Interviu spectaculos cu Andrei Cristea | „Când intru la ei pe poartă, mă salută cu «Nașule!» Cu cine a venit la antrenament, sfat pentru Târnovanu și discuția purtată cu FCSB

Interviu spectaculos cu Andrei Cristea |
  • Publicat:
  • Actualizat:

»După o ”minivacanță” de trei zile primită la finalul partidei de la Craiova, fotbaliștii Politehnicii Iași au revenit, marți seară, la antrenamente pe stadionul din Copou. La ședința de pregătire, antrenorul Mihai Teja a avut pe mână și un ”junior”. Ștefan Cristea, fiul de doar un an și o lună al golgeterului Andrei Cristea, a avut primul contact cu terenul din antrenament din Copou. Și i-a plăcut.

”Când a împlinit un an, atunci când i-am tăiat moțul, Ștefan a ales mingea de pe tăviță. Așa că se vede încă de pe acum pasiunea pentru fotbal. Deci e obișnuit cu mingea. Acum a fost primul lui antrenament pe teren mare, alături de echipă. I-a plăcut. Prima centrare de la tata a venit. Când vede mingea, e nebunie! L-a ochit și Mister (n.r. Mihai Teja)”, s-a amuzat tăticul Andrei Cristea.
A spart gheața în acest sezon, chiar împotriva Craiovei
După antrenament, golgeterul în activitate al Ligii I, cu 102 reușite, a vorbit cu ProSport despre parcursul Politehnicii Iași în acest sezon, spunând că ”Iașiul are față de play-off”. Cristea, care a marcat primul gol în Liga I chiar împotriva Craiovei, fosta sa echipă, este de părere că Iașiul poate accede în play-off, dacă va scăpa de această problemă a golurilor primite pe final, după ce echipa deschide scorul. De asemenea, Andrei s-a referit și la șansele de a intra în play-off ale celor două rivale FCSB și Dinamo, a vorbit despre meciul următor de la Botoșani, cu echipa locală și a avut un sfat important pentru noul transfer al FCSB-ului, portarul Ștefan Târnovanu

Andrei, ai spart gheața în campionat. Gol în Cupă, cu Rapidul, acum gol cu Craiova, primul din acest sezon.
E bine că am început să leg golurile. Știam că voi avea un început mai greu, pentru că nu am făcut pregătirea cu Craiova și asta m-a dat foarte mult peste cap, dar până la urmă am reușit să trec peste acel moment și cu antrenamente bune, cu o pregătire bună, am ajuns într-o formă foarte bună.

Ai și fost inclus în echipa ideală a etapei trecute, alături de Diallo.
Mă bucur, asta înseamnă că am avut o evoluție bună și apreciată cu Craiova. Am văzut că e și Diallo. Înseamnă că lucrurile merg bine la echipă. Urmează să avem și rezultate, pentru că dacă echipa are rezultate ne evidențiem și noi. Dacă nu, nici noi nu ne putem remarca. Nu se poate una fără alta.

Nu prea te-ai bucurat la gol…
În interiorul meu normal că m-am bucurat pentru gol, a fost primul din acest sezon pentru mine, dar nu era firesc să mă bucur excesiv, să fac tumbe pe teren. Am jucat la Craiova și am fost bine primit acolo, am prieteni. Știi cât suflet pun oltenii pentru a câștiga campionatul. Respect foarte mult și echipa Craiovei și de aceea nu am putut să am o bucurie exagerată la gol.

Îți pare rău de perioada petrecută la Craiova?
Nu… așa e în viață. A fost o experiență plăcută pentru mine, să merg să joc la Craiova, pe ”Oblemenco”. Chiar e un lucru minunat. Practic, am jucat în carieră la cele mai mari echipe din fotbalul românesc, Steaua, Dinamo și Craiova și am reușit să înscriu pentru ele.

Ce ți-au zis foștii colegi de la Craiova după ce ai marcat contra lor?
Erau foarte supărați după meci. Mai mult am vorbit înainte. Mă bucur că m-am revăzut cu nea’ Piți (n.r. Victor Pițurcă), un antrenor foarte important, care m-a adus la Steaua. Îi port un respect deosebit și sunt convins că prin venirea lui, Craiova va fi mult mai puternică. Era dezamăgit de rezultat la final, înainte de meci am discutat un pic cu dânsul.

