Mister contra Mister

Redactor:
Florin Marian
Redactor:
Gigi Stancu
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mister contra Mister

Ce duel interesant propune meciul Steaua – Unirea Urziceni de duminică seara! Bergodi și Petrescu, doi tehnicieni atât de doriți în Ghencea la începutul sezonului, care ar fi fost agreați în egală măsură de patron și de suporteri. ProSport vă prezintă în continuare portretele celor doi tehnicieni, care gândesc fotbalul la fel, cu aceeași mentalitate, dar care abordează stiluri diferite ca joc.

Despre CURAJ

Un cuvânt care îi caracterizează pe Bergodi și Petrescu. Le plac provocările și nu întâmplător au pe mână echipe dificile. Până la urmă, ce tehnician ar fi avut curajul lui Bergodi de a prelua o echipă aflată în moarte clinică la finalul sezonului trecut și al cărei patron s-a dovedit în ultimii ani un adevărat devorator de antrenori? La rândul său, Dan Petrescu a dat dovadă de o mare doză de curaj în a prelua o echipă mediocră de provincie și de a o transforma în doar câțiva ani în campioana României. 

Despre PROFESIONALISM

„Îmi doresc un antrenor la Steaua așa cum e Dan Petrescu. Unul care să stea de dimineață până seara la stadion, care să se gândească la fotbal 24 de ore pe zi”, spunea Gigi Becali. La început, finanțatorul nici nu știa să-i pronunțe numele. „Îl pun pe Bergoldo”, îi spunea el amicului Pițurcă, ca și când voia să afle dacă decizia lui e una bună. Acum, după ce a văzut cât muncește italianul, Becali se felicită pentru alegerea făcută. I-a confirmat și vărul Virgil, care, după ce „l-a spionat” pe Bergodi în cantonamentul din Austria, a exclamat: „E al naibii de bun italianul ăsta!”. Fotbalul e totul pentru el. Familist convins, își petrece tot timpul liber în slujba echipei pe care o conduce (vede meciuri, studiază ultimele noutăți în materie, se documentează permanent) din cauza faptului că toți cei dragi stau mai mult în Italia.

Cum e Dan Petrescu? Nebun după fotbal. Cu siguranță că dacă ziua ar fi fost mai mare de 24 de ore, tot nu i-ar fi fost suficientă pentru a nu se gândi o clipă la fotbal. Așa a fost obișnuit în Anglia. Acolo nu existau pentru el Paștele,  Crăciunul sau Anul Nou. Exista doar fotbal. Paradoxal, deși pe teren își trădează stilul englezesc, Petrescu e un admirator al școlii italiene, pe care și-a însușit-o în tot ceea ce înseamnă pregătirea unui meci. „Cred că dacă mi-aș imagina vreodată o echipă de fotbal perfectă, aceasta ar fi compusă numai din italieni. Sunt profesioniști 100%”, spunea Dan despre mentalitatea pe care a descoperit-o pe vremea când era jucător în Serie A, dar și la Chelsea, unde pur și simplu a rămas profund impresionat de colegii italieni cu care a lucrat.

Despre SIMILITUDINI

Clișeul „echipa câștigătoare nu se schimbă” este doar o prejudecată proastă în viziunea ambilor antrenori. Atât Bergodi, cât și Petrescu fac schimbări în primul „11”, chiar dacă formula dinainte a fost câștigătoare. Amândoi apreciază enorm implicarea jucătorilor la antrenamente. Pentru ei, toți fotbaliștii sunt egali, nu există vedete și nici titulari de drept. Au discuții individuale foarte dese cu jucătorii. Lasă pregătirea fizică numai în grija preparatorului. Atât Bergodi, cât și Petrescu nu sunt adepții amenzilor. Nu au dat niciodată penalități. Pentru ei, disciplina e considerată de la sine înțeleasă. Cine nu se adaptează, pleacă! Amândoi critică și laudă la vedere. Neavând confidenți printre jucători, nici măcar căpitanul echipei, ei transmit mesajele grupului. Remarcații sunt lăudați, iar cei ce greșesc sunt criticați în fața echipei.

Despre PARTICULARITĂ‚ȚI
Pentru Cristiano Bergodi:
# Adversarul trebuie să joace în funcție de cum evoluează echipa pe care o conduce. Beneficiază de o bază de date impresionantă. Renzo Rossi este reprezentantul Pannini Digital Soccer în România și are „disecați” absolut toți adversarii.
# Le cere fotbaliștilor să joace cu mingea la firul ierbii, să atace în permanență și să plimbe repede balonul de la unul la altul. Îi plac pasele filtrante, un-doi-urile, în general procedee de a iuți jocul și de a-l direcționa repede spre poarta adversă.
# Se consultă cu toți, face ca el. De la îngrijitorul stadionului până la bucătar, Bergodi vorbește cu toți. Stochează informațiile despre jucători, atmosferă, iar pe baza lor ia decizii. Nu ignoră pe nimeni și nu lasă nimic la voia întâmplării.
# Nu e adeptul schimbării modulului de joc. Face parte din strategia cu care pleacă la drum. Singurele modificări ale sistemului le face doar în timpul jocului, în funcție de rezultat.
# E corect cu jucătorii. Dacă unul dintre ei ratează, din motive chiar întemeiate, vreuna din ședințele de pregătire premergătoare unui meci, atunci nu e inclus în lot în dauna altuia care a muncit la antrenamente toată săptămâna. Chiar și dacă are șanse minime de a juca.
# Ține la principii. Are o regulă după care se ghidează în alcătuirea primului „11”. Cine nu efectuează ultimele trei antrenamente premergătoare meciului nu va intra să joace.
# Nu poartă trening sau echipament decât când se află la antrenamente. În rest, se îmbracă ori sobru, la costum, ori casual. 
 
Pentru Dan Petrescu:
# Pune mare bază pe apărare. Nu vrea nici cea mai mică greșeală în defensivă, niciun moment de slăbiciune care să fie speculat de adversar. Vrea multe crossuri și multe baloane aruncate în careul advers, pentru a crea presiune.
#Știe foarte bine să conserve un avantaj. E aproape imposibil ca echipa lui să fie egalată după ce a fost în avantaj.

# Contraatacul e arma pe care se bazează de obicei și o va face cu siguranță și contra Stelei, duminică seara.
# Îi place să schimbe sistemul de joc în funcție de adversarul pe care îl întâlnește. Unirea a evoluat în sezonul trecut în trei sisteme total diferite.
# Le lipește jucătorilor pe ușile de la camere instrucțiunile pe care trebuie să le urmeze la următorul meci.
# Le dă teste scrise jucătorilor înaintea partidelor importante. Dacă simte că ei tratează superficial partidele cu echipele mai slab cotate, le cere elevilor săi să scrie pe o foaie de hârtie numele tuturor adversarilor care alcătuiesc primul „11”. Vai de cel care nu știe!
# Îi place să fie implicat în tot ce fac jucătorii. Câteodată aleargă cot la cot cu ei și chiar merg împreună la discotecă. N-are nimic împotriva fumătorilor, cu condiția să rărească țigările înaintea meciurilor. Dă mereu exemplul lui Vialli, care era fumător, dar un profesionist 100% și cel mai bun din echipă.
# Nu-i lasă niciodată liberi pe jucători după o partidă de campionat. Toți fotbaliștii rămân în cantonament după meci, pentru că au antrenament a doua zi de dimineață. Abia apoi au liber. La Steaua, Ghionea afirma că așa ceva nu va fi acceptat niciodată.

Nu e meciul dintre Petrescu și Bergodi, ci dintre echipe. Unirea a câștigat cu Rapid, am văzut-o și cu CFR Cluj, e o echipă condusă bine de Petrescu. Jucătorii aleargă. E greu să le dai gol
Cristiano Bergodi, antrenor Steaua

E clar că Steaua arată mai bine ca anul trecut și e clar că trebuie să dăm cel puțin două goluri pentru a lua puncte, pentru că îl are pe Kapetanos, care sigur va da gol
Dan Petrescu, antrenor Unirea Urziceni

2
Doar în două meciuri s-au întâlnit cei doi antrenori. Un meci egal când Bergodi era la CFR și o înfrângere pentru italian anul acesta când era la Poli iași
1
Singur meci a avut Dan Peterescu cu porțile închise, pe care l-a pierdut în Ghencea cu 1-4 pe vremea când antrena pe Sportul
3
Meciuri a avut Bergodi cu porțile închise, două când era la Rapid, cu Farul (2-0) și Buzău (0-0), și unul când era la CFR, chiar în Ghencea, pierdut cu 2-4 

 

 

Știri despre
Pe aceeași temă
Incredibil! Cum a aflat Delia că va fi mamă de fată. Testul pe care și l-a făcut vedeta recent
Incredibil! Cum a aflat Delia că va fi mamă de fată. Testul pe care și l-a făcut vedeta recent
Primele imagini cu racheta rusească  X-22 care loveşte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Primele imagini cu racheta rusească  X-22 care loveşte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Courtois şi-a făcut tatuaj reprezentând un „zid de cărămidă
Courtois şi-a făcut tatuaj reprezentând un „zid de cărămidă" în onoarea câştigării Ligii Campionilor
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de ani!”
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de…
Momente dificile pentru Simona Gherghe. Ce se întâmplă cu cei doi copii ai vedetei: „Sunt terminată!”
Momente dificile pentru Simona Gherghe. Ce se întâmplă cu cei doi copii ai vedetei: „Sunt terminată!”
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Ireal! Orașul din România în care chiria pe o garsonieră este de doar 100 lei/lună!
Ireal! Orașul din România în care chiria pe o garsonieră este de doar 100 lei/lună!
Șoc total în TRANSILVANIA! Anunțul cumplit a venit chiar acum. Este ALERTĂ MAXIMĂ
Șoc total în TRANSILVANIA! Anunțul cumplit a venit chiar acum. Este ALERTĂ MAXIMĂ
Cum a fost 'ușurat' un român de 3.000 de euro, pe plaja Tigania din Halkidiki
Cum a fost 'ușurat' un român de 3.000 de euro, pe plaja Tigania din Halkidiki
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Tania Budi, ca o adolescentă la 54 de ani. Cum arată vedeta acum
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D”. Slipul e minuscul
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D”. Slipul e minuscul
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
David Popovici la sosirea în ţară: Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă şi să vă simt alături
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔
Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔
Adio MOTOARE TERMICE din 2035! UE va interzice mașinile noi pe benzină și motorină, impunând motoare 100% electrice
Adio MOTOARE TERMICE din 2035! UE va interzice mașinile noi pe benzină și motorină, impunând motoare 100% electrice
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!
FOTO. Cristina Spătar, în costum de baie. Vedeta se prezintă fabulos la 50 de ani!