Juniorii fug de Steaua! Căpitanul naţionalei U16 a plecat la rivala Dinamo! Hagi a intrat pe fir şi vrea să-l "deturneze"

2 feb 2012 12767 afişări Comentează şi tu Liga 1
Juniorii fug de Steaua! Căpitanul naţionalei U16 a plecat la rivala Dinamo! Hagi a intrat pe fir şi vrea să-l "deturneze" Juniorii fug de Steaua! Căpitanul naţionalei U16 a plecat la rivala Dinamo! Hagi a intrat pe fir şi vrea să-l "deturneze"

La doar 15 ani, Andrei Radu se laudă cu mai multe medalii şi trofee obţinute în tricoul Stelei. Joacă fundaş stânga, mijlocaş la închidere şi este căpitanul României U16. A făcut mereu pasul către o grupă de vârstă superioară şi a convins toţi antrenorii care l-au pregătit. Chiar dacă are un CV impresionant la o vârstă fragedă, Andrei a plecat de la Steaua şi se antrenează cu marea rivală, Dinamo!

În România, Steaua îşi goneşte liderii de generaţie în curtea rivalilor şi îi lasă pe copii să se antreneze pe terenuri groaznice. Este şi cazul lui Andrei Radu, un copil de 15 ani, căpitanul naţionalei U16, care s-a văzut nevoit să se antreneze alături de juniorii lui Dinamo, deşi a fost în curtea Stelei de la şapte ani. Cum a ajuns Steaua să dea cu piciorul tinerilor jucători care vin din urmă? "La începerea noului sezon am vrut să revenim la pregătire, dar nu aveam unde. Antrenorii spuneau că nu mai pot folosi terenurile din Ghencea şi că nu au nici o soluţie pentru noi. Nimeni nu putea să ne dea un sfat şi am luat-o pe cont propriu", spune Marian Radu, tatăl lui Andrei.

Şi a început o cursă contra-cronomentru astfel încât tânărul jucător să nu îşi iasă din ritm. Îl salvau convocările la echipa naţională U16, unde putea să se antreneze în condiţii decente. "Prima oară am vrut să plecăm la Mircea Eliade, să ne pregătim acolo. Mihai Stoica, manager pe atunci, ne-a semnat actele de transfer pentru că ştia ce va urma, dar Argăseală nu a vrut să ştampileze. Spunea că situaţia se va îndrepta şi că nu avem de ce să plecăm. A trebuit să ne judecăm cu ei luni întregi. Într-un final, am câştigat. După mai multe amânări la AMF, FRF-ul a dat decizie executorie că băiatul e liber, pe 28 octombrie", ne mărturiseşte părintele lui Andrei.

În străinătate, îl vor Roma şi Genoa

După ce a obţinut undă verde din partea Federaţiei, tatăl juniorului a început să primească mai multe telefoane. Echipe puternice din campionatul Italiei doreau să îl înregimenteze pe Andrei, jucător care era monitorizat de la turneele de juniori. "De la Genoa m-au sunat să dea nişte probe, să vadă ce poate. Apoi am primit un telefon de la Roma că şi ei doreau să îl vadă. Era chiar Bruno Conti cel care se interesa de el. Ne-au arătat terenurile de antrenament, toate condiţiile, dar preferăm să aşteptăm până să luăm o decizie finală", mai spune tatăl lui Andrei. Ultima ofertă din străinătate a venit chiar in Anglia, "de la o echipă din Londra", se rezumă părintele să spună.

În ţară, Borcea şi Hagi "se bat" pentru el
Încercând să profite de situaţia dezastruoasă de la centrul de copii şi juniori al steliştilor, marea rivală a dorit să le dea acestora lovitură. Cristi Borcea a auzit de cazul copilului şi a pus mâna pe telefon. "Îl vreau la Dinamo, ştiu cine e şi ce poate. Dacă la Steaua nu mai are viitor, vă promit că la noi va avea toate condiţiile de care are nevoie pentru a se dezvolta", i-a transmis acţionarul "câinilor" tatălui lui Andrei. În plus, şi Hagi doreşte să îl ducă pe la Academia de la Constanţa, dar tânărul jucător nu vrea să ia o decizie pripită: "Voi analiza toate aspectele. Eu am crescut la Steaua şi mi-e greu să mă despart aşa uşor de ce e acolo. Totuşi, mă gândesc că e vorba de cariera mea şi trebuie să merg înainte".


12 selecţii are Andrei Radu la grupele de copii şi juniori ale selecţionatei României

Eu l-am avut şi pe Chivu când era copil şi vă spun cu mâna pe inimă că el nu avea la 15 ani calităţile pe care le are Andrei acum. E lider de generaţie
Ion Măţăoanu, scouter FRF

Chiar dacă Steaua se întoarce în Ghencea, eu nu îmi mai duc băiatul la Steaua
Marian Radu, tatăl fotbalistului


AJUTOR Oli l-a ţinut lângă echipa mare
Înainte de finalul sezonului trecut, Andrei a suferit o leziune musculară la un meci al naţionalei. Cosmin Olăroiu a intervenit personal în recuperarea juniorului, cerându-i lui Radu Paligora, medicul echipei, să îi facă un program special pentru ca jucătorul să revină cât mai repede pe teren. Astfel, jucătorul a putut să rămână lângă echipa mare în perioada de recuperare.

INFO: Andrei Radu este vărul unui alt junior care a trecut din curtea Stelei în cea a lui Dinamo, portarul Ionuţ Andrei Radu.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.