Portret de manager în fotbalul românesc. Din redacția ziarului „Sportul românesc” la negocieri cu Negoiță: „Informat, arțăgos, combinator”. Porumboiu: „A lăsat căruța în râu și a plecat să schimbe caii”

Autor: Cristian Voinea Publicat: 10 Dec. 2014, 14:38 Actualizat: 10 Dec. 2014, 14:50 Liga 1

Noul manager general al echipei Dinamo are o carte de vizită inedită. La 45 de ani, Daniel Stanciu a fost jurnalist, agent de jucători, manager sportiv, analist sportiv și președinte de club. ProSport vă prezintă portretul celui care va fi desemnat să reformeze al doilea cel mai titrat club din fotbalul românesc

Daniel Stanciu a devenit un personaj al fotbalului românesc. Pentru unii reprezintă un „om de fotbal” de succes. Alții spun că s-a lipit de rezultate. În acest moment este președinte la ASA Tg. Mureș, club pe care l-a preluat în Liga a II-a. Când a semnat contractul cu mureșenii a cerut bonusuri pentru participarea în cupele europene și pentru cucerirea campionatului. Cei care finanțează clubul au început să râdă și i-au pus: „Pune, mă, ce bonus vrei tu!”. La finalul turului, ASA este pe locul cinci, la 13 puncte în spatele Stelei. Din Cupa României a fost eliminată de Petrolul în sferturile de finală, iar Steaua a plecat învinsă de la Târgu Mureș după un meci cu eliminări și scandal, care a continuat și la Comisia de Disciplină.

„Un ziarist fâșneț, șmecheraș, foarte bine informat și destul de arțăgos”

Stanciu a intrat în lumea fotbalului în urmă cu 26 de ani. Primul contact s-a petrecut în redacția de sport a ziarului „Cotidianul”. A trecut apoi pe la „Evenimentul zilei”, a fost redactor-șef adjunct al ziarului „Sportul românesc”, al lui Dumitru Dragomir, iar cariera jurnalistică și-a încheiat-o la „Național”.

Tocmai din acest motiv este un personaj pe care jurnaliștii în cunosc foarte bine. Totodată, și el îi cunoaște pe jurnaliști. „Era un ziarist fâșneț, băgăcios. Aducea mereu știri bune, era un ziarist cu surse, cum spunem noi. Nu pot spune că a fost un condei strălucit, dar mereu era foarte bine informat. Cred că acum e și mai informat, dar și priceput. Pe unde a trecut, a făcut treabă. Țin minte că scria despre Rapid, asta era sarcina lui, dar venea cu știri și de la celelalte echipe. Era genul de ziarist șmecheraș, combinator. Mereu îi făcea pe unii să vorbească, deși ăia nu voiau. Nu știu ce le făcea, îi gâdila la subțiori, habar nu am, dar reușea. Nu a fost genul de ziarist care să facă anchete sau materiale elaborate. Țin minte că aveam cea mai bună echipă de fotbal la Cupa Presei. Acolo era destul de arțăgos, îi sărea țandăra foarte repede, dar la fel de repede se liniștea. Cred că acum e mai matur și mai înțelept„, a spus Grigore Cartianu despre fostul său subaltern la „Evenimentul zilei”. 

„E cam plimbăreț! A lăsat căruța în mijlocul râului și s-a dus să schimbe caii”

Ca agent de jucători, Daniel Stanciu nu a fost în prim-plan, scena fiind ocupată în anii trecuți de frații Becali. Asocierea dintre Stanciu și familia Becali s-a făcut de mai multe ori, asta pentru că firma de impresariat pe care o avea era în aceeași clădire cu cea a celor care acum sunt în închisoare. „Am fost parteneri, dar nu lucram pentru ei”, spune acum Stanciu despre speculația că este omul fraților Becali. Nibombe și Arlauskis sunt doar câteva nume de fotbaliști care au ajuns în Liga 1 prin Daniel Stanciu. Alții au venit prin cunoștințele sale, dar în perioadele în care acesta ocupa funcții de conducere la Timișoara, Vaslui sau Steaua. Pe lista jucătorilor pe care i-a adus la cluburile menționate și care și-au confirmat locul în fotbalul românesc sunt Nikolic, Ricketts, Cociș, Tameș, Zicu (Timișoara), Varela, Celeban, Dani Coman, M. Niculae (Vaslui) plus o echipă formată la Tg. Mureș.


Pe vremea când era ziarist, focșăneanul Daniel Stanciu juca atacant în echipa „Evenimentului zilei” și era apropiat de Rapid


„Nu va fi lăsat de nea Costică Anghelache să facă treabă. Dacă se spune că Anghelache nu va mai fi în organigrama clubului, atunci vă spun eu că Stanciu nu mai vine.”
Dănuț Lupu, fost jucător al lui Dinamo


Au fost și eșecuri printre fotbaliștii aduși, tocmai din acest motiv Stanciu și-a atras de multe ori criticile oamenilor pentru care a lucrat. „E un băiat OK, cunoaște fenomenul. Din punctul de vedere al jucătorilor aduși nu am ce să îi reproșez, dar eu cred că în fotbal sunt doar trei oameni care să nu fie finanțatori și să schimbe o echipă în bine: Mureșan, Dinu Gheorghe și MM. Mi se pare că Daniel e cam plimbăreț. Am înțeles că vrea să fie vioara întâi, dar acum sunt două aspecte. Poți să fii un Stradivarius sau o vioară făcută la Reghin. Oricum, statornicia femeilor și a oamenilor de fotbal e mai mult decât discutabilă. Eu cred că «Dințosul» (n.r – porecla lui Daniel Stanciu) putea să fie un conducător bun dacă nu zbura din floare în floare. El a făcut echipă bună la Târgu Mureș, dar mie nu-mi plac oamenii ăștia care lasă căruța în mijlocul râului și se întorc acasă ca să schimbe caii. Hai, că deja mă enervez (râde) și iar îmi aduc aminte! La revedere!”, a fost reacția lui Porumboiu la adresa lui Stanciu. 

Un tip conflictual

În ultimii cinci ani, Daniel Stanciu și-a făcut o imagine de băiat rău. Fie că a fost vorba de Timișoara sau Vaslui, el a intrat de multe ori în conflict cu diferiți colaboratori și nu numai. Uneori, aceste incidente s-au rezumat la dispute verbale. Alteori, s-a trecut la conflicte de natură fizică.

Lovit de Chivorchian în „Ștefan cel Mare”

Un episod de acest gen s-a petrecut ]n 2010, după o victorie obținută de Poli pe terenul echipei Dinamo. Team-manager al timișorenilor la acea vreme, Daniel Stanciu a fost bătut Gheorghe Chivorchian, președintele echipei sale! Imediat după meci, cel din urmă a venit în zona vestiarelor și le-a spus jucătorilor că a doua zi vor intra în cantonament, moment în care Stanciu a sărit în apărarea fotbaliștilor: „Hai, mă, lasă, că vedem noi mâine! Asta e problema acum?„. Martorii au povestit la momentul respectiv că acesta a fost momentul în care Chivorchian a sărit la bătaie: „Cine ești tu, mă, la clubul ăsta, să vorbești peste mine?„. Stanciu a fost salvat de Dan Alexa, pe atunci fotbalist la Poli, care urmărise scena de aproape.

La patru ani distanță, Chivorchian are acum cuvinte de laudă la adresa lui Stanciu. „Este un bun profesionist, unul dintre managerii care fac treabă în fotbalul românesc. El la Timișoara a făcut o echipă bună, la Târgu Mureș a creat un lot puternic. A promovat, este pe locul cinci, a creat o anumită stabilitate. Eu nu pot spune că a existat un conflict între noi. Toată lumea se mai ceartă”, a spus secretarul general al FRF. 

Bătut de Stupar după un meci cu UTA

Într-o partidă la Arad, Daniel Stanciu a reușit să fie din nou în centrul atenției. La finalul meciului, team-managerul Timișoarei a intrat în conflict cu Dan Stupar, antrenor secund la UTA. Pe tunelul care ducea spre vestiare, cei doi s-au luat la bătaie, dispută după care Stanciu a ieșit destul de șifonat, având arcada spartă. „Cred că s-a lovit de un stâlp. După ce ne-am îmbrâncit nu avea sânge pe față”, spunea Stupar despre incident.

Punctul de vedere al lui Stanciu a fost diferit: „Am impresia că Stupar era drogat! Păi, eu sunt cretin, să mă dau cu capul de unul singur de stâlpi? A fost nevoie să intre jandarmii la vestiare, să-l caute și să-l identifice pe Stupar, că el se ascundea la dușuri. M-am agitat precum coca-cola după ce m-a lovit, nici nu mi-am dat seama că eram plin de sânge. I-am făcut plângere penală”. 

„Șifonat” de Sepsi în vestiar la Timișoara

Un alt incident s-ar fi petrecut în 2011, pe când Daniel Stanciu era team-manager la Timișoara. După o dispută verbală în vestiar cu Laszlo Sepsi, presa a scris că jucătorul i-ar fi aplicat oficialului o severă corecție fizică. „Stafful a decis ca el să nu facă deplasarea în cantonamentul de la Gyula pe baza referatelor. Sepsi a dat dovadă de indisciplină în cadrul grupului și va fi judecat cât de curând de Consiliul de Administrație. Nu se poate să ai un asemenea comportament care poate afecta imaginea clubului”, spunea, după incident, patronul Marian Iancu pentru ProSport. „Nu e adevărat că m-aș fi bătut atunci cu Sepsi”, neagă Daniel Stanciu, care în urmă cu un an l-a transferat pe Sepsi pe ASA Tg. Mureș.

Aruncat peste pod când era la Vaslui

Un alt moment controversat în care Stanciu a fost în centrul atenției s-a petrecut în perioada în care acesta era director sportiv la Vaslui. „Din ce știu eu, el era cu Marius Niculae, au oprit mașina și a venit la ei un om care i-a dat un pumn lui Daniel de l-a aruncat peste pod. Niște nenorociți! Cum să dai să sară peste pod?! El s-a dat jos din mașină, dar nu a sărit la bătaie”, povestea Adrian Porumboiu în luna iulie a anului 2012. Două săptămâni mai târziu, același finanțator al Vasluiului spunea despre un alt incident în care a fost implicat Stanciu. Se întâmpla după meciul din cupele europene, cu Fenerbahce: „Inimaginabil! Stanciu s-a supărat cu antrenorul lor secund pe tunel și i-a băgat degetele în ochi. Observatorul nu putea să nu consemneze treaba asta. Vă dați seama ce se întâmpla dacă îi dădea cu mâna aia cu ghips?”


Daniel Stanciu a purtat un bandaj după conflictul pe care l-a avut la Arad, cu Dan Stupar

A făcut echipă de Liga 1 la Tg. Mureș

În prezent, Daniel Stanciu este președinte la ASA Tg. Mureș. A venit la club la începutul sezonului trecut. Sub conducerea sa, ASA a promovat în Liga 1, având în componență jucători experimentați ca Sepsi, Voiculeț, N’Doye sau Hora, toți aduși de Stanciu. La finalul turului de campionat, echipa este revelația campionatului, ocupând locul cinci. 

Totuși, relația între Stanciu și cei care finanțează echipa s-a deteriorat în ultimele săptămâni. Totul a pornit de la faptul că, după ce Falub a fost demis, noul antrenor a fost numit fără ca Stanciu să fie consultat. Conform unor surse din cadrul clubului, Consiliul de Administrație a decis instalarea lui Pustai într-un moment în care președintele clubului era la București. 

Autor: Cristian Voinea Publicat: 10 Dec. 2014, 14:38 Actualizat: 10 Dec. 2014, 14:50 Liga 1
Pe aceeași temă
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor cu o chinezoaică. Râzi cu lacrimi!
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor cu o chinezoaică. Râzi cu lacrimi!
Arabii au scos cifrele catastrofale ale lui Reghecampf: „651 de zile de suferinţă!“.
Arabii au scos cifrele catastrofale ale lui Reghecampf: „651 de zile de suferinţă!“.
În România sunt reglementate doar testele PCR. Capacitatea de testare ar putea creşte, însă, dacă am folosi şi testele de anticorpi
În România sunt reglementate doar testele PCR. Capacitatea de testare ar putea creşte, însă, dacă am folosi şi testele ...
Mirel Radoi, ‘tras de ureche’! „Man trebuie sa fie convocat, punct!” Atac la Ianis Hagi si la FRF! Reactie vehementa cu privire la cel mai in forma fotbalist din Liga 1
Mirel Radoi, ‘tras de ureche’! „Man trebuie sa fie convocat, punct!” Atac la Ianis Hagi si la FRF! Reactie vehementa ...
Te doare ficatul? Cele mai comune 7 motive
Te doare ficatul? Cele mai comune 7 motive
Andreea Bălan a recunoscut OFICIAL relaţia cu Tiberiu Argint. Se căsătoresc? „Plănuiesc..."
Andreea Bălan a recunoscut OFICIAL relaţia cu Tiberiu Argint. Se căsătoresc? „Plănuiesc..."
S-a închis „robinetul“ cu bani publici: Gabriela Szabo „fierbe“ şi reacţionează dur
S-a închis „robinetul“ cu bani publici: Gabriela Szabo „fierbe“ şi reacţionează dur
Ultima oră! Marcel Vela a făcut anunțul în urmă cu puțin timp!
Ultima oră! Marcel Vela a făcut anunțul în urmă cu puțin timp!
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au dat de gol relația / PAPARAZZI
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au ...
Olguța Vasilescu, în stare de șoc! A plecat pentru că a fost umilit în ultimul hal. Demisia momentului
Olguța Vasilescu, în stare de șoc! A plecat pentru că a fost umilit în ultimul hal. Demisia momentului
Asistente filate cum își bat joc de bolnavii Covid! Imagini de nesuportat!
Asistente filate cum își bat joc de bolnavii Covid! Imagini de nesuportat!
ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie
ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Ce alcoolemie iese, de fapt, dacă bei o bere înainte să urci la volan?
Ce alcoolemie iese, de fapt, dacă bei o bere înainte să urci la volan?
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu
Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii ...
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
Cum se descurcă Andreea Bălan ca mămică singură! Ce spunea George Burcea despre artista. A atacat-o fara retineri
Cum se descurcă Andreea Bălan ca mămică singură! Ce spunea George Burcea despre artista. A atacat-o fara retineri
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Demi Lovato îl atacă dur pe Trump prin cea mai recentă melodie, „Commander in Chief”
Demi Lovato îl atacă dur pe Trump prin cea mai recentă melodie, „Commander in Chief”
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
×