”Ne doare că pierdem puncte pe final”

Ce se întâmplă cu voi după minutul 80? Ultimele patru goluri primite au venit după minutul 80, când voi conduceați.
Ne doare că nu reușim să câștigăm meciurile și pierdem puncte pe final. Trebuie să analizăm mai bine lucrul acesta. Nu știu ce motiv este, dar un motiv este, nu e doar întâmplare. Nu cred că e partea fizică de vină. Poate ar trebui să fim mai concentrați și mai agresivi, mai ales la fazele fixe. Ne trebuie concentrare și agresivitate. De jucat, jucăm bine 70-80 de minute, ne apărăm bine, avem o posesie bună, avem ocazii de gol, interpretăm destul de bine toate fazele și pe final nu reușim să câștigăm. E o problemă pe care trebuie să o depășim. Vom analiza, vom vorbi și cu băieții, cu Mister, să vedem care e problema.

Dacă ați fi gestionat bine finalurile de meci, ați fi fost lideri acum. Nu e frustrant?
Așa e. Din păcate, am pierdut puncte importante cu Mediaș, Sepsi, Craiova, Chindia. Cu aceste puncte am fi fost mult mai în față. Ne doare, pentru că facem sacrificii, ne antrenăm foarte bine, jucăm bine și nu reușim să câștigăm.

”Nașul și finii” de la Botoșani

Urmează meciul cu Botoșaniul, echipă împotriva căreia ai marcat multe goluri. Recidivezi?
Sunt aproape două săptămâni de antrenamente până la meciul de la Botoșani, cu echipa locală. Este o perioadă în care va trebui să reglăm anumite probleme. Nu mai știu câte goluri am marcat contra Botoșaniului, dar am făcut-o destul de des. Și chiar am făcut meciuri foarte bune împotriva lor. Când intru pe poarta stadionului de la Botoșani, mă salută băieții cu ”Nașule, nașule!”. Iar eu îi salut cu ”Vă salut, finii mei!”. Mă motivează meciurile cu presiune și cu un pic de miză în jurul lor. Îmi plac foarte mult meciurile cu spectatori, cu echipe puternice, cu miză. Altfel te motivezi. E clar că îmi doresc să înscriu din nou, iar echipa să câștige. Cu FCSB și Dinamo am avut evoluții bune, cu Rapid și Craiova am marcat, sper să o fac din nou.

”Cu toții ne dorim play-off. Doar n-o să ne dorim evitarea retrogradării sau să prindem barajul”

Spuneai la început de campionat că e prea devreme să vorbim de play-off și că îți spui opinia după etapa a 10-a. Sunteți la un meci distanță de finalul turului, iar echipa este pe loc de play-off.
Obiectivul nostru este clar play-off-ul în momentul de față, dar este foarte greu dacă nu reușim să câștigăm meciurile. Suntem în grafic, este îmbucurător că suntem pe loc de play-off, dar doar cu remize nu intrăm în play-off. Va trebui să câștigăm. Avem nevoie de victorii, mai ales pe teren propriu. Dacă nu reușim să câștigăm repede meciuri, cu siguranță vom avea probleme.

Are față Poli Iași de play-off?
Consider că da. Lucrurile s-au reglat și financiar, dar și ca infrastructură, avem un teren de antrenament nou, se face și terenul mare. Au venit jucători de calitate, avem un stil de joc foarte pozitiv, frumos. Consider că la ce se joacă acum în România, Poli Iași merită să spere la play-off. Nu promite nimeni că vom intra, dar cu siguranță asta ne dorim cu toții, mai ales că am fost 10 etape din 12 pe loc de play-off. Doar n-o să ne dorim evitarea retrogradării sau să prindem barajul. Normal că ne dorim cu toții să mergem în play-off.

FCSB va fi în play-off, Dinamo emite și ea pretenții

Gigi Becali spunea că mai vrea un atacant. Dacă vine o ofertă, o iei în calcul?
Nu se pune problema. Nu e cazul acum. Sunt la Iași, mă simt bine, vreau să facem o treabă bună aici, mai ales că sunt și mulți băieți tineri, care trebuie să crească alături de noi, cei mai experimentați. Nu cred că va mai veni vreo ofertă. A fost o discuție importantă în iarnă, nu s-a concretizat, acum mă simt bine la Iași.

Cum ai trăit derby-ul FCSB – Dinamo? Cu ține ai ținut?
Mi-a plăcut Dinamo în prima repriză, o echipă care o să pună probleme în lupta pentru play-off. Și FCSB e o echipă de valoare, cu investiții mari, salarii pe măsură. Nu am ținut cu niciuna dintre ele, îmi doream să se termine egal, pentru că ne avantaja pe noi în momentul de față. Și a și ieșit remiză.

Crezi că se vor bate la play-off?
Ambele vor emite pretenții la play-off. Cred că FCSB va fi cu siguranță în play-off, iar Dinamo se va bate și ea până spre final pentru un loc în primele șase.

Când le-ai văzut pe ultimele locuri acum câteva runde?
A fost o întâmplare, o chestie de conjunctură. Să fim realiști, nu sunt Dinamo și FCSB ultimele echipe din Liga I. A fost o chestie de câteva etape, dar își vor reveni cu siguranță.

Poli Iași a învins FCSB, Astra și Dinamo și a remizat cu CFR Cluj, Craiova și Sepsi. Dintre echipele de play-off din sezonul trecut, a pierdut doar cu Viitorul, și atunci în prelungiri. Ce spune asta?
Asta spune că avem valoare și că indiferent de adversar Poli Iași joacă de la egal în fiecare meci. Problemele sunt cu echipele mici. Este și o realitate că un campionat se pierde cu echipele mici sau se câștigă cu echipele mici.

Așa e și în cazul vostru, ați obținut victorii cu echipe importante, în schimb ați remizat cu ultima clasată FC Voluntari, cu Sibiul…
Exact, e nevoie de mai multă concentrare, de atenție. Involuntar, ne concentrăm poate mai mult cu echipele puternice. Dar trebuie să fim foarte atenți și cu celelalte echipe, pentru că se pierd puncte. Trebuie să fim mult mai atenți, să reușim să închidem mai repede meciurile. Dacă nu câștigăm, se strânge clasamentul. Nu ne ajung egalurile, avem nevoie de victorii pentru a ne menține acolo, sus.

Sfatul pentru Ștefan Târnovanu

Ce zici despre transferurile tinerilor Ștefan Târnovanu și Andrei Tănasă la FCSB?
Sunt două lucruri extraordinare pentru fotbalul ieșean, asta înseamnă că se produc talente la Iași. Este îmbucurător că reușim să vindem în fiecare an, că producem bani pentru club. Și pe lângă asta, e o gură mare de oxigen pentru club, pentru că aveam nevoie mare de bani.

Ce sfaturi i-ai da lui Târnovanu?
Cu Târnovanu vorbesc mereu, cum vorbesc și cu Horșia, dar și cu ceilalți jucători tineri. Încerc să-l motivez. I-am spus că Bucureștiul este diferit față de Iași, să tragă tare, să se antreneze, fiindcă nu e suficient doar să semnezi un contract. Dacă nu joci bine și nu ești serios, nu faci nimic. Cu siguranță în iarnă poate ajunge acolo. Deci totul depinde de el. Trebuie să fie motivat, să fie din ce în ce mai bun. Și chiar o face, sunt mândru de el. Transferul la un club de talia FCSB nu e un moment simplu, dar el a demonstrat că pe lângă că e valoros, are și capul pe umeri.

Cum vă simțiți la Botoșani, în ”exil”? Poate fi mutarea voastră acolo o cauză a seriei de șase meciuri fără victorie?
Sigur, e greu fără suporterii noștri minunați din Copou, dar nu că cred că acesta ar fi principalul motiv. Dar poate fi una din cauze. În privința Botoșaniului, nu avem ce să le reproșăm, chiar aș vrea să le mulțumesc celor de la clubul FC Botoșani pentru modul cum ne-au primit. Ne-au primit pe un teren foarte bun, cu condiții bune, s-au purtat OK. Până la urmă oamenii ne-au primit acasă la ei și ne-au și servit, trebuie să le mulțumim. Au fost foarte ospitalieri, mi-au plăcut foarte mult, dar e normal că îmi doresc să câștigăm meciul direct. Sper ca suporterii să vină alături de noi la meciul de la Botoșani într-un număr cât mai mare. Să vină să ne susțină, pentru că avem nevoie de ei! Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi până acum și în deplasări, ei sunt suporteri adevărați.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…