Primarul Mihai Chirica: „Lumea se așteaptă la un antrenor de tip Mourinho. Dar nu avem nici banii, nici timp! Andrei Cristea e varianta potrivită” | EXCLUSIV

Primarul Mihai Chirica: „Lumea se așteaptă la un antrenor de tip Mourinho. Dar nu avem nici banii, nici timp! Andrei Cristea e varianta potrivită” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Conducerea Politehnicii Iași a surprins pe toată lumea, duminică seară, prin anunțul numirii lui Andrei Cristea în funcția de antrenor principal, post devenit vacant după plecarea lui Daniel Pancu.

Deși toată suflarea din Copou aștepta un antrenor cu experiență gen Bergodi, Teja sau Neagoe, cu acesta din urmă discuțiile fiind extrem de avansate la un moment dat, în cele din urmă oficialii ieșeni au mers pe mâna lui Andrei, golgeterul echipei.

La o zi după numirea lui Cristea în funcție, primarul Iașiului, Mihai Chirica, omul de la care toți antrenorii trecuți pe la Poli în ultimii ani au cerut garanții legate de susținerea echipei, și le-au primit, a vorbit pentru ProSport despre mutarea surpriză a conducerii. Edilul, un apropiat al lui Andrei Cristea, spune că noul antrenor este o variantă potrivită la acest moment pentru Poli și că golgeterul lui Poli ”este antrenorul Politehnicii Iași, nu al lui Mihai Chirica”.

Totodată, primarul a vorbit și despre despărțirea de Daniel Pancu.

ProSport: Domnule primar, sunteți surprins de mutarea cu Andrei Cristea?

Mihai Chirica: Nu neapărat că m-a surprins. Era un plan de rezervă, recunosc, legat de Andrei Cristea. El își dorește de foarte multă vreme să rămână atașat de club, chiar și prin alte experiențe, nu doar prin cea de jucător. Andrei Cristea este o persoană care a controlat între ghilimele de fiecare dată vestiarul, în sensul bun al cuvântului și a mobilizat echipa și în momentele grele chiar a reușit să treacă peste diverse situații în care ne aruncau ori președintele clubului, ori antrenorii de la vremea respectivă. Sigur, toată lumea se așteaptă la un antrenor de tip Mourinho care să vină la Iași. Dar nu avem nici banii, nu avem nici timpul necesar pentru a ne gândi la un Mourinho. Încercăm să ne adaptăm cu ceea ce avem în curtea noastră și cred că Andrei Cristea este o variantă potrivită.

Mulți spun că v-ați asumat un risc mare prin numirea lui Andrei, prin faptul că nu are experiență, într-un moment delicat pentru echipă, aflată pe ultimul loc.

Da, sigur, există și riscul acesta, de ce să nu recunoaștem. L-am avertizat și eu personal pe Ciprian (n.r. președintele Ciprian Paraschiv) aseară și i-am spus gândește-te și la acest aspect legat de experiența lui, e prima echipă și nu o ia într-o poziție bună. Dar poate fi un avantaj. Pentru că cine își începe o nouă carieră, respectiv cea de antrenor, vrea să demonstreze, vrea să arate că se poate, nu-și permite să înceapă o nouă carieră cu un eșec. Și cred că asta va mobiliza mult mai bine pe el și întreaga echipă decât ne așteptăm. Să nu uităm faptul că pe la echipă au trecut în ultima perioadă antrenori cu multă experiență, dar niciodată nu am stat atât de prost ca în ultimele trei ediții de campionat în Liga I. Prin urmare, nu cred că acolo a fost cauza principală.

Chirică, despre Andrei Cristea: „Asta doar Dumnezeu face”

Ați rămas fără consilier la Primărie. Spuneați recent că îl veți lua pe Andrei Cristea consilier la Primărie după ce se va lăsa de fotbal.

Da, discutam lucrul acesta pentru că ceea ce am apreciat cel mai mult la Andrei a fost și rămâne sinceritatea și atașamentul față de club. Chiar și în momente grele și foarte grele a renunțat și la alte oferte care păreau mult mai avantajoase pentru el ca fotbalist și a venit în continuare alături de noi. Deci apreciez de fiecare dată acest lucru, e o loialitate care nu e legată de persoana mea, ci de Iași și de echipă. Și cred că asta îi va fi de folos ca să poată pune toată energia în slujba acestui club. Sigur, rezultatele vorbesc. Mingea e în teren la dânsul, va trebui să joace bine ca să o păstreze și ca să poată confirma.

Aveți o relație foarte bună cu Andrei. Ce se va întâmpla dacă nu vor apărea rezultatele?

Trebuie să fim conștienți de faptul că nu înseamnă că de mâine Andrei va face o minune. Asta doar Dumnezeu face. Și va transforma echipa ca pe un cal care a mâncat jăratec. Va trebui și el să muncească cu materia primă pe care o are, dar să o pună mai bine în teren și să o valorifice la potențialul maxim pe care îl poate da echipa în acest moment. Plus că sigur, și el sunt convins că are pretențiile lui.

Știe unde sunt punctele slabe, pentru că avantajul de a fi în interior, de a juca efectiv, de a te vedea împreună cu ceilalți colegi de echipă pe teren cu adversarul, cred că este un avantaj important. Și avem și exemple de succes cum ar fi Iordănescu, Klopp sau alți foști jucători care au început imediat cariera de antrenor și care au reușit să creeze chiar o carieră de succes.

Numirea lui este și o garanție a faptului că municipalitatea va rămâne alături de echipă?

Este o garanție legată de faptul că nu voi abandona niciodată această echipă. Sunt născut și crescut în Iași, iar Politehnica Iași este echipa noastră a ieșenilor pe care eu zic că trebuie să o susținem. Nu pentru mine, ci pentru ieșeni. Pentru că această echipă nu a fost creată în mandatul meu și nu va dispărea în mandatul meu. Această echipă va continua să existe și va trebui să o facă cât mai bine.

De aceea cred că Andrei, ca variantă, nu este antrenorul primarului, este antrenorul echipei și dorința mea este să-l văd poate și la o echipă din afară, la o echipă mare, de ligă I, plecând ca un prim exemplu de la antrenarea echipei Politehnica Iași. Poate să ajungă și el antrenor la Barceona, de ce nu? Poate peste 10 ani, 20 de ani, o să avem ocazia  să-l vedem și pe Andrei la o echipă foarte mare.

Pierde Iașiul în schimb un atacant valoros, îl pierde pe golgeterul echipei.

Parțial pierdem, pentru că el încă mai are potențial fotbalistic, mai ales la liga noastră, ați văzut că se joacă și la 39 de ani.

E greu să mai joace, chiar Andrei spunea că nu va mai juca, se va concentra pe munca de antrenor.

Așa, un 10-15 minute de mobilizare a echipei sunt convins că își va găsi resursele și pentru o asemenea intrare. Să nu uităm că și Iordănescu intra atunci când echipa avea mai multă nevoie de dânsul și chiar reușea să mobilizeze foarte bine echipa Steaua.

Chirica, despre Daniel Pancu: „Sper să rămânem prieteni, pentru că viața se întoarce”

Daniel Pancu spunea că nu s-a simțit susținut de către dumneavoastră și că plecarea dânsului i se trage de la acel episod cu nocturna, când a avut la nervi câteva cuvinte mai puțin ortodoxe. Cum comentați?

Mă surprinde o asemenea chestiune dacă a spus-o, cu toate că poate e scoasă din context. Pentru că el în comunicarea directă cu mine a vorbit de fiecare dată normal, fără să ne reproșăm nimic unul altuia. De altfel eu nu am ce să-i reproșez lui Daniel Pancu. Eu personal, Mihai Chirica.

Pentru că el a avut un comportament normal în relația cu Primăria Municipiului Iași. Noi am făcut tot ce am putut omenește.

Și dacă Daniel Pancu mai găsește în România un club de Liga I care să fi primit un sprijin în condiții de pandemie cum a primit Politehnica, eu nu pot decât să mă ridic și să aplaud laudativ la adresa dumnealui. Dar în rest sper să rămânem prieteni, pentru că viața se întoarce.

Și eu am avut o relație bună cu toți antrenorii, de respect în primul rând. Și cu domnul Neagoe, și cu domnul Teja, și sper și cu Daniel Pancu. Până și cu Florin Prunea ne salutăm și mai facem schimb de impresii, fără să folosim un altfel de ton decât cel legat de respect. Așa încât sunt convins că și Daniel… Nu a venit momentul în care să fi renunțat. Poate că mai devreme sau mai târziu o să avem ocazia să ne așezăm din nou la aceeași masă.

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele