OFICIAL Rapid, "U" Cluj şi Severin nu au primit licenţa şi aşteaptă decizia CEx! Doar Oţelul a scăpat de emoţii

10 mai 2013 46743 afişări Liga 1
OFICIAL Rapid, "U" Cluj şi Severin nu au primit licenţa şi aşteaptă decizia CEx! Doar Oţelul a scăpat de emoţii

Comisia de Apel i-a anunţat pe giuleşteni, aproape de miezul nopţii, că nu au primit licenţa pentru sezonul viitor. Severin şi „U“ Cluj sunt în aceeaşi situaţie. Singura echipă care a scăpat de emoţii este Oţelul Galaţi.

La începutul săptămânii viitoare, Comitetul Executiv ar putea desfiinţa procesul de licenţiere.

Rapid nu a primit licenţa pentru Liga I! Informaţia care timp de jumătate de zi a fost tratată la nivel de zvon a fost confirmată aproape de miezul nopţii, când clubul giuleştean a fost înştiinţat oficial prin fax. „E o decizie iresponsabilă! Este o bătaie de joc! Comisiile au judecat greşit, dar ne vom sfătui cu avocaţii să vedem ce mai putem face. O soluţie ar fi să mergem la TAS. Trebuie să ne mişcăm repede”, a reacţionat imediat Ion Taban, preşedintele Rapidului, cel care într-o declaraţie dată în urmă cu două zile anticipa verdictul: „Din păcate, referatul directorului de licenţiere la Comisia de Apel a fost pentru respingerea dosarului Rapidului. Viorel Duru a avut aceeaşi poziţie şi la instanţa de fond. Din acest motiv eu sunt sceptic că vom primi licenţa la Apel”.

După amiază DA, seara NU
Ieri, şedinţa Comisiei de Apel a început aproape de prânz, la ora 11. Problemele rapidiştilor erau aceleaşi:  planul de reorganizare nu era aprobat de instanţă, ci doar de Adunarea Generală a creditorilor, iar întâlnirea lor cu judecătorul sindic va fi abia pe 17 mai, cu o săptămână prea târziu în accepţiunea regulamentelor FRF. Mai mult, echipa lui George Copos are în continuare restanţe financiare către jucători şi antrenori. Într-o situaţie similară cu Rapid se afla o altă echipă cu nume din fotbalul românesc, Universitatea Cluj. Paradoxal, în cursul după-amiezii, ardelenii ştiau că au scăpat de calvarul licenţei: “Am auzit şi eu că am primit licenţa, dar nu este nimic oficial”, spunea Horia Ţiril, administratorul judiciar al clubului. Jocul zvonurilor s-a mai derulat ore bune, asta pentru că o instituţie serioasă cum este FRF nu îşi permite să facă publică vreo decizie. Seara, visul frumos al clujenilor a fost spulberat de faxul primit de la Federaţie: “Nu am luat licenţa, motivele sunt aceleaşi ca la instanţa de fond. Vom lupta în continuare”, anunţa, parcă resemnat, acelaşi administrator judiciar.

Oţelul fără emoţii
Singura echipă fără emoţii în privinţa viitorului său, cel puţin pentru un an, a fost ieri Oţelul. Gălăţenii au fost informaţi ieri după-amiază că au primit OK-ul Comisie de Apel pentru licenţă. În primă fază, dosarul moldovenilor a fost refuzat pe motiv că ar fi fost incomplet. Concret, din acesta lipseau câteva informaţii cheie despre structura acţionariatului. Miercuri şi joi aceste acte pe care gălăţenii nu le-au prezentat au fost adăugate la dosar şi lucrurile au intrat în normal.

Desfiinţează licenţele?

Al treilea club fără licenţă, Severin are datorii de 300.000 de euro către foşti angajaţi şi, din acest motiv, Comisia de Licenţiere le-a refuzat cererea de a juca şi anul viitor în Liga I: „Nu mai putem spera decât ca Federaţia să renunţe la procesul de licenţiere”, spunea joi seară preşedintele Gheorghe Frăţică.

Aseară, aprope de 12 noaptea, a venit ultima informaţie neoficială din federaţia secretomană: luni, se adună Comitetul Executiv pentru a desfiinţa procesul de licenţiere pentru cluburile care nu joacă în Europa, special pentru ca Rapid şi Universitatea Cluj să fie şi la anul în prima ligă. În acest caz, cluburile care şi-au luat licenţa pe bune se pot considera victimele unei farse penibile.

"Oţelul a obţinut cu brio licenţa pentru sezonul 2013-2014. Acum ne putem concentra doar pe finalul acestui campionat"
Narcis RĂDUCAN, director general Oţelul


UPDATE  23:05 Informaţiile ProSport s-au confirmat în urmă cu câteva minute, când oficialii giuleşteni  au fost informaţi de Comisia de Apel că Rapidul nu a primit licenţa necesară participării în viitorul sezon al Ligii I.

Preşedintele CA al FC Rapid, Ion Taban, a confirmat informaţia şi a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, că membrii Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere nu au acordat grupării giuleşteane licenţa pentru ediţia viitoare a Ligii I .

"Am primit o adresă din partea Comisiei acum câteva minute în care ne comunică faptul că ne-au respins cererea de acordare a licenţei. Practic, din ce spun dânşii aici, s-a păstrat hotărârea instanţei de fond. Este o decizie nedreaptă, înseamnă că nu s-a înţeles nimic", a spus, pentru MEDIAFAX, Ion Taban.

Ion Taban a adăugat că decizia de a ataca hotărârea Comisiei de Apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne va aparţine proprietarului clubului, George Copos. "Următorul pas este TAS-ul. Vom discuta şi noi cu avocaţii, va fi o decizie a proprietarului clubului. La TAS se poate merge în următoarele 21 de zile. Dar este trist că un club ca Rapid stă la mâna unor oameni care nu înţeleg cum se corelează o lege a insolvenţei cu reglementările sportive privind acordarea licenţei", a mai afirmat Ion Taban.

Instanţa de fond a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a respins dosarul FC Rapid privind acordarea licenţei pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I, iar gruparea giuleşteană a atacat decizia la Comisia de Apel.

În aceeaşi situaţie cu Rapidul se află şi clubul "U" Cluj, iar administratorul judiciar al "şepcilor roşii", Horia Ţiril, a confirmat informaţia pentru ProSport:  "Am primit răspunsul oficial şi este negativ. Nu am primit licenţa, din aceleaşi motive pentru care şi Comisia de Licenţiere ne-a refuzat-o.În 21 de zile mergem la TAS".

Ambele cluburi vor contesta la TAS decizia luată astăzi de Comisia de Apel, însă e greu de crezut că forul internaţional va schimba decizia luată de comisiile abilitate din România.


21:30 Răsturnare de situaţie în cazul Universităţii Cluj. Ultimele informaţii venite dinspre Comisia de Apel indică faptul că "şepcile roşii" nu vor primi licenţa necesară pentru participarea în Liga 1.

Anunţul oficial va fi făcut în această seară, în jurul orei 23:00.


Conform mai multor surse federale, Rapid, CS Severin şi Gloria Bistriţa nu au primit licenţa pentru a participa în Liga 1 şi în viitorul sezon.

18:40 Deşi Comisia de Apel nu a făcut încă niciun anunţ oficial, surse federale susţin pentru ProSport că Oţelul Galaţi va primi licenţa pentru sezonul viitor. Cel mai probabil, un comunicat în acest sens va fi remis în următoarele ore.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru detalii


Oficialii lui „U” aşteaptă cu sufletul la gură faxul Comisiei de Apel.

„Nu avem încă niciun răspuns. Ar putea veni oricând până la ora 24.00. Aşteptăm cu nerăbdare verdictul. Sperăm să fie unul favorabil şi să scăpăm odată de toată tensiunea”, a spus Horia Ţiril.


Universitatea Cluj, ca şi Rapid, Severin sau Oţelul, îşi va afla astăzi soarta din sezonul viitor. Comisia de Licenţiere nu a dat un răspuns favorabil, cu privire la dreptul ca aceste echipe să evolueze în Liga I şi la anul. În cazul Universităţii, datoriile către stat şi foştii jucători, de dinainte ca societatea să intre în isolvenţă, dar şi lipsa de credibilitate a planului de reorganizare sunt cauzele pentru care oficialii FRF nu au acordat licenţa în primă fază. Cazul se judecă la Comisia de Apel, care astăzi va da un răspuns.

„Am făcut toate eforturile. Sper că am fost convingători şi că vom primi licenţă. Suntem optimişti. În caz contrar ne vom adresa TAS-ului”, a spus administratorul judiciar de la „U”, Horia Ţiril.

Primarul Clujului, Emil Boc, face şi el presiuni pe membrii Comisiei de Apel. „Am încrede în maturitatea celor de la Federaţie, pentru că nu pot lăsa o echipă fanion a ţării fără acreditare. Sunt convins că Universitatea va avea viitor în Liga I”, a spus Boc.

www.prosport.ro vă va ţine la curent cu verdictul Comisiei de Apel, pe tot parcursul zilei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.