Interviu spumos cu Ioan Neculaie: "Dinu 'Vamă' şi Copos m-au făcut!" Vezi acuzele la adresa celor doi!

25 ian 2011 471 afişări Comentează şi tu Liga 1
Interviu spumos cu Ioan Neculaie: "Dinu 'Vamă' şi Copos m-au făcut!" Vezi acuzele la adresa celor doi! "Dinu Gheorghe şi Copos m-au făcut!" Vezi acuzele lui Ioan Neculaie

Limuzina neagră, cu geamuri fumurii, se opreşte brusc în poartastadionului ICIM, baza de antrenament a "stegarilor".

Ioan Neculaie iese din maşină în grabă, lăsând să se vadă ecranultelevizorului din Audi-ul său A8 cum stă conectat pe un post deştiri. Ţine o ţigară în mâna stângă şi îşi caută bricheta în geacaneagră Armani. "Băi, băieţi, ce-aveţi feţele astea de zici că acăzut Intercontinentalul pe voi?", aruncă din start o glumă. "Hai,veniţi aici să îngheţăm împreună!". Le face o vizită-fulgerjucătorilor aflaţi în plin antrenament, prima de la venirea luiToni Conceicao la echipă, şi apoi revine pregătit de interviu.Totuşi, discuţia cu reporterii nu începe fără o ultimă poantă: "Sănu cumva să vă gândiţi să-mi faceţi vreo poză, că am uitat să mămachiez!".

Domnule Neculaie, ce înseamnă fotbalul pentrudumneavoastră?

O foarte mare grijă în plus! O grijă care se adaugă miilor pe carele am la fabrică. Sigur, pentru oraş e un lucru important, iar delucrul acesta n-am cum să nu ţin cont. Dar pentru mine, personal, eo grijă! Eu muncesc toată ziua, de dimineaţa până seara!

Dar, după atâţia ani de când sunteţi în fenomen, n-a reuşit să setransforme într-o pasiune?

Daaaaaaaaa! Fotbalul a devenit pasiunea vieţii mele! (zâmbeşteironic). E farmecul vieţii, cum ar spune Copos. De fapt, să-l lăsămpe George în pace, că nu vreau să parafrazez pe nimeni. Avemvocabularul la noi şi nu trebuie să împrumutăm expresii de laalţii. Bine, nici nu prea am avea de la cine să luăm...

Dacă nu este o pasiune, măcar e o afacereprofitabilă?
Hai, fiţi serioşi! Nu se scot bani din fotbal, ci se cheltuiescsume incredibile. Bani şi nervi, asta îţi mănâncă fotbalul! Dinsportul ăsta se câştigă doar imagine, iar acest lucru e valabildoar pentru unii. Şi eu am vrut la început notorietate, dar dupăvreo trei ani m-am retras şi mi-am văzut de ale mele.

"Borcea, Copos şi Gigi sunt bolnavi depublicitate!"


Acum este însă la modă "modelul Gigi Becali" printrepatroni…
Treaba lor! De asta nici nu se retrag ăştia din fotbal, mă refer laBorcea, Copos şi alţii ca ei. Sunt bolnavi de publicitate. Şi ştiicare e lucrul cel mai interesant? Chestia asta, că sunt mereu pe latelevizor, nu le-a adus niciodată avantaje.

Şi de ce continuă dacă nu le aduce beneficii?

Dacă e o boală! Sunt bolnavi şi n-ai ce să le faci. Nu mi se pareîn regulă să te trezeşti intrat în fotbal de doi, trei ani şi săîncepi să faci reguli, să ţipi, să vorbească gura fără tine pe latelevizor. Şi sunt o grămadă de exemple de acest fel în fotbalulăsta de un mare fel de rahat de la noi. Toaaatăăă ziua să stai laTV şi să baţi câmpii cu cea mai mare graţie. Nu-i înţeleg, sincervă spun. Şi nici nu-mi place!

După 12 ani în care aţi investit în fotbal, vă consideraţi unspecialist? Că mai toţi patronii cred că se pricep.

Eh, că o fi şi vreo mare filosofie fotbalul ăsta! E ceva similar cuPetre Ţuţea, nu? Eu nu sunt un specialist, recunosc, dar nici nu măbag peste treaba oamenilor. Ce, Georgică Copos se pricepe? El eunul dintre cei mai vechi patroni, dar s-a lipit fotbalul de elprecum cocoşatul de gard! Ha-ha!

