Primarul Mihai Chirica, concluzii dureroase despre situația lui Poli Iași: „Subiectul retrogradării nu trebuie ascuns”. De ce i-au „crescut coarne” lui Ciprian Paraschiv și unde a greșit fatal Daniel Pancu | INTERVIU

  • Publicat:

Ziua de luni a fost una extrem de agitată la Poli Iași, ca de altfel întreaga lună ce tocmai s-a încheiat. Ceea ce părea o întrunire spre binele echipei, ședința Comisiei pentru Sport din cadrul Consiliului Local s-a încheiat cu o veste bună pentru jucători – alocarea unei sume de bani pentru echipă, dar cu noi contre între conducători. Asta după ce s-a aflat că președintele Ciprian Paraschiv va fi demis vineri, postul său fiind deja desființat.

Totodată, ziua a început cu o nouă amenințare cu demisia din partea antrenorului Nicolo Napoli. În cele din urmă, primarul Mihai Chirica l-a convins pe italian să rămână la Poli și să încerce să salveze echipa, sfătuindu-l pe tehnician să stea departe de scandalurile dintre conducători.

Primarul Mihai Chirica ia în calcul retrogradarea lui Poli Iași. De ce i-au „crescut coarne” lui Ciprian Paraschiv și unde a greșit fatal Pancu

Invitat în emisiunea Repriza a 3-a, la Radio HIT Iași, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a vorbit pe larg despre scandalul de la vârful clubului, despre ”tactica nepotrivită” a fostului antrenor Daniel Pancu și i-a sugerat lui Adrian Ambrosie că a greșit atunci când nu l-a luat de ”coarne” pe ”taurul” Ciprian Paraschiv.

Domnule primar, ce s-a discutat la ședința Comisiei pentru Sport?

Au fost reunite și Comisiile Economică și Juridică alături de cea pentru Sport, au venit să analizeze propunerea noastră de ședință extraordinară anunțată deja în plenul de vineri pentru ziua de miercuri. Și sigur, o analiză destul de complexă, puțin cam la cald față de situația echipei, cu lucruri care pot fi reproșate, nu pot să ascund lucrul acesta. Iar consilierii s-au și văzut în postura de a reproșa câteva idei pe care clubul nu le-a dus la bun sfârșit, având în vedere ultima plată care s-a făcut în 2020, când clubul a promis că va încerca să găsească soluții, că va veni cu o strategie în ceea ce privește rămânerea în prima ligă și chiar una pe termen lung. Discuția a fost constructivă, s-au abținut doar cei de la USR, care nu au validat proiectul, dar ceilalți au fost de acord.

Toți cei prezenți în sală au promis spriijin, dar au cerut liniște la club.  

Liniștea este cea pe care o așteptăm cu toții de multă vreme. Pe mine mă face să râd nu faptul că se mai ceartă, pentru că nu există casă fără ceartă. Ci motivele pentru care ei se ceartă. Nu le înțeleg aproape deloc. Există o bătălie pentru supremația în decizii. Părerea mea este că supremația în decizii o obții atunci când ai rezultate. Deci dacă reușești să echilibrezi parcursul unui club care performează sunt convins că vine și te acceptă ca și decident unic fără să fie nevoie să te bați cu nimeni.

Greutățile de la club – și părerea mea este că e o deturnare puțin mojică de la realitatea clubului, încercând să stârnești un scandal. Realitatea clubului este foarte clară. 19 puncte acumulate de la începutul campionatului, pe niște sume de bani destul de consistente care s-au cheltuit. Asta e realitatea. Ce s-a întâmplat sau cum se pot regla lucrurile din interior este altceva. Eu am câteva pachete de întrebări. 1. Cine a făcut transferurile de jucători, de ceilalți antrenori și-au pus mâinile în cap? Cine a creat structura de transferuri, cine e persoana responsabilă pentru pachetul de jucători? De ce suntem unul dintre cluburile cu cel mai mare pachet de jucători străini?

Ați găsit răspunsuri la aceste întrebări?

Nu am primit răspunsuri și aceleași întrebări le pun persuasiv de fiecare dată când discutăm cu conducerea clubului. Cine își asumă rezultatele clubului?

Primarul Mihai Chirica ia în calcul și retrogradarea lui Poli Iași

„Hai să terminăm cu joaca asta de-a șoarecele și pisica pe la vestiare!”

