Niciodată după '89 campioana nu s-a aflat cu mai mult de 4 etape înainte de final! Dovada că Steaua şi Dinamo mai pot spera la titlu doar dacă bat totul

5 mai 2012 1797 afişări Liga 1
Niciodată după '89 campioana nu s-a aflat cu mai mult de 4 etape înainte de final! Dovada că Steaua şi Dinamo mai pot spera la titlu doar dacă bat totul Niciodată după Revoluţie campioana nu s-a aflat cu mai mult de 4 etape înainte de final! Dovada că Steaua şi Dinamo mai pot spera la titlu doar dacă bat totul până la sfârşit
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Sezonul curent este cel mai echilibrat doar prin numărul echipelor, cinci, care mai au şanse la titlu. Ca prelungire a suspansului este însă în media campionatelor de după Revoluţie.

În cele 21 de sezoane de după 1989, niciodată campioana nu s-a aflat cu mai mult de patru etape înainte de final, iar acest lucru s-a întâmplat doar de trei ori. În schimb, de şapte ori primul loc a fost adjudecat doar în ultima etapă, aşa cum e posibil să se întâmple şi acum. De cele mai multe ori însă lupta finală a fost dusă de doar două echipe, cel mult trei, faţă de cinci câte încă mai sunt în cursă acum.

De remarcat şi că niciun campionat cu 18 echipe nu a fost câştigat cu mai puţin de 20 de victorii, nici cu mai mult de şapte înfrângeri. Acum, Dinamo şi Steaua mai pot face 20 de victorii doar dacă bat totul până la final şi doar una dintre ele, având meci direct. În plus, Vasluiul are deja opt înfrângeri, iar Rapid, Dinamo şi Steaua sunt la un singur pas de bariera aceasta.

Ca număr de puncte, niciun sezon cu trei puncte la victorie nu a fost câştigat cu mai puţin de 69 de puncte, nivel la care doar CFR, Vaslui şi Rapid mai pot ajunge, ultimele două numai cu victorii pe linie. Altfel vom asista la sezonul cu cele mai puţin puncte obţinute.

De precizat că din 1994-95 se acordă trei puncte la victorie, iar între 2000-01 şi 2005-06 au fost doar 16 echipe în Liga I.

Titluri după Revoluţie

Steaua 9

Dinamo 5

Rapid, CFR 2

Urziceni, Oţelul, Craiova 1

Locul 2 după Revoluţie

Steaua 6

Dinamo 4

FC Naţional,

Rapid 3

Timişoara,

Craiova 2

Urziceni 1

Campioana cu cele mai multe egaluri - 13 Dinamo, cele mai puţine egaluri - 3 Rapid şi Dinamo

Campioana cu cele mai multe victorii - 28 Rapid, cele mai puţine victorii - 17 Dinamo şi Steaua (în sezoane cu 16 echipe)

Campioana cu cele mai multe înfrângeri - 7 Rapid, Steaua, cele mai puţine înfrângeri - 0 Dinamo

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.