"Dacăvreau, mă bag şi peste antrenor!"

Înseamnă că aţi fi un patron pe gustul lui VictorPiţurcă?
Domnule, eu nu mă bag, nu mă interesează, băieţii lucrează! Piţurcănu cred că ar putea să colaboreze cu mine, nu cred că ne-am agrea.Asta chiar dacă am discutat de două-trei ori cu el şi au fost nişteconversaţii extrem de amiabile. Nu cred că el nu mai poate antrenaîn România, aşa cum s-a zis, dar n-am eu bani să-l plătesc lavaloarea şi la pretenţiile lui.

Da, dar pentru Piţurcă reprezentaţi tipul patronului ideal, avândîn vedere că nu acceptă ca cineva să se bage peste el laechipă.

Păi, stai un pic! Dacă vreau, mă bag! Cum adică, Toni Conceicaoface doar ce vrea el?! Face, dar dacă eu îmi doresc să mă amestec,mă amestec! Ce, mă plăteşte el pe mine sau eu îl plătesc pe el?Corect, el e specialistul, dar nici noi nu suntem veniţi cu plutape Bistriţa!

(Antrenamentul echipei a luat sfârşit, iar jucătorii şi antrenoriise îndreaptă spre autocar. Toni Conceicao vine să-l salute pepatron. "Sunteţi bine?", întreabă lusitanul într-o românăaproximativă. Replica bossului de sub Tâmpa, un "NU" cât de poatede grav urmat de un zâmbet şmecheresc, stârneşte hohote de râs."Mare figură sunteţi, Mister Neculaie!", trage concluzia antrenorulportughez)

Aveţi prieteni din lumea fotbalului?
Sunt prieten cu George Copos. Mă rog, prieten e prea mult spus, săzicem că suntem amici. Nu prea am, şi nici nu prea îmi dorescastfel de prietenii.

Vorbiţi des cu Copos? Săptămânal, măcar?

Săptămânal?! Păi, ce, am înnebunit?! Chiar crezi că n-am altelucruri mai bune de făcut?!. Îl mai sun ca să-i spun să-mi deabanii ăia pe jucători (râde cu poftă).

"«Vamă» şi Copos m-au făcut! Asta e…"


Cât trebuie să vă mai dea?
Vreo 400.000 de euro. Regret foarte mult că am dat acei patrujucători la Rapid. Am avut încredere în nişte oameni care numeritau acest lucru. Atât. Puteam să-i dau în altă parte pe niştebani siguri şi pe care nu-i luam în nu ştiu câte tranşe. M-aufăcut, asta e!

Şi, cu toate astea, aţi rămas în relaţii bune cu şefii dinGiuleşti.

Daaaa, cum să nu! În relaţii excelente suntem! Şi cu Dinu Gheorghe,şi cu Copos. Mai avem puţin şi ne pupăm pe gură, ca actriţele aleadouă, atât de bine ne înţelegem.

Dar domnul Copos aparent are bani, dacă a investit 3milioane de euro în SPA-ul din Poiana Braşov...
Ştii ce cred eu? Că n-a băgat niciun euro din buzunarul lui. Ăsta evagabond şi sigur a făcut vreo inginerie financiară şi n-a scosniciun leu. Sută la sută a făcut ceva, probabil că a luat fondurieuropene. Păi, dacă ăla bagă trei milioane de euro de la el dinbuzunar, a doua zi e la spital. Cu apoplexie, cu anginăpectorală...

"Cristi Tănase aretrăsăturile lui Mutu. Genul ăla de om căruia îi plac discotecile şisă se bată când merge în ele. Dacă aşa înţeleg ei viaţa şidistracţia, poţi să le mai schimbi caracterul la vârsta asta?",Ioan Neculaie, patron FC Braşov

"Nusunt satisfacţii prea mari, deocamdată, dar poate va veni şi rândulnostru. Uită-te la ăştia de la Oţelul, ei sunt cel mai bun exemplu.Le doresc să ia campionatul, dar nu cred că au şanse", IoanNeculaie, patron FC Braşov

"Eu cecâştig dacă îmi dau cu părerea aşa, aiurea-n tramvai? Am o imaginemai bună dacă stau deoparte", Ioan Neculaie, patron FCBraşov

82 demilioane de euro este averea lui Ioan Neculaie, patronul lui FCBraşov, conform topului revistei Capital

1999 esteanul în care actualul finanţator al "stegarilor" a început săinvestească în fotbal

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.