Luptătorul împotriva corupţiei din fotbalul românesc e acum cercetat de DNA. Omul care a demascat un blat e bănuit de fals şi tentativă de înşelăciune

9 oct 2014 2674 afişări Liga 1
Luptătorul împotriva corupţiei din fotbalul românesc e acum cercetat de DNA. Omul care a demascat un blat e bănuit de fals şi tentativă de înşelăciune
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

La Galaţi, procurorii DNA investighează aprobarea ilegală a unei finanţări din bani publici, în 2012, a fostului club cu echipă în liga secundă FCM Dunărea, de către prefectul din respectiva perioadă, Emanoil Bocăneanu. Totul a pornit de la un document falsificat, conform DNA, de Auraş Braşoveanu, în acel moment preşedinte al clubului gălăţean, acum preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal pentru Liga 2 şi totodată al clubului Farul Constanţa.

Deocamdată, în cazul lui Braşoveanu se efectuează acte de urmărire penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă la înşelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate. În ceea cel priveşte pe fostul prefect de Galaţi, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Toată încrengătura penală s-ar fi petrecut, susţin procurorii, ca Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi să primească suma de 970.000 de lei din bani publici, de la Consiliul Local. Conform legislaţiei în vigoare, Consiliul Local nu poate finanţa persoane juridice - în acest caz asociaţii sportive - care au datorii către bugetul de stat. Tocmai de aceea, solicitanţii trebuie să depună la dosarul prin care cer sprijin financiar cazierul fiscal eliberat de Administraţia Finanţelor Publice, care să ateste că nu există astfel de datorii. Pentru falsificarea unui astfel de document este cercetat Auraş Braşoveanu în calitate de suspect în dosarul instrumentat de DNA.

„În luna martie 2012, suspectul Braşoveanu Auraş, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Braşoveanu a refuzat să spună prea multe despre această situaţie: "Am fost chemat în calitate de reprezentant al clubului în acel moment, cel care a depus dosarul la Consiliul Local, nu ca persoană fizică, pentru a da explicaţii pentru un document neconform din dosar. Nu comentez mai mult acest subiect", ne-a declarat Braşoveanu.

Exista un dosar penal în instrumentare

Consilierii locali gălăţeni au votat favorabil finanţarea clubului de fotbal în aprilie 2012, în mandatul fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, iar avizul de legalitate din partea lui Bocăneanu, prefectul de atunci, a venit în iunie 2012.

Procurorii DNA susţin că, înainte de acordarea avizului de legalitate, exista deja o sesizare referitoarea la cazierul fiscal falsificat şi un dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, de care fostul prefect avea cunoştinţă. De altfel, dosarul respectiv a fost solicitat printr-un intermediar de Bocăneanu, deşi legea interzice sub orice formă scoaterea acestora din instituţiile care le au în cercetare penală, ştiut fiind că aceasta este o fază secretă. “La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria mun. Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportive”, se spune în comunicatul DNA.


Emanoil Bocăneanu, fostul prefect al judeţului Galaţi, a fost arestat pentru 30 de zile. Foto: Viaţa liberă

Şapte milioane de lei, din 2006 până acum

Hotărârea Consiliului Local nr. 114 din 2012, care a ajuns în vizorul DNA, a fost votată chiar în ultima şedinţă de plen a aleşilor din mandatul trecut, întrunire de la care a lipsit primarul Marius Stan, pe atunci consilier local PNL. Susţinerea financiară alocată, 970.000 de lei, a fost egală cu aceea pe care clubul a primit-o, în total, în 2011. În 2013, aleşii locali au acordat o sumă totală de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 485.000 de lei în aprilie, alţi 360.067 de lei în iulie şi o suplimentare de 700.000 de lei în septembrie. Finanţarea oferită anul acesta, de peste jumătate de milion de lei, a stârnit discuţii în Consiliul Local.

