INTERVIU | Mihai Teja e gata să ducă Poli Iași în fruntea clasamentului: „Vreau să las ceva în urmă”. Dezvăluiri din perioada FCSB: „Am avut curajul să pun această clauză”

INTERVIU | Mihai Teja e gata să ducă Poli Iași în fruntea clasamentului:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Antrenorul Mihai Teja a debutat cu dreptul pe banca Politehnicii Iași, echipa din Copou obținând o remiză meritorie și dătătoare de speranțe pe terenul campioanei CFR Cluj, scor 1-1. Tehnicianul s-a declarat mulțumit de jocul elevilor săi, în special cel din repriza secundă și a subliniat în primul rând atitudinea echipei, determinarea, aspecte la care tehnicianul spune că ține foarte mult. Teja rămâne, însă, cu picioarele pe pământ. Este conștient că are enorm de muncă pentru a pune pe picioare o echipă aproape complet schimbată față de sezonul trecut. Și are încredere că o poate face. Nu și-a propus țeluri mărețe pentru început, ci vizează formarea unei echipe competitive, care să practice un fotbal ofensiv, plăcut ochiului, „de care suporterii să fie mândri”.

După o lună petrecută pe banca Iașiului, încununată cu un debut pozitiv în campionat, noul tehnician al Politehnicii a vorbit pentru ProSport despre planurile sale în Copou, a punctat ce mai are nevoie pentru a forma o echipă de top la Iași și spune că își dorește ca suporterii să fie mândri de echipa Politehnicii în viitor. Teja s-a referit și la perioada petrecută la FCSB, a vorbit despre participantele Ligii I în Cupele Europene și s-a autocaracterizat în câteva cuvinte.

ProSport: Domnule Teja, debut cu dreptul pe banca Politehnicii. E un semn promițător pentru acest sezon?
Mihai Teja: Așa este. Remiza de la Cluj ne dă încredere, este foarte important acest rezultat pentru moralul nostru. Dar mai avem foarte mult de muncă. Doar 5 la sută am reușit să punem în practică din ceea ce vreau eu pentru a arăta așa cum îmi doresc. Nu am reușit nimic până acum. Trebuie să mai aducem jucători, trebuie să formăm un lot competitiv. Obiectivul este de a forma o echipă competitivă, care să joace un fotbal bun și vom încerca să ne clasăm pe o poziție cât mai bună în campionat. Îi felicit pe băieți, jucătorii au fost cei care au scos acest rezultat. Mă bucur foarte mult că au avut atitudine, determinare, dorință și nu au fost cu nimic mai prejos decât cei de la CFR, o echipă cu calitate, campioana ultimelor două ediții. Sunt bucuros pentru băieți, pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă.

Prima parte mai timidă, dar după pauză echipa a jucat mult mai bine. Ce le-ați transmis la pauză?
Le-am spus să intre cu încredere, să joace cu plăcere și cu siguranță vor obține punct sau puncte. S-au pregătit foarte bine în cantonament și eram convins că vor avea rezultate. Am avut și noi o ocazie mare în minutul 90 de a câștiga, dar cred că remiza este echitabilă.

Ați declarat că mai vreți cinci jucători.
Da, îmi mai doresc doi fundași laterali, stânga și dreapta, doi mijlocași laterali pe fiecare parte și un mijlocaș central. Sper ca jucătorii cu care suntem în contact să-și dea acordul. Am vorbit și cu domnul președinte Ambrosie, și cu Toni Heleșteanu (n.r. director de scouting) și sunt și ei de acord.  

Jucătorii Under 21 folosiți în acest prim meci ce impresie v-au lăsat?
Danale și Horșia sunt jucători foarte buni, de viitor. Danale a mai fost la Iași, a mai jucat în Liga I, este un jucător tânăr, de perspectivă, care trebuie să muncească mult mai mult și să arate mult mai mult în viitor pentru a putea face pasul spre echipa națională de tineret, de ce nu. Horșia este împrumutat de la FCSB, un jucător pe care eu îl știam, am auzit cuvinte foarte frumoase despre el, l-am văzut la Clinceni, unde a jucat anul trecut și a promovat în Liga I. E un băiat de caracter și cu mult talent. Amândoi sunt jucători cu calități, care încearcă să facă performanță și să se adapteze la ceea ce înseamnă intensitatea Ligii I. Nu e ușor, dar sunt sigur că se vor adapta încet-încet și vor face o figură frumoasă.

Ce impresie v-a lăsat CFR-ul? Poate ajunge în grupele cupelor europene?
M-aș bucura să meargă mai departe. Am și vorbit cu Dan Petrescu înainte de joc, am băut o cafea împreună, i-am spus că eu sunt sigur de calificarea lor. Cu siguranță va merge mai departe. Va trece de Astana. Asta îmi doresc. Sper să facă performanță, pentru că avem nevoie de performanță și de puncte în Europa. Cred că le este mai ușor în Europa League.

Celelalte echipe participante în Europa League?
Și FCSB, și Craiova au șanse, chiar și Viitorul, care a mai scăzut un pic prin plecarea unor jucători importanți. Dar Gică Hagi are resurse nebănuite și va scoate din joben alți jucători cu care să ne uimească și cu să meargă mai departe. An de an au plecat de acolo jucători de valoare, dar ei se clasează an de an în play-off și câștigă un trofeu. Este un proiect extraordinar acolo și îl felicit pe Gică Hagi pentru ceea ce face.

„Atunci când ai jucători de valoare și de caracter, cu siguranță omogenitatea se face mult mai rapid”

De cât timp aveți nevoie pentru a aduce echipa Iașiului la nivelul optim de exprimare? Unii antrenori cer 3-4 etape, alții 6-7 sau chiar mai mult.
Este nevoie de timp, pentru că jucătorii vin în etape și este greu să omogenizezi un lot. Să nu uităm că am plecat de la aproape zero, când am venit eu erau doar vreo patru jucători din lotul trecut și a trebuit să reînnoim lotul, să formăm o nouă echipă. Nu este ușor. Automatismele și omogenitatea apar după o anumită perioadă. Eu îmi doresc cât mai repede să se întâmple. Atunci când ai jucători de valoare și de caracter, cu siguranță omogenitatea se face mult mai rapid. Încerc cât mai curând posibil și sper să facem performanță la fiecare meci.

Urmează două meciuri pe teren propriu, cu Astra și nou-promovata Academica Clinceni. Ce vă propuneți?
Fiecare meci este greu, nu există meci ușor sau adversar facil. Am văzut jocuri bune în prima etapă, echipe care practică un joc bun și puteau să scoată mult mai mult. Campionatul este echilibrat. În afară de 2-3 echipe puternice care se bat la campionat, toate celelate pot face surprize. Vor fi meciuri echilibrate.

Cine poate produce surpriza în acest sezon?
Eu sper ca Poli Iași să fie surpriza frumoasă a acestui campionat. Nu va fi ușor, niciun meci nu va fi ușor. Fiecare meci are istoria lui, fiecare meci trebuie să-l jucăm la maximum pentru a câștiga puncte.

Se poate ajunge în play-off?
În sport este posibil orice. Dar niciodată nu am vrut să-mi fac iluzii. Întotdeauna mi-a plăcut să vorbesc ce simt și să fiu foarte pragmatic. Este destul de greu să ne gândim la play-off. Am schimbat o echipă întreagă. Nu este ușor ca în afară de 4-5 jucători să mai aduci încă 15. Reconstruiești o echipă și este foarte greu. Îmi doresc foarte mult un joc bun la echipă și o atitudine foarte bună, adică jucătorii să dea totul pe teren și apoi vom vedea unde putem ajunge.

Ce l-a dezamăgit de când a venit la Iași

Aveți ceva mai mult de o lună de când ați preluat Poli. V-a dezamăgit ceva în mod special la Iași?
Nu pot să spun că m-a dezamăgit ceva în mod special. Am fost dezamăgit de infrastructura găsită, am spus acest lucru la început, dar lururile au început să se miște și este foarte bine. Mai aștept jucători, ne dorim să acoperim mai multe posturi. Sunt sigur că îi vom aduce și atunci lucrurile vor fi mult mai bune.

S-a scris la un moment dat că vreți să demisionați? S-a pus vreodată problema să plecați după ce ați semnat?
Nu s-a pus problema să plec de la Iași. Dar la început am spus, după discuția cu domnul primar, că dacă nu vom avea condițiile pe care le-am cerut, și mă refer la infrastructură și la sprijinul financiar al Primăriei, că nu stau. Pentru că eu vreau să fac performanță. Nu am venit aici de dragul de a veni. Sau de dragul de-a munci. Vreau să las ceva în urmă, vreau să fac ceva pentru fotbalul ieșean, și îmi doresc mult să fac o echipă bună. Am spus de la început că dacă nu vor fi aceste condiții de lucru și dacă nu vom avea sprijinul primarului, nu voi rămâne. Pentru că nu am de ce să rămân.

Poli Iași, un mediu propice de a face performanță

Ce v-a determinat să veniți la Poi Iași?
Domnul președinte Ambrosie mi-a spus că voi avea liniște și că voi găsi un climat în care să pot să fac performanță. Mi-a explicat că se vor rezolva problemele, iar eu am cerut un timp de gândire. După aceea am vrut să am o întâlnire cu domnul primar, pentru a avea siguranța unui om care conduce orașul și care poate fi alături de noi. Și după acea discuție am acceptat să semnez.

Cât de mult v-a călit perioada petrecută la FCSB?
Foarte mult. A fost o experiență frumoasă pentru mine. Condițiile de la FCSB sunt extraordinare, rar mi-a fost să văd astfel de condiții. Cred că nici în Europa nu găsești așa ceva. Dar la FCSB există o  presiune foarte mare. Trebuie să câștigi fiecare meci, trebuie să câștigi trofee. La FCSB este normal acest lucru. Eu am avut curajul și mi-am dorit să antrenez această echipă. Și am avut curajul să îmi pun o clauză în contract ca dacă nu câștig campionatul, angajamentul meu se reziliază amiabil. Nu mi-a fost teamă. Am crezut foarte mult și am avut încrederea că pot câștiga campionatul. Dar l-am pierdut la mustață. Foarte puțin a lipsit. Eu cred că am făcut lucruri frumoase la FCSB, a fost o experiență bună.

Ați găsit la Iași mediul propice pentru a obține performanță?
Mi-am dorit să vin la o echipă unde să mi fac treaba foate bine și au contat discuțiile cu domnul primar și președintele Ambrosie în ceea ce privește echipa. Am cerut susținere și infrastructură, cele două aspecte au fost primordiale. Da, am găsit la Iași mediul propice de a face performanță. Suntem niște oameni deschiși aici, cu președintele Ambrosie și cu Toni Heleșteanu. Tot ce se face, se face cu acordul celor trei și întotdeauna când este ceva de spus, spunem pe față. Și asta este foarte important. Trebuie să fim corecți unul față de celălalt și când ceva nu merge, să le le spunem în față. Să fim sinceri, să nu păcălim pe nimeni, pentru că suntem puși aici să facem o echipă bună, care să fie plăcută de suporteri și care să joace un fotbal bun.

Cum este antrenorul Mihai Teja? Mai calm, mai dur?
Întotdeauna mi-a plăcut să fac un jucător să înțeleagă anumite lucruri. Nu sunt un antrenor dur, respect jucătorul și el trebuie să mă respecte pe mine.

Dar omul Mihai Teja?
Omul Mihai Teja este liniștit. Și credincios. Mă închin și înainte de meci. Și da, spun și o rugăciune.

„Nu vreau să las nimic la voia întâmplării”

Sunteți adeptul unei măsuri radicale cu un jucător care se abate de la reguli?
Sunt adeptul disciplinei. Dacă nu sunt anumite reguli, nu poți face performanță. Marea performanță se face prin muncă și disciplină. Și nu vreau să las nimic la voia întâmplării. Vreau să fiu respectat și jucătorii să respecte ceea ce le spun eu. Doar așa putem merge mai departe.

Cine va purta banerola de căpitan?
Sunt trei căpitani: Frăsinescu, Mihalache și Andrei Cristea. Frăsinescu va purta banderola primul, după care Mihalache și Cristea, într-o ordine oarecare.

Loviturile libere? Va fi concurență mare în acest sezon la fazele fixe.
Îi avem pe Andrei Cristea, pe Bălan, Loshai bate și el bine, la fel și Teixeira. Este foarte bine că avem multe soluții.

Cum comentați scandalul dintre Ana Maria Prodan și Dan Alexa?
Nu vreau să comentez. Îi cunosc pe amândoi, sunt în relații foarte bune cu amândoi și nu vreau să comentez.

Mesajul pentru fanii Iașiului

Ce le transmiteți fanilor înainte de primul meci pe teren propriu din acest sezon?
Să fie alături de noi, să ne susțină. Mă bucur foarte mult că au fost la Cluj și le mulțmesc. Au cântat frumos, ne-au susținut, mi-a făcut mare plăcere să-i avem aproape. Mă bucur că am fost și noi la înălțime, iar ei au fost mândri de noi. Le transmit să fie aproape de noi, să aibă încredere. Eu încerc să dau maximum pentru această echipă, iar ei pe viitor să fie mândri de noi și de ceea ce facem aici. Îmi doresc să formez un lot competitiv, iar jocul echipei să fie unul plăcut. Acum suntem abia la început, trebuie să fim echilibrați. Trebuie să avem un echilibru, să facem pași mărunți, dar cu o imagine bună și să creștem de la meci la meci.

Cum vedeți meciul cu Astra, primul din Copou?
Va fi un meci greu, întâlnim o echipă destul de bună. I-am văzut cu Botoșaniul, au revenit de la 0-2. Probabil și la ei vor mai veni jucători, ca și la noi. Va fi greu și trebuie să tratăm sută la sută serios acest joc și să-l câștigăm.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce…
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…