Poli - transfer de identitate! Metamorfoza de pe "Dan Păltinişanu"

17 iul 2013 7626 afişări Liga 1
Poli - transfer de identitate! Metamorfoza de pe "Dan Păltinişanu"

În România există 11 entităţi care poartă numele Politehnica sau Poli Timişoara

ACS Poli va debuta vineri în Liga I, împotriva lui Dinamo. Şefii celei mai noi echipe timişorene nu sunt însă cu gândul doar la ce se va întâmpla pe teren, ci îi preocupă şi nivelul de interes pe care echipa în alb-negru îl va genera în oraş. Conducerea clubului timişorean se aşteaptă să vândă circa 15.000 de bilete, însă până aseară se cumpăraseră doar 1.000. Altădată, nici nu se punea problema ca stadionul să nu se umple la un meci cu Dinamo, însă suporterii alb-violeţi au fost îndepărtaţi încet-încet, prin mai multe compromisuri şi scandaluri în care a fost târât emblema fotbalului
bănăţean.

Pentru unii, Politehnica Timişoara a murit. În opinia altora, e în sertarul lui Marian Iancu. Alţii susţin că se pot transforma în „Poli” peste noapte, precum broscoiul din poveste. Pentru idealişti, pentru fanii cei mai devotaţi, Politehnica Timişoara există în primul rând în sufletele lor şi va exista atâta timp cât vor exista şi ei, ca grup organizat de suporteri.

Fuga lui Zambon şi primele confuzii

Istoria clubului înfiinţat în 1921 a fost extrem de zbuciumată în ultimul deceniu. Omul de care se leagă cele mai triste amintiri ale fanilor alb-violeţi, Claudio Zambon, a plecat în 2002 din oraş, cu o hârtie semnată de membrii fondatori pe care scria că italianul deţine toate drepturile asupra numelui, culorilor şi palmaresului Politehnicii. Zambon a mutat echipa la Drăgăşani, apoi la Bucureşti, dar timişorenii nu l-au băgat în seamă, susţinând-o pe Poli AEK, echipa formată din fuziunea unei echipe bucureştene cu o echipă a Universităţii Politehnica. A urmat „era BkP”, în care s-a tăiat „AEK” din denumire.

Cine e AFC Politehnica?

În 1991, clubul de fotbal s-a desprins de sub tutela Universităţii Politehnica. Astfel, a luat naştere ONG-ul AFC Politehnica Timişoara (adevărata „Poli”), pe care a pus mâna Zambon în 2002 (an în care a şi plecat din oraş!). Zece ani mai târziu, în 2012, italianul a renunţat la pretenţii, iar Viorel Boiţ (fostul preşedinte al clubului în anii 90) a fost delegat cu drept de semnătură, de membrii fondatori, pentru a se asocia cu societatea lui Marian Iancu. Astfel, vicecampioana de atunci a României a devenit, din punct de vedere juridic, posesoarea palmaresului, numelui şi culorilor Politehnicii Timişoara, conform unui contract valabil pe o perioadă de 25 de ani.

ACS Poli e, de fapt, ACS Recaş

Din punct de vedere juridic, AFC Politehnica este acum blocată în societatea lui Marian Iancu, aflată în insolvenţă. Nu e, încă, nici la ACS Poli, nici la altă echipă activă de fotbal. Teoretic, orice entitate din ţară, indiferent cum se numeşte, se poate asocia cu AFC Politehnica, preluând astfel palmaresul, culorile şi tradiţia emblemei fotbalului bănăţean!

Acum, în Timişoara există două „Poli”. Una este ASU Politehnica, joacă în campionatul judeţean şi poartă acest nume de zece ani, de când s-a înfiinţat ca grupare de amatori. Cea de-a doua nu se numeşte „Politehnica”, ci doar “Poli”, cu ACS în faţă. „ACS” vine de la ACS Recaş, echipă care a promovat acum un an în Liga a II-a. Certificatul de Identitate Sportivă al clubului alb-negru (un fel de CNP al echipelor de fotbal) este în continuare acela al Recaşului, dintr-un motiv bine întemeiat: ACS Poli avea nevoie de o continuitate de minimum trei ani pentru a primi dreptul de a juca în Liga I. Aşadar, echipa timişoreană, înfiinţată vara trecută, este, în acte, continuatoarea clubului din Recaş.

Cât de uşor e să te numeşti „Poli”?

