Portret de manager în fotbalul românesc. Din redacția ziarului „Sportul românesc” la negocieri cu Negoiță: „Informat, arțăgos, combinator”. Porumboiu: „A lăsat căruța în râu și a plecat să schimbe caii”

Autor: Cristian Voinea Publicat: 10 Dec. 2014, 14:38 Actualizat: 10 Dec. 2014, 14:50 Liga 1

Noul manager general al echipei Dinamo are o carte de vizită inedită. La 45 de ani, Daniel Stanciu a fost jurnalist, agent de jucători, manager sportiv, analist sportiv și președinte de club. ProSport vă prezintă portretul celui care va fi desemnat să reformeze al doilea cel mai titrat club din fotbalul românesc

Daniel Stanciu a devenit un personaj al fotbalului românesc. Pentru unii reprezintă un „om de fotbal” de succes. Alții spun că s-a lipit de rezultate. În acest moment este președinte la ASA Tg. Mureș, club pe care l-a preluat în Liga a II-a. Când a semnat contractul cu mureșenii a cerut bonusuri pentru participarea în cupele europene și pentru cucerirea campionatului. Cei care finanțează clubul au început să râdă și i-au pus: „Pune, mă, ce bonus vrei tu!”. La finalul turului, ASA este pe locul cinci, la 13 puncte în spatele Stelei. Din Cupa României a fost eliminată de Petrolul în sferturile de finală, iar Steaua a plecat învinsă de la Târgu Mureș după un meci cu eliminări și scandal, care a continuat și la Comisia de Disciplină.

„Un ziarist fâșneț, șmecheraș, foarte bine informat și destul de arțăgos”

Stanciu a intrat în lumea fotbalului în urmă cu 26 de ani. Primul contact s-a petrecut în redacția de sport a ziarului „Cotidianul”. A trecut apoi pe la „Evenimentul zilei”, a fost redactor-șef adjunct al ziarului „Sportul românesc”, al lui Dumitru Dragomir, iar cariera jurnalistică și-a încheiat-o la „Național”.

Tocmai din acest motiv este un personaj pe care jurnaliștii în cunosc foarte bine. Totodată, și el îi cunoaște pe jurnaliști. „Era un ziarist fâșneț, băgăcios. Aducea mereu știri bune, era un ziarist cu surse, cum spunem noi. Nu pot spune că a fost un condei strălucit, dar mereu era foarte bine informat. Cred că acum e și mai informat, dar și priceput. Pe unde a trecut, a făcut treabă. Țin minte că scria despre Rapid, asta era sarcina lui, dar venea cu știri și de la celelalte echipe. Era genul de ziarist șmecheraș, combinator. Mereu îi făcea pe unii să vorbească, deși ăia nu voiau. Nu știu ce le făcea, îi gâdila la subțiori, habar nu am, dar reușea. Nu a fost genul de ziarist care să facă anchete sau materiale elaborate. Țin minte că aveam cea mai bună echipă de fotbal la Cupa Presei. Acolo era destul de arțăgos, îi sărea țandăra foarte repede, dar la fel de repede se liniștea. Cred că acum e mai matur și mai înțelept„, a spus Grigore Cartianu despre fostul său subaltern la „Evenimentul zilei”. 

„E cam plimbăreț! A lăsat căruța în mijlocul râului și s-a dus să schimbe caii”

Ca agent de jucători, Daniel Stanciu nu a fost în prim-plan, scena fiind ocupată în anii trecuți de frații Becali. Asocierea dintre Stanciu și familia Becali s-a făcut de mai multe ori, asta pentru că firma de impresariat pe care o avea era în aceeași clădire cu cea a celor care acum sunt în închisoare. „Am fost parteneri, dar nu lucram pentru ei”, spune acum Stanciu despre speculația că este omul fraților Becali. Nibombe și Arlauskis sunt doar câteva nume de fotbaliști care au ajuns în Liga 1 prin Daniel Stanciu. Alții au venit prin cunoștințele sale, dar în perioadele în care acesta ocupa funcții de conducere la Timișoara, Vaslui sau Steaua. Pe lista jucătorilor pe care i-a adus la cluburile menționate și care și-au confirmat locul în fotbalul românesc sunt Nikolic, Ricketts, Cociș, Tameș, Zicu (Timișoara), Varela, Celeban, Dani Coman, M. Niculae (Vaslui) plus o echipă formată la Tg. Mureș.


Pe vremea când era ziarist, focșăneanul Daniel Stanciu juca atacant în echipa „Evenimentului zilei” și era apropiat de Rapid


„Nu va fi lăsat de nea Costică Anghelache să facă treabă. Dacă se spune că Anghelache nu va mai fi în organigrama clubului, atunci vă spun eu că Stanciu nu mai vine.”
Dănuț Lupu, fost jucător al lui Dinamo


Au fost și eșecuri printre fotbaliștii aduși, tocmai din acest motiv Stanciu și-a atras de multe ori criticile oamenilor pentru care a lucrat. „E un băiat OK, cunoaște fenomenul. Din punctul de vedere al jucătorilor aduși nu am ce să îi reproșez, dar eu cred că în fotbal sunt doar trei oameni care să nu fie finanțatori și să schimbe o echipă în bine: Mureșan, Dinu Gheorghe și MM. Mi se pare că Daniel e cam plimbăreț. Am înțeles că vrea să fie vioara întâi, dar acum sunt două aspecte. Poți să fii un Stradivarius sau o vioară făcută la Reghin. Oricum, statornicia femeilor și a oamenilor de fotbal e mai mult decât discutabilă. Eu cred că «Dințosul» (n.r – porecla lui Daniel Stanciu) putea să fie un conducător bun dacă nu zbura din floare în floare. El a făcut echipă bună la Târgu Mureș, dar mie nu-mi plac oamenii ăștia care lasă căruța în mijlocul râului și se întorc acasă ca să schimbe caii. Hai, că deja mă enervez (râde) și iar îmi aduc aminte! La revedere!”, a fost reacția lui Porumboiu la adresa lui Stanciu. 

Un tip conflictual

În ultimii cinci ani, Daniel Stanciu și-a făcut o imagine de băiat rău. Fie că a fost vorba de Timișoara sau Vaslui, el a intrat de multe ori în conflict cu diferiți colaboratori și nu numai. Uneori, aceste incidente s-au rezumat la dispute verbale. Alteori, s-a trecut la conflicte de natură fizică.

Lovit de Chivorchian în „Ștefan cel Mare”

Un episod de acest gen s-a petrecut ]n 2010, după o victorie obținută de Poli pe terenul echipei Dinamo. Team-manager al timișorenilor la acea vreme, Daniel Stanciu a fost bătut Gheorghe Chivorchian, președintele echipei sale! Imediat după meci, cel din urmă a venit în zona vestiarelor și le-a spus jucătorilor că a doua zi vor intra în cantonament, moment în care Stanciu a sărit în apărarea fotbaliștilor: „Hai, mă, lasă, că vedem noi mâine! Asta e problema acum?„. Martorii au povestit la momentul respectiv că acesta a fost momentul în care Chivorchian a sărit la bătaie: „Cine ești tu, mă, la clubul ăsta, să vorbești peste mine?„. Stanciu a fost salvat de Dan Alexa, pe atunci fotbalist la Poli, care urmărise scena de aproape.

La patru ani distanță, Chivorchian are acum cuvinte de laudă la adresa lui Stanciu. „Este un bun profesionist, unul dintre managerii care fac treabă în fotbalul românesc. El la Timișoara a făcut o echipă bună, la Târgu Mureș a creat un lot puternic. A promovat, este pe locul cinci, a creat o anumită stabilitate. Eu nu pot spune că a existat un conflict între noi. Toată lumea se mai ceartă”, a spus secretarul general al FRF. 

Bătut de Stupar după un meci cu UTA

Într-o partidă la Arad, Daniel Stanciu a reușit să fie din nou în centrul atenției. La finalul meciului, team-managerul Timișoarei a intrat în conflict cu Dan Stupar, antrenor secund la UTA. Pe tunelul care ducea spre vestiare, cei doi s-au luat la bătaie, dispută după care Stanciu a ieșit destul de șifonat, având arcada spartă. „Cred că s-a lovit de un stâlp. După ce ne-am îmbrâncit nu avea sânge pe față”, spunea Stupar despre incident.

Punctul de vedere al lui Stanciu a fost diferit: „Am impresia că Stupar era drogat! Păi, eu sunt cretin, să mă dau cu capul de unul singur de stâlpi? A fost nevoie să intre jandarmii la vestiare, să-l caute și să-l identifice pe Stupar, că el se ascundea la dușuri. M-am agitat precum coca-cola după ce m-a lovit, nici nu mi-am dat seama că eram plin de sânge. I-am făcut plângere penală”. 

„Șifonat” de Sepsi în vestiar la Timișoara

Un alt incident s-ar fi petrecut în 2011, pe când Daniel Stanciu era team-manager la Timișoara. După o dispută verbală în vestiar cu Laszlo Sepsi, presa a scris că jucătorul i-ar fi aplicat oficialului o severă corecție fizică. „Stafful a decis ca el să nu facă deplasarea în cantonamentul de la Gyula pe baza referatelor. Sepsi a dat dovadă de indisciplină în cadrul grupului și va fi judecat cât de curând de Consiliul de Administrație. Nu se poate să ai un asemenea comportament care poate afecta imaginea clubului”, spunea, după incident, patronul Marian Iancu pentru ProSport. „Nu e adevărat că m-aș fi bătut atunci cu Sepsi”, neagă Daniel Stanciu, care în urmă cu un an l-a transferat pe Sepsi pe ASA Tg. Mureș.

Aruncat peste pod când era la Vaslui

Un alt moment controversat în care Stanciu a fost în centrul atenției s-a petrecut în perioada în care acesta era director sportiv la Vaslui. „Din ce știu eu, el era cu Marius Niculae, au oprit mașina și a venit la ei un om care i-a dat un pumn lui Daniel de l-a aruncat peste pod. Niște nenorociți! Cum să dai să sară peste pod?! El s-a dat jos din mașină, dar nu a sărit la bătaie”, povestea Adrian Porumboiu în luna iulie a anului 2012. Două săptămâni mai târziu, același finanțator al Vasluiului spunea despre un alt incident în care a fost implicat Stanciu. Se întâmpla după meciul din cupele europene, cu Fenerbahce: „Inimaginabil! Stanciu s-a supărat cu antrenorul lor secund pe tunel și i-a băgat degetele în ochi. Observatorul nu putea să nu consemneze treaba asta. Vă dați seama ce se întâmpla dacă îi dădea cu mâna aia cu ghips?”


Daniel Stanciu a purtat un bandaj după conflictul pe care l-a avut la Arad, cu Dan Stupar

A făcut echipă de Liga 1 la Tg. Mureș

În prezent, Daniel Stanciu este președinte la ASA Tg. Mureș. A venit la club la începutul sezonului trecut. Sub conducerea sa, ASA a promovat în Liga 1, având în componență jucători experimentați ca Sepsi, Voiculeț, N’Doye sau Hora, toți aduși de Stanciu. La finalul turului de campionat, echipa este revelația campionatului, ocupând locul cinci. 

Totuși, relația între Stanciu și cei care finanțează echipa s-a deteriorat în ultimele săptămâni. Totul a pornit de la faptul că, după ce Falub a fost demis, noul antrenor a fost numit fără ca Stanciu să fie consultat. Conform unor surse din cadrul clubului, Consiliul de Administrație a decis instalarea lui Pustai într-un moment în care președintele clubului era la București. 

Autor: Cristian Voinea Publicat: 10 Dec. 2014, 14:38 Actualizat: 10 Dec. 2014, 14:50 Liga 1
Pe aceeași temă
Am pus mâna pe fotografiile unice în care sexy-concurenta de la „Bravo, ai stil” apare goală-pușcă
Am pus mâna pe fotografiile unice în care sexy-concurenta de la „Bravo, ai stil” apare goală-pușcă
VIDEO Secretele hotelului de epocă unic în România, „unde soarele se închiriază cu ora“, dezvăluite de Victor Rebengiuc
VIDEO Secretele hotelului de epocă unic în România, „unde soarele se închiriază cu ora“, dezvăluite de Victor Rebengiuc
Cutremur DEVASTATOR, in urma cu putin timp! Pagubele sunt URIASE: 4 morti si raniti! 6,9 pe scara Richter! Unde S-A SIMTIT
Cutremur DEVASTATOR, in urma cu putin timp! Pagubele sunt URIASE: 4 morti si raniti! 6,9 pe scara Richter! Unde S-A SIMTIT
Coronavirusul a ajuns în Europa: Ţara în care au fost depistate două cazuri
Coronavirusul a ajuns în Europa: Ţara în care au fost depistate două cazuri
O echipa trecuta prin grupele Champions League negociaza ACUM pentru Alibec! Detalii de culise despre transf
O echipa trecuta prin grupele Champions League negociaza ACUM pentru Alibec! Detalii de culise despre transf
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele  mai sexy poze cu Gina Pistol!
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele mai sexy poze cu Gina Pistol!
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. Habar nu avea că el de fapt urma să bea...
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. ...
Ce s-a întâmplat cu corpul unei FEMEI când a început să FACA sex mai des? Experţii au fost UIMIŢI
Ce s-a întâmplat cu corpul unei FEMEI când a început să FACA sex mai des? Experţii au fost UIMIŢI
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern Munchen
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern ...
Milioane de români vor rămâne fără locuință! Există riscul să rămână în stradă
Milioane de români vor rămâne fără locuință! Există riscul să rămână în stradă
Câți bani are investiți Ion Țiriac în mașini. Cum arată averea fostului tenismen
Câți bani are investiți Ion Țiriac în mașini. Cum arată averea fostului tenismen
Simona Halep, ce MACEL azi noapte! Meci de 200.000 de dolari!
Simona Halep, ce MACEL azi noapte! Meci de 200.000 de dolari!
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician:
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician: "Domnule doctor, vreau să îmi scoateți..." A fost imediat ...
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” | VIDEO
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” ...
Imagini unice cu Mircea Badea complet dezbracat
Imagini unice cu Mircea Badea complet dezbracat
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ...
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Formau unul dintre cele mai iubite cupluri, însă după 9 ani și-au spus adio. Motivul este șocant
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Formau unul dintre cele mai iubite cupluri, însă după 9 ani și-au spus adio. ...
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV