Președintele unei echipe din Liga 1: ”Situația este foarte grea. Fără un ajutor guvernamental, fotbalul românesc va intra în colaps!”

  • Publicat:
Președintele unei echipe din Liga 1: ”Situația este foarte grea. Fără un ajutor guvernamental, fotbalul românesc va intra în colaps!”

Clubul Politehnica Iași a suspendat activitatea sportivilor de la echipa de seniori până duminică, 22 martie, inclusiv și a grupelor de copii și juniori până la data de 31 martie.

Decizii ulterioare vor fi luate în funcție de măsurile adoptate de instituțiile abilitate. Accesul la Stadionul Emil Alexandrescu și pe terenurile de antrenament este limitat, doar angajații clubului și îngrijitorii arenei având permisă intrarea. În ciuda acestui peisaj sumbru, clubul din Copou păstrează comunicarea deschisă, dar în condiții de siguranță. Astfel, președintele Ciprian Paraschiv a organizat luni o conferință de presă, dar fără jurnaliști în sală, întrebările fiind adresate prin intermediul ofițerului de presă Lucian Lucescu, singurul aflat în sală.

ProSport: Cum au afectat evenimentele din ultimele zile clubul?

Ciprian Paraschiv: În acest moment se lucrează pe sistem de avarie. Doar persoanele indispensabile în obținerea licențierii vor veni la birouri, pentru că până la finalul lunii trebuie să închidem dosarul. Jucătorii stau în carantină până la sfârșitul săptămânii, grupele de copii și juniori și-au întrerupt activitatea, astfel că suntem puțini care lucrăm la foc continuu pentru a menține activitatea în condiții cât de cât bune, ținând cont de starea de fapt în care se află țara noastră.

Cum au reacționat jucătorii atunci când au auzit că se va întrerupe campionatul?

Niciun jucător nu a fost fericit. Nici noi, administrativul, nici antrenorii, nici spectatorii sau media, dar nu avem ce face. Asta este situația, trebuie să avem răbdare. Ne vom desfășura activitatea ulterior în sistemul pe care îl vor decide Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal.

Cum i-ați simțit pe jucători?

Eu cred că toată lumea este speriată de acest virus păcătos, dar jucătorii își doresc să rămână în România. Fiecare este izolat la propriul domiciliu, cred că este o siguranță mai mare să stea izolat în casă decât să umble prin aeroporturi. Cu toții așteaptă să se mai liniștească această perioadă, pentru a-și putea vedea și ei familiile, mă refer la cei care nu sunt din Iași.

Are vreunul dintre jucători simptome de coronavirus? A făcut cineva de la club testul pentru coronavirus?

Nu are nimeni de la club simptome și nu a făcut nimeni vreun test pentru coronavirus. De altfel, am înțeles că la nivelul întregii țări sunt destul de puține teste și cred că cei cu simptome destul de evidente ar trebui să beneficieze de aceste teste.

Ce se întâmplă cu jucătorii străini? E posibil să plece vreunul acasă dacă se prelungește această întrerupere?

La acest moment ei preferă să stea în România, pentru o mai mare siguranță. Avem doar cazul lui Linas Klimavicius, care a plecat acasă să-și vadă fetița și între timp s-a decretat starea de urgență și nu mai poate reveni. Așteptăm să vedem ce ne rezervă viitorul.

Ce se întâmplă cu contractele jucătorilor?

Aici nu sunt vinovați nici jucătorii, nici cluburile. Este o situație de forță majoră. Probabil aici ar rebui să ne punem la aceeași masă, reprezentanții cluburilor, FRF, LPF și AFAN, pentru că  suntem cu toții împreună în acest război și practic nu există persoane de cealaltă parte a baricadei. Împreună trebuie să găsim soluții, pentru că dacă jucătorii nu vor dori să umble la contracte, nici angajatorii probabil nu vor mai avea capacitatea să-i plătească dacă se va întrerupe campionatul pe o perioadă lungă.

Sunt cluburi mari, care își permit să acopere cheltuieile, altele nu. Poli Iași unde se situează?

Noi suntem într-o situație extrem de grea, suntem cumva văduviți și de faptul că avem reeșalonate datoriile către stat pe următorii cinci ani, fapt ce nu ne permite să avem întârziere la plata datoriilor către stat, atât la reeșalonare, cât și datoriile la zi. Suntem sub o monitorizare ANAF. Ticketing nu mai există, pe partea de sponsorship principalul sponsor al fotbalului românesc, al LPF, sunt agențiile de betting, care suferă și ele. Situația este foarte grea. Fără un ajutor guvernamental, eu cred că fotbalul româesc va intra în colaps!

Tragerea la sorți a semifinalelor Cupei s-a amânat. Ce va urma în Cupă?

Cu toții așteptăm să vedem ce va decide UEFA. În funcție de calendarul internațional, probabil și FRF va creiona viitorul Cupei României, semifinale și finală.

Care este cel mai realist scenariu privind continuarea campionatului?

Eu nu aș vrea să intru în această pantă a scenariilor, eu zic să așteptăm decizii oficiale, pentru că este în media o nebuloasă totală cu mii de probabilități. Să așteptăm o decizie oficială și atunci vom ști ce avem de făcut.

Dacă situația va persista și după debutul lunii aprilie, cum ar trebui să fie reprogramate jocurile?

Au fost diferite scenarii, dar nu vreau să-mi dau cu presupusul. Totul ține de calendarul competițional internațional. După aceea vom vedea dacă acest campionat va merge mai departe sau va fi înghețat.

Sportul nu a fost o prioritate până acum în țara noastră. Credeți că va fi luată o măsură de susținere a cluburilor sportive?

Eu am propus LPF și FRF să facem front comun și să mergem cu un memorandun la Guvern, să explicăm care este starea de fapt a fotbalului româesc. Vom vedea dacă Guvernul va găsi o  modalitate de a acorda un spriijin fotbalului. E clar că toate arealurile din zona economică suferă, nu doar fotbalul. Vom vedea dacă fotbalul va găsi sprijin. Dacă nu, situația este grea și nu doar financiar. Într-o perioadă de pauză atât de lungă, jucătorii își ies din formă. La 10 zile pauză se pierde cam 30 la sută din pregătirea fizică. Va trebui și o perioadă de reintrare în efort.

Ce măsuri așteptați de la Guvern?

Ar trebui, din fondul de rezervă al Guvernului, alocat un sprijin pentru fotbal. Cât timp LPF nu are un fond de rezervă, poate Guvernul ne poate ajuta.

Cât va mai fi prelungită campania ”Porți închise, inimi deschise”?

Așa cum mă așteptam, suporterii sunt foarte inimoși și le mulțumesc că au venit cu inima deschisă către club. Mi-au întrecut așteptările. La acest moment am gândit ca aceste încasări să le redirecționăm către Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că sunt persoane care pot avea mai mare nevoie decât noi de acei bani, chiar dacă nici noi nu ne aflăm într-o situație prea fericită. Sănătatea contează înainte de toate, sănătatea primează înaintea sportului. Eu aș continua campania, mai ales că acești bani se vor duce pentru o cauză nobilă.

În calitate de fost oficial al FRF, cum se vede turneu final EURO 2020? Mai poate avea loc?

Păi nu prea se mai vede din punctul meu de vedere. Nu știu ce va decide UEFA. Vom vedea. Am văzut acea circulară care prevede că cluburile nu mai sunt obligate să mai dea drumul jucătorilor la echipele naționale, iar un campionat european fără jucătorii exponențiali nu mai are acealași farmec. Dar probabil în această săptămână vom ști mai multe.

Un mesaj pentru suporterii ieșeni?

Le mulțumesc că sunt aproape de echipă, dar totodată le spun apăsat că mai important decât fotbalul este să avem grjă de sănătatea noastră. Să respecte indicațiile Guvernului, să respecte măsurile de igienă, să stăm doar în casă, să ieșim cât mai puțin. Dacă vom fi sănătoși și vom trece peste această cumpănă, cred că și fotbalul va reveni la normal.

Știri despre
Pe aceeași temă
Laurette și-a făcut cont pe OnlyFans! Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să o vezi pe mulatră în ipostaze incendiare
Laurette și-a făcut cont pe OnlyFans! Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să o vezi pe mulatră în…
Maşină de lux avariată de două ori de un copac prăbuşit. Intervenţia de degajare care a agravat situaţia VIDEO
Maşină de lux avariată de două ori de un copac prăbuşit. Intervenţia de degajare care a agravat situaţia VIDEO
O nouă medialie de aur pentru David Popovici. Românul stabileşte un nou record mondial la proba de 200 m liber
O nouă medialie de aur pentru David Popovici. Românul stabileşte un nou record mondial la proba de 200 m liber
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose Mourinho
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose…
IMAGINI ȘOC. Cum arată Rudel Obreja, eliberat acum trei săptămâni din închisoare
IMAGINI ȘOC. Cum arată Rudel Obreja, eliberat acum trei săptămâni din închisoare
Operațiunea Unthinkable! Planul lui Churchill de a INVADA Uniunea Sovietică....
Operațiunea Unthinkable! Planul lui Churchill de a INVADA Uniunea Sovietică....
Motivul absurd pentru care o tânără de 25 de ani și-a anulat nunta, cu doar o lună înainte. De ce a rupt logodna din cauza meniului de nuntă
Motivul absurd pentru care o tânără de 25 de ani și-a anulat nunta, cu doar o lună înainte. De ce…
Veste cumplită despre ALEXANDRU ARȘINEL! Anunțul a fost făcut chiar de medici
Veste cumplită despre ALEXANDRU ARȘINEL! Anunțul a fost făcut chiar de medici
Cum au murit, de fapt, cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești. Ultimele imagini cu ei
Cum au murit, de fapt, cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești. Ultimele imagini cu ei
Fructul delicios din România care te-ar putea feri de Alzheimer și demență
Fructul delicios din România care te-ar putea feri de Alzheimer și demență
S-a întors acasă și a început să se dezbrace. Momentul de infarct, înregistrat!
S-a întors acasă și a început să se dezbrace. Momentul de infarct, înregistrat!
FCSB şi-a aflat pedeapsa pentru play-off-ul Conference League. UEFA a sancţionat-o dur după comportamentul rasist al suporterilor
FCSB şi-a aflat pedeapsa pentru play-off-ul Conference League. UEFA a sancţionat-o dur după comportamentul rasist al suporterilor
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
Un arhitect spulberă mitul vieţii de 5 stele de la Cluj: „Trăim într-o sărăcie generalizată”
Un arhitect spulberă mitul vieţii de 5 stele de la Cluj: „Trăim într-o sărăcie generalizată”
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Cum răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? Recomandarea Poliției Române
Cum răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? Recomandarea Poliției Române
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!