Nicolae Szoboszlay, fostul portar al lui "U" Cluj, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului

19 iul 2013 771 afişări Comentează şi tu Liga 1
Nicolae Szoboszlay, fostul portar al lui "U" Cluj, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului

Nicolae Szoboszlay(88 de ani), fostul portar al lui „U” Cluj, a primit ieri, de ziua sa, titlul de cetăţean de onoare al oraşului Cluj Napoca.

Nicolae Szoboszlay a făcut parte din echipa „alb-negrilor”, care a plecat la Sibiu pentru a nu juca în campionatul Ungariei

Szoboszlay a fost antrenorul care l-a crescut pe Ioan Ovidiu Sabău

Ieri a fost zarvă mare în sala Consiliului Judeţean Cluj. Un bătrânel cu ochii albaştri şi privirea parcă pierdută aşteaptă... E gata de un eveniment important. E îmbrăcat elegant, sobru, dar are mişcări nesigure. Pe faţa sa afectată de timp şi de probleme se poate citi emoţia, dar şi bucuria. Aşteaptă să primească diploma de cetăţean de onoare al oraşului Cluj Napoca. Toată lumea îl cunoaşte. E o legendă printre fanii lui „U” Cluj. Povestea sa e pe cât celebră, pe atât de captivantă. Aproape că nu-ţi vine să crezi că omul de lângă tine a trăit pe viu Al Doilea Război Mondial şi cea mai grea perioadă din istoria Universităţii. Echipa s-a mutat atunci la Sibiu, deoarece, în urma „Dictatului de la Viena”, partea de Nord-Vest a Transilvaniei, care cuprindea şi Clujul, a fost alipită Imperiului Austro-Ungar.

“Mi-a îndulcit ziua de naştere”

În acea echipă a jucat şi Nicolae Szoboszlay, ajuns acum la 88 de ani. A povestit de sute, poate chiar mii de ori acea aventură. „Am fost un ficior fain, la 18 ani, nu un moş bătrân ca acum. Am fost primit cu multă căldură şi tratat cu multă atenţie”, îşi aminteşte fostul portar. Poate spune că le-a văzut pe toate, dar cu siguranţă nu va uita ziua de ieri. Pentru acele amintiri şi pentru munca sa de 70 de ani de muncă în fotbal a devenit cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Discursul său i-a mişcat pe toţi: „Această distincţie îmi îndulceşte ziua de naştere şi reprezintă un medicament pentru sufletul meu, care a avut multe răni, care astăzi (n.r. - ieri) însă se vindecă”. A plecat acasă cu aceleaşi amintiri, dar mai bogat sufleteşte. Poate că s-a simţit din nou fotbalist şi poate că a întinerit pentru moment. De ieri nu mai e o legendă doar pentru fani. E o legentă a judeţului Cluj.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.