Cine își asumă acum un eventual eșec? Acum probabil nici Ciprian Paraschiv, nici Adrian Ambrosie nu-și vor asuma…

Nu cred că e timpul acuma pentru concluzii, de asta am dat și eu un pas înapoi. Și am spus hai să ajungem la sfârșitul campionatului, hai să ne concentrăm, hai să terminăm cu joaca asta de-a șoarecele și pisica pe la vestiare! Scoatem tot ce putem din campionatul ăsta. E un haos întreținut, pentru că Ciprian Paraschiv se duce și discută și pe canalele media într-o direcție, domnul Ambrosie se simte și el provocat și discută într-o altă direcție pe alte canale media și așa mai departe…

„E clar că tactica lui Pancu nu a fost una potrivită”

Sunteți de acord că dacă rămân amândoi la club nu va fi liniște niciodată? Ei nu pot conviețui acolo.

Nu este timp să facem lucrul acesta. Chiar dacă ar fi și adevărat, nu este timp. Mai sunt câteva etape în care îți trebuie echilibru. Nu ajută pe nimeni acuma să întreținem un scandal. Să plece, să vină, să-și dea replici. Nu este normal! Clubul are nevoie de liniște, o liniște care trebuie să parcurgă întregul vestiar.

Partea executivă trebuie să se concentreze pe asigurarea condițiilor de joc, inclusiv salarii, iar jucătorii să joace fotbal. La nivelul salariilor pe care le primesc. Nici mie nu mi-a plăcut. Și chiar i-am dat o replică lui Dylan Flores (n.r. fotbalistul din Costa Rica): Te întreb și eu pe tine, că tot vorbești despre salarii, cam câți lei pe gol ai primit tu în campionatul 2020-2021, care este randamentul tău pe teren ca să ai și gura mare? Iartă-mă!

Suporterii vă întreabă de ce nu puneți capăt acestui circ și de ce nu tăiați în carne vie?

Pentru că acum avem nevoie de liniște. Asta nu înseamnă că nu se vor întâmpla și lucrurile astea. Acuma nu mai avantajează pe nimeni să mă duc să spânzur pe unul colo și pe unul dincolo. Nu mai ajută. E clar că s-au făcut transferuri proaste și foarte proaste, e clar că tactica lui Pancu nu a fost una potrivită.

E clar că nu a fost cine să-l monitorizeze pe Pancu, pentru că Pancu trebuia oprit când ai văzut că tactica ta e nepotrivită. Când iei înfrângere după înfrângere și nu stabilizezi sub nicio formă clubul, trebuie să fie acolo un colectiv de oameni care se pricep și să spună stop! Gata! Dăm cu capul de ușă. Ce-i de făcut? Păi hai să o deschidem, poate avem mai multe rezultate. Și lucrul acesta s-a văzut foarte clar în clasament.

Și din păcate din campionatul trecut nu am învățat mare lucru. Aproape nimic! Ne-am salvat cum ne-am salvat, toate salariile s-au plătit, toate lucrurile s-au făcut cum a vrut clubul, dar rezultatele nu s-au văzut. Dar nu ne-am jucat ultima carte. De asta i-am rugat pe toți să păstreze echilibrul acolo. Mai sunt două meciuri, vine play-out-ul, punctele se înjumătățesc și dacă avem încredere ne putem salva.

Mai pot fi obținute în haosul existent la club? Cu jucători care au făcut grevă și scandal între conducători?

Trebuie să facem propice atmosfera, să încercăm să nu o întreținem și noi mai mult decât era. Ce-ar mai fi să merg și eu acuma la stadion să-i pun pe jucători să dea extemporal, să-i trag de urechi pe conducători, să fac declarații belicoase. Trebuie să evit lucrurile acestea.

Eu trebuie să fiu factorul de echilibru acolo și împreună cu Consiliul Local să găsim o variantă în care să salvăm echipa de la retrogradare, pentru că e mult mai scump să promovezi decât să te salvezi.

Daniel Pancu are partea sa de vină pentru situația în care a ajuns Poli Iași | FOTO:Florin Cristescu / Sport Pictures

Comitetul Director conduce clubul și el ar trebui să rămână

Suporterii îi cer demisia lui Adrian Ambrosie și dizolvarea Comitetului Director. Ce le transmiteți?

Și după aceea cine mai ia decizii la club? Asta e dorința celor care au introdus haosul acolo. M-am întâlnit cu o parte din suporteri pe Nicolina, ieri, în timp ce înșirau un cearceaf (n.r. un banner). Ce faceți domnu primar? Ce facem cu echipa? Păi cu siguranță nu facem bine dacă voi împrăștiați astea. Ce să comentez… Niște copii, i-a provocat cineva, că nu a renunțat ăla la banii lui de bere. Cine i-a provocat? Una dintre cele două tabere. Dar bănuiesc că nu Ambrosie s-a autoprovocat cu acele bannere.

Eu le mai spun, dacă vor să joc eu politic, să mă bag eu acolo, să le arăt ce înseamnă o diversiune când vrei să câștigi puterea, le fac eu o diversiune la club de-i pun în cap pe toți! Și într-o săptămână nu o să știe să-și citească nici buletinul. De asta i-am invitat să-și bage mințile în cap, să lase atmosfera la club una pozitivă. Nu putem spune că Ambrosie e sfânt și Paraschiv e diavol.

Situația e undeva la mijloc, dar va trebui să o analizăm la rece, nu la cald, fără înjurături. Atâta timp cât scrie Politehnica Iași pe eticheta acestui club, nu este este nici a unuia dintre ei. Nici măcar a primarului sau a Consiliului Local. Este echipa orașului, trebuie să avem grijă ca de un patrimoniu public.

Cum comentați faptul că postul președintelui Ciprian Paraschiv a fost deja desființat și vineri va fi demis?

Nu știu, nu mă bag în chestiunile astea. Eu aș vrea să înțeleagă toți că trebuie să mergem până la capăt împreună, în liniște. Nicolo Napoli are nevoie de o atmosferă de lucru, jucătorii au nevoie de atmosferă de joc și de salarii, iar eu am nevoie să văd că Poli Iași rămâne în prima ligă. Există viață și după Paraschiv. Cum există și viață după Ambrosie. Nu o să dăm foc la căruță pentru că s-a pus marfa invers. Nu e bine să continuăm pe același trend al scandalului.

Mulți suporteri cer demiterea lui Adrian Ambrosie și dizolvarea Comitetului Director.

Sigur, în seara asta sau mâine dimineață? Dar de ce nu cer demisia lui Paraschiv? Cine conduce clubul, cine a adus antrenorul? Comitetul Director conduce clubul și el ar trebui să rămână. Dar să nu schimbăm căruța cu roțile în sus. Am auzit și eu o discuție, să avem un Comitet Director de uniune națională, un fel de FSN al fotbalului.

Păi să fie și mama FSN-ului și tata FSN-ului, dar să vină niște oameni care vor să facă ceva acolo. Dar Ciprian Paraschiv nu a ajuns acolo tot cu ajutorul Comitetului Director? Asta a fost misiunea lui. Ciprian Paraschiv să fie președinte. A ajuns. Dar mai departe, antrenori, jucători, scouterul, cel care a adus jucătorii…  Cine a girat pentru ei?

Paraschiv Chirica si Ambrosie
Ciprian Paraschiv și Adrian Ambrosie, într-un continuu conflict la Poli Iași

„Cine se apropie de un club când ăștia își sparg capetele prin vestiare?”

Ce se va întâmpla cu echipa dacă va retrograda?

E un subiect care nu trebuie nici el ascuns. Eu cred că trebuie să continuăm. Dacă mă întrebați pe mine ca primar și cetățean în același timp, spun că trebuie să continuăm. Datoriile nu sunt mai mari decât în anii anteriori. Oricum va fi mai greu, pentru că nu mai vin banii din drepturile TV.

E foarte important cum vede și Consiliul Local acest lucru (n.r. preluarea clubului de către municipalitate). Eu sper totuși să rămânem în liga I. Avem șanse. Și Nicolo zice foarte clar, nu suntem cei mai slabi din campionat.„

„I-au crescut foarte mult coarnele lui Ciprian Paraschiv”

Nu e Poli cea mai slabă, dar alte echipe poate au liniște… Iar vestiarul e rupt în două, ceea ce ați remarcat și dumneavoastră.

Și eu ca primar, care am prin lege alte atribuții, cum să fac eu ca să împac vestiarul? L-am adunat eu? Ei m-au chemat la vestiar pentru că nu aveau cui să se descarce. Și am stat de vorbă cu ei. Păi vrem să avem siguranța că vor fi respectate contractele până la capăt. La urma urmei, jucătorii au un contract. Clubul va trebui să-și găsească o resursă prin care să-și achite aceste datorii pe care le are față de jucători. Care nu sunt colosale.

Echipele Academica Clinceni (echipament albastru) si Poli Iasi s-au intalnit intr-o partida disputata in etapa 29 din Liga 1 la fotbal, la Clinceni, vineri 2 aprilie 2021. GEORGE FLUSTER / MEDIAFAX FOTO

Ați lansat nu demult o scrisoare publică, în căutarea unui potențial investitor. L-ați mai găsit?

Păi cine se apropie de un club când ăștia își sparg capetele prin vestiare? Să fim serioși. Chiar și un club slab capătă valoare de piață dacă are în primul rând liniște. Pentru 2021-2022 știm cam cum trebuie să iei taurul de coarne. În primul rând trebuie să i le rupi. Acuma nu am cum să le rup. Acuma clubul are un Comitet Director, are o conducere executivă, e la capăt de campionat.

Le-au crescut coarnele pentru că nu a avut cine să le rupă la timp. Dacă am ce să-i reproșez ceva lui Ambrosie foarte direct și foarte personal, aș spune așa: Tu nu ai reușit să demonstrezi că totuși este o stână care are și un cioban. Are un conducător. Și când apare unul căruia îi cresc coarnele, trebuie să i le rupă cineva. Că dacă nu i le rupi la timp pe urmă îi cresc și îți va fi tare greu să te lupți cu el. Da, este concluzia mea, i-au crescut foarte mult coarnele lui Ciprian Paraschiv. Pe mine întreabă-mă cu ce pot să vă ajut ca să aveți rezultate, să nu mai luați câte patru goluri pe meci. Ce ar trebui făcut.

Luați-vă niște cărămizi și din minutul 20, cam când voi începeți să cedați, zidiți poarta! O faceți din ce în ce mai mică și lăsați doar un culoar prin care să stea portarul. Și cam atâta. Întrebați-mă chestii serioase. Mâine dacă ar apărea un Rockefeller de România sau Rockefeller de pe Lună, și spune ”vreau să investesc la Poli Iași”…  îl iau în brațe, îl țin ca pe o mireasă în brațe și îi spun ești cea mai bună prietenă a mea, ia-l!

Tonul lui Dylan Flores la discuția din vestiar cum vi s-a părut?

E un ton sud-american, un sânge mai fierbinte, dar nu poate fi acuzat că a fost nepoliticos. Omul vrea să știe ceva despre viața lui.

Ce mesaj le transmiteți jucătorilor și antrenorilor?

Voi face doar ceea ce pot să fac și o fac cu sufletul. Voi continua să cer sprijinul Consiliului Local pentru a susține echipa și voi depune tot efortul necesar pentru a scăpa de retrogradare. După care vom trage linie, vom vedea cine e mai vinovat decât cine și vom lua niște decizii la rece, cu rațiune.

Se salvează Poli Iași?

Sper să ne salvăm. Mă rog la Dumnezeu să se salveze.

Ciprian Paraschiv sau Adrian Ambrosie?

Niciunul.

Înseamnă că trebuie să plece amândoi?

Nu știu ce să facă, dar uitându-mă la ce ciondăneală e între ei, nu cred că au reușit să contribuie pozitiv niciunul dintre ei la bunul mers al echipei.

 

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Popovici, gest superb! Un medaliat olimpic canadian a făcut postarea zilei pe Instagram FOTO
Popovici, gest superb! Un medaliat olimpic canadian a făcut postarea zilei pe Instagram FOTO
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
„Cea mai rușinoasă înfrângere din fotbalul românesc!” Gigi Becali, categoric la finalul meciului cu Karagandy
„Cea mai rușinoasă înfrângere din fotbalul românesc!” Gigi Becali, categoric la finalul meciului cu Karagandy
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză ocupată de modelele Dacia
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză ocupată de modelele Dacia
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Este PERICOL DE INFECTARE chiar acum. VIRUSUL a fost CONFIRMAT
Este PERICOL DE INFECTARE chiar acum. VIRUSUL a fost CONFIRMAT
Un turist român, care a intrat cu mașina pe plaja din Halkidiki și a rămas blocat, a fost scos de soldați
Un turist român, care a intrat cu mașina pe plaja din Halkidiki și a rămas blocat, a fost scos de soldați
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A vrut să-și ia bagajele din mașină, dar toată lumea i-a văzut fundul. Cum a fost surprins un model
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Un comentator a fost dat afară după o remarcă rasistă la JO. Ce a spus, în direct, la adresa unui asiatic
Un comentator a fost dat afară după o remarcă rasistă la JO. Ce a spus, în direct, la adresa unui asiatic
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Topul liceelor din Bucureşti după ultima medie de admitere
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Jigniri la adresa sportivei Ana Maria Popescu din partea unui consilier PNL:
Jigniri la adresa sportivei Ana Maria Popescu din partea unui consilier PNL: "Nu merita să poarte medalia la gât, ci să şi-o bage în fund"
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
CTP despre comportamentul Ana Mariei Popescu, la aeroport: „Tupeu de mahala“
CTP despre comportamentul Ana Mariei Popescu, la aeroport: „Tupeu de mahala“
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Cum i-a ajutat Jean-Claude Van Damme, fără să vrea, pe hoții care au furat bijuterii de 3 milioane de euro la Paris
Cum i-a ajutat Jean-Claude Van Damme, fără să vrea, pe hoții care au furat bijuterii de 3 milioane de euro la Paris
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
La ce preț ajunge mașina de familie Skoda Superb prin Programul Rabla? Este cea mai iubită mașină de familie în România
La ce preț ajunge mașina de familie Skoda Superb prin Programul Rabla? Este cea mai iubită mașină de familie în România
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Anna Lesko, goală pușcă, i-a provocat pe fani cu o ipostază incendiară!
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani
FOTO. Andreea Raicu, în costum de baie. Cum arată la 43 de ani