Povestea dragostei cu năbădăi de 20 de ani dintre Dănciulescu şi Dinamo: declaraţii de dragoste şi înjurături, jurăminte fierbinţi şi trădări, momente unice şi scandaluri colosale

15 nov 2014 3286 afişări Comentează şi tu Liga 1
Povestea dragostei cu năbădăi de 20 de ani dintre Dănciulescu şi Dinamo: declaraţii de dragoste şi înjurături, jurăminte fierbinţi şi trădări, momente unice şi scandaluri colosale

Pe 12 noiembrie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă, Ionel Dănciulescu anunţa că pune capăt unei cariere extraordinare de fotbalist. La un an şi o zi, pe 13 noiembrie 2014, acelaşi Ionel Dănciulescu, care între timp a îndeplinit funcţia de director general al clubului, îşi începe cariera de antrenor principal la Dinamo, în locul lui Flavius Stoican, şi are misiunea de a conduce echipa în cele patru meciuri rămase până la pauza de iarnă, trei în Liga 1 şi unul în Cupa Ligii Este ultimul episod al relaţiei zbuciumate, în care momentele de efuziune nemărginită au alternat cu cele de ură aparent nevindecabilă, iar mariajele şi divorţurile, dovezile de fidelitate şi trădările au alternat alert pe parcursul a 19 ani.

Dănciulescu a strâns un număr record de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, 515, şi a înscris 214 goluri, devenind al doilea cel mai bun marcator din istoria primei divizii româneşti, după Dudu Georgescu (252 de goluri). Majoritatea acestor partide şi goluri a fost realizată sub tricoul roş-alb: 355 de meciuri şi 152 de goluri. Poreclit "Corbul" de colegi şi "Danciu-gol" de suporteri, noul antrenor şi-a creat imaginea unui jucător serios, a unui familist convins şi a unui profesionist desăvârşit. A câştigat cu Dinamo trei titluri de campion al României (2002, 2004, 2007), patru Cupe ale României (2003, 2004, 2005, 2012) şi Supercupa României (2012).

Totuşi, relaţiile dintre Dănciulescu şi clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare nu s-au rezumat doar la sutele de meciuri şi goluri reuşite de unul dintre cei mai buni atacanţi campionatul intern în ultimele decenii. Legătura dintre jucătorul Dănciulescu şi club, începută în 1995, odată cu transferul de la Electroputere Craiova, a fost sinuoasă, momentele extraordinare alternând cu scandalurile de proporţii. De-a lungul timpului, Dănciulescu a fost, pe rând, idolul suporterilor dinamovişti, apoi marele trădător şi duşmanul lor de moarte, apoi - iar un idol necontestat. Dinamo l-a adus în 1995, lansându-l în fotbalul mare, apoi Dănciulescu a ajuns la Steaua, devenind călăul fostei echipe. S-a întors spăşit, fiind ani în şir înjurat de propria galerie chiar şi când dădea goluri decisive. Apoi, totul s-a uitat şi taberele şi-au făcut iar jurăminte de iubire. Anul trecut, Dănciulescu a fost forţat de conducătorii dinamovişti să se retraga din activitate, deşi îşi exprimase dorinţa de a continua ca fotbalist încă măcar un sezon. Această dovadă de nerecunoştinţă a fost însă urmată de o mână întinsă, iar de-acum fostul fotbalist a primit un loc în birourile clubului, cu funcţia de conducere aferentă. ProSport vă prezintă, în rândurile care urmează, cele mai importante repere şi momente ale carierei lui Danciu-gol.

Anul 1995, primul contact cu gruparea din Ştefan cel Mare

Descoperit la Slatina de profesorul Ion Pârvulescu, la vârsta de nouă ani, Dănciulescu a început fotbalul pe post de portar, fiind reprofilat de Grigore Sichitiu pe postul de atacant. După o perioadă în care a fost coleg, printre alţii, cu Claudiu Niculescu, Ionuţ Luţu şi Romeo Stancu, a venit transferul la Electroputere Craiova, echipă pentru care a punctat de opt ori în 31 de meciuri jucate, performanţă care i-a adus transferul la Dinamo, în 1995, bucureştenii câştigând lupta cu Universitatea Craiova pentru semnătura celui care avea să devină, peste 18 ani, deţinătorul recordului de prezenţe în Liga 1.

Conflictul cu fanii dinamovişti, cel mai greu moment al carierei

În prima perioadă petrecută la Dinamo, între 1995 şi 1997, Dănciulescu a reuşit 22 de goluri în 64 de apariţii. A plecat apoi în Turcia, la Altay Izmir, împreună cu colegul său de la Dinamo, Marius Coporan. În sezonul 1997-1998 a jucat în Turcia, dar nu a reuşit să se acomodeze, evoluând în doar şapte partide şi marcând un singur gol. A urmat un episod incredibil: Dănciulescu şi colegul său au încercat să se întoarcă în România, dar turcii le-au luat paşapoartele şi i-au sechestrat acolo! În cele din urmă, atacantul a reuşit să scape şi a revenit în România, dar la Dinamo nu era loc pentru el, aşa că a semnat cu marea rivală Steaua. Pentru Danciu-gol, perioada de trei ani petrecută în Ghencea a fost una de vis: 54 de goluri în 129 de meciuri, două medalii de campion al României, o Cupă şi o Supercupă. Golurile au curs mai ales în poarta dinamoviştilor. Dănciulescu a devenit spaima portarilor din Şoseaua Ştefan cel Mare şi duşmanul de moarte al galeriei, care ajunsese la scandări de-a dreptul oribile.

“Atunci când am avut problema cu suporterii, după revenirea la Dinamo am fost la psiholog şi m-a ajutat foarte mult“, Ionel Dănciulescu.

În 2000, la Steaua descins Victor Piţurcă, antrenor care intrase în conflict violent cu fraţii Becali, cei care îl aveau sub contract, printre alţii, pe Dănciulescu. Printre primele măsuri luate de Piţurcă a fost şi aceea de a le cere tuturor fotbaliştilor stelişti să-şi rezilieze contractele de reprezentare cu fraţii-impresari. Dănciulescu nu a vrut şi a intrat pe lista neagră, fiind în cele din urmă silit să plece din Ghencea. Aşa a revenit în 2002 atacantul la Dinamo, echipa pe care o demolase timp de trei ani, dar unde fraţii tăiau şi spânzurau.
Reintegrarea lui Dănciulescu la clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare a fost foarte grea. Atacantul îşi făcea, ca şi până atunci, treaba în mod profesionist, dându-şi silinţa pe teren, dar suporterii nu l-au iertat uşor. Ani la rând, golgheterul a fost înjurat de galerie chiar şi după ce înscria goluri. Momentele tensionate l-au adus pe Dănciulescu în pragul unui colaps psihic - a fost nevoit, la un moment dat, să joace la Poiana Câmpina -, însă în cele din urmă părţile au făcut un armistiţiu. Golurile pe bandă rulantă, contribuţia decisivă la câştigarea unor noi trofee şi, mai ales, reuşitele în poarta Stelei au reaprins dragostea aparent stinsă dintre cele două tabere. Cei şapte ani, între 2002 şi 2009, cu o pauză de un sezon în care a fost împrumutat în China, la Shandong Luneng, au fost cei mai buni din întreaga carieră, vârful de atac reuşind 103 goluri în 198 de meciuri pentru Dinamo, trecându-şi în palmares trei campionate şi două Cupe ale României.

“Cristi Borcea a fost cel care a avut un rol decisiv în revenirea mea la Dinamo. Avea incredere în mine, m-a susţinut şi a făcut tot ce a fost posibil pentru a mă întoarce“
Ionel Dănciulescu

Trei transferuri în străinatate. Unul în Turcia, unul în China şi unul în Spania

Experienţa nereuşită din Turcia a fost urmată, la 10 ani distanţă, de un nou transfer în afara României, în China, la Shandong Luneng. 10 goluri în 26 de meciuri şi o finală de Cupă a Chinei au fost vârfurile atacantului în campionatul chinez, înainte de a se întoarce la Dinamo. În 2009, divizionara secundă spaniolă Hercules i-a oferit lui Dănciulescu un contract pe un sezon cu posibilitate de prelungire. În anul petrecut în Spania, actualul antrenor al lui Dinamo a marcat de 10 ori şi a pus umărul la promovarea echipei pe prima scenă a fotbalului spaniol. Chiar şi aşa, la finalul sezonului, Dinamo, prin vocea lui Ioan Andone, şi-a rechemat golgheterul.

Doar 8 selecţii şi două goluri pentru echipa naţională

Cu cifre impresionante în campionatul intern, atacantul nu a avut prea multe şanse de a îmbrăca tricoul naţionalei României. Convocat pentru prima dată abia în 1999, Dănciulescu a strâns, în 10 ani, doar opt prezenţe sub tricolor. Cauzele au fost multiple. Până în 2000, la retragerea Generaţiei de Aur, a fost foarte greu să intre într-un grup unde atacanţi erau Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie. Profilul său de fotbalist, cu anumite neajunsuri (Delio Rossi, antrenorul echipei Lazio, spunea înaintea "dublei" cu Dinamo, din preliminariile Ligii Campionilor, din 2007, că "atacanţii românilor sunt doar nişte jucători de execuţie, care nu fac faza defensivă") care l-au împiedicat să obţină un transfer cu adevărat mare în străinătate, l-a oprit şi la poarta naţionalei, unde nici Iordănescu, nici Boloni, nici Hagi, nici Piţurcă nu au fost convinşi să-l convoace regulat. Singurele goluri marcate în tricoul naţionalei au venit pe 28 aprilie 2004, în România – Germania 5-1, unul dintre cele mai bune meciuri ale naţionalei României în istoria modernă.   

„Din păcate, nu am prins prea multe meciuri la echipa naţională. Aşa a fost să fie, nu pot schimba nimic acum. Cred că am prins perioade in care alţi atacanţi au fost mai buni decât mine, iar până la urmă a fost normal ca ei să fie chemaţi la naţională, iar eu nu“, a declarat, elegant, Dănciulescu în 2011, într-un interviu acordat hotnews.ro.

Ultimii ani ai carierei la Dinamo. Forţat să pună ghetele în cui

În ultimii ani ai carierei, Dănciulescu a rămas acelaşi golgheter din tinereţe, chiar şi la 33 de ani. A marcat de 27 de ori în 93 de meciuri pentru Dinamo şi a fost unul dintre oamenii de bază ai vestiarului din Şoseaua Ştefan cel Mare, indiferent dacă antrenorul s-a numit Ioan Andone, Liviu Ciubotariu sau Gheorghe Mulţescu. La 37 de ani, în contextul proiectului anunţat de noul investitor, Ionuţ Negoiţă, Danciu-gol s-a retras din activicatea de fotbalist, lăsând locul unor jucători mai tineri pe care legenda dinamovistă a ales să-i ajute din postura de director general. La momentul retragerii, suporterii dinamovişti l-au acuzat pe Constantin Anghelache, preşedintele echipei, că ar fi omul care l-ar fi forţat pe Dănciulescu să renunţe la cariera de fotbalist, având interesul de a promova în echipă achiziţii precum Pape Ndaw sau Zougoula.

Acum, la 19 ani de la primul contact pe care l-a avut cu clubul Dinamo, după 13 ani presăraţi cu multe reuşite, dar şi cu momente tensionate, plini de trofee, satisfacţii şi dezamăgiri, Ionel Dănciulescu îşi începe primul mandat din cariera de antrenor pe banca echipei pentru care, din teren, a scris istorie.


Articol scris de Cristian Voicu

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.