OPINIE | "Boşii fotbalului românesc ar trebui să pornească o revoluţie! Falimentul e aproape". O propunere: modelul din tenis. Plus exemplul care umple Liga 1 de ridicol: "Mai mică decât media Thailandei!"

3 iun 2019 6132 afişări Liga 1
OPINIE | "Boşii fotbalului românesc ar trebui să pornească o revoluţie! Falimentul e aproape". O propunere: modelul din tenis. Plus exemplul care umple Liga 1 de ridicol: "Mai mică decât media Thailandei!"

de Răzvan Scarlat

Academica Clinceni a primit, săptămâna trecută, “verde” de la FRF şi, în sezonul 2019-2020, va evolua în Liga 1. Un club apărut peste noapte, doar din ambiţia unor persoane dornice să câştige rapid 2-3 milioane de euro, fără suporteri şi stadion omologat pentru primul eşalon, are şansa să lupte cu FCSB, Dinamo sau CS U Craiova şi să ”omoare” spectacolul.

Asta în timp ce echipe precum Petrolul, Rapid, Universitatea Cluj, FC Argeş sau UTA Arad, care împreună au sute de mii de fani, sunt ignorate de FRF. Sunt de părere că boşii fotbalului din România ar trebui să pornească o revoluţie din temelii. Şi, astfel, să cureţe prima ligă de echipe efemere, fără niciun fel de tradiţie şi, poate cel mai important, fără suporteri.

În apărarea lor, cluburile apărute peste noapte vor susţine că au investit, că şi-au câştigat dreptul să joace în Liga 1 pe teren. Este corect! Dar Federaţia trebuie să conştientizeze un lucru: fotbalul este al suporterilor! Nu aparţine mafiei pariurilor, unor politicieni locali sau afaceriştilor obscuri interesaţi să promoveze doar pentru a-şi umple buzunarele, graţie drepturilor TV.

Concluzia este simplă: falimentul fotbalului românesc este aproape atât timp cât FRF nu va schimba regulamentele şi va acorda licenţa unor echipe nule din toate punctele de vedere! Noua ”revoluţie” ar însemna ca echipe de tradiţie precum Petrolul, U Cluj, Rapid, FC Argeş, UTA Arad, chiar şi CSA-ul să primească invitaţii ca să joace în Liga 1. Poate pe modelul ”wild-card-urilor” din tenis. Iar criteriile luate în calcul să aibă în vedere bugetul real, structura acţionariatului, contractele ferme încheiate în prealabil cu sponsorii, baza sportivă, stadionul şi numărul de suporteri.

Din păcate, Federaţia a acordat sau acordă, pe criterii mai mult decât îngăduitoare, licenţa unor grupări ca Fulgerul Bragadiru, CS Otopeni, Victoria Brăneşti, Concordia Chiajna şi, mai nou, Academica Clinceni! Cluburi care la partidele considerate pe teren propriu nu au adunat mai mult de 100 de spectatori. Cert este că FRF repetă, succesiv, această greşeală. Acordă licenţa unor cluburi fantomă şi dominate de interese politice, care intră în Liga 1 Betano datorită sprijinului primăriilor şi care nu au un buget cert. Asta în timp ce echipe susţinute de sponsori puternici, vezi cazul VEOLIA la Petrolul, grupare cu stadion de cinci stele, cu suporteri, cu lot, etc. nu are loc în primul eşalon. Eşecul lupilor galbeni din acest sezon poate avea efecte şi la nivel de sponsori. Circulă din ce în ce mai multe informaţii potrivit cărora finanţatorul principal al echipei s-ar retrage după ce obiectivul de calificare în Liga 1 Betano a fost ratat. Dacă această situaţie se confirmă, Petrolul va pierde o finanţare de peste 1 milion de euro, iar soarta clubului va fi pecetluită.

Concordia Chiajna a retrogradat, iar fanii au jubilat, mulţumiţi că nu vor mai auzi de echipa ilfoveană în Liga 1. Bucuria a durat puţin! Pentru că FRF a “lovit” din nou şi a acordat licenţa Academicii Clinceni, o echipă fără stadion, fani şi tradiţie. Apărută în peisaj doar din dorinţa unor personaje cu interese obscure.

Toate aceste lucruri alimentează ideea că mafia pariurilor ar avea un cuvânt greu de spus în fotbalul românesc! Astfel este greu de înţeles cum echipe efemere, care au în plan doar să evolueze un campionat, primesc licenţa. Intră în Liga 1, încasează bani frumoşi din drepturile TV, dacă au noroc rezistă doi, trei ani în primul eşalon, iar după retrogradare se desfiinţează.

În mod logic, FRF ar trebui să ia atitudine. Oare oficialii Federaţiei sunt mulţumiţi când asistă la o partidă gen HermannstadtDunărea Călăraşi sau Concordia – Voluntari cu 50 de fani în tribune? Se pare că da! Sponsorii cu siguranţă nu sunt, dovadă că nu se înghesuie să susţină fotbalul.

Dacă Petrolul, Rapid, U Cluj, FC Argeş sau UTA ar ajunge acolo unde le este locul, am avea la disputele dintre ele o medie de 20.000 de spectatori! Indiferent că duelurile s-ar disputa în play-out! Am scăpa, astfel, de asistenţele penibile care au existat în sezonul din Liga 1 care urmează, oficial, să se încheie. FRF, trebuie o revoluţie, schimbarea regulamentelor, altfel fotbalul românesc va intra în faliment!

Îi reamintim Federaţiei un singur lucru: media Ligii 1, în intervalul 2013-2018, este de doar 3.510 suporteri, mai mică decât a Thailandei (5.180) sau a eşalonului patru din Anglia (4.630)! Jenant! În contrast, în Liga a 2-a, Petrolul sau ”U” Cluj au înregistrat şi vârfuri de asistenţă la meciurile disputate acasă de... 10.000 de spectatori.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.