Povestea lui Fai, fotbalistul descoperit în parc şi ajuns titular la Dinamo

17 nov 2014 5488 afişări Comentează şi tu Liga 1
Povestea lui Fai, fotbalistul descoperit în parc şi ajuns titular la Dinamo
  • Collins Fai, fundaşul dreapta a lui Dinamo, a ajuns întâmplător în “Ştefan cel Mare”, după ce Pandurii l-a lăsat de izbelişte.
  • Impresarul jucătorului povesteşte cum l-a găsit pe camerunez la ora de sport.

Camerunezul Collins Fai (22 de ani) a ajuns într-un an şi jumătate de Liga 1 unul dintre cei mai apreciaţi fundaşi dreapta din România. Paradoxul este însă că Dinamo a dat peste el din întâmplare. Povestea prin care acesta a ajuns să îmbrace tricoul „câinilor” pare un scenariu de film. N-a fost monitorizat şi nici nu s-au trimis DVD-uri cu el. Collins Fai a ajuns la Dinamo pentru că a vrut să joace o “miuţă” într-un parc din Cluj.

Pandurii l-a chemat şi nu l-a mai vrut

Era vara anului 2013 şi camerunezul trecuse printr-o primă experienţă eşuată cu fotbalul românesc. Pandurii a vrut să-l ia şi echipa gorjeană a făcut demersurile pentru ca el să primească viză şi să vină în România, dar acesta a ajuns târziu din cauza birocraţiei. “Avem lotul complet”, a fost răspunsul sec primit de la cei de la Pandurii, când a ajuns în România. Refuzat de gorjeni, Fai a ales să stea o perioadă la Cluj Napoca, unde avea nişte prieteni la facultate.

S-a remarcat la ora de fotbal

Tot ei l-au dus într-o zi şi în Parcul “Iuliu Haţeganu”, la ora de fotbal a cursanţilor Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Avea în gând să facă o mişcare. Norocul său a fost că s-a întâlnit cu Cristian Hossu. Acesta era student, avea o şcoală de fotbal şi cocheta şi cu impresariatul. A văzut imediat potenţialul lui Fai. “Eram la ora de sport şi l-am văzut acolo. A intrat şi el la o miuţă cu noi şi m-a impresionat din prima. Se vedea că are calităţi tehnice incredibile, dar şi ştiinţa jocului. L-am întrebat ce caută la Cluj şi mi-a spus că a fost adus pentru Pandurii, dar că a ajuns târziu din cauza problemelor cu viza şi cei de acolo nu l-au mai dorit. Pentru că avea nişte prieteni care erau studenţi la Cluj, a ales să stea la ei până să-şi găsească echipă”, povesteşte impresarul Cristian Hossu.
Necunoscut în România, Fai era deja vedetă în Camerun. Ieşise campion în 2012 cu Union Douala, era fost international de tineret şi avea două selecţii şi în naţionala mare.

“A fugit cu mine în spate”

Hossu l-a chemat pe Fai la un antrenament şi l-a supus la testul Cooper. Atunci s-a prins că a dat peste un fotbalist de mare perspectivă. “Aveam o şcoală de fotbal atunci şi l-am chemat la un antrenament pentru a-l supune la testul Cooper. A făcut inclusiv două ture de teren cu mine în spate - iar eu aveam aproape 70 de kilograme. Glumea şi spunea că în Camerun fugea cu lei în spate”, îşi aminteşte impresarul, care l-a dus pe Fai şi la un amical cu Sănătatea Cluj. “Am vorbit cu cei de la Sănătatea, care aveau un amical cu o echipă în care mai jucau Cociş sau Florescu, jucători ce erau în vacanţă, şi au ieşit la o mişcare. Acolo a arătat că este un jucător foarte bun şi am zis că trebuie să-l propun undeva”, spune Cristian Hossu.

“L-am urcat în autocar şi l-am trimis la Dinamo”

Impresarul s-a gândit să-l propună la Dinamo, care organiza trialuri în acea perioadă. “L-am sunat pe domnul Anghelache, fără să-l cunosc. I-am vorbit de el şi dânsul a spus să-l trimit la Bucureşti. L-am pus imediat pe autocar”, spune Hossu despre jucătorul care l-a impresionat de la primul antrenament şi pe Gigi Mulţescu, antrenorul de atunci de la Dinamo. “Ştiu că Mulţescu a spus despre el că n-a mai văzut aşa calităţi fizice la un jucător. După probe, Anghelache m-a chemat imediat să semnăm contractul şi acum cred că este cel mai bun fundaş dreapta din România”, îşi încheie povestirea Hossu.

24 de meciuri a reuşit Collins Fai pentru Dinamo

1 titlu de campion al Camerunului are în palmares Fai

2 selecţii în prima naţională a Camerunului are Collins Fai

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.