"Vrem şi noi să dormim liniştiţi acasă"

În luna martie, consilierii, întruniţi în şedinţă de îndată, au împărţit banii pentru cluburile sportive, fără a da vreun leu către FCM Dunărea. Aşa că, la finele lunii, preşedintele clubului, Auraş Braşoveanu, a venit în faţa aleşilor pentru a le mulţumi pentru sprijinul financiar în valoare de 6,5 milioane lei, acordat în perioada 2006-2013 şi pentru a le atrage atenţia că sunt în situaţia de a opri activitatea clubului. Primarul Marius Stan i-a replicat că, faţă de mandatul fostului edil, sumele alocate strict clubului “Dunărea” au fost aproape duble. „Dacă veniţi cu certificatul fiscal zero, nu ştiu cum, putem face o rectificare bugetară, şi puteţi beneficia mai departe de finanţare. Îmi pare rău de situaţie, dar legea e mai presus şi vrem şi noi să dormim liniştiţi acasă”.

Bani pentru două, apoi trei luni

O lună mai târziu, în aprilie, pe masa aleşilor locali ajungea un proiect de hotărâre privind finanţarea clubului cu suma de 510.000 de lei. Viceprimarul Florin Popa s-a împotrivit, afirmând că suma nu este cea discutată iniţial, pentru a asigura salariile pentru două luni, ci mai mare. În fapt, primarul propusese o susţinere pe trei luni, dar ea a picat la vot. A fost adoptată varianta lui Florin Popa: o susţinere pe două luni, cu 346.000 de lei pentru plata salariilor sportivilor şi antrenorilor. Consilierii au primit asigurări că există bază legală pentru această finanţare. Nicolae Rainea a avut curiozitatea să întrebe ce se va întâmpla după aceste două luni. Răspunsul avea să-l primească în luna iunie, când Legislativul local a suplimentat alocarea financiară cu 173.000 de lei, tot pentru plata sportivilor şi a antrenorilor. Primarul Marius Stan a explicat atunci că Dunărea a întâmpinat „ceva greutăţi din punct de vedere financiar, probleme care s-au reglementat, motiv pentru care nu avem de ce să nu dăm şi restul sumei alocate pentru sport la începutul anului, altfel s-ar ajunge la închiderea clubului”.

Datoriile la stat au închis Dunărea

Asociaţia Sportivă FCM Dunărea a funcţionat ca organizaţie non-guvernamentală, singura formă de organizare juridică în care se poate beneficia de finanţare de la autorităţile locale. În luna mai 2014, Auraş Braşoveanu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al clubului, aceasta intrând în vigoare la 1 iunie. Braşoveanu a activat de atunci ca preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Liga 2 şi ulterior, în paralel, ca preşedinte al clubului Farul Constanţa.

După plecarea lui Braşoveanu, preşedinte la FCM Dunărea a devenit Romeo Jianu, care a decis, la începutul lunii august, ca echipa de seniori să nu se înscrie în campionatul ligii secunde şi să-şi oprească activitatea. Motivul a fost lipsa banilor necesari, tocmai pentru că nu se mai putea primi finanţare de la Consiliul Local, în condiţiile în care erau datorii către bugetul de stat.

"Clubul are datorii către bugetul de stat de aproximativ 2,5 milioane de lei, din cauza cărora, cu toată bunăvoinţa Consiliului Local, municipalitatea nu poate legal să ne susţină financiar mai mult decât cu plata salariilor”, declara, pe 2 august a.c., Romeo Jianu, pentru „Viaţa liberă”.

În momentul de faţă, echipele de juniori ale FCM Dunărea îşi continuă activitatea în cadrul unei noi asociaţii sportive, ASCM Dunărea, înfiinţată în acest an în parteneriat cu AS Steaua Dunării.

Braşoveanu a anulat un sistem competiţional

De-a lungul timpului, Auraş Braşoveanu şi-a creat o imagine publică de luptător împotriva abuzurilor şi neregulilor din fotbalul românesc. Una dintre cele mai răsunătoare victorii ale acestuia în luptele cu sistemul din FRF în perioada când forul fotbalistic era condus de Mircea Sandu s-a produs la mijlocul sezonului competiţional 2011-2012. Braşoveanu a susţinut că Liga II şi Liga III se derulau în ilegalitate, după un sistem competiţional care a fost modificat cu încălcarea flagrantă a statului FRF şi a regulamentelor.

Gălăţeanul spunea că la Adunarea Generală din luna mai 2011 s-a aprobat modificarea statului FRF, introducându-se în aria de competenţe a Comitetului Executiv (CEX) şi schimbările sistemului competiţional. Ulterior, CEx a decis să schimbe acest sistem, cu câte cinci echipe retrogradate din cele două serii ale Ligii II, în loc de patru, iar Braşoveanu a dovedit că hotărârea CEx este nulă din punct de vedere legal.

„Conform legii, modificarea statului unei asociaţii - în acest caz FRF - produce efecte legale abia după înscrierea acestora la grefa Judecătoriei din circumscripţia electorală unde îşi are sediul FRF. Dar această înscriere nu s-a făcut, asta înseamnă că modificarea sistemului competiţional poate fi făcută doar de Adunarea Generală, iar decizia de a avea această competenţă CEx este nulă. Implicit, hotărârea CEx prin care a schimbat sistemul competiţional este ilegală. Practic noi jucăm într-o competiţie neregulamentară”, a declarat Braşoveanu în decembrie 2011.

Peste două luni, argumentele sale expuse într-un referat către CEx au dus la anularea schimbării sistemului competiţional. „Este o victorie a fotbalului, nu a mea personală, reducerea numărului de echipe ar fi însemnat mai puţini sponsori şi desfiinţarea multor grupări. Cel mai important este că s-a evitat astfel ca la terminarea campionatului clasamentul final să fie stabilit prin tribunale”, spunea apoi Braşoveanu, în februarie 2012.

A obţinut şi renunţarea la licenţiere

Auraş Braşoveanu a pornit un război cu cei din FRF în decembrie 2011 şi pentru anularea impunerii licenţierii pentru echipele din liga secundă. „În statul FRF se spune clar că sunt supuse procesului de licenţiere doar cluburile care activează într-o competiţie organizată de o ligă profesionistă sau de UEFA. Ori noi, în liga secundă nu ne încadrăm în niciuna din aceste  categorii. Când eu am propus înfiinţarea unei ligi profesioniste şi pentru liga a doua, cei din FRF au blocat-o. Înţeleg să ceară licenţiere doar pentru echipele care promovează, dar să o facă pentru toate din serie este neregulamentar”, declara Braşoveanu acum trei ani. Insistenţele sale au avut success, FRF renunţând ulterior la procesul de licenţiere pentru cluburile din liga secundă.

A dejucat o tentativă de blat la un meci cu Progresul

Altfel, în 2008, a dejucat o tentativă de a se blătui meciul Dunărea Galaţi - Progresul pentru pariuri, anunţând procurorii că unul dintre jucători a fost contactat şi i s-a propus acest lucru. Cei de la Progresul au fost bănuiţi că au vrut să blătuiască meciul pentru pariuri, însă preşedintele de la Galaţi s-a opus. Pe 6 mai seara, atacantul Marius Neculai de la Dunărea a primit un telefon de la un fost jucător. "I s-a propus să mai ia 4-5 colegi şi să trântească meciul. Urma să fie sunat a doua zi. Neculai m-a sunat pe mine, iar eu le-am telefonat imediat lui Ionuţ Lupescu şi prim-procurorului Roşca de la Galaţi. Roşca mi-a zis că nu mai e timp pentru flagrant. L-am sfătuit pe Neculai să răspundă şi a doua zi pentru a mai obţine informaţii", povestea atunci Auraş Braşoveanu, preşedintele de la Dunărea. A doua zi, Neculai a fost din nou sunat, dar contactul s-a întrerupt după câteva fraze. "Cineva i-a anunţat pe cei de la Progresul despre demersurile mele. Au venit înainte de meci cu gura mare: «Ce faceţi, domn'e, ne bănuiţi pe noi?»", spunea Braşoveanu. Între timp, casa de pariuri engleză Stanley Bet blocase cotele pe Dunărea - Progresul, semn că se pariaseră sume mari.

La câteva zile după meci, Auraş Braşoveanu a fost sunat de Mircea Sandu: "Era în Comitet Executiv, la Piatra Neamţ. Mi-a zis: «Bă, e adevărat ce ai povestit?» I-am zis că da şi asta a fost tot". Interesul federaţiei pentru o tentativă de blat a durat două minute!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.