INTERVIU | Szukala: „Steaua va rămâne mereu în inima mea, am fost un grup unit”. Ce spune polonezul despre Lewandowski și despre o întâlnire cu România la EURO 2016

INTERVIU | Szukala:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lukasz Szukala a fost unul dintre cei mai buni fundași centrali din ultimii ani care au evoluat în Liga 1. Ajuns acum la vârsta de 31 de ani, polonezul joacă pentru turcii de la Osmanlispor și se pregătește pentru Campionatul European din Franța acolo unde s-a calificat cu naționala țării sale. Rămas în relații bune cu cei de la Steaua după perioada petrecută în Ghencea, Szukala a oferit un amplu interviu pentru Aktiv3, companie producătoare de suplimente nutritive pentru sportivi. 

Germania, România, Arabia Saudită, Turcia. De unde vin cele mai frumoase amintiri?
La toate echipele la care am jucat m-am simțit foarte bine, dar la Steaua în special meciurile din Europa League și Champions League am niște amintiri foarte, foarte frumoase. Să  joci cu Steaua în Europa League și să câștigi grupa, să te bați cu Chelsea, deținătoarea Ligii Campionilor la acea dată, acasă cu stadionul plin și să câștigi, să joc cu Steaua în Champions League, sunt  niște lucruri de top în cariera mea la același nivel cu primul meu meci la echipa națională a Poloniei. Perioada de la Steaua e cea mai frumoasă amintire a carierei mele de până acum și nu o voi uita niciodată.

Ai stat în România aproape cinci ani, ai jucat pentru Gloria Bistrița, Universitatea Cluj, Petrolul și Steaua București. Cum vezi acum, după plecare, Liga I?
Din păcate nivelul Ligii I  a scăzut puțin. Când am venit în România am știut că dacă merg la o echipă mai mică cum era Gloria Bistrița, dacă joc bine, pot să ajung la o echipă mai mare care să joace în Europa League sau Champions League și până la urmă așa a fost. Liga I  a fost un campionat foarte puternic în Europa, acesta a fost motivul pentru care am venit să joc în România. E adevarat, acum trece printr-o perioadă mai grea, dar sunt sigur că va reveni la un nivel inalt, pentru că aveți foarte mulți jucători talentați, iar echipa națională are potențial. Problema este de infrastructură la nivel de club, iar dacă fiecare club din România își va rezolva această problemă, fotbalul românesc de club va reveni la un nivel ridicat.

În ultimii ani, Steaua a ratat calificarea în grupele Champions League. Te-ai întoarce în Ghencea să pui umărul la noi performanțe?
În momentul de față sunt în Turcia, mă simt foarte bine, am semnat un contract pe trei ani într-un campionat puternic cu mulți fotbaliști foarte buni, dar Steaua va rămâne mereu în inima mea pentru că am fost un grup unit și am avut așa cum am mai zis o perioadă incredibilă. Acum sunt preocupat să joc la actuala mea echipă, mă simt bine, sunt calificat la Euro 2016 cu echipa națională, o motivație în plus să muncesc mai mult să ajung acolo. Ce va fi în câțiva ani nu știu. Muncesc în fiecare zi să să fiu la cel mai înalt nivel.

Dacă ai avea posibilitatea să schimbi ceva în cariera ta, ce ai alege să faci sau să nu faci?
Sincer sunt momente în cariera mea sau în viața mea în care puteam să iau alte decizii, dar dacă făceam altfel, nu ajungeam unde sunt acum și sincer sunt foarte fericit de alegerile făcute. Am văzut foarte multe  țări, am învățat câteva limbi străine noi, am fost în Arabia, acum sunt în Turcia. Mă simt foarte bine alături de iubita mea, avem un apartament în București și de câte ori am timp, ne retragem acolo. Sincer nu sunt foarte multe lucruri care aș vrea să le schimb, singurul lucru pe care-l regret este că nu am avut mai multă grijă de corpul meu. O alimentație sănătoasă înca de la începutul carierei m-ar fi ajutat să ajung la un nivel înalt mult mai devreme. Pentru că acum  am mai multă grijă ce mănânc, mă simt mult mai bine, de aceea încerc sa-mi ajut corpul din acest punct de vedere pentru a putea face față la cel mai înalt nivel de performanță.

Trei principii după care se ghidează fotbalistul Lukasz Szukala?
Din punctul meu de vedere trebuie să muncești, să ai o alimentație sănătoasă și nu în ultimul rând să visezi. Da, să visezi! Dacă nu visezi, nu ajungi departe. Am visat să joc în Champions League, am muncit și am ajuns să joc. Am visat un contract bun, am muncit și am prins un contract bun în Arabia. Am visat să joc la echipa națională și am jucat. Fără să visezi nu există motivația care să te facă să-ți impui să ajungi la un nivel cât mai înalt. Cred că este foarte important pentru un fotbalist să fie motivat. Viața unui fotbalist este foarte scurtă și trebuie să profiți de fiecare zi să ajungi la cel mai înalt nivel. Și odată ajuns acolo, munca va fi și mai grea deoarece trebuie să te  menții acolo.

Cum arată viața lui Szukala în afara fotbalului?
În afară de fotbal, imi place să petrec foarte mult timp cu iubita mea. Îmi place foarte mult să stăm de vorbă. Mai nou am un hobby legat de nutriție. Îmi pregătesc singur micul dejun. Citesc foarte mult despre alimentație sănătoasă, ce să mănânc, când să mănânc. În rest am și eu hobby-urile mele: să ascult muzică, să merg cu iubita la cinema, să călătoresc în țări stăine, să mă joc Play Station. Din păcate vacanța este foarte scurtă și nu pot face chiar tot ce mi-aș dori.

Inevitabil, cariera unui fotbalist ajunge la final. Te-ai gândit dacă vei rămâne în lumea fotbalului, eventual dacă vei începe meseria de antrenor?
Sincer, încă nu m-am gândit la ce voi face după ce mă voi lăsa de fotbal. Momentan mă simt foarte bine, nu am avut nicio accidentare mai gravă, muncesc mult individual ca să previn o posibilă accidentare și nu mă gândesc încă la ce voi face după. Motivația mea este să joc la echipa mea de club și să facem performanță cu echipa națională la Euro 2016. Sper să mai joc cel puțin 5-6 ani la un nivel înalt, să profit cât pot de mult din anii de fotbal care mi-au mai rămas. În concluzie nu vreau să mă gândesc la ce va fi după, doar la cum să fac să joc cât mai mulți ani de acum încolo.

Cum este să joci, în naționala Poloniei, alături de un fotbalist care marchează cinci goluri într-un meci atât de repede, cum este Lewandowski?
E un  vis să joc alături de fotbaliștii care îi avem în echipa națională a Poloniei. Lewandowski, Fabianski,  Piszczek, Blaszczykowski, Krychowiak sunt jucători care au jucat finală de Champions League, au câștigat campionate în Germania, Anglia și joacă la echipe mari din Europa.  Eu am avut norocul să-l văd și să-l cunosc pe Lewandowski nu numai pe teren, ci și în afara terenului. E un jucător foarte profesionist, am învățat foarte multe de la el. Are un program foarte strict de alimentație, se pregătește foarte, foarte profesionist și asta se vede și pe teren. Golurile  nu vin din noroc. Îl respect pentru că e un jucător care a ajuns la un nivel de top  cu o muncă incredibilă. Am simțit și eu în cariera mea. Am fost și eu într-o situație grea în 2010 când am venit să joc în România. Nu a fost cea mai bună perioadă a mea, dar datorită muncii mele am ajuns la 29 de ani în echipa națională a Poloniei alături de jucători care joacă la cel mai înalt nivel. De aceea m-a impresionat foarte mult Lewandowski. E cel mai bun număr nouă din lume în momentul de față și cel mai în formă jucător din Europa și din lume. Să dai cinci goluri în nouă minute e un lucru incredibil. Am învățat foarte multe de la el pentru că joacă la cel mai înalt nivel și mă motivează și pe mine să muncesc și mai mult. Ca să ajungi la un nivel înalt, nu este suficient să ai doar talent și noroc,  este nevoie și de multă, multă muncă.  Profit de fiecare secundă care o petrec alături de acești jucători și mă bucur că sunt și eu o piesă din această mare echipă a Poloniei care s-a calificat la Euro 2016.

Campionatul European din Franța 2016. Care sunt șansele Poloniei și cum vezi o posibilă confruntare cu echipa României?
Mă bucur că și prietenii mei romani merg la Euro. Am ințeles că nu putem fi în aceeași grupă pentru că vom fi în aceeași urnă valorică. Sper să ne vedem după grupe și sunt convins că va fi o luptă mare. Doamne ajută să trecem împreună de grupe. Echipa Poloniei  merge să facă performanță și cred că avem echipă bună. Am demostrat în preliminarii, unde am bătut  Germania și am terminat grupa pe locul 2 la un punct în spatele ei. Imi doresc să fiu sănătos și în formă să ajung acolo, pentru că e un vis să joci la un turneu final de Campionat European sau Mondial pentru orice fotbalist la nivel de echipa națională. Cum am mai spus, imi doresc să fiu sănătos, în formă și pentru asta muncesc în fiecare zi în speranța să ajung să joc la Euro 2016. Pentru mine ar fi un lucru fantastic să joc contra României la acest turneu final. Cu siguranță ar fi un meci foarte frumos.

C. Ronaldo sau Messi? De ce?
Ronaldo sau Messi? Lewandowski. Ronaldo și Messi sunt  niște talente incredibile care domină fotbalul mondial în ultimii 4-5 ani, dar Lewandowski este un exemplu pentru mine datorită profesionalismul lui. Nu este genul de jucător/vedetă cu nasul pe sus. Cred că e cel mai bun jucător din lume în acest moment, mă bucur că a ajuns la acest nivel, sper să-l mențină  și să facem performanță cu echipa națională a Poloniei la Euro 2016. Pentru mine e simplu. Ronaldo sau Messi? LEWANDOWSKI!

Cristian Scutariu / Redactor
Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi definitivă
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi definitivă
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…