Povestea lui Nikos Baxevanos, stoperul de la Poli Iași care a stat alături de Immobile și Ștefan Radu în vestiarul lui Lazio. „Sper ca Liga 1 să fie o rampă de lansare pentru mine” | EXCLUSIV

Povestea lui Nikos Baxevanos, stoperul de la Poli Iași care a stat alături de Immobile și Ștefan Radu în vestiarul lui Lazio. „Sper ca Liga 1 să fie o rampă de lansare pentru mine” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Poli Iași l-a adus în vară sub formă de împrumut de la FC Botoșani pe grecul Nikos Baxevanos, un tânăr fundaș central de doar 21 de ani. Născut la Salonic, Baxevanos are o poveste interesantă.

S-a remarcat la juniorii lui Aris Salonic, la care a jucat între 2012 și 2016, iar acum 4 ani, la doar 17 ani a fost cumpărat de Lazio Roma cu suma de 90.000 de euro. După trei ani petrecuți la echipa de tineret a lui Lazio, stoperul grec a fost împrumutat la Panionios, iar în februarie acest an a ajuns în Liga 1, la FC Botoșani, tot sub formă de împrumut. Nu a reușit să se impună la echipa lui Marius Croitoru, pentru care a jucat doar zece minute, într-un meci disputat contra campioanei CFR Cluj, în play-off, astfel că oficialii botoșăneni l-au direcționat către Poli Iași, tot sub formă de împrumut.

Evoluții oscilante în prima parte a sezonului

Fără meciuri la seniori, Nikos Baxevanos a avut evoluții oscilante în startul sezonului la Poli Iași, uneori chiar modeste, în nota echipei și și-a atras numeroase critici din partea suporterilor. Acesta a primit însă încredere din partea antrenorului Daniel Pancu, constrâns și de problemele din defensivă, iar stoperul grec a crescut simțitor în joc, în special în partea a doua a turului.

Al treilea în topul meciurilor în tur

Interesant este că fundașul central elen în vârstă de 21 de ani este al treilea jucător al Politehnicii Iași în topul minutelor și al meciurilor bifate în turul campionatului. Baxevanos a jucat în 14 meciuri în tur, fiind al treilea după Juan Pablo Passaglia și Răzvan Onea, ambii cu câte 15, bifând în total 1.179 minute pe teren, adică o medie de 84,21 minute pe meci. Top 3 al minutelor jucate la Poli Iași în tur este același ca și la meciuri, cu Baxevanos fiind al treilea, după Passaglia și Onea.

La final de tur, grecul Baxevanos a declarat într-un interviu acodat ProSport că dorința sa este ca Liga I din România să fie o rampă de lansare către un campionat mai puternic. De ce nu, poate chiar cel italian.

„Mi-aș dori să mai rămân un an la Iași”

– Nikos, cum ai petrecut Crăciunul? Revelionul unde-l vei petrece?
– Am petrecut acasă Crăciunul, la Salonic, cu familia. A fost foarte bine, mă bucur că am avut câteva zile libere pentru a petrece alături de familie. Cred că pentru fiecare persoană Crăciunul este mai frumos acasă. Și pentru mine sărbătorile sunt mai frumoase când sunt în familie. Nu am făcut nimic special, pentru că toată Grecia este în carantină. Am stat acasă. De Revelion voi fi la Iași, pentru că vom avea doar două zile libere.

– Ce îți place să mănânci în România? Dar în Grecia?
– Îmi place mâncarea românească. Am încercat de multe ori un aliment tradițional din România, micii. Și mi-au plăcut mult. În România și în Grecia mănânc aceleași lucruri precum orez, cartofi, spaghete cu carne, pește, pui. Trebuie să fiu atent cu dieta mea din cauza antrenamentelor și meciurilor.

Dar fetele noastre cum ți se par?
– Sunt fete foarte frumoase în România, dar le prefer pe grecoaice.

– Îți plac tradițiile de Anul Nou în România? Le cunoști? Colindul, sorcova, capra, ursul…
– Este primul meu an în România, așa că nu cunosc tradițiile de aici. În Grecia nu avem tradiția asta cu colinde, dar copiii mici merg și cântă cântece tradiționale de Crăciun și de Anul Nou.

– În sezonul estival, ce plaje din Grecia îți plac mai mult?
– Mai mulți ani mergeam vara în Creta, este un loc foarte frumos, cu plaje perfecte. Dar îmi place mult și Halkidiki, e aproape de Salonic.

– Cum ai ajuns la Botoșani? De ce nu ai jucat acolo?
– Managerul meu a vorbit cu cei de la Botoșani și am mers acolo. De ce nu am jucat… nu știu motivul.

– Cum ți se pare Iașiul? Te-ai adaptat aici?
– Îmi place mult Iașiul, este un oraș frumos. Mi-a plăcut aici din prima zi. Și oamenii din Iași sunt foarte buni, primitori. Nu mi-a fost greu să mă adaptez la Poli, coechipierii mei m-au primit foarte bine încă din prima zi și m-au făcut să mă simt ca și cum aș fi fost de mult timp în familia Politehnicii.

– În primele meciuri jucate la Poli ai avut evoluții mai puțin reușite și ai fost criticat de suporteri. Dar cu timpul ai devenit unul dintre jucătorii constanți ai echipei.
– Da, era normal să fiu criticat pentru că eram un jucător tânăr, fără experiență. Dar am muncit din greu și lucrez zilnic la antrenamente pentru a deveni mai bun. Mereu citesc criticile și asta mă motivează.

– Vrei să continui la Poli Iași din vară sau te întorci la Botoșani, echipă de la care ai venit sub formă de împrumut?
– Am până în vară contract cu Poli Iași. Nu știu ce se va întâmpla din vară. Da, mi-aș dori să mai rămân un an la Poli, dar nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul. Contractul meu cu Botoșaniul expiră la vară. Singurul lucru pe care îl pot spune acum este că sunt fericit la Poli Iași și vreau să termin cu bine acest sezon la Iași.

– Cum este să lucrezi cu antrenorul Daniel Pancu?
– Este un om și un antrenor foarte bun. Îmi place să lucrez mult cu Daniel Pancu. Îmi dă multe sfaturi și pot învăța multe lucruri de la el.

– Despre numărul golurilor primite în tur…
– Sunt foarte supărat pentru aceste cifre (n.r. 35 de goluri primite, Poli având cea mai slabă apărare). Dar nu le merităm! Și sunt convins că în returul campionatului va fi mult mai bine pentru noi.

– Se poate salva Poli Iași de la retrogradare?
– Desigur! Dacă jucăm în fiecare meci cu atitudinea pe care am avut-o în ultimele două jocuri, cu Clinceni și Hermannstadt, ne putem salva. Eu sunt încrezător că putem rămâne în Liga I.

– Cum este fotbalul românesc comparativ cu cel grec?
– Este foarte puternic fotbalul românesc. Sunt jucători cu multă experiență în Liga I, dar cred că în Grecia fotbalul este puțin mai puternic.

– Ce părere ai despre problemele financiare de la cluburile din România?
– Și cele mai mari echipe din lume au probleme cu salariile după apariția acestui virus. Și aici, firesc. Dar jucătorii nu își vor pierde banii, trebuie doar să avem răbdare.

– Crezi că Liga 1 poate fi o rampă de lansare pentru tine către un campionat mai puternic?
– Da, sigur, asta îmi doresc! Sunt tânăr și dacă voi continua să joc bine la Poli Iași sper să pot merge în viitor într-un campionat mai bun. Meci cu meci acumulez tot mai multă experiență și acest lucru este cel mai important pentru un jucător tânăr ca mine. Și da, voi continua să trag tare la antrenamente și să joc bine, poate mă voi întorce la Lazio.

– Echipa națională a Greciei este o țintă pentru tine?
– Normal, îmi doresc mult să ajung și la echipa națională a Greciei. Vreau să ajung într-o zi să joc pentru echipa mea națională. Știu că sunt prea tânăr acum pentru a merge în prima reprezentativă, dar sper să o pot face în viitor. Important este să joc bine, să am continuitate.

„Ștefan Radu e o legendă la Lazio”

– Cum au fost pentru tine anii petrecuți la Lazio Roma?
– A fost o perioadă foarte bună pentru mine. Am învățat multe lucruri acolo și Lazio m-a ajutat foarte mult să devin un jucător mai bun.

– Pe Ștefan Radu îl cunoști?
– Da, sigur că îl știu, este o legendă a lui Lazio, are multe sezoane la echipă. Îl știu în special din ultimul an al meu petrecut la Lazio, când m-am antrenat foarte mult cu prima echipă.

– Ce vedete ai avut în vestiarul lazial în acea perioadă?
– M-am antrenat cu jucători foarte mari, cum ar fi Ciro Immobbile, Ștefan Radu, Luis Alberto, Francesco Acerbi, etc. Prima dată când m-am antrenat cu prima echipă a lui Lazio am avut un sentiment grozav. Și devii mereu mai bun când te antrenezi cu acești jucători mari. Cel mai bine m-am înțeles cu portarul Thomas Strakosha, pentru că vorbea limba greacă.

– Ce obiective ți-ai fixat pentru 2021?
– Îmi doresc să joc cât mai multe meciuri, să am evoluții bune, să acumulez tot mai multă experiență și să-mi ajut echipa să-și îndeplinească obiectivele. Sper ca anul viitor suporterii noștri să revină pe stadion, să-i văd din nou în tribune.

– Un gând pentru suporterii Politehnicii Iași în prag de An Nou?
– Le doresc tuturor suporterilor Politehnicii Iași să fie sănătoși, fericiți și, de asemenea, îmi doresc să scăpăm cu toții de acest virus, astfel încât să putem avea viața dinainte de pandemie.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen