahlăul (etapa a 19-a)
Petre Grigoraş - CFR Cluj (etapa a 19-a)
Valeriu Bordeanu – FC Botoşani (etapa a 19-a)
Ilie Stan – FC Braşov (etapa a 19-a)
Cosmin Contra – Petrolul (etapa a 22-a)
Ionuţ Chirilă – Concordia (etapa a 22-a)
Aurel Şunda – ACS Poli Timişoara (etapa a 23-a)
Daniel Isăilă – Astra (etapa a 24-a)
Costel Ilie – Ceahlăul (etapa a 26-a)
Ionel Gane – Corona (etapa a 27-a)
Cristi Pustai – Pandurii (etapa a 28-a)
Liviu Ciobotariu – FC Vaslui ( etapa a 28-a)

articol scris de Ovidiu Dumitrescu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.