O repriză Hagi, o repriză Contra. Cronica unui meci în care oaspeții puteau da lovitura pe final. Ganea și Penedo, cei mai buni. Viitorul – Dinamo 0-0

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru NENCIU

  • Viitorul – Dinamo 0-0, luni seara, în prima etapă a play-off-ului, la finele unei partide în care elevii lui Cosmin Contra au amenințat poarta gazdelor abia după pauză.
  • Dinamo a avut două ocazii mari în ultimele cinci minute, prin Nedelcearu și Popescu.
  • Vedeta lui Hagi, Florinel Coman, a impresionat doar printr-o cascadă de driblinguri în care și-a depășit trei adversari 
  • Ion Crăciunescu a declarat la Digisport că prestația arbitrului Bârsan a fost una slabă
  • FCSB rămâne pe primul loc, la egalitate de puncte cu Viitorul, dar cu golaveraj superior. Dinamo e pe 5, cu 22 de puncte
  • În etapa a doua, Dinamo dă piept cu CS U Craiova, pe teren propriu – Viitorul așteaptă, la Ovidiu, replica echipei lui Laurențiu Reghecampf

În urmă cu 17 ani deveneau soliști de canto cu mâna pe inimă. La câțiva metri distanță unul de celălalt. În 11-le tricolor, la Euro 2000. Reprezentau generații diferite. Dar proveneau din același fotbal. Fotbalul la superlativ. Hagi ținea la degetul mic Cupa UEFA câștigată cu Galata. Contra își pregătea fuleul pentru trofeul ce n-avea să mai vină vreodată. Un an mai târziu, cu Alaves, într-una dintre finalele istorice ale competiției.

În 2000, doi ani din viața lui Florinel Coman își închideau bucla. Și noi orizonturi, într-un oraș de lângă București, i se deschideau, la doar 4 ani, lui Nedelcearu. Și tot în 2000, Dinamo lua campionatul cu atacanți pur-sânge. Și tot în 2000, o idee prindea contur în mintea „Regelui”. La 17 ani distanță, proiectele colegilor din națională s-au materializat. Hagi crește, crește și iar crește: echipe, fotbaliști, decari, discursuri antologice. „Guriță” nu mai urcă în atac. Dar se înșurubează cât mai bine în postura de antrenor. Colegul de cameră îi este aproape. Fanii și mai! Rezultatele îl ajută! Play-off-ul e dătător de speranțe. Pentru ambii. Dar cine începe mai bine cursa cu 10 obstacole? Campionii sezonului regulat? Sau campionii din derby-urile cu Steaua?

Pentru Contra orice în afara unei victorii e contra țelului său. Gesticulează. Taie ploaia cu gesturi bruște. Vrea să transmită din entuziasmul său. O pală de vânt îi reamintește lui Hagi că trupa lui Reghecampf i-a luat fața. E preocupat. O șapcă nehotărât așezată pe cap îl protejează de toată presiunea. Și de amintirea unui play-off cenușiu anul trecut. Așa că un 4-3-3 îi poate asigura startul perfect. Contra răspunde identic și echipele par sensibil egale de la mijloc în sus. Lui Hagi defensiva cu Țîru și cu nepotul lui Basile Boli îi ridică glicemia. Lui Contra i se lasă colțurile gurii când face defensiva: Dielna și Marici sunt accidentați, îl trimite pe Popescu lângă Nedelcearu. Cecarelli stă dezlegat la șireturi, pe bancă.

Coman, inexistent. Daum ia notițe

Și meciul începe! Selecționerul Daum scrijelește hârtii cu ochelarii pe vârful nasului, Hagi își mestecă și nervii. Din gheata lui Nedelcu pornesc toate atacurile gazdelor, dar Chițu nu-și găsește locul. Purece și Coman sunt pe flancuri, Benzar ară terenul. În gol! Ca la rugby, Dinamo câștigă teren. Pivotul Nemec îl strivește pe Țîru, scoate lovitură liberă de la 20 m, dar poarta lui Râmniceanu nu licărește în culorile preferate ale lui Nistor (‘7). Viitorul începe să controleze mijlocul terenului. Forțează pe flancuri și Vână (‘9), de la 20 m, cu un șut de pe loc, îi zgârie mânușile lui Penedo. Atacurile gazdelor devin mai consistente și Chițu (1,80 m) îi aruncă mânușa și lui „Pluto” Brătianu. Câștigă duelul aerian cu Nedelcearu și Romera, dar mingea trece la o palmă peste transversală (”14).


Gheorghe Hagi a spus la final că adversarul său, Cosmin Contra, e deja un antrenor consacrat FOTO Mediafax

Hagi și Contra așteaptă sclipirile jucătorilor de creație, dar oamenii care pot aduce plusul în relația unu la unu nu-s în ziua lor. Coman nu-i lipsit de calități, dar și le-a uitat acasă, Hanca și Bumba aduc plus 0. Pentru moment oare? După un geam fumuriu, Negoiță și Mutu au pentru prima dată puls 180 la faza construită pe dreapta de Romera și finalizată de Hanca (’23). Și țesătura de pase e ca un ceai fierbinte pentru vocile venite din Ștefan cel Mare. La puține grade Celsius peste 0, 300 de fani dinamoviști asigură fondul sonor, în timp ce Ganea asigură dinamismul pe teren. Un teren care costă 20.000 de euro pe lună potrivit lui Cristi Bivolaru. Mult? Puțin? Mii, mii!

Bârsan vede invers, Ganea e cel mai activ om al trupei lui Hagi

Dar covorul verde îi ajută pe puștii lui Hagi. Centrarea lui Ganea (”27) generează panică, dar și faza primei reprize: Filip degajează în tibia lui Nedelcearu și fliperul încropit ad-hoc îl întinde pe Penedo. Cu un plus la capitolul fizic, Dinamo creează densitate la mijloc, dar nu poate găsi breșe. Culoar îi sapă echipei lui Hagi și arbitrul Bârsan. Dictează aiuristic lovitură liberă pentru gazde, după ce Roșu bate un cui în glezna lui Nistor. Bârsan își scrie trimiterea la Oftalmologie, Viitorul are posesie superioară.

Și tot Ganea e aproape să dea lovitura. Mai activ, fundașul stânga aduce varieate în jocul gazdelor, dar altruismul nu-l caracterizează pe final de repriză. Pune într-un șut din unghi mort (”37) toată puterea lui și tabela rămâne neshimbată. Cu garda jos, dinamoviștii intră la cabine cu nervii întinși la maximum. Îi reproșează arbitrului Bârsan mai multe decizii, însă frustarea îi apasă nereușitelor în apasă și mai rău. ‘Dinamo se apără mult și din cauza vântului, care a bătut spre poarta lor”, pune Claudiu Niculescu, la pauză, în studioul Digi, puțină culoare în discurs.


Contra a spus la final că nu l-a trecut pe Patrick Petre nici măcar pe bancă pentru că nu ar fi făcut față din punct de vedere fizic condițiilor meteo de la Ovidiu FOTO Mediafax

Dinamoviștii își strigă durerea, panamezul Penedo salvează

Culoare pun și oaspeții pe finalul pauzei. Elevii lui Contra ies de la vestiare cu bannerul „Vrem stadion!”, fanii îi aplaudă și le răspund cu o voce aspră: „Vrem fotbal, vrem trei puncte”.

Palic își aduce aminte că poartă o banderolă grea, purtată de brațele puternice ale unor dinamoviști pur-sânge. Încearcă timid poarta la reluarea meciului (’46), dar Viitorul răspunde prompt. Penedo intervine cu un reflex fantastic la șutul trimis din interiorul careului de Roșu (’50) și meciul are un ritm mai alert. Cât de calm să fi fost Hagi în vestiar? Ce inflexiuni ale vocii să fi avut Contra la pauză?

Suspansul crește, atacurile oaspeților se întețesc. Nistor impulsionează atacul „câinilor” și se trezesc din letargie și mâinile moarte ale oaspeților. Cu Iancu și Morar lăsați de Hagi să dea în clocot, Viitorul e în corzi. Intră omul-orchestră Hodorogea în locul lui Roșu, Benzar urcă în linia de mjloc pentru a liniști apele. Tot Busuladzic amenință poarta (61′) și Contra imprimă o altă partitură de joc în partea secundă: Palic pare că s-a dat peste cap și a devenit alt fotbalist, Spătaru – Danu, nu Dan – intră bine în joc. Și, cu o defensivă mai sigură, Dinamo presează. Presează continuu. 

Coman, prima acțiune periculoasă abia în minutul 72. Nedelcearu a avut victoria în gheată, în minutul 87

Iese la rampă, abia în minutul 72, și Coman. Ia o acțiune pe cont propriu din banda stângă, pătrunde în centru, cu driblinguri scurte, gen Adi Ilie, dar șutează telefonat și Filip blochează. Plouă mărunt și se înmulțesc și fazele de poartă. Viitorul forțează pe extreme și ocaziile mai apar doar după loviturile libere executate precis de Benzar. Doar atât. Pentru că Dinamo gestionează mai bine finalul de meci. Nistor trimite un trasor respins de Râmniceanu (80′), iar atacurile au mai multă consistență după intrările lui Bawab și Rivaldinho.

Nici nu mai contează că trupa lui Hagi e cea mai tânără echipă din Liga 1, finalul o prinde epuizată și fizic, și mental. Dominată clar la mijlocul terenului, Viitorul scapă cu fața curată după ce fundașii centrali sunt lipsiți de reacție în două rânduri. Mai întâi la șutul lui Nedelcearu (87′) și la reluarea cu capul trimisă de Popescu (90′). Se termină 0-0 la Ovidiu și Contra îl salută școlărește pe Hagi, ca în urmă cu 17 ani, înainte începerii turneului final. A ales bine cu Popescu în centrul defensivei, dar a jucat prea prudent în prima parte. De cealaltă parte, Viitorul ar fi putut arăta altfel dacă toate calitățile elevilor lui Hagi ar fi fost puse în evidență de un coordonator de joc. 

„Am încercat să câștig până în ultimul minut meciul. Ă‚sta vreau să fie spiritul la echipă. De asta i-am și băgat pe Rivaldinho și Bawab”

„În România arbitrii fluieră prea repede, nu ajută la spectacolul de pe gazon. Ar trebui lăsat jocul mai cursiv”

Cosmin CONTRA, antrenor Dinamo, declarație la Digisport

Viitorul – Dinamo 0-0

Viitorul (4-3-3): Râmniceanu – Benzar, Țîru, Boli, Ganea – Vână (Iancu ’73), Nedelcu, N.Roșu (Hodorogea ’61) – Purece (Morar ’67), Chițu, Coman. Antrenor: Gheorghe HAGI

Dinamo (4-3-3): Penedo – Romera, Nedelcearu, Popescu, Filip – Busuladzic, Nistor, Palic (Bawab ’70) – Hanca, Nemec (Rivaldinho ’80), Bumba (Danu Spătaru ’61). Antrenor: Cosmin CONTRA

 

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni, stârnite de un
banc publicat de Ştefan Mandachi
Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni, stârnite de un banc publicat de Ştefan Mandachi
WhatsApp anunţă implementarea
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
„Valorează între 5 și 20 de milioane”. Decizia radicală luată de Bonetti în cazul lui Sorescu
„Valorează între 5 și 20 de milioane”. Decizia radicală luată de Bonetti în cazul lui Sorescu
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siuletă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău!
Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siuletă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău!
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
Marele secret al lui Denise Rifai! Puţină lume ştia. Vedeta a făcut dezvăluiri complete
Marele secret al lui Denise Rifai! Puţină lume ştia. Vedeta a făcut dezvăluiri complete
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
Tania Budi și-a făcut operație estetică de întinerire. Cum arată acum
Tania Budi și-a făcut operație estetică de întinerire. Cum arată acum
Un FOTOGRAF a înregistrat ceva surprinzător într-o PĂDURE din România. Pe imagini se poate vedea cum ...
Un FOTOGRAF a înregistrat ceva surprinzător într-o PĂDURE din România. Pe imagini se poate vedea cum ...
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu
INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“
Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern