O repriză Hagi, o repriză Contra. Cronica unui meci în care oaspeții puteau da lovitura pe final. Ganea și Penedo, cei mai buni. Viitorul – Dinamo 0-0

Autor: Andru Nenciu Publicat: 13 Mar. 2017, 22:26 Actualizat: 14 Mar. 2017, 01:36 Liga 1

de Andru NENCIU

  • Viitorul – Dinamo 0-0, luni seara, în prima etapă a play-off-ului, la finele unei partide în care elevii lui Cosmin Contra au amenințat poarta gazdelor abia după pauză.
  • Dinamo a avut două ocazii mari în ultimele cinci minute, prin Nedelcearu și Popescu.
  • Vedeta lui Hagi, Florinel Coman, a impresionat doar printr-o cascadă de driblinguri în care și-a depășit trei adversari 
  • Ion Crăciunescu a declarat la Digisport că prestația arbitrului Bârsan a fost una slabă
  • FCSB rămâne pe primul loc, la egalitate de puncte cu Viitorul, dar cu golaveraj superior. Dinamo e pe 5, cu 22 de puncte
  • În etapa a doua, Dinamo dă piept cu CS U Craiova, pe teren propriu – Viitorul așteaptă, la Ovidiu, replica echipei lui Laurențiu Reghecampf

În urmă cu 17 ani deveneau soliști de canto cu mâna pe inimă. La câțiva metri distanță unul de celălalt. În 11-le tricolor, la Euro 2000. Reprezentau generații diferite. Dar proveneau din același fotbal. Fotbalul la superlativ. Hagi ținea la degetul mic Cupa UEFA câștigată cu Galata. Contra își pregătea fuleul pentru trofeul ce n-avea să mai vină vreodată. Un an mai târziu, cu Alaves, într-una dintre finalele istorice ale competiției.

În 2000, doi ani din viața lui Florinel Coman își închideau bucla. Și noi orizonturi, într-un oraș de lângă București, i se deschideau, la doar 4 ani, lui Nedelcearu. Și tot în 2000, Dinamo lua campionatul cu atacanți pur-sânge. Și tot în 2000, o idee prindea contur în mintea „Regelui”. La 17 ani distanță, proiectele colegilor din națională s-au materializat. Hagi crește, crește și iar crește: echipe, fotbaliști, decari, discursuri antologice. „Guriță” nu mai urcă în atac. Dar se înșurubează cât mai bine în postura de antrenor. Colegul de cameră îi este aproape. Fanii și mai! Rezultatele îl ajută! Play-off-ul e dătător de speranțe. Pentru ambii. Dar cine începe mai bine cursa cu 10 obstacole? Campionii sezonului regulat? Sau campionii din derby-urile cu Steaua?

Pentru Contra orice în afara unei victorii e contra țelului său. Gesticulează. Taie ploaia cu gesturi bruște. Vrea să transmită din entuziasmul său. O pală de vânt îi reamintește lui Hagi că trupa lui Reghecampf i-a luat fața. E preocupat. O șapcă nehotărât așezată pe cap îl protejează de toată presiunea. Și de amintirea unui play-off cenușiu anul trecut. Așa că un 4-3-3 îi poate asigura startul perfect. Contra răspunde identic și echipele par sensibil egale de la mijloc în sus. Lui Hagi defensiva cu Țîru și cu nepotul lui Basile Boli îi ridică glicemia. Lui Contra i se lasă colțurile gurii când face defensiva: Dielna și Marici sunt accidentați, îl trimite pe Popescu lângă Nedelcearu. Cecarelli stă dezlegat la șireturi, pe bancă.

Coman, inexistent. Daum ia notițe

Și meciul începe! Selecționerul Daum scrijelește hârtii cu ochelarii pe vârful nasului, Hagi își mestecă și nervii. Din gheata lui Nedelcu pornesc toate atacurile gazdelor, dar Chițu nu-și găsește locul. Purece și Coman sunt pe flancuri, Benzar ară terenul. În gol! Ca la rugby, Dinamo câștigă teren. Pivotul Nemec îl strivește pe Țîru, scoate lovitură liberă de la 20 m, dar poarta lui Râmniceanu nu licărește în culorile preferate ale lui Nistor (‘7). Viitorul începe să controleze mijlocul terenului. Forțează pe flancuri și Vână (‘9), de la 20 m, cu un șut de pe loc, îi zgârie mânușile lui Penedo. Atacurile gazdelor devin mai consistente și Chițu (1,80 m) îi aruncă mânușa și lui „Pluto” Brătianu. Câștigă duelul aerian cu Nedelcearu și Romera, dar mingea trece la o palmă peste transversală (”14).


Gheorghe Hagi a spus la final că adversarul său, Cosmin Contra, e deja un antrenor consacrat FOTO Mediafax

Hagi și Contra așteaptă sclipirile jucătorilor de creație, dar oamenii care pot aduce plusul în relația unu la unu nu-s în ziua lor. Coman nu-i lipsit de calități, dar și le-a uitat acasă, Hanca și Bumba aduc plus 0. Pentru moment oare? După un geam fumuriu, Negoiță și Mutu au pentru prima dată puls 180 la faza construită pe dreapta de Romera și finalizată de Hanca (’23). Și țesătura de pase e ca un ceai fierbinte pentru vocile venite din Ștefan cel Mare. La puține grade Celsius peste 0, 300 de fani dinamoviști asigură fondul sonor, în timp ce Ganea asigură dinamismul pe teren. Un teren care costă 20.000 de euro pe lună potrivit lui Cristi Bivolaru. Mult? Puțin? Mii, mii!

Bârsan vede invers, Ganea e cel mai activ om al trupei lui Hagi

Dar covorul verde îi ajută pe puștii lui Hagi. Centrarea lui Ganea (”27) generează panică, dar și faza primei reprize: Filip degajează în tibia lui Nedelcearu și fliperul încropit ad-hoc îl întinde pe Penedo. Cu un plus la capitolul fizic, Dinamo creează densitate la mijloc, dar nu poate găsi breșe. Culoar îi sapă echipei lui Hagi și arbitrul Bârsan. Dictează aiuristic lovitură liberă pentru gazde, după ce Roșu bate un cui în glezna lui Nistor. Bârsan își scrie trimiterea la Oftalmologie, Viitorul are posesie superioară.

Și tot Ganea e aproape să dea lovitura. Mai activ, fundașul stânga aduce varieate în jocul gazdelor, dar altruismul nu-l caracterizează pe final de repriză. Pune într-un șut din unghi mort (”37) toată puterea lui și tabela rămâne neshimbată. Cu garda jos, dinamoviștii intră la cabine cu nervii întinși la maximum. Îi reproșează arbitrului Bârsan mai multe decizii, însă frustarea îi apasă nereușitelor în apasă și mai rău. ‘Dinamo se apără mult și din cauza vântului, care a bătut spre poarta lor”, pune Claudiu Niculescu, la pauză, în studioul Digi, puțină culoare în discurs.


Contra a spus la final că nu l-a trecut pe Patrick Petre nici măcar pe bancă pentru că nu ar fi făcut față din punct de vedere fizic condițiilor meteo de la Ovidiu FOTO Mediafax

Dinamoviștii își strigă durerea, panamezul Penedo salvează

Culoare pun și oaspeții pe finalul pauzei. Elevii lui Contra ies de la vestiare cu bannerul „Vrem stadion!”, fanii îi aplaudă și le răspund cu o voce aspră: „Vrem fotbal, vrem trei puncte”.

Palic își aduce aminte că poartă o banderolă grea, purtată de brațele puternice ale unor dinamoviști pur-sânge. Încearcă timid poarta la reluarea meciului (’46), dar Viitorul răspunde prompt. Penedo intervine cu un reflex fantastic la șutul trimis din interiorul careului de Roșu (’50) și meciul are un ritm mai alert. Cât de calm să fi fost Hagi în vestiar? Ce inflexiuni ale vocii să fi avut Contra la pauză?

Suspansul crește, atacurile oaspeților se întețesc. Nistor impulsionează atacul „câinilor” și se trezesc din letargie și mâinile moarte ale oaspeților. Cu Iancu și Morar lăsați de Hagi să dea în clocot, Viitorul e în corzi. Intră omul-orchestră Hodorogea în locul lui Roșu, Benzar urcă în linia de mjloc pentru a liniști apele. Tot Busuladzic amenință poarta (61′) și Contra imprimă o altă partitură de joc în partea secundă: Palic pare că s-a dat peste cap și a devenit alt fotbalist, Spătaru – Danu, nu Dan – intră bine în joc. Și, cu o defensivă mai sigură, Dinamo presează. Presează continuu. 

Coman, prima acțiune periculoasă abia în minutul 72. Nedelcearu a avut victoria în gheată, în minutul 87

Iese la rampă, abia în minutul 72, și Coman. Ia o acțiune pe cont propriu din banda stângă, pătrunde în centru, cu driblinguri scurte, gen Adi Ilie, dar șutează telefonat și Filip blochează. Plouă mărunt și se înmulțesc și fazele de poartă. Viitorul forțează pe extreme și ocaziile mai apar doar după loviturile libere executate precis de Benzar. Doar atât. Pentru că Dinamo gestionează mai bine finalul de meci. Nistor trimite un trasor respins de Râmniceanu (80′), iar atacurile au mai multă consistență după intrările lui Bawab și Rivaldinho.

