INTERVIU | Sorin Cîrțu e mirat de ironiile post-alegeri ale Olguței Vasilescu: „Ar fi păcat ca proiectul noului stadion să fie oprit. Nu e o investiție pentru Primărie, e pentru orașul Craiova”

Autor: Florin CARAMAVROV Publicat: 18 Nov. 2014, 12:35 Actualizat: 18 Nov. 2014, 12:53 Liga 1
INTERVIU | Sorin Cîrțu e mirat de ironiile post-alegeri ale Olguței Vasilescu: „Ar fi păcat ca proiectul noului stadion să fie oprit. Nu e o investiție pentru Primărie, e pentru orașul Craiova”

Sorin Cîrțu (59 de ani) e unul din cei mai experimentați antrenori din Liga I. Cea mai mare performanță ca tehnician rămâne câștigarea eventului cu Universitatea Craiova în sezonul 1990-1991. Anul acesta a preluat-o pe CSU Universitatea Craiova, împreună cu Emil Săndoi,  în etapa a 7-a, când echipa acumulase numai două puncte. A făcut 20 de puncte în 8 etape, perioadă în care echipa nu a pierdut niciun meci!

În plus, CS Universitatea e calificată și în sferturile Cupei României, unde o va întâlni Steaua. Se poate spune că, alături de Cîrțu și Săndoi, CSU Universitatea Craiova a devenit revelația Ligii I.

Domnule Cîrțu, Craiova n-a mai pierdut de 8 meciuri în Liga I. Cred că nici dumneavoastră nu vă așteptați la așa ceva…
În momentul în care ne-am angajat, noi ne-am așteptat că scoatem echipa din zona aia de-acolo, de două puncte. Parcursul aproape perfect de până acum poate nu ni l-am imaginat. Dar tot ce s-a realizat aici s-a realizat într-o colaborare extraordinară cu toți oamenii de aici, nu numai cu Săndoi, ci cu toți cei care formează staff-ul tehnic. Meritele sunt egale. Ne sfătuim, ne consultăm în tot ceea ce decidem. Că e antrenament, că e tactica de joc, că e vorba de sarcini de joc pentru fotbaliști, că e vorba de schimbări și așa mai departe.

  • Info: CS Universitatea Craiova se află pe locul 7 în Liga I, după 14 etape, cu 22 de puncte, golaveraj 18-20

Echipa o faceți împreună?
Bineînțeles! Bineînțeles!

E atipic…
Atipic poate mai puțin, dar inedit este, pentru că în România nu s-a pomenit așa ceva, multă lume nu poate înțelege cum merg treburile la noi, dar se poate face treabă bună dacă sunt două minți deștepte, doi tipi care nu mai căutăm vanitatea aia și orgoliul ăla al antrenorului de la început. Suntem și noi destul de căliți în fotbal.

Și totuși, oltenii sunt orgolioși…
Eu, la 27 de ani de antrenorat, și el, cu experiența lui de antrenor la lotul de tineret și la Divizia A, nu mai căutăm să ne luăm laurii separat pentru o victorie la Iași sau o victorie la Brașov. Treaba a fost gândită de noi dinainte de a fi puși în funcție. Mai vorbeam așa, ne mai întâlneam când veneam la meciurile echipei și ziceam: „Mă, uite la ce m-am gândit eu, că tot încearcă, tot tatonează. Dacă mă cheamă, vrei să lucrăm împreună?” Și a fost de comun acord. Modul ăsta, director tehnic-antrenor principal, mi s-a părut o chestie prin care ne punem în valoare tot ce avem noi. Nu poți să fiu eu antrenor principal și el antrenor secund, pentru că…

  • Info: Sorin Cîrțu a antrenat până acum 15 echipe: Universitatea Craiova, Electroputere, Rapid, Extensiv, Oțelul, FC Argeș, FC U Poli Timișoara, FC Național, Dacia Mioveni, Pandurii, CFR Cluj, Steaua, FC Brașov, CSMS Iași și CS Universitatea Craiova (Statistică: Răzvan TOMA)

 La națională avem trei antrenori principali care sunt secunzi…
La națională este altceva și nu-ți scade cu nimic din valoare că ești secundul lui Puiu Iordănescu. Nu știu punctul lor de vedere și modul lor de organizare și de diviziune a muncii acolo, eu spun cum e la noi.

„Nu vrem să fim fraieri!”

Vorbeam de parcursul foarte bun al Craiovei, dar pe dumneavoastră v-am văzut nemulțumit de câteva ori. Ce nu vă place?
În momentul în care conduci cu 2-0 și adversarul ajunge la 2-2, sigur că nu-ți convine și atunci trebuie să intri în fondul problemei. La 27 de ani de carieră, eu când mă apuc să analizez intru în fond, nu stau așa să o fac de formă. Că se supără jucătorul sau nu știu ce… Noi nu certăm jucătorul niciodată într-o analiză, ci îi spunem ce-a greșit și să nu se mai întâmple, că altădată poți chiar pierde de la 2-0, iar noi încercăm să evităm. Știi cum e: șmecherul învață din greșelile altuia, fraierul nu învață din greșelile lui, iar noi nu vrem să fim în postura de fraieri.

Vă gândiți la ceva mai mult pentru Craiova, la Europa League?
Să știi că problemele de plan de viitor, pentru retur, le-am amânat. Eu unul am zis că e mai bine să stăm după 6 decembrie, pentru că e foarte important să știm cum se termină. Mai sunt trei jocuri în campionat, 9 puncte puse în joc, mai este un meci cu Steaua în Cupă, nu știi ce se poate întâmpla și apoi pozițiile de discuție sunt diferite. Poți să fii cu un parcurs bun ca până acum și cu eliminarea Stelei sau poți să fii tot la borna la care ești acum, cu 22 de puncte, și-atunci sunt discuții total diferite.

Vor fi întăriri ale lotului în iarnă?
La asta m-am și referit, că poți face întăriri și întăriri. Și-atunci am zis să sistăm discuțiile. Normal că mai avem nevoie de niște jucători, măcar să dublăm posturile, să fie de calitate apropiată, dar vedem la final linia clasamentului și starea pe care o vom avea.

„Craiova merită un stadion frumos”

Și în funcție de ce zice doamna primar, că de stadion a zis că nu se mai apucă…
Și eu am fost surprins. Ar fi păcat. Craiova își merită dreptul de a avea un stadion frumos, pentru că a fost tot timpul și poate să fie un pol al fotbalului. Ar fi păcat ca planul ăsta, proiectul ăsta aprobat să fie oprit. Mă îndoiesc că președintele Iohannis și-ar pune în cap simpatizanții din Craiova. În fond și la urma urmei, nu este o investiție pentru Primărie, ci pentru o comunitate, pentru un oraș care a spus și poate spune multe pentru fotbalul românesc.

Există riscul să aibă de suferit și echipa?
Nu știu. Nu știu nimic. Nu știu nimic. Eu știu că eforturile financiare, în totalitate, sunt făcute de patroni. Primăria, în asociere, face exact ce are  voie legal. Nu intru și nu am intrat niciodată în problemele de management ale unui club. Nu sunt manager, sunt antrenor.

Dar la început nu v-a fost teamă să preluați echipa ținând cont de problemele din oraș, de ce se întâmpla cu suporterii.
Nu, nu. Dacă vorbim despre spiritul Universității, despre spiritul Craiovei, nu cred că poate să conteste cineva prezența mea și a lui Săndoi sau opiniile mele, ale lui Săndoi, ale lui Adrian Popescu. Mai spirit universitar decât noi nu văd cine ar putea să aibă. Cei care ar putea să conteste sunt toți cu noi. Vorbesc de jucătorii din Craiova Maxima sau din alte generații. A, că sunt oameni din afară, că sunt suporteri, e treaba lor ce fac. Eu am încecat să-i chem și sunt bineveniți, dar într-o atitudine pozitivă, care să ajute în momentul ăsta. În rest, nu are cine să conteste prezența mea, opinia mea.

La suporteri mă refeream în primul rând.
Și-ar bătea cuie în talpă sau ar contesta degeaba, pentru că n-ai ce să contești la oamenii care sunt aici.

„Lăsați orgoliile deoparte și veniți alături de noi!”

Da, dar aveți nevoie acum de toți suporterii, nu?
Absolut. I-am chemat pe toți și în continuare le spun să lase deoparte orgoliile, că Universitatea actuală este Universitatea Craiovei.

Vorbiți de spiritul Craiovei, al Băniei?
Exact! Bravo, bravo! Iar noi suntem cei mai buni purtători ai acestui spirit.

„Spiritul Craiovei a fost corcit de unii!”

De ce ajunsese Craiova în situația în care era, cu două echipe, divizată, în Liga a II-a?
Tocmai pentru că acest spirit universitar, spiritul Craiovei, a fost corcit. A fost corcit de anumiți oameni care nu l-au înțeles niciodată și n-au știut ce să facă. Iar acum, rezultatele nu sunt întâmplătoare, știm exact ce trebuie la această echipă, avem exact ceea ce trebuia adus la echipă de mult timp. Și se puteau face aceste rezultate și mai devreme. Trebuia să fie exact oamenii ăștia, pentru că noi știm, eu știu exact ce trebuie pentru această echipă, vorbesc și în numele celorlalți, pentru că e același lucru. Știm exact ce trebuie acestui oraș și acestei echipe.

„Cel mai prost manager din lume”

Dumneavoastră nu ați avut niciodată o relație bună cu Adrian Mititelu, bănuiesc că la dânsul v-ați referit când ați spus că a corcit spiritul Craiovei.
Să fii la o echipă cum este Universitatea Craiova și cu un public cum este cel din Craiova…

Și să nu lași oamenii să intre pe stadion…
Aia e… Nu mai intru în detalii. Să fii la o astfel de echipă, nu ai voie, nu poți, ești cel mai prost manager din lume și cel mai prost antrenor din lume dacă echipa aia retrogradează, falimentează și așa mai departe.

La potențialul de iubire din Bănie pentru fotbal și pentru echipă…
Bravo, bravo, bravo, bravo. Despre ce vorbim? Despre nulități.

„Iordănescu e mare, e tobă de fotbal!”

Cum vi s-a părut revenirea lui Iordănescu la națională?
Dom”le, mă așteptam, fiindcă știu cum gândește, cum pregătește meciurile. E cea mai bună soluție, pentru că Puiu e tobă de fotbal, e dintre antrenorii ăia mari ai României, de tipul lui Lucescu, în galeria aceea, în topul ăla. Așa că nu văd de ce nu ar merge în continuare pe mâna lui . Vârsta pe care o are nu este un impediment, pentru că are lângă el atâta marfă tânără și știe cum să-i ghidoneze. La națională, e importantă munca în echipă, ai un fond mare de jucători, îi selecționezi, nu îi antrenezi tu. Trebuie să selecționezi exact ce e mai în formă, mai bun, ceea ce crezi că îți aduce rezultatul.

„La tehnic, sunt greu de dovedit”

Dumneavoastră vă vedeți la o treabă de genul acesta?
Nu știu ce să spun. La experiența pe care o am, pot să spun că pot să fac orice fel de muncă în fotbal, în ceea ce privește sectorul tehnic. Pentru altele, am fost de multe ori solicitat, dar nu m-am băgat, pentru că nu am studiile necesare. Mi se pare aiurea să mă bag să manageriez un club dacă nu am făcut nici măcar niște cursuri de management, marketing. E târziu să mă mai apuc de munca asta, am mers întotdeauna pe sectorul tehnic. La tehnic, am puterea să spun că sunt greu de dovedit, iar polemicile le fac la nivel de antrenori . În rest, e greu să intri, să ai fotbalul din capul meu.

„Patronul face bani și plătește, antrenorul antrenează”

Cum vedeți viitorul Universității Craiova?
Mie îmi place cum e la momentul ăsta. Dacă se respectă regulile din prezent, când patronul face bani, antrenorul antrenează și jucătorul joacă, viitorul nu poate fi decât superbun. În momentul în care se sar niște sectoare și se trec portițe, când nu mai merge în patru bujii, cum se întâmplă de multe ori la noi, că ne iau mințile, atunci se rupe treaba. Cum este acum – patronul face bani și plătește la timp, antrenorul antrenează, fără niciun fel de intervenții sau soluții sau sugestii, jucătorii se antrenează, și chiar avem un grup de jucători cărora nu avem ce să le reproșăm -, rezultatele vor fi bune.


Centrul de Copii și juniori cum funcționează?
E bine, e bine. Din punctul meu de vedere, e un  vid al unor anumiți jucători, pentru că nu am fost o perioadă în prima divizie, nici măcar în a doua. E un vid al anumitor generații și vorbesc de ”93, ”94, jucători care la ora actual ar fi trebuit să fie osatura Craiovei. Ă‚știa r fi trebuit să fie la echipă acum. Văd un Filip la Steaua, îl văd pe Buleică, pe Roman, alți jucători din zona Craiovei sau din zone oltenești, care ar fi putut să fie aici, mă gândesc și la Pleașcă. Foarte mulți care ar fi trebuit să fie aici, dar au plecat pentru că, nemaifiind fotbal la Craiova, și-au căutat echipe. Au fost pierduți din cauza incompetenței unora la momentul respectiv.


Păi Craiova, Oltenia erau pline de talente.
Bravo, bravo. Noi la ora actuală avem o viziune, un potențial bun, jucători născuți în ”96, ”97, deci mai avem până când ne putem baza pe ei. Sunt cu calități, pentru viitor se vede frumos, așa. Am promovat deja unu” de la echipa a doua, născut în ”95, Cârstea, îi mai avem în vedere și pe alții pe care să-i luăm în pregătire. Mie mi-a plăcut întotdeauna să lucrez cu tinerii, la viața mea am foarte mulți jucători promovați.
 

Autor: Florin CARAMAVROV Publicat: 18 Nov. 2014, 12:35 Actualizat: 18 Nov. 2014, 12:53 Liga 1
Pe aceeași temă
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician:
Nu e banc! Ce i-a cerut Daniela Crudu unui chirurg estetician: "Domnule doctor, vreau să îmi scoateți..." A fost imediat ...
Iohannis şi Orban, reacţii după huiduielile de la Iaşi: Au fost agitatori
Iohannis şi Orban, reacţii după huiduielile de la Iaşi: Au fost agitatori
Cutremur DEVASTATOR, in urma cu putin timp! Pagubele sunt URIASE: 4 morti si raniti! 6,9 pe scara Richter! Unde S-A SIMTIT
Cutremur DEVASTATOR, in urma cu putin timp! Pagubele sunt URIASE: 4 morti si raniti! 6,9 pe scara Richter! Unde S-A SIMTIT
Coronavirusul a ajuns în Europa: Ţara în care au fost depistate două cazuri
Coronavirusul a ajuns în Europa: Ţara în care au fost depistate două cazuri
O echipa trecuta prin grupele Champions League negociaza ACUM pentru Alibec! Detalii de culise despre transf
O echipa trecuta prin grupele Champions League negociaza ACUM pentru Alibec! Detalii de culise despre transf
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele  mai sexy poze cu Gina Pistol!
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele mai sexy poze cu Gina Pistol!
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. Habar nu avea că el de fapt urma să bea...
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. ...
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern Munchen
ŞOC în fotbalul european. Cristiano Ronaldo pleacă de la Juventus şi semnează cu un alt club uriaş. Şi nu e Bayern ...
Temperaturi de -53 de grade în România! Anunţ şoc de la ANM
Temperaturi de -53 de grade în România! Anunţ şoc de la ANM
Fosta soție a lui Comsin Cernat, PENSIE SPECIALĂ de la Armată. Ce a ajuns să facă Monica Iagăr pe internet, la 5 luni după ce a născut
Fosta soție a lui Comsin Cernat, PENSIE SPECIALĂ de la Armată. Ce a ajuns să facă Monica Iagăr pe internet, la 5 luni ...
Detalii FABULOASE au iesit la IVEALA! Ce legatura a fost intre Mario Iorgulescu si Oana Zavoranu
Detalii FABULOASE au iesit la IVEALA! Ce legatura a fost intre Mario Iorgulescu si Oana Zavoranu
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău:
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău: "Eu, ca bărbat, nu o să mă laud, chiar dacă am 😲"
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” | VIDEO
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” ...
Imagini unice cu Mircea Badea complet dezbracat
Imagini unice cu Mircea Badea complet dezbracat
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ...
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Formau unul dintre cele mai iubite cupluri, însă după 9 ani și-au spus adio. Motivul este șocant
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Formau unul dintre cele mai iubite cupluri, însă după 9 ani și-au spus adio. ...
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
Delia este EXTREM de bolnava! Aceasta este SECHESTRATA in spital din cauza Coronavirus
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV