Papură, antrenorul născut de ziua Ştiinţei: "Nu vin într-un moment prielnic, dar sper să-mi impun stilul ofensiv". De când este la club, până când are contract ca "principal" şi ce obiectiv i s-a stabilit

16 apr 2019 1181 afişări Liga 1
Papură, antrenorul născut de ziua Ştiinţei: "Nu vin într-un moment prielnic, dar sper să-mi impun stilul ofensiv". De când este la club, până când are contract ca "principal" şi ce obiectiv i s-a stabilit Căpitanul Nicuşor Bancu şi preşedintele Sorin Cârţu i-au fost în dreapta şi în stânga lui Corneliu Papură la prezentarea oficial ca antrenor la U Craiova. Foto: Remus BADEA / Mediafax foto
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Noul antrenor al Universităţii Craiova, Cornel Papură, este născut de ziua clubului din Bănie, 5 septembrie, iar când Ştiinţa a împlinit 70 de ani, „Papi”, un jucător emblematic al ei, a ajuns la borna 45.

Papură are mai multe „mandate” ca fotbalist al Craiovei, iar în clubul actual s-a aflat încă de la renaştere, din 2013. A fost omul bun la toate, a activat în cadrul centrului de copii şi juniori, apoi a fost secund al lui Ovidiu Stângă, a antrenat echipa-satelit, apoi a fost director sportiv, s-a ocupat de scouting şi de analizarea şi propunerea unor fotbalişti pentru transferul la echipă.

A acceptat să fie acum şi antrenor principal, în condiţiile în care nu putea fi adus un antrenor „din afară” pentru numai cinci etape, plus Cupa, iar în club mai erau variantele Nicolae Ungureanu, ori tehnicieni de la juniori, fiindcă Sorin Cârţu a spus răspicat că a renunţat la antrenorat.

Papură este conştient că face acest pas într-un moment deloc favorabil. Echipa este în declin ca rezultate, are moralul la pământ, sunt mulţi jucători accidentaţi, programul este infernal. Totodată, Mangia şi-a creat o imagine bună în rândul suporterilor şi al media, aşa că urmaşul său va avea de „luptat” şi cu acest lucru. Deşi nu s-a pronunţat termenul de „intermediar”, nici de către patron şi nici de Sorin Cârţu, Papură spune că are contract numai până în vară. Îşi asumă momentul, ştie ce presiune este la Craiova, din partea fanilor şi a presei, dar are încredere că poate să-şi impună stilul de joc, unul ofensiv. Mai mult, a licitat, precizând că pentru Craiova este necesar să se califice în cupele europene, dar nu şi suficient, scopul pe termen mediu fiind intrarea în grupele Europa League. De altfel, Papură a fost ultimul marcator al Craiovei în cupele europene, în 2000, până când Ivan Martic a înscris în ultimul minut al partidei de la Leipzig.

La conferinţa de prezentare, Papură i-a avut alături pe Sorin Cârţu, cel care l-a promovat şi l-a antrenat în mai multe rânduri la Craiova, dar şi pe căpitanul Nicuşor Bancu, pe care „Papi” l-a pregătit la FC Olt, în liga secundă.

Ce a spus Cornel Papură la prezentarea sa: „Din start am acceptat provocarea de a fi antrenorul echipei. Nu este un moment nu foarte plăcut, dar momentele nu ţi le alegi, am mai trăit o dată acest sentiment, când eram în liga a doua, dar ca secund. Este o provocare pentru mine, vreau să reuşesc, să avem rezultate pozitive. Mie îmi place jocul ofensiv, pe unde am activat, în liga a doua sau la echipa satelit, mi-am propus un joc aşa. Sper să reuşesc să impun câteva idei din modul meu de a vedea jocul în acest scurt timp. Este o onoare pentru mine să fiu antrenorul Universităţii Craiova. Mă voi sfătui şi cu Sorin Cârţu, bineînâţeles. În principiu, obiectivul este să rămânem pe locul 3, dar cred că avem şanse şi să prindem locul 2. Vom vedea pe parcurs. Primul scop  e să câştig cu Astra. Vom vedea ce jucători avem apţi pentru meci, fiindcă sunt mai multe absenţe. Sper să fiu inspirat şi jucătorii să mă ajute să câştigăm meciul cu Astra. Sunt de şase ani în club şi cunosc destul de bine echipa, îi cunosc pe jucători. Abia am văzut băieţii, nu este greu de anticipat ce atmosferă este în lotul unei echipe care pierde. Este neîncredere în sine, dar ei îşi dau seama că pot face mult mai multe. Echipa are un lot care poate să fie mai sus de locul doi. Am un contract până la sfârşitul sezonului şi sper să fie cinci meciuri în campionat şi două în Cupă. Depinde şi cum începem. Cu Mangia am avut o relaţie normală. Nu prea ai tangenţe cu prima echipă când lucrezi la juniori. Nu ne-am consultat direct. Eu făceam un profil pentru jucători, iar cei care decideau erau mai sus. Eu fac ceea ce trebuie pentru un profil al jucătorului, iar dacă este compatibil cu viziunea antrenorului, probabil este transferat”.

Cârţu: „Avem încredere în Cornel, îi urez viaţă lungă la Universitatea”

La prezentarea lui Cornel Papură, Sorin Cârţu a declarat: „Cornel vine într-un moment dificil, dar toţi cei care suntem în club avem încredere că el şi echipa vor trece peste aceste momente într-un mod favorabil pentru noi. Sunt nişte jocuri delicate, dar toţi aşteptăm să jucăm în cupele europene. Cornel este un antrenor tânăr, un copil al Craiovei, îl cunosc foarte bine. Am contribuit la ascensiunea lui ca fotbalist, l-am adus în lotul echipei mari. L-am avut în mai multe mandate jucător. Îi doresc să aibă viaţă cât mai lungă la acest club, să realizeze performanţe, pentru că asta este menirea antrenorului la Universitatea Craiova, un club care mereu a avut pretenţii, aşteptări mari. Obiectivul este cupele europene, evaluarea lui Cornel este continuă, imaginea lui este imaginea rezultatelor pe care le are, este o regulă. Nu ne-am gândit nicio secundă că pleacă Mangia, a fost o surpriză pentru toţi”.

Bancu: „Atmosfera nu este OK la echipă”

Nicuşor Bancu a adăugat: „Îi urez bun venit lui mister Papură la echipă, am mai lucrat cu dânsul la Slatina şi este un antrenor bun. Sper să ne ajute să ieşim din pasa aceasta proastă. Suntem supăraţi de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Atmosfera nu este OK, suntem dezamăgiţi, fiindcă puteam face mai mult, să nu fim aici, dar viaţa nu este uşoară, se mai întâmplă şi astfel de lucruri. Am făcut o muncă de aproape doi ani cu Devis Mangia, am avut rezultate bune. Nu am mai vorbit cu el, am aflat de la domnul Rotaru că a plecat. Pentru mine, Mangia a fost un antrenor foarte bun, am ajuns la echipa naţională cu el şi îi urez baftă acolo unde va ajunge”.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.