Nici nu mai contează că trupa lui Hagi e cea mai tânără echipă din Liga 1, finalul o prinde epuizată și fizic, și mental. Dominată clar la mijlocul terenului, Viitorul scapă cu fața curată după ce fundașii centrali sunt lipsiți de reacție în două rânduri. Mai întâi la șutul lui Nedelcearu (87′) și la reluarea cu capul trimisă de Popescu (90′). Se termină 0-0 la Ovidiu și Contra îl salută școlărește pe Hagi, ca în urmă cu 17 ani, înainte începerii turneului final. A ales bine cu Popescu în centrul defensivei, dar a jucat prea prudent în prima parte. De cealaltă parte, Viitorul ar fi putut arăta altfel dacă toate calitățile elevilor lui Hagi ar fi fost puse în evidență de un coordonator de joc. 

„Am încercat să câștig până în ultimul minut meciul. Ă‚sta vreau să fie spiritul la echipă. De asta i-am și băgat pe Rivaldinho și Bawab”

„În România arbitrii fluieră prea repede, nu ajută la spectacolul de pe gazon. Ar trebui lăsat jocul mai cursiv”

Cosmin CONTRA, antrenor Dinamo, declarație la Digisport

Viitorul – Dinamo 0-0

Viitorul (4-3-3): Râmniceanu – Benzar, Țîru, Boli, Ganea – Vână (Iancu ’73), Nedelcu, N.Roșu (Hodorogea ’61) – Purece (Morar ’67), Chițu, Coman. Antrenor: Gheorghe HAGI

Dinamo (4-3-3): Penedo – Romera, Nedelcearu, Popescu, Filip – Busuladzic, Nistor, Palic (Bawab ’70) – Hanca, Nemec (Rivaldinho ’80), Bumba (Danu Spătaru ’61). Antrenor: Cosmin CONTRA

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 13 Mar. 2017, 22:26 Actualizat: 14 Mar. 2017, 01:36 Liga 1
Pe aceeași temă
Daniela Crudu, surprinsă în timp ce... Ce lucru rușinos făcea când credea că nu o vede nimeni
Daniela Crudu, surprinsă în timp ce... Ce lucru rușinos făcea când credea că nu o vede nimeni
Ţiriac ce ar spune? Handbalistul de 115 kilograme a şocat planeta la Mondialul din Egipt VIDEO FOTO
Ţiriac ce ar spune? Handbalistul de 115 kilograme a şocat planeta la Mondialul din Egipt VIDEO FOTO
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
Dezvaluiri de ULTIMA ORA din lupta FCSB-ului cu CSA pentru palmaresul Stelei! „Suporterii trebuie sa stie care e realitatea”
Dezvaluiri de ULTIMA ORA din lupta FCSB-ului cu CSA pentru palmaresul Stelei! „Suporterii trebuie sa stie care e realitatea”
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Documentul care pune întreaga lume pe jar. Raed Arafat a spus ce se va întâmpla: Ar putea apărea falsurile
Documentul care pune întreaga lume pe jar. Raed Arafat a spus ce se va întâmpla: Ar putea apărea falsurile
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Eșec RUȘINOS pentru NASA în timpul testării celei mai puternice RACHETE construită vreodată
Eșec RUȘINOS pentru NASA în timpul testării celei mai puternice RACHETE construită vreodată
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! Mă aşteptam...”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! ...
Preotul catolic Francisc Doboș îndeamnă credincioșii să se vaccineze…
Preotul catolic Francisc Doboș îndeamnă credincioșii să se vaccineze…
Strat gros de polei în România. Ce zonă a fost grav afectată. S-a lăsat cu carambol cu 4 mașini
Strat gros de polei în România. Ce zonă a fost grav afectată. S-a lăsat cu carambol cu 4 mașini
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Pozițiile intime din dormitor care fac furori în 2021
Pozițiile intime din dormitor care fac furori în 2021
Noua Lada NIVA arată fabulos. Dovada că va avea același succes ca și DUSTER
Noua Lada NIVA arată fabulos. Dovada că va avea același succes ca și DUSTER
Propunerea unui bărbat pentru consiliul local: Vă dau 50 de milioane dacă mă lăsați să sap la groapa de gunoi. Ce „comoară” s-ar ascunde acolo
Propunerea unui bărbat pentru consiliul local: Vă dau 50 de milioane dacă mă lăsați să sap la groapa de gunoi. Ce ...
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul unei vile şi „avionul condamnaţilor” VIDEO
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul ...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu ...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18  cu cele mai NATURALE forme
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18 cu cele mai NATURALE forme
Mulți șoferi au scăpat de RADAR mulțumită acestei piese. Toate mașinile o au, din fabrică
Mulți șoferi au scăpat de RADAR mulțumită acestei piese. Toate mașinile o au, din fabrică
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator