INTERVIU | Mihai Teja e gata să ducă Poli Iaşi în fruntea clasamentului: "Vreau să las ceva în urmă". Dezvăluiri din perioada FCSB: "Am avut curajul să pun această clauză"

17 iul 2019 5681 afişări Liga 1
INTERVIU | Mihai Teja e gata să ducă Poli Iaşi în fruntea clasamentului: "Vreau să las ceva în urmă". Dezvăluiri din perioada FCSB: "Am avut curajul să pun această clauză"

Antrenorul Mihai Teja a debutat cu dreptul pe banca Politehnicii Iaşi, echipa din Copou obţinând o remiză meritorie şi dătătoare de speranţe pe terenul campioanei CFR Cluj, scor 1-1. Tehnicianul s-a declarat mulţumit de jocul elevilor săi, în special cel din repriza secundă şi a subliniat în primul rând atitudinea echipei, determinarea, aspecte la care tehnicianul spune că ţine foarte mult. Teja rămâne, însă, cu picioarele pe pământ. Este conştient că are enorm de muncă pentru a pune pe picioare o echipă aproape complet schimbată faţă de sezonul trecut. Şi are încredere că o poate face. Nu şi-a propus ţeluri măreţe pentru început, ci vizează formarea unei echipe competitive, care să practice un fotbal ofensiv, plăcut ochiului, ”de care suporterii să fie mândri”.

După o lună petrecută pe banca Iaşiului, încununată cu un debut pozitiv în campionat, noul tehnician al Politehnicii a vorbit pentru ProSport despre planurile sale în Copou, a punctat ce mai are nevoie pentru a forma o echipă de top la Iaşi şi spune că îşi doreşte ca suporterii să fie mândri de echipa Politehnicii în viitor. Teja s-a referit şi la perioada petrecută la FCSB, a vorbit despre participantele Ligii I în Cupele Europene şi s-a autocaracterizat în câteva cuvinte.

ProSport: Domnule Teja, debut cu dreptul pe banca Politehnicii. E un semn promiţător pentru acest sezon?
Mihai Teja: Aşa este. Remiza de la Cluj ne dă încredere, este foarte important acest rezultat pentru moralul nostru. Dar mai avem foarte mult de muncă. Doar 5 la sută am reuşit să punem în practică din ceea ce vreau eu pentru a arăta aşa cum îmi doresc. Nu am reuşit nimic până acum. Trebuie să mai aducem jucători, trebuie să formăm un lot competitiv. Obiectivul este de a forma o echipă competitivă, care să joace un fotbal bun şi vom încerca să ne clasăm pe o poziţie cât mai bună în campionat. Îi felicit pe băieţi, jucătorii au fost cei care au scos acest rezultat. Mă bucur foarte mult că au avut atitudine, determinare, dorinţă şi nu au fost cu nimic mai prejos decât cei de la CFR, o echipă cu calitate, campioana ultimelor două ediţii. Sunt bucuros pentru băieţi, pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă.

Prima parte mai timidă, dar după pauză echipa a jucat mult mai bine. Ce le-aţi transmis la pauză?
Le-am spus să intre cu încredere, să joace cu plăcere şi cu siguranţă vor obţine punct sau puncte. S-au pregătit foarte bine în cantonament şi eram convins că vor avea rezultate. Am avut şi noi o ocazie mare în minutul 90 de a câştiga, dar cred că remiza este echitabilă.

Aţi declarat că mai vreţi cinci jucători.
Da, îmi mai doresc doi fundaşi laterali, stânga şi dreapta, doi mijlocaşi laterali pe fiecare parte şi un mijlocaş central. Sper ca jucătorii cu care suntem în contact să-şi dea acordul. Am vorbit şi cu domnul preşedinte Ambrosie, şi cu Toni Heleşteanu (n.r. director de scouting) şi sunt şi ei de acord.  

Jucătorii Under 21 folosiţi în acest prim meci ce impresie v-au lăsat?
Danale şi Horşia sunt jucători foarte buni, de viitor. Danale a mai fost la Iaşi, a mai jucat în Liga I, este un jucător tânăr, de perspectivă, care trebuie să muncească mult mai mult şi să arate mult mai mult în viitor pentru a putea face pasul spre echipa naţională de tineret, de ce nu. Horşia este împrumutat de la FCSB, un jucător pe care eu îl ştiam, am auzit cuvinte foarte frumoase despre el, l-am văzut la Clinceni, unde a jucat anul trecut şi a promovat în Liga I. E un băiat de caracter şi cu mult talent. Amândoi sunt jucători cu calităţi, care încearcă să facă performanţă şi să se adapteze la ceea ce înseamnă intensitatea Ligii I. Nu e uşor, dar sunt sigur că se vor adapta încet-încet şi vor face o figură frumoasă.

Ce impresie v-a lăsat CFR-ul? Poate ajunge în grupele cupelor europene?
M-aş bucura să meargă mai departe. Am şi vorbit cu Dan Petrescu înainte de joc, am băut o cafea împreună, i-am spus că eu sunt sigur de calificarea lor. Cu siguranţă va merge mai departe. Va trece de Astana. Asta îmi doresc. Sper să facă performanţă, pentru că avem nevoie de performanţă şi de puncte în Europa. Cred că le este mai uşor în Europa League.

Celelalte echipe participante în Europa League?
Şi FCSB, şi Craiova au şanse, chiar şi Viitorul, care a mai scăzut un pic prin plecarea unor jucători importanţi. Dar Gică Hagi are resurse nebănuite şi va scoate din joben alţi jucători cu care să ne uimească şi cu să meargă mai departe. An de an au plecat de acolo jucători de valoare, dar ei se clasează an de an în play-off şi câştigă un trofeu. Este un proiect extraordinar acolo şi îl felicit pe Gică Hagi pentru ceea ce face.

”Atunci când ai jucători de valoare şi de caracter, cu siguranţă omogenitatea se face mult mai rapid”

De cât timp aveţi nevoie pentru a aduce echipa Iaşiului la nivelul optim de exprimare? Unii antrenori cer 3-4 etape, alţii 6-7 sau chiar mai mult.
Este nevoie de timp, pentru că jucătorii vin în etape şi este greu să omogenizezi un lot. Să nu uităm că am plecat de la aproape zero, când am venit eu erau doar vreo patru jucători din lotul trecut şi a trebuit să reînnoim lotul, să formăm o nouă echipă. Nu este uşor. Automatismele şi omogenitatea apar după o anumită perioadă. Eu îmi doresc cât mai repede să se întâmple. Atunci când ai jucători de valoare şi de caracter, cu siguranţă omogenitatea se face mult mai rapid. Încerc cât mai curând posibil şi sper să facem performanţă la fiecare meci.

Urmează două meciuri pe teren propriu, cu Astra şi nou-promovata Academica Clinceni. Ce vă propuneţi?
Fiecare meci este greu, nu există meci uşor sau adversar facil. Am văzut jocuri bune în prima etapă, echipe care practică un joc bun şi puteau să scoată mult mai mult. Campionatul este echilibrat. În afară de 2-3 echipe puternice care se bat la campionat, toate celelate pot face surprize. Vor fi meciuri echilibrate.

Cine poate produce surpriza în acest sezon?
Eu sper ca Poli Iaşi să fie surpriza frumoasă a acestui campionat. Nu va fi uşor, niciun meci nu va fi uşor. Fiecare meci are istoria lui, fiecare meci trebuie să-l jucăm la maximum pentru a câştiga puncte.

Se poate ajunge în play-off?
În sport este posibil orice. Dar niciodată nu am vrut să-mi fac iluzii. Întotdeauna mi-a plăcut să vorbesc ce simt şi să fiu foarte pragmatic. Este destul de greu să ne gândim la play-off. Am schimbat o echipă întreagă. Nu este uşor ca în afară de 4-5 jucători să mai aduci încă 15. Reconstruieşti o echipă şi este foarte greu. Îmi doresc foarte mult un joc bun la echipă şi o atitudine foarte bună, adică jucătorii să dea totul pe teren şi apoi vom vedea unde putem ajunge.

Ce l-a dezamăgit de când a venit la Iaşi

Aveţi ceva mai mult de o lună de când aţi preluat Poli. V-a dezamăgit ceva în mod special la Iaşi?
Nu pot să spun că m-a dezamăgit ceva în mod special. Am fost dezamăgit de infrastructura găsită, am spus acest lucru la început, dar lururile au început să se mişte şi este foarte bine. Mai aştept jucători, ne dorim să acoperim mai multe posturi. Sunt sigur că îi vom aduce şi atunci lucrurile vor fi mult mai bune.

S-a scris la un moment dat că vreţi să demisionaţi? S-a pus vreodată problema să plecaţi după ce aţi semnat?
Nu s-a pus problema să plec de la Iaşi. Dar la început am spus, după discuţia cu domnul primar, că dacă nu vom avea condiţiile pe care le-am cerut, şi mă refer la infrastructură şi la sprijinul financiar al Primăriei, că nu stau. Pentru că eu vreau să fac performanţă. Nu am venit aici de dragul de a veni. Sau de dragul de-a munci. Vreau să las ceva în urmă, vreau să fac ceva pentru fotbalul ieşean, şi îmi doresc mult să fac o echipă bună. Am spus de la început că dacă nu vor fi aceste condiţii de lucru şi dacă nu vom avea sprijinul primarului, nu voi rămâne. Pentru că nu am de ce să rămân.

Poli Iaşi, un mediu propice de a face performanţă

Ce v-a determinat să veniţi la Poi Iaşi?
Domnul preşedinte Ambrosie mi-a spus că voi avea linişte şi că voi găsi un climat în care să pot să fac performanţă. Mi-a explicat că se vor rezolva problemele, iar eu am cerut un timp de gândire. După aceea am vrut să am o întâlnire cu domnul primar, pentru a avea siguranţa unui om care conduce oraşul şi care poate fi alături de noi. Şi după acea discuţie am acceptat să semnez.

Cât de mult v-a călit perioada petrecută la FCSB?
Foarte mult. A fost o experienţă frumoasă pentru mine. Condiţiile de la FCSB sunt extraordinare, rar mi-a fost să văd astfel de condiţii. Cred că nici în Europa nu găseşti aşa ceva. Dar la FCSB există o  presiune foarte mare. Trebuie să câştigi fiecare meci, trebuie să câştigi trofee. La FCSB este normal acest lucru. Eu am avut curajul şi mi-am dorit să antrenez această echipă. Şi am avut curajul să îmi pun o clauză în contract ca dacă nu câştig campionatul, angajamentul meu se reziliază amiabil. Nu mi-a fost teamă. Am crezut foarte mult şi am avut încrederea că pot câştiga campionatul. Dar l-am pierdut la mustaţă. Foarte puţin a lipsit. Eu cred că am făcut lucruri frumoase la FCSB, a fost o experienţă bună.

Aţi găsit la Iaşi mediul propice pentru a obţine performanţă?
Mi-am dorit să vin la o echipă unde să mi fac treaba foate bine şi au contat discuţiile cu domnul primar şi preşedintele Ambrosie în ceea ce priveşte echipa. Am cerut susţinere şi infrastructură, cele două aspecte au fost primordiale. Da, am găsit la Iaşi mediul propice de a face performanţă. Suntem nişte oameni deschişi aici, cu preşedintele Ambrosie şi cu Toni Heleşteanu. Tot ce se face, se face cu acordul celor trei şi întotdeauna când este ceva de spus, spunem pe faţă. Şi asta este foarte important. Trebuie să fim corecţi unul faţă de celălalt şi când ceva nu merge, să le le spunem în faţă. Să fim sinceri, să nu păcălim pe nimeni, pentru că suntem puşi aici să facem o echipă bună, care să fie plăcută de suporteri şi care să joace un fotbal bun.

Cum este antrenorul Mihai Teja? Mai calm, mai dur?
Întotdeauna mi-a plăcut să fac un jucător să înţeleagă anumite lucruri. Nu sunt un antrenor dur, respect jucătorul şi el trebuie să mă respecte pe mine.

Dar omul Mihai Teja?
Omul Mihai Teja este liniştit. Şi credincios. Mă închin şi înainte de meci. Şi da, spun şi o rugăciune.

”Nu vreau să las nimic la voia întâmplării”

Sunteţi adeptul unei măsuri radicale cu un jucător care se abate de la reguli?
Sunt adeptul disciplinei. Dacă nu sunt anumite reguli, nu poţi face performanţă. Marea performanţă se face prin muncă şi disciplină. Şi nu vreau să las nimic la voia întâmplării. Vreau să fiu respectat şi jucătorii să respecte ceea ce le spun eu. Doar aşa putem merge mai departe.

Cine va purta banerola de căpitan?
Sunt trei căpitani: Frăsinescu, Mihalache şi Andrei Cristea. Frăsinescu va purta banderola primul, după care Mihalache şi Cristea, într-o ordine oarecare.

Loviturile libere? Va fi concurenţă mare în acest sezon la fazele fixe.
Îi avem pe Andrei Cristea, pe Bălan, Loshai bate şi el bine, la fel şi Teixeira. Este foarte bine că avem multe soluţii.

Cum comentaţi scandalul dintre Ana Maria Prodan şi Dan Alexa?
Nu vreau să comentez. Îi cunosc pe amândoi, sunt în relaţii foarte bune cu amândoi şi nu vreau să comentez.

Mesajul pentru fanii Iaşiului

Ce le transmiteţi fanilor înainte de primul meci pe teren propriu din acest sezon?
Să fie alături de noi, să ne susţină. Mă bucur foarte mult că au fost la Cluj şi le mulţmesc. Au cântat frumos, ne-au susţinut, mi-a făcut mare plăcere să-i avem aproape. Mă bucur că am fost şi noi la înălţime, iar ei au fost mândri de noi. Le transmit să fie aproape de noi, să aibă încredere. Eu încerc să dau maximum pentru această echipă, iar ei pe viitor să fie mândri de noi şi de ceea ce facem aici. Îmi doresc să formez un lot competitiv, iar jocul echipei să fie unul plăcut. Acum suntem abia la început, trebuie să fim echilibraţi. Trebuie să avem un echilibru, să facem paşi mărunţi, dar cu o imagine bună şi să creştem de la meci la meci.

Cum vedeţi meciul cu Astra, primul din Copou?
Va fi un meci greu, întâlnim o echipă destul de bună. I-am văzut cu Botoşaniul, au revenit de la 0-2. Probabil şi la ei vor mai veni jucători, ca şi la noi. Va fi greu şi trebuie să tratăm sută la sută serios acest joc şi să-l câştigăm.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.