Mitică vrea Rapid în Liga I, Sandu nu! Ambii vor 18 echipe, ambii caută avantaje personale. Culise

28 iun 2013 12073 afişări Liga 1
Mitică vrea Rapid în Liga I, Sandu nu! Ambii vor 18 echipe, ambii caută avantaje personale. Culise

Dumitru Dragomir caută soluţii să le reprimească pe Rapid şi „U“ Cluj în Liga I, în timp ce Mircea Sandu încearcă să le menţină în primul eşalon pe CSMS Iaşi şi Concordia Chiajna

Nicolae Cristescu are în aceste zile întâlniri decisive cu şefii fotbalului românesc

În urma acestora, Rapidul va afla dacă va fi reprimit în Liga I şi în sezonul viitor


Fanii Rapidului pot spera să îşi vadă favoriţii în Liga I şi în campionatul ce vine. Pentru ca acest lucru să devină realitate, Nicolae Cristescu, omul care vrea să cumpere clubul de la Copos, a început o campanie de salvare a echipei din Giuleşti: „Plătesc toate datoriile şi încerc să ţin echipa în Liga I“. Drept urmare, acesta s-a întâlnit ieri cu Dumitru Dragomir, iar astăzi trebuia să poarte o discuţie cu Mircea Sandu, doar că acesta este plecat din ţară.
Dragomir către FRF: „Reprimiţi Rapidul!“

Primul pas al lui Cristescu, vizita la sediul LPF, a fost un succes. Acolo, viitorul patron al Rapidului i-a spus lui Dragomir că vrea să rezolve problemele financiare ale clubului şi s-a interesat de modul în care echipa ar putea rămâne în Liga I.

Iniţiativa lui Cristescu vine într-un moment potrivit pentru Dragomir, cel care săptămâna trecută, în Comitetul Executiv, a susţinut agresiv ideea ca în prima ligă să rămână 18 echipe. Şeful LPF a reacţionat imedat după întâlnirea cu Nicolae Cristescu şi a trimis o scrisoare către FRF în care cere ca Rapid să fie reprimit în primul eşalon. „M-am dus la Ligă să mă interesez ce pot face ca să nu fim retrogradaţi. Din câte am înţeles, domnul Dragomir a cerut deja Federaţiei să fim reprimiţi, dar nu ştiu care sunt condiţiile. Asta e treaba avocaţilor. Eu vreau să plătesc toate datoriile şi să scot clubul din faliment!“, a mărturisit Cristescu. Sursele federale explică singura modalitate prin care Rapid ar putea continua în Liga I: „Doar dacă se renunţă la sistemul de licenţiere. Dar, dacă faci lucrul acesta, atunci ai probleme cu UEFA, de la care ai primit bani“.

Sandu face jocuri politice?

A doua întâlnire a lui Cristescu, aceea cu Mircea Sandu, se anunţă mai dură pentru că şeful FRF are alte planuri. În următorul Comitet Executiv (5 iulie), „Naşul“ va propune rămânerea la 18 echipe, dar locurile vacante să fie ocupate de Chiajna şi CSMS Iaşi, cluburi retrogradate sportiv, dar cu licenţă. Această idee este contrară celei exprimate în ultima şedinţă a CEx, în care FRF susţinea că Liga I va avea 16 sau 17 echipe, dacă U Cluj va primi licenţa la TAS.

Ca o coincidenţă, cele două echipe protejate de Sandu sunt susţinute politic de partidul aflat la guvernare (USL). În cei peste 20 de ani de mandat la FRF, „Naşul“ a făcut tot posibilul să aibă sprijinul puterii. Două exemple relevante despre afinităţile lui Sandu: în 1998, înainte de plecarea la CM din Franţa, Emil Constantinescu a fost invitat în cantonamentul naţionalei. Acelaşi lucru a fost repetat şi în 2009 cu premierul Emil Boc. Mai mult, numeroşi oameni politici obişnuiesc să meargă împreună cu echipa naţională la meciurile din deplasare.

"Nu există posibili­tatea ca procesul de licenţiere să se reia până la începerea sezonului viitor", Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere

"Dacă Federaţia nu menţine 18 echipe în Liga I, Iaşiul va dispărea de pe harta fotbalistică a României
Gheorghe Nichita", primar Iaşi

Dacă Liga I rămâne cu 16 echipe, RCS-RDS vrea renegocierea contractului, în urma căreia LPF ar putea pierde 40 de milioane de euro!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.