Portretul lui Beto, eroul Sevillei din finala Europa League: „În România nu a fost apreciat la adevărata valoare”. Descrierea făcută perioadei „CFR Cluj”

Autori: Costin Negraru, Daniel Lup Publicat: 16 May. 2014, 12:16 Actualizat: 16 May. 2014, 15:16 Liga 1
Portretul lui Beto, eroul Sevillei din finala Europa League: „În România nu a fost apreciat la adevărata valoare”. Descrierea făcută perioadei „CFR Cluj”

Beto, eroul din poarta spaniolilor de la Sevilla în finala Europa League, și-a relansat cariera în România, la CFR Cluj. În urmă cu doi ani, portarul care miercuri seară a apărat două penalty-uri în finala de la Torino, a ieșit campion cu ardelenii, iar foștii colegi și oamenii din conducerea clubului îi fac acum portretul. În România, Beto (32 de ani) a rămas cunoscut pentru paradele sale spectaculoase, dar și pentru momentele comice în care a fost implicat. 

  • În perioada în care a jucat în România, salariul lui Beto a fost suportat integral de FC Porto. „Noi plăteam o sumă infimă, bani de buzunar, undeva la 500-1.000 de euro pe lună. A fost o superafacere”, spune Răzvan Zamfir, omul care a intermediat venirea goalkeeper-ului la Cluj. 
  • La Porto, marea rivală a celor de la Benfica – echipă învinsă ieri de Sevilla – Beto era copilul de suflet al președintelui Jorge Nuno Pinto da Costa
  • „Nu a întârziat niciodată la antrenamente, era un lider în vestiar, și rămânea peste program să exerseze penalty-urile”, dezvăluie foștii colegi ai portughezului
  • CFR Cluj a avut, în 2012, prima opțiune pentru un transfer definitiv al lui Beto, dar suma cerută de Porto, 3 milioane de euro, a fost peste puterile financiare ale ardelenilor 

Este o mândrie să fac parte din această echipă și dedic aceast trofeu tatălui meu care, cu siguranță, e mândru de mine acum. Mai întâi tatălui meu, care e cu mine în poartă, azi și întotdeauna. Apoi mamei mele, fiului meu și întregii familii. A fost finala visată
Beto, portar FC Sevilla


În vara anului 2012, conducătorii CFR-ului primeau o propunere imposibil de refuzat. FC Porto îl oferea gratis, pentru un an, pe Antonio Alberto Bastos Pimparel sau, mai simplu, Beto, așa cum era cunoscut portarul în Portugalia natală. Goalkeeper de națională, Beto prindea tot mai rar poarta „dragonilor”, iar acest lucru îi amenința șansele de a participa la Euro 2012 cu naționala lusitană. „Înainte de a veni la CFR, am avut o discuție cu selecționerul. Mi-a spus clar >”, mărturisea goalkeeper-ul într-o discuție cu reporterii ProSport în ultima sa zi în România.
Răzvan Zamfir, omul contactat de conducerea lui Porto, povestește detaliile venirii lui Beto la Cluj: „Era liderul vestiarului la Porto și lor le era tot mai greu să îl țină pe bancă. Nu-și mai puteau permite lucrul ăsta și, în baza relațiilor pe care le avem cu ei, au venit cu oferta de împrumut. Țin minte că Jorge Costa, antrenorul de atunci, tocmai terminase antrenamentul atunci când i-am spus de propunere. Nu-i venea să creadă >, mi-a zis. S-a impus imediat și pe teren, și în vestiar”. 

„Cred că a contat și felul meu de-a fi… Sunt ca un cameleon. Viața e imprevizibilă și trebuie să înveți să te adaptezi. Am avut și șansă pentru că aici, la Cluj, am dat de foarte mulți jucători portughezi”, spunea portarul de 32 de ani în ultimul său interviu acordat presei din România. Tot atunci, portarul mărturisea că putea merge la o echipă din Bundesliga, dar acolo nu ar fi avut siguranța că ar fi apărat meci de meci: „Eu aveam nevoie de această siguranță. Să nu mă înțelegi greșit, nu mi-e frică să lupt pentru postul meu, dar în fotbal se pot întâmpla multe. Poate dădeam peste un antrenor care nu mă plăcea. Eu am încredere în calitățile mele, dar dacă lui nu-i plăcea de mine, ce făceam? Aici, cu Jorge Costa, am știut că voi juca. Totul a ieșit perfect!”. 


Îmi pare rău că voi pleca. Oamenii de aici, absolut toți, m-au făcut să mă simt de parcă aș fi fost de-al locului. Înaintea meciului cu Steaua, la stadion, am vrut să îmi iau rămas bun de la ei. Nu știu dacă au înțeles exact mesajul meu…
Beto, portar FC Sevilla, înainte de plecarea din România


La finalul campionatului 2011 – 2012, Beto a fost singurul fotbalist pe care Liga I l-a trimis la Euro din Ucraina și Polonia

Beto despre Beto: „Îmi place la nebunie că nu sunt înalt”

Cu o înălțime de 1.82 metri, Beto a fost considerat prea scund pentru a apăra în Premier League de către scouterii lui Fulham, formație la care a fost în probe: „«E imposibil ca un portar de 1.82 să apere în Anglia», mi-au spus. Dar mie îmi place la nebunie că nu sunt înalt! Sunt rapid, am reflexe bune, am un joc bun de picior. După ce scot o minge grea, mă simt de parcă aș avea doi metri. Am multă, multă încredere în mine. Cât despre calitățile celelalte, dacă eram mai mare de statură, cu siguranță nu le-aș mai fi avut”, explica goalkeeper-ul în discuția cu reporterii ProSport. Dincolo de calitățile enumerate de el, Beto a arătat miercuri seară, la Torino, că are și o intuiție extraordinară reușind să apere două lovituri de la 11 metri. Prima paradă a goalkeeper-ului portughez a fost și cea mai controversată, considerându-se că a ieșit mult în afara cadrului porții. Conform regulamentului, la penalty-uri, portarul este obligat să rămână pe linia porții până în momentul în care executantul atinge mingea. Ion Crăciunescu, fostul mare arbitru român explică: „Ieșirea lui Beto nu a fost regulamentară. Până când mingea nu se mișcă trebuie să stea strict pe linia porții. Are voie să facă niște mișcări, dar strict pe linia porții. În opinia mea, penalty-ul trebuia să fie repetat”. 

„E un portar extraordinar, seamănă, din punctul meu de vedere, puțin cu Bogdan Lobonț. Dă mare încredere jucătorilor atunci când se află în poartă”, îl descrie Ioan Andone, antrenorul venit la CFR în 2012, după demiterea lui Jorge Costa. Răzvan Zamif, directorul executiv al clubului, compleatează: „Super portar, super caracter, un lider adevărat și în vestiar, și pe teren”. 

Câțiva dintre colegii pe care portughezul i-a avut în perioada petrecută la Cluj completează portretul acestuia cu informații legate de comportamentul lui Beto din timpul antrenamentelor: „Nu a întârziat la nicio ședință de pregătire, uneori stătea mai mult la antrenamente pentru a se pregăti singur. Exersa mult apărarea penalty-urilor. Sincer, cu el în poartă nu aveai emoții. Îți dădea senzația că poate scoate orice minge. Știa foarte bine să ne motiveze”. 


Îmi place să citesc și mă consider un tip isteț. Sunt genul de om care vrea să știe de ce și cum se întâmplă anumite lucruri. Sunt foarte, foarte curios. Să știi că în Portugalia se spune despre mine că, după ce mă voi lăsa de fotbal, voi fi comentator TV. Eu nu mă gândesc la asta. Am afaceri imobiliare și o să mă ocup de ele. O să mă îmbrac la costum și-o să merg la birou
Beto, portar FC Sevilla, în mai 2012


Gafa de la Sibiu: „Puteți să-mi spuneți actor, puteți să-mi spuneți cum vreți. Sunt un tip inteligent și s-a văzut”

În noiembrie 2011, Beto a fost protagonistul celui mai comic și, tototdată, celui mai controversat moment al campionatului. În minutul 72 al partidei cu Voința, de la Sibiu, goalkeeper-ul a primit o minge acasă, a driblat un adversar, pe Iulian Popa, dar a greșit grav degajarea. Mingea a ajuns la Dâlbea, care a speculat eroarea și a tras direct. În timp ce mingea intra în poarta lui Beto, goalkeeper-ul a căzut teatral, acuzând că a fost lovit de Popa în momentul degajării. Reluările au arătat că, în momentul în care Beto lovea mingea, Iulian Popa era la mai bine de un metru de el. Arbitrul Radu Petrescu a fost însă păcălit și, în loc să valideze golul, a acordat fault în atac pentru clujeni. „El, în România, nu a fost apreciat la adevărata valoare. A făcut acea eroare la Sibiu și a fost foarte dur criticat. Dar noi, în acel an, nu am luat nici măcar un gol care să-i fie imputat”, își apără fostul colaborator Răzvan Zamfir, conducătorul CFR-ului. 

La finalul acelui campionat, unul pe care ardelenii l-au și câștigat, Beto a acceptat să explice faza controversată de la Sibiu. Portarul și-a asumat gestul nesportiv: „E vorba doar de experiență! Am simțit adversarul în spatele meu și știam că arbitrul va da fault. A funcționat! Ce pot să zic? Voi puteți să-mi spuneți actor, puteți să-mi spuneți cum vreți… Eu știu că am făcut cel mai bun lucru pentru echipa mea. Nu s-a luat gol la acea fază și sunt mulțumit. Sunt un tip experimentat, inteligent… Cred că lucrul acesta s-a văzut.

3 milioane de euro a cerut FC Porto pentru un transfer definitiv al portarului la CFR Cluj. La finalul campionatului 2011 – 2012, clujenii au avut prima opțiune de cumpărare

Real Madrid l-a făcut erou la Sevilla

După anul petrecut la Cluj, Beto a prins lotul Portugaliei la Campionatul European din Polonia și Ucraina, dar fără să bifeze vreun minut în competiție. Finalul turneului i-a adus însă o nouă echipă: Braga, pentru care a evoluat în 15 meciuri din prima parte a ediției de campionat 2012 – 2013. Apoi cariera i-a fost schimbată de un transfer făcut de „gigantul” Spaniei, Real Madrid. Formația din Capitală l-a cumpărat de la FC Sevilla pe Diego Lopez, iar andaluzii se aflau în căutări pentru găsirea unui înlocuitor. Au optat pentru Beto, inițial sub formă de împrumut, iar campionul României din 2012 a fost un pariu câștigător: cele două penalty-uri apărate de el în finala Europa League au adus trofeul la Sevilla. 


Și finala de Europa League câștigată cu Porto în 2011 a fost importantă, pentru că am fost și voi fi un simpatizant al acestui club, dar în meciul de la Torino am fost implicat mai mult. Antrenorul Benficăi a spus că am ieșit din cadrul porții? Dar ce, ei nu ies din spațiul tenic?
Beto, portar FC Sevilla

Autori: Costin Negraru, Daniel Lup Publicat: 16 May. 2014, 12:16 Actualizat: 16 May. 2014, 15:16 Liga 1
Pe aceeași temă
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
Banciu, tiradă la adresa lui Dan Petrescu: „Du-te în Mongolia! Mie mi-ar fi ruşine“
Banciu, tiradă la adresa lui Dan Petrescu: „Du-te în Mongolia! Mie mi-ar fi ruşine“
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Sunt total interzise! Raed Arafat, anunț de ultim moment după decizia de relaxare
Sunt total interzise! Raed Arafat, anunț de ultim moment după decizia de relaxare
Durere cumplită pentru o vloggeriţă din România, după ce şi-a pierdut mama:
Durere cumplită pentru o vloggeriţă din România, după ce şi-a pierdut mama: "Te las în mâinile lui Dumnezeu". Apelul ...
Părinți, mare atenție! O fetiță de doar zece ani a murit sufocată în urma unei provocări pe TikTok
Părinți, mare atenție! O fetiță de doar zece ani a murit sufocată în urma unei provocări pe TikTok
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! Mă aşteptam...”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! ...
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor exista doar 500 de milioane...”
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor ...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău"
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Bill Gates, vaccinat împotriva Covid-19: „Mă simt minunat”. Câţi bani a investit miliardarul în dezvoltarea serului anti-coronavirus
Bill Gates, vaccinat împotriva Covid-19: „Mă simt minunat”. Câţi bani a investit miliardarul în dezvoltarea serului ...
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le aducă înapoi în Marea Britanie
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le ...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
ITP 2021: Ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta
ITP 2021: Ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!