Echipa susţinută de autorităţile locale şi judeţene, ACS Poli, nu este o societate pe acţiuni, ci un ONG. Aşadar, nu şi-a obţinut numele de la Registrul Comerţului, ci de la Registrul Naţional al Asociaţiilor, Fundaţiilor şi Federaţiilor. Pentru a nu exista confuzii care să-i determine pe timişoreni să suporte datoriile Politehnicii lui Iancu, s-a optat pentru numele „Poli”, nu „Politehnica”. În plus, a apărut acronimul „ACS”, moştenit de la echipa Recaşului. Era nevoie de această adăugire, nimic mai mult, pentru ca noua echipă să poată fi strigată „Poli”.
Oricine doreşte să îşi facă o asociaţie care să se numească „Poli Timişoara” o poate face, cu o simplă adăugire. „Atât timp cât în denumire există cuvinte noi care fac diferenţa între noua Poli Timişoara şi celelalte Poli Timişoara care deja există, nu avem de ce să interzicem acest lucru. Orice cuvânt nou este un criteriu de diferenţiere. Pot să existe şi 200 de organizaţii care să conţină aceste cuvinte, dar depinde şi ce cuvinte se adaugă şi în ce context”, a explicat Rodica Tudor, din cadrul biroului de presă al Registrului Naţional al Asociaţiilor, Fundaţiilor şi Federaţiilor.

Nici ASU Politehnica nu e Poli

„Poli suntem noi” strigă la fiecare meci suporterii care au ales calea cea mai onorabilă de a renaşte echipa alb-violetă: de jos, din liga a cincea. Sunt conştienţi că echipa pe care o susţin nu este aceea înfiinţată în 1921, dar totuşi e vorba de echipa Institutului Politehnic, sub tutela căruia s-a aflat Poli din 1921 până în 1991, când a luat fiinţă ONG-ul AFC Politehnica.

Chiar dacă Marian Iancu va renunţa la contractul cu AFC, iar ACS Poli va prelua palmaresul, suporterii sunt hotărâţi să continue pe drumul lor, ignorând clubul cu iz politic care a ajuns în Liga I pe spatele muncii echipei din Recaş.

Aceasta este pe scurt istoria unui transfer de identitate perpetuu, marcă înregistrată în Banat. „Noi nu avem ce face. Regulamentul nu permite înscrierea unor echipe cu nume apropiate sau identice, dar suntem puşi în faţa faptului împlinit. Îşi rezervă numele, înscriu societăţile sau asociaţiile la tribunal şi nu putem decât să luăm act de afilierea lor”, spun oamenii din FRF. La anul sau oricând în viitorul apropiat sau îndepărtat poate apărea o altă „Poli”, pe care afacerişti de ocazie o vor dori iubită şi susţinută necondiţionat, în numele unei tradiţii de 92 de ani. Chit că noua construcţie n-are nimic de-a face cu spiritul fotbalistic al Banatului.

Între 2008 şi 2011, echipa nu a avut voie să se numească „Politehnica”, deoarece Claudio Zambon a câştigat în instanţă dreptul exclusiv asupra numelui, culorilor şi palmaresului

Cum s-a numit echipa care a jucat în Liga I pe stadionul „Dan Păltinişanu”, din 2002 încoace
2002-2003: Politehnica AEK
2003-2004: Politehnica AEK
2004-2005: FCU Politehnica
2005-2006: FCU Politehnica
2006-2007: FCU Politehnica
2007-2008: Poli 1921 Ştiinţa
2008-2009: FC Timişoara
2009-2010: FC Timişoara
2010-2011: FC Timişoara

Câte „Politehnica” sau „Poli” Timişoara sunt înregistrate la Ministerul Finanţelor?

A. La Registrul Naţional al Asociaţiilor, Fundaţiilor şi Federaţiilor:
1. Fotbal Club Politehnica Timişoara
2. Fundaţia Politehnica Timişoara
3. Clubul Sportiv Şcolar Politehnica Timişoara
4. Asociaţia Sportivă Politehnica Timişoara
5. Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timişoara
6. Clubul Sportiv “Fotbal Club Universitar Politehnica Timişoara”
7. Club Sportiv “Fotbal Club Universitar Politehnica Timişoara”
8. ACS Poli Timişoara

B.Registrul Comerţului (societăţi pe acţiuni):
1. Politehnica Timişoara SA
2. Fotbal Club Politehnica 2002 Timişoara SA
3. Fotbal Club Politehnica AEK Timişoara SA

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.