Ioan Neculaie aduce la FC Braşov un veteran al "Cooperativei". Cel chemat să salveze "Steagul" a propus ca din Liga 1 să nu retrogradeze nimeni şi a cusut sigla PSD pe tricourile echipei

22 apr 2015 8256 afişări Liga 1
Ioan Neculaie aduce la FC Braşov un veteran al "Cooperativei". Cel chemat să salveze "Steagul" a propus ca din Liga 1 să nu retrogradeze nimeni şi a cusut sigla PSD pe tricourile echipei 2009: Dumitru Dragomir şi Romeo Paşcu, doi prieteni vechi care au trăit bine în fotbalul românesc timp de decenii. FOTO: Florin Ardelean

Demisia lui Constantin Zotta din funcţia de director general la FC Braşov a produs o serie de schimbări la echipa transilvăneană. Pe lângă rechemarea în lot a veteranului Mugurel Buga (37 de ani), patronul Ioan Neculaie a decis şi noua conducere a formaţiei din Liga 1 aflată în acest moment pe loc retrogradabil.

"Paşcu este <onorific>, Ilie Vîju va fi director general, iar Florin Ghimbăşan director adjunct", a anunţat miercuri Neculaie, pentru Monitorul Expres.

"Eu încă din vara trecută am fost consilierul domnului Neculaie. Nu mă interesează funcţiile. După plecarea lui Zotta am avut o şedinţă cu Ioan Neculaie în care dânsul a decis ca eu să-i ajut pe Ilie Vîju şi pe Florin Ghimbăşan. Am discutat cu jucătorii şi cu antrenorii şi sperăm să salvăm echipa de la retrogradare", a spus, la rândul său, Romeo Paşcu (71 de ani, foto mic), care o experienţă de 41 ani în activitatea de preşedinte, director general sau secretar de club.

Unul dintre cei mai importanţi membri ai vechii "cooperative" a fotbalului românesc, Romeo Paşcu, a fost ultima dată într-o funcţie la FC Braşov în anul 2005, atunci când a demisionat din postura de director executiv. Motivul avea însă legătură şi cu cercetările pentru o evaziune fiscală de 162 de miliarde de lei vechi. Pe 18 august 2004, Direcţia Generală a Finanţelor Publice sesiza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel nereguli grave în plata la bugetul de stat a taxelor şi impozitelor datorate de clubul braşovean de fotbal. Paşcu susţinea atunci că este nevinovat şi că responsabilitatea calculului corect al impozitelor şi taxelor nu este a directorului unui club.
După demisia de la FC Braşov a devenit observator la meciurile din Liga 1, iar în 2013 a decis să se retragă din sport. Acum, la aproximativ doi ani distanţă, revine în fotbal ca preşedinte onorific la echipa braşoveană.

Ajuns la 71 de ani, Romeo Paşcu a mai fost conducător la Gloria Bistriţa, Astra şi FC Bihor. Este cunoscut pentru prietenia cu alţi "corifei" ai vechii "Cooperative", cum ar fi Jean Pădureanu, Florin Halagian, Dumitru Dragomir şi răposatul Vasile Ianul. La mijlocul anilor 2000, în timpul unei Adunări Generale a FRF desfăşurate primăvara, cu numai câteva etape înaintea finalului de sezon, Romică Paşcu s-a ridicat şi a propus, susţinut de Jean Pădureanu şi Gheorghe Ştefan, să se schimbe regulamentul şi să nu mai retrogradeze nimeni! Sala a început să vocifereze, mai mulţi preşedinţi de cluburi care trăiau şi ei cu frica retrogradării au preluat ideea, însă Mircea Sandu, pe atunci şeful federaţiei, s-a enervat şi s-a răstit la adunare, refuzând să supună la vot aşa ceva.

Tot Romică Paşcu este autorul unui alt episod celebru: la mijlocul anilor '90, dornic să intre şi mai bine în graţiile partidului lui Ion Iliescu, Paşcu a decis să coasă pe pieptul tricourilor cu care juca FC Braşov emblema cu trei trandafiri a FDSN-ului (actualul PSD).

Directorul general al echipei FC Braşov va fi Ilie Vîju, care a intrat în anturajul clubului mai întâi în calitate de ziarist.

Buga reprimit în lot: "FC Braşov nu trebuie să dispară"

Atacantul Mugurel Buga a fost reprimit, miercuri, în lotul echipei FC Braşov la doar două zile după demisia lui Zotta, cel care l-a dat afară din echipă în urmă cu două luni, alături de alţi cinci jucători.

"Normal, sunt foarte bucuros să revin alături de băieţi după perioada de coşmar pe care am trăit-o. Am vorbit şi cu patronul Ioan Neculaie, dar şi cu antrenorul Adrian Szabo şi am rezolvat toate lucrurile, astfel că mă pot alătura echipei la antrenamente. Îmi doresc din tot sufletul să ajut echipa, mai ales în perioada asta foarte dificilă. Simt că a venit momentul să întorc şi eu ceva acestui club care ocupă un loc special în sufletul meu. FC Braşov traversează o perioadă foarte, foarte grea, dar în astfel de momente se văd adevăratele caractere. Toţi cei care iubim acest club trebuie să fim alături de echipă şi să facem totul pentru ca ea să rămână în Liga I. În toată această perioadă am simţit sprijinul suporterilor care m-au susţinut moral şi vreau să le promit un singur lucru, că atât cât voi juca, un minut, cinci sau zece, o voi face cu tot sufletul. FC Braşov nu trebuie să dispară", a declarat Buga.

În urmă cu două luni, FC Braşov decidea să le rezilieze contractele jucătorilor Mugurel Buga, Andrei Marinescu, Alin Şeroni, Georgian Păun, Sebastian Remeş şi Călin Cristea din cauza intrării în insolvenţă. S-a aflat că jucătorii aveau restanţe salariale şi de şapte luni, unii au depus memorii, alţii au încercat să se înţeleagă cu clubul. În cele din urmă, FC Braşov a fost băgată în insolvenţă, iar jucătorii care nu apucaseră să facă memorii s-au trezit în imposibilitatea de a-şi mai recupera banii.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.