Opt echipe pe trei puncte în lupta pentru evitarea retrogradării. Viitorul, ultima în clasamentul meciurilor directe cu echipele din subsol. Săgeata e prima

Opt echipe pe trei puncte în lupta pentru evitarea retrogradării. Viitorul, ultima în clasamentul meciurilor directe cu echipele din subsol. Săgeata e prima
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lupta pentru evitarea retrogradării s-a întețit cu doar două etape înaintea de încheierea actualei ediții de campionat. Opt echipe au ajuns să fie despărțite de doar 3 puncte, iar două dintre acestea vor pica în al doilea eșalon fotbalistic după acest sezon.

Un loc 10 ocupat cu două etape înaintea încheierii unei ediții de campionat ar trebui să garanteze prezența în competiție și în următorul sezon. În Liga1, între poziția cu numărul 10 și primul loc retrogradabil sunt doar trei puncte, iar patru din ultimele jocuri din acest sezon vor pune față în față combatantele aflate în a doua jumătate a ierarhiei interne.

Clasament

* Clasamentul a fost modificat după decizia luată de Comisia de Apel pe 14 mai în cazul partidei Concordia Chiajna – U Cluj, scor 1-1. Pe teren, meciul se terminase 1-1, însă ulterior s-a hotărât ca ilfovenii să câștige meciul la „masa verde” (3-0). Comisia de Apel a revenit asupra deciziei, iar în acest moment rezultatul oficial rămâne cel înregistrat pe teren: 1-1.
 

Trei meciuri de 6 puncte

Echipa lui Gheorghe Hagi, Viitorul Voluntari, va disputa jocuri cu Oțelul și Ceahlăul, formații aflate în duel direct pentru salvarea de la retrogradare. În tur, Viitorul a remizat 0-0 cu trupa moldavă și a învins cu 4-3 Oțelul. În cazul unei victorii împotriva gălățenilor, ecartul dintre cele două va fi de 3 puncte în favoarea clubului care joacă partidele de acasă pe stadionul din Chiajna, asigurând totodată clasarea acestora în fața fostei campioane din 2011.

De asemenea, FC Brașov va întâlni o contracandidată din a doua jumătate a clasamentului. În ultima etapă, echipa de sub Tâmpa se va deplasa la Mediaș, pentru partida cu Gaz Metan.

Viitorul, 10 puncte în ultimele 4 etape. ACS Poli și Concordia, doar 4 puncte

Din cele nouă formații care se luptă pentru rămânerea în Liga1, patru au reușit să obțină minimum două victorii în precedentele patru etape. FC Brașov și Viitorul Voluntari au fost performerele finalului de sezon, cu trei succese obținute în ultimele trei săptămâni. Aceste puncte au propulsat ACS Poli în zona Ligii secunde.

Pe lângă numărul mic de puncte obținut, echipa timișoreană are de înfruntat Astra Giurgiu și Concordia Chiajna. Formația lui Daniel Isăilă se va concentra pe aceste ultime etape pentru a-și securiza locul secund în clasament, în timp ce ilfovenii pot disputa un meci decisiv pentru evitarea retrogradării în compania bănățenilor. Pe lângă meciul cu Poli, Concordia va juca cu FC Botoșani, trupă scăpată de grijile matineului.

Rezultatele directe – criteriul decisiv

Conform Articolului 28 din ROAF, „Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate

la egalitate de puncte

b) golaverajul mai bun în jocurile directe”

În cazul în care aceste criterii nu produc o diferențiere, golaverajul general va fi decisiv pentru configurația clasamentului.

Locul 15 – colac de salvare

În urma neobținerii licenței de Liga1 de către FC Vaslui, locul 15, care, în mod normal ar fi primul loc retrogradabil, asigură acum prezența în ediția 2014-2015 a Ligii1. Conform alineatului 4 din articolul 19: „Cluburile din Liga I care nu obțin licența în conformitate cu prevederile Regulamentului de acordare a licenței cluburilor vor fi retrogradate în Liga a 2-a, locurile vacante urmând să fie ocupate astfel:

a) în cazul în care clubul care nu a obținut licența este un club care a evoluat și în campionatul precedent în Liga I, locul vacant va fi ocupat de un club a cărui echipă a retrogradat din Liga I în campionatul precedent, cel mai bine clasat, care deține licență”

Programul finalului de sezon

Etapa 33

FC Brașov – U Cluj

Dinamo – Săgeata

Astra – ACS Poli

Ceahlăul – Vaslui

Oțelul – Viitorul

CFR – Gaz Metan

Concordia – Botoșani

Etapa 34

Steaua – Oțelul

Gaz – FC Brașov

Săgeata – CFR

ACS Poli- Concordia

Viitorul – Ceahlăul

CONFIGURAȚIA REZULTATELOR DIRECTE

 

Gaz

Ceahlăul

Concordia

Oțelul

Viitorul

FC Brașov

ACS Poli

Săgeata

Gaz

/////////

3-1, 1-0

1-0, 0-1

1-1, 0-2

0-0, 4-0

0-0, –

1-2, 0-1

0-1, 1-2

Ceahlăul

1-3, 0-1

/////////

3-1, 0-2

2-0, 1-0

0-0,

1-1, 0-1

1-1, 1-0

2-1, 2-0

Concordia

1-0, 0-1

1-3, 2-0

/////////

1-1, 0-2

1-2, 1-1

1-0, 1-3

2-1,

4-0, 0-4

Oțelul

1-1, 2-0

0-2, 0-1

1-1, 2-0

/////////

3-4,

3-1, 1-0

0-1, 1-0

1-2, 0-1

Viitorul

0-0, 0-4

0-0, –

2-1, 1-1

4-3,

/////////

0-4, 0-0

0-0, 1-2

1-3, 0-0

FC Brașov

0-0, –

1-1, 1-0

0-1, 3-1

1-3, 0-1

4-0, 0-0

/////////

2-1, 1-0

1-1, 0-0

ACS Poli

2-1, 1-0

1-1, 0-1

1-2, –

1-0, 0-1

0-0, 2-1

1-2, 0-1

/////////

2-1, 1-1

Săgeata

1-0, 2-1

1-2, 0-2

0-4, 4-0

2-1, 1-0

3-1, 0-0

1-1, 0-0

1-2, 1-1

/////////

 

Săgeata, lider în duelul suferinței

În pofida faptului că ocupă locul 17 și că are de jucat împotriva lui Dinamo și a CFR-ului, echipa din Năvodari a obținut cele mai multe puncte într-un clasament al formațiilor care se vor bate pentru salvarea de la retrogradare. Dobrogenii au rezultate directe pozitive împotriva Gazului, Oțelului și a Viitorului.

Viitorul Voluntari se află în coada ierarhiei, având un singur rezultat pozitiv cu o contracandidată: Concordia Chiajna. Cele 12 puncte obținute de tinerii lui Hagi au fost compensate de surprizele oferite de aceștia cu Dinamo și Petrolul

7 puncte – a adunat Viitorul din cele opt meciuri disputate cu primele patru echipe din clasament ( 0-0, 2-1 cu Dinamo și 2-0 Petrolul)

1.Săgeata            14           22
2.Ceahlăul           13           21
3.FC Brașov         13           20
4.ACS Poli            13           18
5.Oțelul                13           17
6. Gaz Metan     13           15
7. Concordia       13           17
8. Viitorul             12           12          

ȘANSE DE SALVARE

Gaz Metan – 75%

Duel cu Brașov în finalul campionatului și deplasare la Cluj

Echipa medieșeană se va deplasa la Cluj pentru un meci cu CFR, formație ale cărei speranțe de Europa League se leagă mai mult de problemele financiare ale lui Dinamo. În ultima etapă, Gazul primește acasă FC Brașov și este obligată să obțină un rezultat pozitiv pentru a menține distanța de 2 puncte față de ultimul loc retrogradabil. Rezultatele directe inferioare din meciurile cu ACS și Săgeata obligă trupa din Mediaș să obțină puncte pentru a nu fi detronată de una din echipele aflate acum în zona „nisipurilor mișcătoare”.

Ceahlăul – 90%.

Asul din mânecă numit Vaslui

Avantajul nemțenilor este reprezentat de etapa a 33-a. În acest sfârșit de săptămână are loc derby-ul Moldovei, între Ceahlăul și FC Vaslui. Galben-verzii au început să piardă jucători în urma memoriile depuse forurilor abilitate, iar motivația acestora nu pare să fie un obstacol în calea unui adversar. Mai mult decât atât, există posibilitatea ca echipa vasluiană să nu fie programată pentru meciul din acest weekend. În acest caz, nemțenii sunt salvați matematic.

În ultima partidă a sezonului, Viitorul și Ceahlăul vor oferi un veritabil derby al retrogradării, dar prospectul meciului cu Antal&co. poate aduce punctele necesare rămânerii în Liga1.

Concordia – 70%

Salvați de Botoșani?

Un alt adversar lipsit de motivația finalului de sezon pare FC Botoșani. Trupa din Chiajna va întâlni un combatant scăpat de grijile retrogradării și poate să profite din plin de acest meci. În concluzia ediției 2013-2014, ilfovenii se vor deplasa la Timișoara pentru meciul cu ACS Poli, dar bănățenii pot depăși Concordia în clasament doar dacă obțin cu trei puncte mai mult decât aceștia. Totodată, în cazul rezultatului direct, ACS este obligată să întoarcă acel 1-2 de la Chiajna.

Oțelul – 60%

Derby de retrogradare și rendez-vous cu Steaua

Soarta fostei campioane depinde de meciul cu Viitorul Voluntari. Etapa din acest sfârșit de săptămână poate decide clasarea celor două contracandidate. În cazul în care Oțelul învinge, aceștia își asigură clasarea în fața tinerilor lui Hagi, indiferent de rezultatele din ultima etapă. O înfrângere în fața elevilor lui Vintilă ar putea trimite formația gălățeană în Liga a-II-a pentru că în ultima etapă are loc Steaua – Oțelul. Va fi meciul în care „roș-albaștrii” vor sărbători titlul în fața unui stadion plin, iar Laurențiu Reghecampf a anunțat că va folosi cea mai bună garnitură la acel joc.

Față de ultima poziție care duce în Liga a-II-a aceștia au un avans de două puncte, dar, în caz de egalitate, gălățenii vor rămâne pe prima scenă a fotbalului românesc.

Viitorul – 50%

Dublă decisivă

Șansele Viitorului sunt dependente de meciuri de 6 puncte. Astfel, aceștia vor întâlni Oțelul, respectiv Ceahlăul, iar o înfrângere cu Oțelul determină o clasare sub acest club. În cazul în care nu vor câștiga nici jocul cu nemțenii, aceștia sunt dependenți de rezultatele Brașovului, care trebuie să obțină același număr de puncte din ultimele două etape. În cazul în care echipa de la poalele Tâmpei strânge cu un punct mai mult decât Viitorul, aceștia din urmă vor fi inferiori în clasament.

Un alt dezavantaj al acestui club sunt rezultatele directe, inferioare față de fiecare adversar aflat sub aceștia în clasament: FC Brașov, ACS Poli, respectiv Săgeata.

FC Brașov – 60%

Importanța propriului teren

Jucătorii lui Cornel Țâlnar trebuie să profite de programarea din etapa a 33-a. Universitatea Cluj se va deplasa la Brașov după o victorie obținută pe același stadion, împotriva lanternei roșii, Corona Brașov. Trupa fostului antrenor din Ștefan cel Mare are o linie de clasament excelentă în meciurile considerate acasă, cea mai bună dintre toate cele opt angrenate în lupta pentru salvare. Mai mult decât atât, „studenții” și-au asigurat prezența în ediția viitoare a Ligii1, având și un avantaj de 2-0 din turul contra brașovenilor.

În ultima etapă, elevii lui Țâlnar vor întâlni Gaz Metan, o rivală din a doua jumătate a clasamentului care poate fi salvată matematic la ora ultimului meci din acest sezon.

ACS Poli- 30%

Meciuri cu miză pentru adversarii bănățenilor

Timișoara speră la salvare, dar programul îi este potrivnic. Vineri, are loc Astra Giurgiu- ACS Poli, iar motivația astrală se leagă de clasarea pe locul doi și o intrare mai târzie în fazele preliminare ale Europa League. Fotbaliștii lui Dan Alexa trebuie să obțină cu două puncte mai mult decât FC Brașov din cauza rezultatelor directe inferioare, dar poate profita în cazul în care Viitorul Voluntari nu reușește să strângă nimic în aceste etape. Ecartul de două puncte dintre acestea poate fi remontat în ultima etapă când are loc ACS Poli- Concordia. Însă, există șanse ca ilfovenii să fie salvați matematic la ora meciului din Banat.

Săgeata – 25%

Război civil în taberele adversarilor

Formația de pe Litoral vor întâlni două echipe rănite, aflate în plin scandal intern. La Dinamo, în pofida șanselor uriașe de calificare în ediția 2014-2015 a Europa League, se dorește o victorie după o secetă de trei etape în care jucătorii au fost acuzați de conducere și suporteri pentru că nu s-au întrebuințat serios. De cealaltă parte, CFR Cluj poate fi colacul de salvare al Săgeții, întrucât ardelenii au șanse de sub 20% de calificare în cupele europene. Dezavantajul echipei din Năvodari sunt rezultatele directe, pozitive în fața contracandidatelor aflate deasupra liniei, precum Viitorul sau Oțelul, dar negative în fața trupelor situate pe loc retrogradabil.

Cu alte cuvinte, Săgeata trebuie să strângă cu două puncte mai mult decât trei echipe din următorul grup: ACS Poli, FC Brașov, Viitorul sau Oțelul. Șansele lor sunt destul de mici și doar două victorii ar putea să îi salveze în proporție de 80% de la retrogradare.

Un nou actor în horă?

Contactat de Prosport, Mircea Minea, primarul din Chiajna, a avansat o ipoteză care ar antrena și mai mult lupta pentru salvare: „Nu mă mai interesează fotbalul, eu mă ocup doar de logistică. Dar, pot să vă spun că Universitatea Cluj va fi depunctată mâine pentru că au folosit un jucător pe fals. Comunicatul a venit și urmează să fie dat mâine publicității. Asta înseamnă că fiecare echipă de la locul 9 în jos tremură pentru locul din Liga1. Un meci decisiv poate fi cel de la Brașov, dintre FC Brașov și Universitatea Cluj”.

Dependența de rezultatele proprii

Reprezentatul Gaz Metanului, Ioan Horoba, a recunoscut că lupta la retrogradare este mai strânsă ca niciodată: „Este o luptă acerbă. Din păcate, dintre toate competitoarele avem cel mai greu program. CFR este într-o revenire spectaculoasă de formă, dar prin prisma tradiției ar trebui să luăm măcar un punct la Cluj. Gazul se poate salva numai prin propriile forțe, nu trebuie să ne intereseze rezultatele contracandidatelor”.

Narcis Răducan, președintele Oțelului Galați, a subliniat importanța meciului cu Viitorul: „Vom avea un stadion plin la Galați cu Viitorul. Avem șanse importante de salvare, dar totul depinde de jocul cu echipa din Voluntari. Dacă învingem cu 1-0, am scăpat de grijile Ligii secunde, dacă nu, situația noastră se complică pentru că vom juca împotriva Stelei. Cred că avem 51% șanse de a rămâne în Liga1, iar acel 1% e dat de publicul senzațional de la Galați”.

„Fotbalul românesc e la un nivel ridicat”

Managerul general al Săgeții Năvodari, Aurelian Băbuțan, crede în salvare, în pofida faptului că trupa sa este clasată pe locul 17: „Avem șanse de a ne păstra locul în Liga1. Depindem doar de noi, iar cu 4 sau 6 puncte putem să ne declarăm salvați. Jucăm cu Dinamo și CFR, două echipe bune dar cu probleme interne. Însă, nu trebuie să ne bucurăm de acest aspect și trebuie să ne dedicăm total pentru a obține punctele”.

Fostul conducător al FCM Târgu-Mureș a făcut o analiză și asupra nivelului fotbalului intern: „Mă bucur că și un campionat cu 18 echipe poate fi interesant. Lupta pentru evitarea retrogradării pare mai importantă ca niciodată și cred că fotbalul românesc se află la un nivel ridicat. Atâta timp cât echipele din spate câștigă puncte cu echipele de pe locurile de Europa, înseamnă că există calitate”.
 

articol scris de Cătălin Rusu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele