INTERVIU | Marco Dulca, cel mai recent transfer al Viitorului: “Cei de la Swansea mă vor regreta. E de două ori mai greu pentru un român ca să joace în Anglia” + Asemănarea cu Cristi Dulca

6 iul 2019 2899 afişări Liga 1
INTERVIU | Marco Dulca, cel mai recent transfer al Viitorului: “Cei de la Swansea mă vor regreta. E de două ori mai greu pentru un român ca să joace în Anglia” + Asemănarea cu Cristi Dulca

Fiul lui Cristi Dulca va avea prima experienţă la seniori, după transferul la Viitorul. A plecat de la 16 ani la Swansea, iar fotbalul britanic l-a format ca fotbalist. N-a apucat să debuteze la prima echipă şi a părăsit Swansea puţin dezamăgit de faptul că galezii nu i-au oferit încredere, dar e decis să-i facă să regrete acest lucru. Marco Dulca vorbeşte despre dificultăţile pe care le întâlneşte un jucător român în fotbalul din Marea Britanie şi îl sfătuieşte şi pe Alex Paşcanu să-l urmeze la Viitorul.

ProSport: Marco, Viitorul este prima ta aventură în fotbalul de seniori. Cum te aştepţi să fie?

Da, este primul meu transfer la o echipă de seniori şi abia aştept să încep treaba aici la Viitorul. Sunt mulţi jucători tineri iar acest lucru mă motivează mai mult. Mă aştept să fie puţin greu la început, deoarece nu e uşor să faci acest pas, dar sunt sigur că mă voi acomoda şi nu voi da greş.

Ai avut şi alte oferte. De ce ai ales Viitorul?

Am mai avut câteva oferte din Liga 1 dar şi din străinătate. Am ales Viitorul pentru că se aseamănă foarte mult cu academiile din Anglia sau alte ţări din Europa. O echipă unde toţi tinerii au şansa lor, iar asta este cel mai important pentru mine acum, să am meciuri în picioare.

“Dacă Paşcanu nu ajunge la prima echipă la Leicester, l-aş sfătui să vină la o echipă ca Viitorul”

Îl sfătuieşti şi pe Paşcanu să vină în Liga 1, ţinând cont că e greu să joci în Anglia, la prima echipă?

Dacă ar putea să rămână la Leicester şi să joace la prima echipă, eu l-aş sfătui să rămână acolo, deoarece acolo a crescut şi este un campionat puternic. Dacă nu, l- aş sfătui să vina la o echipa ca şi Viitorul, în Romania. Unde poate să crească şi să se dezvolte în fiecare zi.

Cum te-a schimbat fotbalul englez?

Când am plecat, eram doar un copil de 16 ani cu visul de a debuta în Premier League. Am pus foarte multă masă musculară, m-am dezvoltat foarte mult pe partea fizică, dar şi ca om. M-au maturizat foarte mult aceşti 4 ani acolo.

“Vreau să revin în echipa naţională”

Regretai că ai plecat când în România se vorbea mult despre colegii tăi de generaţie care jucau în Liga 1 şi de tine nu se vorbea pentru că erai în Anglia? Crezi că ai fi prins Euro dacă te transferai mai repede în Liga 1?

Eu am avut şi acel ghinion cu accidentarea, iar după asta cei de la Swansea nu mi-au dat încrederea necesară să revin la forma mea. Sunt sigur că, dacă jucam meci de meci după ce mi-am revenit eram şi eu la Euro.

Ideea de a juca la Olimpiadă a contat în alegerea ta?

A contat, da. Eu vreau să îmi fac treaba cât mai bine aici la Viitorul şi după să prind din nou echipa naţională.

Cât de greu este pentru un jucător tânăr să facă pasul în Anglia, de la under 23 la prima echipă? Poate e mai greu pentru străini?

Este de două ori mai greu pentru un român crescut acolo să facă pasul la echipa mare decât pentru unul de-al lor. Dar sunt sigur că, dacă voi avea evolutii bune la Viitorul şi voi juca constant, cei de acolo mă vor regreta.

Care sunt diferenţele între Cristi Dulca şi Marco Dulca? Spune-mi o calitate pe care o avea tatăl tău şi tu nu o ai şi invers.

Eu sunt puţin mai talentat decât tatăl meu, din câte mi-a spus şi el. Alte diferenţe nu cred că sunt. Amândoi suntem foarte ambiţiosi şi ne place să muncim. Suntem nişte luptători.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.