„O treime din puștii care vin la fotbal au probleme cu greutatea”. Antrenorul de portari al clubului Dinamo vorbește despre situația goalkeeperilor din Liga 1 și a celor de la Cupa Mondială

Autor: Cătălin Rusu Publicat: 14 Jul. 2014, 18:02 Actualizat: 14 Jul. 2014, 18:03 Liga 1
„O treime din puștii care vin la fotbal au probleme cu greutatea”. Antrenorul de portari al clubului Dinamo vorbește despre situația goalkeeperilor din Liga 1 și a celor de la Cupa Mondială
  • Ediția 2013-2014 a Ligii1 a consemnat o veritabilă colecție de portari a căror cotă de piață depășea un milion de euro. Bălgrădean, Tătărușanu sau Felgueiras sunt doar câteva din numele care s-au remarcat între buturile formațiilor din România în sezonul trecut
  • ProSport vă prezintă un interviu cu Vlad Marian (45 de ani), antrenorul de portari al clubului Dinamo. Acesta a abordat o serie de teme centrale precum situația lui Bălgrădean, forma portarilor din România dar și prestația goalkeeperilor care au impresionat la Campionatul Mondial din Brazilia

Dinamo a avut de-a lungul istoriei sale o serie de portari de excepție precum Dumitru „Țețe” Moraru, Bogdan Stelea sau Florin Prunea. În prezent, buturile echipei din șoseaua Ștefan cel Mare sunt apărate de Cristian Bălgrădean, goalkeeper cotat pe site-ul de specialitate transfermarkt.com la două milioane de euro. 

ProSport vă propune un interviu cu antrenorul de portari al clubului Dinamo, Vlad Marian (45 de ani). În cadrul acestui material, sunt abordate teme precum condiția fizică a lui Cristian Bălgrădean, disputa pentru titularizare de la națională sau cei mai buni portari de la Campionatul Mondial din Brazilia. De asemenea, puteți afla cum este definită „nebunia portarului” dar și cum trăiește un goalkeeper o umilință precum cea a lui Julio Cesar din semifinala cu Germania, încheiată 1-7.

Amintiri legate de un meci cu Steaua

Cum a fost cariera de portar a lui Vlad Marian?
Ca portar, am început la Dinamo la Copii și Juniori după care am ajuns la Victoria, club la care am rămas până după Revoluție. Am ajuns la Poiana Câmpina, perioadă în care am jucat în Liga a-II-a și care m-a apropiat de prima divizie. Nu pot să uit că în 1997 am fost la un pas de Sportul. Cluburile se înțeleseseră, totul era rezolvat, dar Dan Chițu, președintele clubului, nu și-a dat ok-ul.

Aveți vreo amintire specială legată de perioada petrecută la Câmpina?
La Poiana Câmpina am fost remarcat la un meci de Cupă cu Steaua. Îmi amintesc și acum că era decembrie 1997. Ei aveau o echipă senzațională cu Lăcătuș, Ciocoiu, Răchită, Lincar. Noi am marcat primul gol în minutul 1, dar au întors rezultatul și ne-au învins cu 3-1. A fost un meci bun, iar eu am fost remarcatul zilei, am făcut un joc foarte bun în a doua repriză. 

„30% din puștii care vin la fotbal au probleme cu greutatea”

Cum ați poposit în curtea lui Dinamo?
La Dinamo am ajuns prin 2007. Nu mai existau antrenori de portari la Centrul de Copii și Juniori de vreo patru ani de zile. Bogdan Bălănescu m-a contactat și am acceptat pentru că știam că trebuie să pornesc de undeva. Pe copii trebuie să îi înveți, să îi ajuți să se poziționeze. Copilul vine la tine și îți zice: „Vreau să fiu portar”. Problema e că 30% din cei care veneau la fotbal aveau probleme mari cu greutatea. În 2012 am promovat la echipa a doua. M-am ocupat însă și de CCJ în paralel 

A fost Flavius Stoican rampa dumneavoastră către echipa mare?
Să vă spun ceva. După ce a fost instalat Dario Bonetti, l-au adus pe Claudio Bozzini ca antrenor de portari. Cu el am avut cea mai bună relație cât am fost la Dinamo II. Ceilalți care s-au perindat pe acest post au avut metode mai învechite, iar comunicarea nu a fost una bună. Într-adevăr, instalarea lui Flavius m-a propulsat la prima echipă. Noi ne cunoșteam foarte bine de la echipa secundă, am avut o relație excelentă și acolo.

„Cu Florin Tene nu am avut dialog trei luni”

Când vorbiți despre oameni cu metode învechite, la cine vă referiți?
Să vă dau un exemplu. Eu și Florin Tene nu am avut dialog timp de trei luni de zile. Eram la echipa a doua, el la formația mare. S-a dus în Ghencea și a spus că cel mai bun portar pe care l-a antrenat a fost Tătărușanu. Cunoscându-l pe Bălgrădean și știind cum au lucrat împreună, nu mi-a venit să cred când a declarat asta. Nici Cătălin Mulțescu nu a comunicat eficient cu mine. I-am spus că la Timișoara ar trebui să joace Bălgrădean (n.red – meciul ACS Poli 2-0 Dinamo, iulie 2013), chiar dacă venise din Belgia după ce ratase transferul la Standard. Văzând antrenamentul, am conștientizat că Pufi era mai în formă. Naumovski n-a ieșit pe centrare și asa s-a luat primul gol. 

Despre Ștefan Preda ce ne puteți spune? El a câștigat titluri de campion în tricoul lui Dinamo iar acum este antrenor de portari la Steaua
După ce s-a retras el a devenit antrenor la Brazi, la juniori. Dar nu la nivel de portari, el a fost antrenor principal. Apoi nu a mai avut echipă. Eu am depus CV-ul ca să antrenez portarii naționalei de la grupa de juniori. Dar a fost ales el. Și am stat să mă întreb pe ce considerații a fost luat dacă nu avea experiență decât ca principal. E diferit între a antrena și a pregăti portari. Trebuie să urmărești și să citești foarte mult, să cunoști și caracteristicile pe care le are balonul de joc.

„Bălgrădean are o conformație osoasă, nu este gras”

Se gândește Bălgrădean la un transfer în străinătate?
Pufi s-a pregătit extraordinar, nu îi stă gândul la transfer. I-am spus înainte de începerea noului sezon că pregătirea de iarna trecută a fost floare la ureche pe lânga cea de acum. A venit montat la Săcele și a răspuns foarte bine la alergări. Spunea și el: <>”

Cum reușiți să îl montați după o gafă?
I-am spus mereu că e studiat de către adversari, care știu că el stă mai avansat și că poate fi surprins. Nu mă gândeam să ia gol de la Budescu de la 45 de metri. A reușit și Sânmărtean, pe vremea când juca pentru Vaslui, să marcheze de la 25 de metri, profitând că Pufi era ieșit bine din poartă. Mă preocupă mereu să am grijă de mentalul lui și să îl montez la fiecare antrenament.

Toată lumea spune că Bălgrădean are multe kilograme în plus
Portarii sunt cântăriți la două zile distanță și chiar și în ziua unui meci. În dimineața meciului cu Steaua, de pe Național Arena (n.r. semifinala de Cupă pierdută cu 5-2), a avut 100 de grame mai mult decât greutatea lui optimă. Dar acel exces nu a contat pentru că era nesemnificativ. Când este vacanță vine cu aproximativ două kilograme peste limită, dar după două cantonamente le dă jos fără niciun fel de problemă. Are o conformație osoasă și are niște picioare foarte mari. Din acest motiv presa spune că ar fi gras. Dar nu are burtă. În Anglia, l-am văzut pe portarul lui Ludogorets, care la 26 de ani are o burtă la fel de mare ca a mea(râde)

„Dintre Tătărușanu și Pantilimon, îl prefer pe Lobonț”

Ce goalkeeperi din Liga1 v-au atras atenția?
Portarul care mi-a plăcut nu e Felgueiras, care este portar de zi. Astăzi apără senzațional și două-trei jocuri poate să te îngroape. M-a impresionat Cerniauskas, portarul de la Vaslui. Mi-a plăcut felul cum arăta pe teren, cum se poziționa. Ca fizionomie și ca joc de picior era un portar fantastic, se putea lucra ușor cu el. E drept, a avut probleme de adaptare în România, dar a avut evoluții bune la Vaslui. Tătărușanu a avut constanță în poartă, dar și datorită apărării Stelei. El avea două-trei intervenții pe meci. Pecanha nu m-a dat peste cap, dar îmi place evoluția lui Silviu Lung.

Pe cine ați titulariza la națională dintre Tătărușanu și Pantilimon?
Dintre cei doi îl prefer pe Lobonț (râde zgomotos). Este peste cei doi ca talent și experiență. În turul barajului cu Grecia a prins o zi proastă, atât. Nu sunt frecvente greșelile astea și oricum portarul e cel mai expus. Vedeți și cazul lui Casillas, contra lui Van Persie. Bogdan Lobonț are calități și o experiență competițională și internațională vastă. Are și un joc de picior senzațional, îmi amintesc un amical cu Polonia când a ieșit la 25  de metri cu mingea la picior. 

„Neuer are intervenții de fundaș veritabil”

Campionatul Mondial din Brazilia a fost și o competiție la care s-au remarcat portari foarte buni. Care este topul personal al antrenorului de portari de la Dinamo?
Favoritul meu este Neuer, portarul Germaniei. Stilul lui este senzațional, un portar curajos care are talie bună, conformație bună. Are spirit de anticipație, joc de picior și reacții perfecte. La stil seamănă cu Van der Sar. Cu Algeria a ieșit la 25 de metri ca să intervină, a avut o intrare de fundaș veritabil. L-am tot urmărit în campionatul Germaniei pentru că îmi place nivelul fotbalului din Bundesliga. Pe locul doi l-aș pune pe Bravo, care este un portar foarte bun. La 31 de ani a făcut meciurie excelente la Sociedad. Iar pe trei l-aș plasa pe Howard. Mi-a plăcut foarte mult în special la jocul cu Belgia când a închis poarta.

Ați adus aminte de stilul kamikaze al lui Neuer. Trebuie portarul să aibă o doză de nebunie?
Nebunia o întâlnim când portarul trebuie să iasă la blocaj la piciorul adversarului. El se expune fizic pentru că poți să te accidentezi grav. Uitați-vă la incidentul din Anglia, cel cu Petr Cech. Neuer iese cu fruntea înainte și lovește mingea cu capul la vreo 20 de metri de poartă. La asta se referă toți când vorbesc de nebunie. Să ieși dârz, să nu îți fie frică pe centrări și să fii stăpân pe tine. Greșelile sunt umane.

„Dacă iei trei goluri în 20 de minute, îți vine să te ceri afară la pauză”

Julio Cesar, câștigător de Liga Campionilor, a primit șapte goluri în partida Brazilia-Germania. Ce sentiment te încearcă atunci când iei goluri pe bandă rulantă?
E incredibil de greu. Ca portar, atunci când iei trei goluri până în minutul 15-20, simți nevoia să te ceri afară la pauză. Eu îl consider un gest de lașitate deoarece vrei să găsești scuze. Nu îți asumi o responsabilitate și nu ai respect față de coechipieri. Trebuie să mergi până la capăt și să mori demn și drept. La nivelul Braziliei, nu a fost vina portarului ci a apărării, care a fost șvaițer.

Cum a fost pentru Bălgrădean să ia cinci goluri de la Steaua?
E foarte greu să montezi un portar după un așa joc. Am vorbit și analizat acele goluri cu Pufi și i-am spus că psihicul e esențial în aceste cazuri. Ai primit un gol, dar mintea ta nu trebuie să fie în trecut, nu trebuie să te gândești la acea fază. Ideal e să gândești că atacantul a fost mai inspirat. Cred că Bălgrădean a fost afectat de acel gol primit de la Latovlevici, care a venit în urma unei centrări ce l-a prins ieșit. Îl atenționasem că primul corner executat de Sânmărtean la acel 1-1 din Ghencea a fost bătut direct pe poartă.

„Am întâlnit portar de Liga1 care nu stăpânea coordonarea dintre picioare și brațe”

Ce sursă de inspirație v-a conturat cariera de antrenor cu portarii?
Mi-a plăcut foarte mult o carte a lui Alex Walsh, antrenor de portari de la Arsenal. M-a ajutat să înțeleg tot ce se întâmplă în mintea unui portar, cum gândește și prin ce stări trece. Citeam și realizam cât de bine se aplică pe situația noastră, a goalkeeperilor. Pregătirea psihologică e esențială. Ai luat un gol, a avut șansă. Trebuie să ieși cu fruntea sus de pe teren. Pentru că în zilele noastre, portarul a ajuns să reprezinte cam 50% din echipă, este foarte expus. Trebuie să aibă și joc de picior și anticipație și reacție. Și e obligat să iasă mereu la pasă. Eu am lucrat cu portar de la Dinamo care nu avea coordonarea bună, lucru vital în meseria asta. Și ne gândim că vorbim de un goalkeeper din Liga1.
 

Autor: Cătălin Rusu Publicat: 14 Jul. 2014, 18:02 Actualizat: 14 Jul. 2014, 18:03 Liga 1
Pe aceeași temă
Coșmarul trăit de o femeie din Suceava după ce și-a cumpărat o mașină second-hand adusă din Germania! Ce a aflat despre acest Seat Ibiza întrece orice imaginație
Coșmarul trăit de o femeie din Suceava după ce și-a cumpărat o mașină second-hand adusă din Germania! Ce a aflat ...
Tudor Gheorghe, aspru criticat după ce TVR i-a difuzat spectacolul „Degeaba 30“. Funeriu: „Să-ţi fie ruşine, canalie talentată!“
Tudor Gheorghe, aspru criticat după ce TVR i-a difuzat spectacolul „Degeaba 30“. Funeriu: „Să-ţi fie ruşine, canalie ...
Masura care BULVERSEAZA tot sistemul din Romania! Decizia Guvernului Orban care a pus MILIOANE de romani pe jar
Masura care BULVERSEAZA tot sistemul din Romania! Decizia Guvernului Orban care a pus MILIOANE de romani pe jar
Stadiul lucrărilor la spitalul din Wuhan, în a patra zi de construcţii. VIDEO
Stadiul lucrărilor la spitalul din Wuhan, în a patra zi de construcţii. VIDEO
Nu sutele de milioane din cont l-au facut sa-si ia elicopter! Un munte de respect! Motivul fantastic pentru care Kobe Bryant a renuntat la masina
Nu sutele de milioane din cont l-au facut sa-si ia elicopter! Un munte de respect! Motivul fantastic pentru care Kobe Bryant ...
Scene demne de filme pentru adulți! Cum a fost surprins un actor român, cu iubita, în vestiar
Scene demne de filme pentru adulți! Cum a fost surprins un actor român, cu iubita, în vestiar
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'
E vremea să dăm o tură cu ROXANA „Campioana” ! Românca apare într-un pictorial „la limita de jos”
E vremea să dăm o tură cu ROXANA „Campioana” ! Românca apare într-un pictorial „la limita de jos”
Povestea relaţiei nefireşti între doi bărbaţi din Buzău: provocau incendii din dragoste, iar unul a sfârşit ucis de iubit
Povestea relaţiei nefireşti între doi bărbaţi din Buzău: provocau incendii din dragoste, iar unul a sfârşit ucis ...
Mutare colosală. Ţara din Europa care vrea să RENUNŢE la euro. ”Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală uriaşă”. Nu există altă cale de scăpare
Mutare colosală. Ţara din Europa care vrea să RENUNŢE la euro. ”Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală uriaşă”. ...
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată femeie
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Atenţie, imagini too HOT! O româncă de 28 de ani i-a băgat în boală pe americani. Ipostaze incendiare
Atenţie, imagini too HOT! O româncă de 28 de ani i-a băgat în boală pe americani. Ipostaze incendiare
Ion Iliescu rămâne fără pensie specială! Câți bani pierde fostul președinte
Ion Iliescu rămâne fără pensie specială! Câți bani pierde fostul președinte
Șocant cum arată acum Cristi din Banat! Umilința supremă când a vrut să agațe o femeie
Șocant cum arată acum Cristi din Banat! Umilința supremă când a vrut să agațe o femeie
A FOST GASIT MORT LA MINISTER! Panica in fata Guvernului Romaniei- Informatii de ULTIMA ORA
A FOST GASIT MORT LA MINISTER! Panica in fata Guvernului Romaniei- Informatii de ULTIMA ORA
Breaking! Iadul alb lovește România
Breaking! Iadul alb lovește România
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Femeie, la un pas să fie dată jos din avion din cauza tricoului purtat: Am fost umilită complet  / Cum vi se pare? | FOTO
Femeie, la un pas să fie dată jos din avion din cauza tricoului purtat: Am fost umilită complet / Cum vi se pare? | FOTO
Parlamentul a adoptat TĂIEREA PENSIILOR! Categoriile de pensionari care rămân fară indemnizații
Parlamentul a adoptat TĂIEREA PENSIILOR! Categoriile de pensionari care rămân fară indemnizații
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020!  Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020! Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Maria Cârneci este sfâșiată de durere. S-a stins și a lasat-o singură. Plânge de zile întregi
Maria Cârneci este sfâșiată de durere. S-a stins și a lasat-o singură. Plânge de zile întregi
Prea RAPID pentru stradă! Un super-SUV Audi, scufundat în doar câteva zile de la livrare
Prea RAPID pentru stradă! Un super-SUV Audi, scufundat în doar câteva zile de la livrare
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Iată cum să scapi rapid de mătreaţă!
Iată cum să scapi rapid de mătreaţă!