Portret de manager în fotbalul românesc. Din redacția ziarului „Sportul românesc” la negocieri cu Negoiță: „Informat, arțăgos, combinator”. Porumboiu: „A lăsat căruța în râu și a plecat să schimbe caii”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Noul manager general al echipei Dinamo are o carte de vizită inedită. La 45 de ani, Daniel Stanciu a fost jurnalist, agent de jucători, manager sportiv, analist sportiv și președinte de club. ProSport vă prezintă portretul celui care va fi desemnat să reformeze al doilea cel mai titrat club din fotbalul românesc

Daniel Stanciu a devenit un personaj al fotbalului românesc. Pentru unii reprezintă un „om de fotbal” de succes. Alții spun că s-a lipit de rezultate. În acest moment este președinte la ASA Tg. Mureș, club pe care l-a preluat în Liga a II-a. Când a semnat contractul cu mureșenii a cerut bonusuri pentru participarea în cupele europene și pentru cucerirea campionatului. Cei care finanțează clubul au început să râdă și i-au pus: „Pune, mă, ce bonus vrei tu!”. La finalul turului, ASA este pe locul cinci, la 13 puncte în spatele Stelei. Din Cupa României a fost eliminată de Petrolul în sferturile de finală, iar Steaua a plecat învinsă de la Târgu Mureș după un meci cu eliminări și scandal, care a continuat și la Comisia de Disciplină.

„Un ziarist fâșneț, șmecheraș, foarte bine informat și destul de arțăgos”

Stanciu a intrat în lumea fotbalului în urmă cu 26 de ani. Primul contact s-a petrecut în redacția de sport a ziarului „Cotidianul”. A trecut apoi pe la „Evenimentul zilei”, a fost redactor-șef adjunct al ziarului „Sportul românesc”, al lui Dumitru Dragomir, iar cariera jurnalistică și-a încheiat-o la „Național”.

Tocmai din acest motiv este un personaj pe care jurnaliștii în cunosc foarte bine. Totodată, și el îi cunoaște pe jurnaliști. „Era un ziarist fâșneț, băgăcios. Aducea mereu știri bune, era un ziarist cu surse, cum spunem noi. Nu pot spune că a fost un condei strălucit, dar mereu era foarte bine informat. Cred că acum e și mai informat, dar și priceput. Pe unde a trecut, a făcut treabă. Țin minte că scria despre Rapid, asta era sarcina lui, dar venea cu știri și de la celelalte echipe. Era genul de ziarist șmecheraș, combinator. Mereu îi făcea pe unii să vorbească, deși ăia nu voiau. Nu știu ce le făcea, îi gâdila la subțiori, habar nu am, dar reușea. Nu a fost genul de ziarist care să facă anchete sau materiale elaborate. Țin minte că aveam cea mai bună echipă de fotbal la Cupa Presei. Acolo era destul de arțăgos, îi sărea țandăra foarte repede, dar la fel de repede se liniștea. Cred că acum e mai matur și mai înțelept„, a spus Grigore Cartianu despre fostul său subaltern la „Evenimentul zilei”. 

„E cam plimbăreț! A lăsat căruța în mijlocul râului și s-a dus să schimbe caii”

Ca agent de jucători, Daniel Stanciu nu a fost în prim-plan, scena fiind ocupată în anii trecuți de frații Becali. Asocierea dintre Stanciu și familia Becali s-a făcut de mai multe ori, asta pentru că firma de impresariat pe care o avea era în aceeași clădire cu cea a celor care acum sunt în închisoare. „Am fost parteneri, dar nu lucram pentru ei”, spune acum Stanciu despre speculația că este omul fraților Becali. Nibombe și Arlauskis sunt doar câteva nume de fotbaliști care au ajuns în Liga 1 prin Daniel Stanciu. Alții au venit prin cunoștințele sale, dar în perioadele în care acesta ocupa funcții de conducere la Timișoara, Vaslui sau Steaua. Pe lista jucătorilor pe care i-a adus la cluburile menționate și care și-au confirmat locul în fotbalul românesc sunt Nikolic, Ricketts, Cociș, Tameș, Zicu (Timișoara), Varela, Celeban, Dani Coman, M. Niculae (Vaslui) plus o echipă formată la Tg. Mureș.


Pe vremea când era ziarist, focșăneanul Daniel Stanciu juca atacant în echipa „Evenimentului zilei” și era apropiat de Rapid


„Nu va fi lăsat de nea Costică Anghelache să facă treabă. Dacă se spune că Anghelache nu va mai fi în organigrama clubului, atunci vă spun eu că Stanciu nu mai vine.”
Dănuț Lupu, fost jucător al lui Dinamo


Au fost și eșecuri printre fotbaliștii aduși, tocmai din acest motiv Stanciu și-a atras de multe ori criticile oamenilor pentru care a lucrat. „E un băiat OK, cunoaște fenomenul. Din punctul de vedere al jucătorilor aduși nu am ce să îi reproșez, dar eu cred că în fotbal sunt doar trei oameni care să nu fie finanțatori și să schimbe o echipă în bine: Mureșan, Dinu Gheorghe și MM. Mi se pare că Daniel e cam plimbăreț. Am înțeles că vrea să fie vioara întâi, dar acum sunt două aspecte. Poți să fii un Stradivarius sau o vioară făcută la Reghin. Oricum, statornicia femeilor și a oamenilor de fotbal e mai mult decât discutabilă. Eu cred că «Dințosul» (n.r – porecla lui Daniel Stanciu) putea să fie un conducător bun dacă nu zbura din floare în floare. El a făcut echipă bună la Târgu Mureș, dar mie nu-mi plac oamenii ăștia care lasă căruța în mijlocul râului și se întorc acasă ca să schimbe caii. Hai, că deja mă enervez (râde) și iar îmi aduc aminte! La revedere!”, a fost reacția lui Porumboiu la adresa lui Stanciu. 

Un tip conflictual

În ultimii cinci ani, Daniel Stanciu și-a făcut o imagine de băiat rău. Fie că a fost vorba de Timișoara sau Vaslui, el a intrat de multe ori în conflict cu diferiți colaboratori și nu numai. Uneori, aceste incidente s-au rezumat la dispute verbale. Alteori, s-a trecut la conflicte de natură fizică.

Lovit de Chivorchian în „Ștefan cel Mare”

Un episod de acest gen s-a petrecut ]n 2010, după o victorie obținută de Poli pe terenul echipei Dinamo. Team-manager al timișorenilor la acea vreme, Daniel Stanciu a fost bătut Gheorghe Chivorchian, președintele echipei sale! Imediat după meci, cel din urmă a venit în zona vestiarelor și le-a spus jucătorilor că a doua zi vor intra în cantonament, moment în care Stanciu a sărit în apărarea fotbaliștilor: „Hai, mă, lasă, că vedem noi mâine! Asta e problema acum?„. Martorii au povestit la momentul respectiv că acesta a fost momentul în care Chivorchian a sărit la bătaie: „Cine ești tu, mă, la clubul ăsta, să vorbești peste mine?„. Stanciu a fost salvat de Dan Alexa, pe atunci fotbalist la Poli, care urmărise scena de aproape.

La patru ani distanță, Chivorchian are acum cuvinte de laudă la adresa lui Stanciu. „Este un bun profesionist, unul dintre managerii care fac treabă în fotbalul românesc. El la Timișoara a făcut o echipă bună, la Târgu Mureș a creat un lot puternic. A promovat, este pe locul cinci, a creat o anumită stabilitate. Eu nu pot spune că a existat un conflict între noi. Toată lumea se mai ceartă”, a spus secretarul general al FRF. 

Bătut de Stupar după un meci cu UTA

Într-o partidă la Arad, Daniel Stanciu a reușit să fie din nou în centrul atenției. La finalul meciului, team-managerul Timișoarei a intrat în conflict cu Dan Stupar, antrenor secund la UTA. Pe tunelul care ducea spre vestiare, cei doi s-au luat la bătaie, dispută după care Stanciu a ieșit destul de șifonat, având arcada spartă. „Cred că s-a lovit de un stâlp. După ce ne-am îmbrâncit nu avea sânge pe față”, spunea Stupar despre incident.

Punctul de vedere al lui Stanciu a fost diferit: „Am impresia că Stupar era drogat! Păi, eu sunt cretin, să mă dau cu capul de unul singur de stâlpi? A fost nevoie să intre jandarmii la vestiare, să-l caute și să-l identifice pe Stupar, că el se ascundea la dușuri. M-am agitat precum coca-cola după ce m-a lovit, nici nu mi-am dat seama că eram plin de sânge. I-am făcut plângere penală”. 

„Șifonat” de Sepsi în vestiar la Timișoara

Un alt incident s-ar fi petrecut în 2011, pe când Daniel Stanciu era team-manager la Timișoara. După o dispută verbală în vestiar cu Laszlo Sepsi, presa a scris că jucătorul i-ar fi aplicat oficialului o severă corecție fizică. „Stafful a decis ca el să nu facă deplasarea în cantonamentul de la Gyula pe baza referatelor. Sepsi a dat dovadă de indisciplină în cadrul grupului și va fi judecat cât de curând de Consiliul de Administrație. Nu se poate să ai un asemenea comportament care poate afecta imaginea clubului”, spunea, după incident, patronul Marian Iancu pentru ProSport. „Nu e adevărat că m-aș fi bătut atunci cu Sepsi”, neagă Daniel Stanciu, care în urmă cu un an l-a transferat pe Sepsi pe ASA Tg. Mureș.

Aruncat peste pod când era la Vaslui

Un alt moment controversat în care Stanciu a fost în centrul atenției s-a petrecut în perioada în care acesta era director sportiv la Vaslui. „Din ce știu eu, el era cu Marius Niculae, au oprit mașina și a venit la ei un om care i-a dat un pumn lui Daniel de l-a aruncat peste pod. Niște nenorociți! Cum să dai să sară peste pod?! El s-a dat jos din mașină, dar nu a sărit la bătaie”, povestea Adrian Porumboiu în luna iulie a anului 2012. Două săptămâni mai târziu, același finanțator al Vasluiului spunea despre un alt incident în care a fost implicat Stanciu. Se întâmpla după meciul din cupele europene, cu Fenerbahce: „Inimaginabil! Stanciu s-a supărat cu antrenorul lor secund pe tunel și i-a băgat degetele în ochi. Observatorul nu putea să nu consemneze treaba asta. Vă dați seama ce se întâmpla dacă îi dădea cu mâna aia cu ghips?”


Daniel Stanciu a purtat un bandaj după conflictul pe care l-a avut la Arad, cu Dan Stupar

A făcut echipă de Liga 1 la Tg. Mureș

În prezent, Daniel Stanciu este președinte la ASA Tg. Mureș. A venit la club la începutul sezonului trecut. Sub conducerea sa, ASA a promovat în Liga 1, având în componență jucători experimentați ca Sepsi, Voiculeț, N’Doye sau Hora, toți aduși de Stanciu. La finalul turului de campionat, echipa este revelația campionatului, ocupând locul cinci. 

Totuși, relația între Stanciu și cei care finanțează echipa s-a deteriorat în ultimele săptămâni. Totul a pornit de la faptul că, după ce Falub a fost demis, noul antrenor a fost numit fără ca Stanciu să fie consultat. Conform unor surse din cadrul clubului, Consiliul de Administrație a decis instalarea lui Pustai într-un moment în care președintele clubului era la București. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Melinda a dat-o de gol! Vedeta care nu se spală niciodată seara pe faţă: 'Doarme machiată'
Melinda a dat-o de gol! Vedeta care nu se spală niciodată seara pe faţă: 'Doarme machiată'
Accident bizar pe câmpul de luptă. Momentul în care un soldat rus se aruncă în faţa unei bombe VIDEO
Accident bizar pe câmpul de luptă. Momentul în care un soldat rus se aruncă în faţa unei bombe VIDEO
Thailanda - România 1-1, în Cupa Davis: Jianu câştigă a doua partidă a zilei
Thailanda - România 1-1, în Cupa Davis: Jianu câştigă a doua partidă a zilei
Decizie istorică în fotbal a unui arbitru, la Mondialul Cluburilor: „Bine ați venit în viitor!”
Decizie istorică în fotbal a unui arbitru, la Mondialul Cluburilor: „Bine ați venit în viitor!”
Gabriela Cristea, noi dezvăluiri intime. "Lucram de luni până sâmbătă, iar el mă înşela pe banii mei"
Gabriela Cristea, noi dezvăluiri intime. "Lucram de luni până sâmbătă, iar el mă înşela pe banii mei"
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
A murit! Ştirea tristă a nopţii
A murit! Ştirea tristă a nopţii
CASA DE PENSII a făcut marele anunț oficial! Informație de ultimă oră pentru 5 milioane de pensionari
CASA DE PENSII a făcut marele anunț oficial! Informație de ultimă oră pentru 5 milioane de pensionari
Mega-cutremur de 9,9 grade Richter! Data exactă când va avea loc. E chiar foarte curând!
Mega-cutremur de 9,9 grade Richter! Data exactă când va avea loc. E chiar foarte curând!
Ce să mănânci ca să-ți încălzești corpul. Alimente și băuturi cu efect termogenic
Ce să mănânci ca să-ți încălzești corpul. Alimente și băuturi cu efect termogenic
Avioanele României, în pericol? E șocant ce a apărut pe internet despre F-16
Avioanele României, în pericol? E șocant ce a apărut pe internet despre F-16
Cum funcționează tehnica brutală a „valurilor umane” folosită de mercenarii Wagner, potrivit unei surse din interior
Cum funcționează tehnica brutală a „valurilor umane” folosită de mercenarii Wagner, potrivit unei surse din interior
BANCUL ZILEI. Badea Gheorghe face amor cu doctorița, în cabinet: Ei vezi, nene, că poți!?
BANCUL ZILEI. Badea Gheorghe face amor cu doctorița, în cabinet: Ei vezi, nene, că poți!?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Larisa Iordache, poziții de infarct demne de OnlyFans! Din copila inocentă, în femeia senzuală!
Larisa Iordache, poziții de infarct demne de OnlyFans! Din copila inocentă, în femeia senzuală!
Cât costă cel mai mare SUV Skoda la mâna a doua. O bancă din România vinde unul dintre bune SUV-uri de familie
Cât costă cel mai mare SUV Skoda la mâna a doua. O bancă din România vinde unul dintre bune SUV-uri…
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!