Nețoiu, după o nouă înfățișare în cazul „Dosarului Transferurilor”: „Dinamo a încasat 400.000$ din transferul lui Alexa, alți 400.000 i-a primit o firmă”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Nețoiu, după o nouă înfățișare în cazul

Fostul acționar dinamovist Gheorghe Nețoiu a declarat, la Curtea de Apel, unde se rejudecă Dosarul Transferurilor, că el a semnat doar un acord de transfer al mijlocașului Dan Alexa la Beijing Guoan, FC Dinamo încasând 400.000 de dolari în urma tranzacției, jumătate din cât au plătit chinezii.

Gheorghe Nețoiu a fost audiat, miercuri, la Curtea de Apel București și a mai declarat că alți 400.000 de dolari au fost plătiți de Beijing Guoan către firma Piralis, care a intermediat transferul.

Nu mă consider vinovat. Precizez că în mai 2004 am fost sunat de domnul Badea Nicolae și am fost anunțat de transferul lui Alexa pentru 800.000 de dolari de la Dinamo la Guoan Beijing. Menționez, de asemenea, că există un contract între Dinamo și firma Piralis, semnat la 10 septembrie 2002, din care rezulta că din drepturile de transfer, 50 la sută din sumă revine clubului Dinamo și 50 la sută firmei Piralis„, a spus Nețoiu.

Gheorghe Nețoiu a afirmat că el nu a semnat decât un acord de transfer și nu transferul propriu-zis, deoarece nu avea drept de semnătură.

Domnul Badea m-a anunțat că Borcea Cristian, care era președinte executiv, nu se putea deplasa în China, motiv pentru care mi s-a dat mie mandat pentru deplasare și semnarea unui acord de transfer și nu transfer. Eu eram doar membru în Consiliul de Administrație și nu aveam drept de semnătură. În mai 2004, am plecat împreună cu Alexa și cu un translator în China. La sediul clubului Guoan Beijing am semnat doar un acord de principiu, pentru că transferul efectiv a fost făcut de echipa chineză, prin intermediul unui impresar chinez. Acesta a făcut plățile către Dinamo și Piralis, câte 400.000 de dolari fiecare. Transferul s-a efectuat în luna iunie 2004, atunci când Dinamo a făcut o adresă către FRF că a încasat banii și a solicitat eliberarea certificatului internațional. Deși contractul lui Alexa era pe trei ani cu Guoan, după un an și trei luni, el s-a întors gratis la Dinamo„, a explicat Nețoiu.

La ieșirea de la audieri, Gheorghe Nețoiu a declarat că la termenul din 29 ianuarie mai sunt câteva persoane de audiat și s-a arătat surprins de declarațiile directorului Phoenix BV, Johan Versluis. „S-a amânat pentru că au lipsit Mihai Stoica și Jean Pădureanu și cred că la 29 mai sunt trei sau patru de dat declarații. Nu știu dacă audierile prin videoconferință au adus noutăți. Olandezul a fost destul de confuz din ce am auzit eu. Răspundea ce voia el, asta mi s-a părut și mie curios, dar, mă rog, fiecare declară ce vrea„, a adăugat Nețoiu, care speră să se termine procesul la 29 ianuarie, iar toți inculpații să fie achitați.

În cadrul ședinței de miercuri au fost audiați prin videoconferință fostul președinte al clubului Deportivo Alaves, Gonzalo Anton San Juan, și olandezul Johan Versluis, directorul firmei Phoenix BV. Totodată, au fost audiați fostul acționar al FC Rapid, Gheorghe Copos, și fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, prezenți în sală.

Versluis a fost audiat timp 45 de minute, ca martor în Dosarul Transferurilor și a răspuns negativ sau prin „nu știu” la majoritatea întrebărilor. El a declarat în fața instanței că nu are nicio ocupație în momentul actual, dar în același timp a precizat că este directorul firmei Phoenix BV. La depunerea jurământului, când judecătoarea l-a întrebat dacă el crede în Dumnezeu, martorul olandez a răspuns „Nu vă privește!„. La intervenția unui judecător olandez, Versluis a jurat că o să spună adevărul și numai adevărul.

Instanța Curții de Apel București a stabilit un nou termen în dosarul transferurilor de jucători, în care sunt inculpați opt oameni de fotbal, pentru data de 29 ianuarie, ora 11.00.

Completul de judecată a solicitat avocaților să comunice inculpaților Mihai Stoica, absent din cauza faptului că se află cu Steaua în cantonamentul din Spania, și Jean Pădureanu, absent din motive medicale, să se prezinte la termenul din 29 ianuarie pentru a putea fi audiați.

Conform rechizitoriului DNA, în cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo București, în perioada 1999-2005, inculpații Borcea Cristian, Becali Ioan și Becali Victor ar fi diminuat sumele de transfer ale jucătorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan și Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, cum stabileau legislația în vigoare și regulamentele sportive. Diferența însușită ar fi fost virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deținute de un avocat olandez. Acesta, după ce-și reținea un comision de 2 % din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA și Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleași sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveția), iar de aici, din contul personal al inculpatului Becali Ioan, au fost transferați în conturile aparținând inculpatului Becali Victor din România. Acesta din urmă ar fi efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro.

La 20 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel București, instanță care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecați pentru înșelăciune.

Instanța supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu și a desființat „în totalitate” decizia prin care aceștia au fost condamnați de Curtea de Apel București în 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel București a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între și opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gigi Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentința a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a "marcat" la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Bucureştiul, ultimul loc pe harta Euro 2020: Până şi Baku ne-a depăşit!
Bucureştiul, ultimul loc pe harta Euro 2020: Până şi Baku ne-a depăşit!
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu AstraZeneca
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu AstraZeneca
Vukusic spune tot si il distruge pe Gigi: „Nu credeam ca poate fi real asa ceva! Avea om pe banca si facea schimbarile!”
Vukusic spune tot si il distruge pe Gigi: „Nu credeam ca poate fi real asa ceva! Avea om pe banca si facea schimbarile!”
Cei mai cool tătici de la Hollywood! Cum s-au lăsat fotografiați
Cei mai cool tătici de la Hollywood! Cum s-au lăsat fotografiați
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Feli își dorește să adopte un copil! Cântăreața e decisă. “Este una din misiunile mele pe acest pământ”
Anamaria Prodan, DEZLĂNȚUITĂ: „Luați mâinile de pe Reghecampf şi de pe familia mea!”
Anamaria Prodan, DEZLĂNȚUITĂ: „Luați mâinile de pe Reghecampf şi de pe familia mea!”
Vibrația zilei de 23 iunie. Ajutor nesperat în relaţiile cu familia sau la locul de muncă
Vibrația zilei de 23 iunie. Ajutor nesperat în relaţiile cu familia sau la locul de muncă
Șoc în showbiz: Are CANCER în stare avansată! Vestea care i-a îndurerat pe fani
Șoc în showbiz: Are CANCER în stare avansată! Vestea care i-a îndurerat pe fani
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
GENIAL! Cum mergea Ilie Năstase cu soția și cu fosta în concediu. Ce avea una dintre femei la  mână
GENIAL! Cum mergea Ilie Năstase cu soția și cu fosta în concediu. Ce avea una dintre femei la mână
Denise Rifai a rămas fără cuvinte! Ce a aflat de la Firea chiar în emisiunea ei: E un episod dureros
Denise Rifai a rămas fără cuvinte! Ce a aflat de la Firea chiar în emisiunea ei: E un episod dureros
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Novak Djoković și-a vândut locuința din Miami. Cum arată apartamentul de 6 milioane de dolari
Mașini mici ieftine care rup ”gura târgului”. Toate au kilometraje sub 90.000 de km
Mașini mici ieftine care rup ”gura târgului”. Toate au kilometraje sub 90.000 de km
Produse utile, interesante și inedite disponibile acum la Lidl. Ofertele de joi
Produse utile, interesante și inedite disponibile acum la Lidl. Ofertele de joi
Căderea Bitcoin continuă. Criptomoneda se tranzacţionează la cel mai mic nivel din ultimele 5 luni
Căderea Bitcoin continuă. Criptomoneda se tranzacţionează la cel mai mic nivel din ultimele 5 luni
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
O
femeie cu sânii goi a făcut un tur al Sucevei într-un autobuz al
societăţii de transport public local
O femeie cu sânii goi a făcut un tur al Sucevei într-un autobuz al societăţii de transport public local
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Este oficial: 45.000 de lei de la stat să vă schimbaţi maşina. Cum puteţi accesa banii
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar regia nu a mai avut ce face
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar regia nu a mai avut ce face
Primele declarații ale Ginei Pistol, după botezul discret al micuței Josephine: „O zi magică”. Prezentatoarea Chefi la cuțite, imagini unice alături de Smiley și fetița lor / FOTO
Primele declarații ale Ginei Pistol, după botezul discret al micuței Josephine: „O zi magică”. Prezentatoarea Chefi la cuțite, imagini unice alături de Smiley și fetița lor / FOTO
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Ce trebuie să faci în momentul în care ești șicanat în trafic. Mișcarea care îi lasă fără replică pe șoferii agresivi
Ce trebuie să faci în momentul în care ești șicanat în trafic. Mișcarea care îi lasă fără replică pe șoferii agresivi
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul de rapiță
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie
FOTO. Inna, imagini demențiale! Și-a arătat formele complet în costum de baie