„Negoiță trebuia să-și vândă și chiloții ca să țină Dinamo în Europa”. Interviu spumos cu Ioan Sdrobiș, omul care l-a descoperit pe Grigore, jucător ce a adus un milion de euro în conturile clubului

  • Publicat:
  • Actualizat:

Ioan Sdrobiș, antrenorul care l-a descoperit și promovat pe Dragoș Grigore – fotbalist care tocmai a fost vândut de șefii „roș-albilor” la Toulouse pentru un milion de euro -, îl acuză pe Ionuț Negoiță că a furat munca fotbaliștilor băgând clubul în insolvență

Dinamo București este ultima dintre echipele românești care și-a umplut conturile de pe urma flerului lui Ioan Sdrobiș (68 de ani). „Roș-albii” tocmai l-au vândut în prima ligă franceză, la Toulouse, pe căpitanul echipei, Dragoș Grigore (28 de ani), primind în schimb un milion de euro. Este încă un succes personal pentru antrenorul care, de-a lungul timpului, i-a lansat în fotbalul mare, printre alții, pe Cristi Chivu, Cristian Ciocoiu și Vali Badea.

„Părintele” a dibuit că e ceva de capul proaspătului component al echipei din Ligue 1 în 2006, atunci când se întorsese la CFR Timișoara după o scurtă aventură la FC Vaslui. Revenit la divizionara secundă, Sdrobiș și-a amintit de fundașul care la acea vreme era legitimat la FCM Huși și l-a înregimentat la divizionara secundă. De acolo l-a și achiziționat Dinamo pe Grigore, doi ani mai târziu.  

Sdrobiș, care a fost dat afară de la Dinamo de Negoiță și Anghelache anul trecut, își păstrează stilul incomod și virulent chiar și acum, când până la borna celor șapte decenii de viață mai e o aruncătură de băț. În stilul caracteristic, antrenorul a atacat subiecte grele precum situația financiară a echipei Dinamo, alegerea controversată a lui Răzvan Burleanu la șefia FRF și potențialele plecări ale talentelor Ligii 1.

ProSport: Bună ziua, domnule Sdrobiș. Cred că ați auzit de transferul lui Dragoș (n.r. – Dragoș Grigore)…
Ioan Sdrobiș
: Bineînțeles, eu am vorbit mereu cu el, am rămas în legătură. M-a sunat chiar din cantonamentul naționalei din Elveția.

Ce v-a spus?
Era bucuros nevoie mare, avea o stare excelentă. Este un jucător modest, care și-a văzut mereu de treaba lui. A plecat dintr-un mediu sărac, dar prin seriozitate și ambiție s-a ridicat, iar acest transfer este extraordinar pentru el. A visat demult, de când a făcut primul salt în fotbalul din România, dar eu i-am spus în permanență: „Ai răbdare, vine și ziua ta!”. Cu ocazia acestei mutări le-a dat peste nas lui Constantin Anghelache și celorlalți care nu au crezut în munca mea și a domnului Badea…

„Acum râd de Grigore și îi spun: «Te-ai retras în zona puturosului»

În ultimii ani, Dragoș a crescut foarte mult, iar asta a dus și la titularizarea acestuia astă-primăvară, în amicalul cu Argentina. Sunteți mândru de fostul elev?
Să vă spun ceva. Înainte de plecarea reprezentativei în Elveția m-a sunat Piți (n.r. – Victor Pițurcă). Mi-a spus numai lucruri bune despre Dragoș, că a făcut progrese mari și că prestația din meciul cu Argentina l-a impresionat. Este foarte mulțumit de modul în care se prezintă Grig.


Dragoș Grigore e caracterizat de Sdrobiș ca un fotbalist muncitor, modest, care joacă simplu, are execuții foarte bune și șut puternic

La momentul în care l-ați descoperit, cu ce a ieșit Grigore în evidență? Ce calități arăta?
La început, eu l-am așezat la închidere. L-am folosit pe acest post deoarece are un șut puternic, execuții foarte bune și i se potrivea zona de joc. În timp, s-a reprofilat și a devenit fundaș central, iar eu chiar râd de el și îi spun: „Te-ai retras în zona puturosului”. Grig are un joc simplu, nu posedă viteză, dar are o așezare foarte bună și dă calm defensivei. Mereu i-am amintit să nu uite de unde a plecat pentru că altfel apar figurile și fițele.

„Jucătorii au obținut pe teren calificarea în cupele europene, iar conducătorii le fură acest drept

Ați vorbit de Constantin Anghelache. Poate fi acuzată actuala conducere a clubului Dinamo de toată această incertitudine financiară?
Când te-ai dus la starea civilă, ai semnat și ai luat nevasta, nu poți da înapoi. Mai bine nu te bagi într-o afacere dacă nu o poți susține. Dinamo nu e Chiajna și dacă vrei să cumperi un club doar pentru propagandă mi se pare un gest urât. Jucătorii aceia au muncit, au obținut pe teren calificarea în cupele europene și ei le fură acest drept prin acea cerere de intrare în insolvență. Negoiță trebuia să-și vândă și chiloții ca să îi țină în Europa. Dar el iese în presă și evidențiază ce a fost în trecut, dă vina pe alții.


Ioan Sdrobiș a căutat noi talente pentru Dinamo până anul trecut, când a fost dat afară de Anghelache prin intermediul unei scrisori

V-ați simțit exclus de la Dinamo?
Cât a fost domnul Nicolae Badea la club, am adus fotbaliști care aveau calități reale. Vă dau un nume: Ionuț Jugaru. Acest băiat a fost inclus de Gigi Mulțescu în lot, dar Anghelache a considerat că nu e bun de Dinamo și l-a trimis la Câmpina, în Liga 3. Credeți-mă, acest băiat va crește și va deveni un fotbalist de certă valoare!

„Pe Pintilii îl vedeam jucând în Europa, dar el pleacă după Reghe la arabi”

Ce jucători din România mai pot reprezenta produse de export în această vară?
Sunt destui care au valoare, dar fotbalistul român preferă să plece unde e plătit foarte bine, chiar dacă echipa de care este achiziționat este mediocră. Cel mai recent exemplu e Pintilii, pe care eu îl vedeam jucând în Europa, dar care pleacă după Reghe la arabi. Cristi Tănase este un jucător combinativ, pe care îl văd potrivit fotbalului spaniol, i s-ar potrivi ca o mănușă. Poate și Mățel va pleca în afară, e un fundaș lateral foarte bun, drept dovadă că e titular în echipa națională. Cluburile mari din Spania, Germania sau Italia vor talente, dar și caractere.

De la Dinamo ce nume ați nominaliza?
Îmi place foarte mult puștiul ăsta, Rotariu. E talentat, dar mai trebuie crescut. Ar mai fi Matei, de care îmi amintesc de pe vremea când juca la Farul. M-am întâlnit cu el la un meci și i-am zis: „Fii, mă, serios, că altfel nu te dezvolți!”. Dar el îmi repeta că nu e tratat bine de cei de la Steaua. Are talent, iar acum s-a cumințit și a fost spre binele lui.

„Chivu a ales o meserie în care nu transpiri foarte mult”

Ce părere aveți de încercările care se fac pentru ca Răzvan Burleanu să fie schimbat din postul de președinte FRF, iar în locul lui să fie propus Cristian Chivu?
La noi, în România, e posibil orice, inclusiv să alegi un președinte de federație care să nu fie validat. Nu am mai vorbit de mult timp cu Cristi, dar văd că a îmbrățișat impresariatul. E o muncă mai ușoară față de cea de fotbalist, nu transpiri atât de mult. Dai cu mâna dreaptă și iei cu cea stângă. Cam așa stă treaba în acest domeniu. La FRF totul este bolnav, iar asta este și imaginea societății românești. Burleanu trebuie să vină cu seriozitate, să lase ranchiunile față de cei pe care îi numește „șoareci”. E ca și cum ai avea un pacient în stare critică și tu ai vedea medicul cum discută cu cei din jur.


„Gâlcă va avea probleme”

Ioan Sdrobiș anticipează că pe noul antrenor din Ghencea, Costel Gâlcă, îl așteaptă momente grele: „Gâlcă va avea o mare problemă în acest sezon. Lucrurile sunt consumate. Fotbaliștii nu vor mai avea aceeași motivație și va fi foarte greu să mențină standardul la fel de sus chiar dacă nu pleacă niciun fotbalist. E greu de ținut firul întins în Ghencea…”.


Interviu realizat de Cătălin Rusu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup