Metoda Capră! Cum să distrugi o echipă de succes într-un singur an: jucătorii nu şi-au primit salariile, datoriile se dublează, iar cei 450.000 de euro plătibili în septembrie nu există

26 aug 2015 4561 afişări Comentează şi tu Liga 1
Metoda Capră! Cum să distrugi o echipă de succes într-un singur an: jucătorii nu şi-au primit salariile, datoriile se dublează, iar cei 450.000 de euro plătibili în septembrie nu există

Petrolul se află într-o situaţie critică din punct de vedere financiar: jucătorii nu şi-au primit salariul datorat pe 15 august şi nu mai vor să se antreneze până nu primesc banii, clubul are de plătit 450.000 de euro în septembrie, conform planului de reorganizare, iar noul antrenor nu a lucrat, până acum, în Liga 1. Ba mai mult, marţi s-a dovedit că societatea care administrează echipa ploieşteană a acumulat datorii de peste trei milioane de euro la Fisc în 2015

Pe 20 august 2014, adică exact acum un an, ProSport publica un material în care rezuma situaţia economică de la Petrolul, un club care făcuse profit de 1,21 milioane de euro în 2013, avea 13 sponsori, un director de marketing capabil să înţeleagă afinitatea suporterilor ploieşteni pentru clubul de pe Ilie Oană, dar şi perspective de viitor. Trei săptămâni mai târziu, viziunea de viitor a patronului Dan Capră se spulbera cu o singură decizie: înlăturarea lui Răzvan Lucescu, care a coincis cu demisia managerului sportiv Marius Nicolae, cel care adusese o bună parte din jucătorii Petrolului. Trei luni mai târziu, în decembrie, Capră era arestat într-un dosar de fraudă fiscală de aproape 15 milioane de euro. Iar la începutul lui 2015, clubul atât de prosper în urmă cu un an intra în insolvenţă, cu datorii de 8,1 milioane de euro! Pare un scenariu SF, însă modul în care finanţatorul Dan Capră a distrus imaginea şi finanţele echipei ploieştene pare incredibil şi nu are nicio legătură cu fotbalul modern sau cu vreo strategie. Însă Capră nu s-a oprit, iar după ce a ieşit din arestul preventiv a continuat deciziile bizare, care au realizat o adevărată implozie la Ploieşti.


Patronul Dan Capră nu înţelege ce se întâmplă la Petrolul

Joiţa a avut două săptămâni să creeze un lot

În momentul în care Mihai Joiţa a acceptat postul de manager sportiv la Petrolul Ploieşti, situaţia era disperată. Clubul mai rămăsese cu doar zece jucători în lot, dintre care cel puţin cinci aveau şanse minime să fie titulari în Liga 1, din cauza lipsei de experienţă. Mai mult, planul de reorganizare nu fusese votat de creditori şi aprobat de judecătorul sindic, astfel că misiunea lui Joiţa, aceea de a crea o nouă echipă la Ploieşti, părea extrem de dificilă. Până la urmă, în mai puţin de trei săptămâni, situaţia s-a rezolvat. Însă era clar că Petrolul nu poate juca acelaşi fotbal care i-a adus Cupa în 2013 şi care a ajutat-o, câteva luni mai târziu, să o elimine pe Vitesse Arnhem în turul III preliminar al Europa League. Chiar şi aşa, Moussa, Rippert sau Farina au avut evoluţii bune, apărând în topul InStat, al jucătorilor cu cele mai bune evoluţii în acest start de campionat. În total, Petrolul nu a făcut decât şapte puncte, iar dacă ploieştenii câştigă la TAS cele şase puncte pierdute din cauza neîndeplinirii criteriului financiar, atunci ar urca pe locul 9, la cinci puncte de locul 6. Insuficient pentru Dan Capră, patronul echipei, care a schimbat antrenorul -- pe Tibor Selymes --, managerul sportiv şi a adus un tehnician fără niciun meci antrenat în Liga 1, Eusebiu Tudor!


Moussa a suferit o contractură şi nu s-a putut antrena din motive medicale. El a fost la un pas să nu evolueze cu CFR Cluj, în etapa a cincea, din cauza problemelor financiare

Jucătorii nu s-au antrenat!

Situaţia este, însă, mult mai dezastruoasă. Conform planului de reorganizare votat de creditori şi aprobat pe 18 iunie, Petrolul trebuie să plătească aproximativ 450.000 de euro trimestrial. Ori aceşti bani nu există în visteria clubului în acest moment, mai ales că economica.net a dezvăluit ieri că ANAF a descoperit că societatea care administrează Petrolul a mai făcut datorii de peste 16 milioane de lei în 2015, adică a acumulat 3,7 milioane de euro din taxe neplătite! Şi pentru a înţelege cât de dificilă e situaţia clubului, merită menţionată doar declaraţia fostului manager sportiv, Mihai Joiţa, oferită marţi la DigiSport: ”Încă nu s-au încasat salariile de la începutul campionatului şi au apărut şi nemulţumiri. Nu au primit niciun salariu, doar câţiva dintre ei au primit foarte puţini bani, cam 1000 şi ceva de euro, ca să se poată instala, să îşi poată plăti o chirie în avans. Este, însă, relativ insuficient pentru a trăi”.

Practic, niciunul dintre jucători nu şi-a primit salariul sau o parte din prima de instalare, cum era convenit în acordurile semnate cu Petrolul, ziua în care ar fi trebuit să încaseze primul salariu fiind 15 august, aşadar cu 11 zile în urmă. Aproape toţi jucătorii locuiesc în Bucureşti, fac naveta zilnic spre Ploieşti şi nu mai au bani pentru traiul de zi cu zi! Din acest motiv, Rippert şi Farina nu s-au antrenat nici măcar o zi în săptămâna meciului cu Dinamo şi au fost convinşi cu greu să intre în lot în meciurile cu CFR Cluj şi FC Botoşani. În aceeaşi situaţie se află şi atacantul Sofiane Moussa, care a marcat de două ori în acest tur. "A vorbit şi patronul cu ei, a fost în vestiar şi le-a spus că va veni în această săptămână să le spună când vor fi plătiţi banii. Salariile vor fi plătite, dar vor fi întârzieri. Când ai plătit un jucător o jumătate de an şi ai apoi ceva probleme din cauza cărora salariile întârzie câteva luni, e un lucru. Dar când un jucător vine în România şi după o lună sau două nu a primit banii, iar tu încerci să mai amâni cu două sau trei luni plăţile, chiar dacă eşti bine intenţionat, jucătorul nu te poate crede. Avem jucători cu familii şi copii şi mulţi trăiesc din economiile făcute anterior", a adăugat Joiţa.


Tamuz câştigă pe lună un sfert din suma pe care o primesc ceilalţi jucători aduşi în vara lui 2015

Cum câştigă Tamuz, Pecanha şi Marinescu cât jumătate din lotul Petrolului

Lipsa de planificare pe termen lung a conducerii petroliste a dus, însă, la situaţii bizare. În acest moment, trei jucători formează aproape o treime din bugetul de salarii pe lună al Petrolului. Dacă jucătorii aduşi în această vară se încadrează într-un buget lunar de 80.000 de euro, Tamuz (20.000 de euro), Marinescu (10.000 de euro) şi Pecanha (10.000 de euro) câştigă împreună 40.000 de euro. Interesant e că Tamuz nu a prins decât 71 de minute din cele 720 jucate de Petrolul în acest sezon, fără să contribuie la vreun gol, Marinescu are un gol şi un asisst în opt meciuri, iar Pecanha a greşit în două partide, ambele pierdute de Petrolul, la Iaşi (0-1) şi la Cluj (0-2). Situaţia e cu atât mai bizară cu cât şefii Petrolului au plusat cu 1500 de euro pentru Pecanha faţă de cele mai bune oferte primite de goalkeeperul brazilian de la alte două echipe din Liga 1 în această vară!

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.