Interviu incediar cu „Magiun” Barbu | „Ca român, mă simt umilit”. Antrenorul dezvăluie lucruri neștiute despre „Cooperativă”, de ce nu trebuie contestat Ceaușescu și antologicul Dinamo – Foresta 4-5: „Ar trebui să fiu ori mincinos, ori nebun”

Interviu incediar cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marin Barbu rămâne același tip savuros, cu care îți face oricând plăcere să porți un dialog despre fotbal. Atât în cariera de fotbalist, cât și în cea de antrenor a văzut și trăit multe la viața lui. Are mult umor, dar și profunzime atunci când abordează un subiect arzător.

ProSport vă prezintă ultima parte a interviului cu Marin Barbu, după ce în prima parte, miercuri, ați putut descoperi nenumărate lucruri neștiute despre carismaticul antrenor, fost jucător la Steaua, actual antrenor la juniorii lui Sepsi.

Prima parte a interviului o puteți citi AICI

De ce ai stat totuși așa de puțin la Steaua?
Și atunci ca și acum, dacă n-aveai spate… Poate au rămas acolo jucători mai puțin valoroși decât mine, ce să mai zic. Atunci Steaua a făcut schimb cu Scorniceștiul, m-a dat pe mine, pentru că m-a vrut Florin Halagian, și l-a luat pe Pițurcă. Cum Steaua atunci n-avea vârf de atac, am fost sacrificat. Și am jucat aproape jumătate de an la FC Olt.

Nici acolo n-ai stat prea mult.
Nu era rău, dar nu aveam familia cu mine. Aveam doi copii, unul de un an și altul de doi. Și i-am explicat lui Halagian că trebuie să fiu aproape de ei și am fost înțeles.

Și ai ajuns la FCM Brașov, unde ai trăit cea mai mare parte a carierei.
Da. Au fost șapte ani frumoși. Înainte să ajung la FCM Brașov, am mai jucat două sezoane la Sfântu Gheorghe. Era bine, eram aproape de casă. Între Brașov și Sfântu Gheorghe se fac aproximativ 25 de minute cu mașina, așa că făceam naveta.

Ai rămas cu unele regrete din cariera de jucător?
Am unul mai mare, că nu am jucat mai mult la Steaua, deoarece mi se părea normal să rămân atunci. Mai ales că până să vină Hagi, Steaua nu a avut în acei ani stângaci.

Ai făcut școala de antrenori?
Da, pe când director era Cornel Drăgușin. Iar Licența Pro am luat-o când era Mircea Rădulescu. Atunci ni s-a adus la cunoștință că trebuie s-o avem. La început am zis că-i ceva facultativ, dar mi-am dat seama că nu era deloc așa ceva. Am luat-o, mi-a prins bine, dar n-a fost ușor și deloc ieftin. Vreo 5.000 de euro a fost doar înscrierea. Doi ani a trebuit să vin la cursuri. Vreo două săptămâni a trebuit să stau la Valencia, pentru lucrarea de diplomă. Am avut noroc că am fost cu Belodedici, care avea o casă acolo, așa că am mai putut reduce din cheltuieli.

Cum ți s-a părut acolo?
Extraordinar. Am fost la antrenamentele echipei mari. M-am întreținut cu Quique Flores, care era pe-atunci antrenor. Așa am văzut și eu ce înseamnă o bază sportivă adevărată. Ce sală de forță aveau, ce vestiare, ce terenuri de antrenament, ce oameni se învârteau pe lângă echipa de fotbal! Unul dădea mingile, altul le umfla, un altul aducea apă, încă unul strângea echipamentul, era unul care uda terenul imediat după ce se terminau antrenamentele. Ordine și disciplină peste tot. Din nefericire, la noi nici acum nu s-a învățat nimic din toate astea.

Unde ai debutat ca antrenor?
Prima oară, chiar în inima secuimii, la Harghita Odorheiu Secuiesc, în 1991-92. Avusesem un accident de mașină, când mi-am rupt piciorul, așa că un an am fost în repaos, când am făcut pe antrenorul la Harghita, în Divizia C. Am dus o viață de boier acolo. Apoi m-am dus la FC Sfântu Gheorghe, am promovat cu ea în Divizia C în vara lui 1993. După care am preluat pe Precizia Săcele, tot din Divizia D, cu care am avut două promovări consecutive, ajungând în Divizia B, în 1996-97, sezon în care m-am clasat pe locul 2 în seria I, după Foresta. Atunci mergea din plin și întreprinderea Electroprecizia, care făcea tot ce însemna parte electrică pentru mașinile Dacia. Și astăzi ar fi putut să facă același lucru pentru Renault, dar nu știu ce s-a întâmplat, de s-a ales praful de ea. De la aproape 8.000 de angajați câți avea pe-atunci, astăzi dacă mai sunt vreo 500.


Să audă tot stadionul! Marin Barbu și o comunicare directă FOTO Răzvan LUPICĂ‚ – Mediafax

Și a venit momentul debutului pe prima scenă, la Foresta, după ce ai promovat cu ea în vara lui 2000. Și ți-a fost dat să trăiești acea revenire istorică din meciul cu Dinamo, scor 4-5. N-am cum să nu te întreb dacă te gândeai la așa ceva la 4-0 pentru Dinamo?
Ar trebui să fiu ori mincinos, ori nebun, ca să spun că mai credeam atunci într-un rezultat pozitiv. Mă gândeam să dăm și noi măcar un gol, ca să nu ne facem de circ. Te bătea campioana pe terenul ei cu 4-1 sau 4-2, pe noi echipă mică, nou-promovată, n-avea nimeni nimic a ne reproșa. Dar când s-a făcut 4-3, am început să dau din nas. La 4-4, vroiam să se termine mai repede. La 4-5, am căzut toți pe spate, mă ciupeam să văd dacă nu visez. Ce să zic, așa ceva se întâmplă poate la 100 de ani. Și „blat” să fie și tot e greu să dai cinci goluri în 28 de minute. Dar când vrea Cel de Sus, o face cum n-o face și iese. Dacă te mai uiți și vezi prestația noastră din repriza secundă, zici că noi eram echipă de Liga Campionilor, iar Dinamo una oarecare.

De ce totuși în acel sezon ați retrogradat, mai ales că nu aveați o echipă rea?
Atunci, dacă nu erai în „Cooperativă”, erai halit.

Mi-ai anticipat întrebarea legată de jocurile „Cooperativei”, dacă acestea te-au afectat în cariera de antrenor.
La Foresta m-au afectat zdravăn. Iar când am fost la Piatra Neamț nu prea i-am simțit „beneficiile”, pentru că i se diluase puterea. De două ori am promovat în Liga I și de alte două ori am scăpat-o pe Ceahlăul de la retrogradare, când chiar a trebuit să joc. I-am bătut la București pe Rapid, cu Hizo antrenor, ca să ne salvăm.


Probleme? O plăcere să joci contra lui Șumudică, în Giulești. Rapid – Ceahlăul 1-3, pe 26 noiembrie 2001 FOTO Mediafax

Ai activat prin toate zonele țării, și în Ardeal, și în Munteania, inclusiv capitala București, și în Moldova, și în Dobrogea. Și la munte, și la mare.
Da, mai trebuia să mă duc și pe la Cernăuți sau Chișinău, să fie tacâmul complet.

Sunt convins că te-a întristat și pe tine dispariția asta în masă a cluburilor de tradiție mai mare sau mai mică.
Evident. Asta s-a întâmplat deoarece aceste echipe au intrat pe mâinile unor așa-ziși afaceriști. Unii pur și simplu și-au bătut joc, alți au fost „ajutați” ca să dispară acestea. Uite, vin cu exemplul lui Copos, care a băgat banii lui la Rapid, ba a făcut și performanță, iar după ce a plecat el, s-a ales praful. De aceea, nu mi s-a părut OK ceea ce i s-a întâmplat. Același lucru îl spun și despre Gică Popescu, și despre Jean Pădureanu. Dacă oamenii au greșit, le iei bani, dar de ce să-i mai bagi și la pușcărie? Ies cumva mai buni de-acolo? S-a vrut să se dea un exemplu cu fotbalul și astfel l-au îngropat.

Ca fost jucător al Stelei, te întreb și pe tine ce părere ai despre acest conflict dintre Armată și Becali?
Ca la România. Două Craiove, trei Timișoare, am văzut că a mai apărut și un Dinamo în Liga 4. O nebunie totală care evident că nu e benefică. A fost un pic și vina lui Gigi, că n-a fost un pic mai maleabil. La el ce-i în gușă, și-n căpușă. Iar generalii din Armată sunt niște oameni foarte orgolioși. Totuși, Becali dacă nu băga bani la Steaua, vorbeam și de ea acum la timpul trecut.

Nu te întreb despre pariuri, dar la Pronosport ai jucat?
Da, în tinerețe. Am avut o dată și 13 rezultate, dar le-au mai prins și alții, așa că n-am luat decât vreo 2.000 de lei.


„Gura mică!”, pare a spune antrenorul Marin Barbu. UTA ocupă un loc important în cariera lui FOTO Mediafax

Cu ce te ocupi în prezent?
Sunt antrenor în sectorul juvenil la Sepsi, la o grupă de juniori și aștept pensia care nu trebuie să fie mare, ci lungă.

La final, dacă vrei să mai adaugi tu ceva.
Vreau să te întreb, dacă ai auzit să se spună ceva serios despre sport în discuțiile guvernernelor care s-au tot perindat pe la conducerea țării?

Nu. Eu l-am auzit pe Tăriceanu spunând cândva că sportul nu este o prioritate.
Aaa, în alte țări mai dezvoltate ca a noastră, ăia de-acolo sunt proști că îl consideră o prioritate. Dar la noi ce are prioritate?

Hoția.
Păi vezi? Pe Ceaușescu, din punctul de vedere al sportului nu poate nimeni să-l conteste. Atunci era ordine și disciplină pe acest segment. Mi-amintesc pe când eram la FCM Brașov, țineam de uzina de autocamioane „Steagul Roșu”, care ne-a creat toate condițiile. Casă, masă, salarii, condiții de pregătire. Și nu numai noi fotbaliștii din Divizia A. Inclusiv cei din „C” au dus-o bine pe-atunci. Mă doare sufletul că fotbalul românesc azi se duce la vale. A ajuns Orbán să investească în fotbalul nostru, în infrastructură. Într-un fel mă bucur, că noi, fotbalul din Sfântu Gheorghe, suntem unii dintre beneficiarii acestei investiții.

Dar…
Dar ca român, mă simt umilit. Adică vine vecinul de peste gard să mă ajute, iar cei din familia mea să nu o fac? E deja bineștiut că guvernul din Ungaria investește la Sfântu Gheorghe, la Miercurea Ciuc, la Odorhei, și nici până acum n-a venit cineva din fruntea țării noastre să spună: „Dar noi ce facem? Stăm cu brațele încrucișate sau încercăm să ajutăm și noi?”. Ei nu-și dau seama că în urma acestor acțiuni, Ungaria va beneficia de o mulțime de sportivi talentați de pe teritoriul României. Să faceți un reportaj și o să vă minunați de câți copii români veți găsi la academiile de fotbal din Ungaria.


Cine o fi fost destinatarul? Foresta – U Craiova 0-0, în 2001. FOTO Mediafax

Marin BARBU
Născut: 27.09.1958 (București)
Cariera de jucător
Post: atacant

Debut în Div.A: 07.03.82, Steaua – SC Bacău 2-0
Debut în Cupă: 31.03.1982, FC Argeș – Steaua 1-0

Sezon    Echipă    Div.A    Cup.
1978-79    Șoimii Sibiu    Div.B    0/0
1978-79    Oltul Sf.Gheorghe    Div.B    0/0
1979-80    Oltul Sf.Gheorghe    Div.C    0/0
1980-81    Oltul Sf.Gheorghe    Div.B    0/0
1981-82    CSM Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1981-82    Steaua    13/0    1/0
1982-83    Steaua    19/2    1/0
1983-84    FC Olt    15/0    1/0
1983-84    IMASA Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1984-85    IMASA Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1985-86    FCM Brașov    28/4     1/0
1986-87    FCM Brașov    32/5    4/1
1987-88    FCM Brașov    32/9    1/1
1988-89    FCM Brașov    34/15    2/0
1989-90    FCM Brașov    28/9    2/0
1991-92    FC Brașov    3/0    0/0
Total Div.A: 204 jocuri, 44 goluri
Total Cupă: 13 jocuri, 2 goluri

Cariera de antrenor
1991-92: Harghita Odorehiu Secuiesc (Div.C)    30. 19. 2. 9. 73-32
1992-93: ISAMA Sfântu Gheorghe (Div.D)
1993-94: FC Sfântu Gheorghe (Div.C)    34. 15. 6. 13. 65-59
1994-95: Precizia Săcele (Div.D)
1995-96: Precizia Săcele (Div.C)    38. 25. 5. 8. 70-33
1996-97: Precizia Săcele (Div.B)    34. 19. 4. 11. 62-43
1997-98: Foresta    20. 5. 6. 9. 16-23 (1-20)
1997-98: FC Brașov (Div.B)    17. 10. 0. 7. 24-16 (et.18-34)
1998-99: Precizia Săcele (Div.B)    34. 15. 4. 15. 45-40
1999-00: Foresta (Div.B)    34. 24. 5. 5. 76-28
2000-01: Foresta    30. 8. 12. 10. 39-43
2001-02: Petrolul    10. 2. 3. 5. 8-17 (1-10)
2001-02: Ceahlăul    18. 9. 2. 7. 22-20 (13-30)
2002-03: Poli-Unirea Iași (Div.B)    10. 3. 3. 4. 9-11 (et.16-25)
2003-04: Juventus (Div.B)    30. 12. 11. 7. 27-26
2004-05: Juventus (Div.B)    23. 8. 5. 10. 23-38 (1-23)
2004-05: Ceahlăul (Div.B)    6. 3. 1. 2. 7-4 (et.25-30)
2005-06: Ceahlăul (Div.B)    30. 20. 6. 4. 59-20
2006-07: Petrolul (L2)    18. 8. 6. 4. 31-24 (et.9-26)
2007-08: UTA    13. 2. 4. 7. 9-17 (11-23)
2008-09: Dunărea Giurgiu (L2)    26. 10. 6. 10. 40-35 (et.5-34)
2009-10: Dunărea Giurgiu (L2)    17. 6. 5. 6. 18-20 (et. 1-17)
2009-10: Astra    6. 1. 3. 2. 4-8 (29-34)
2010-11: Ceahlăul (L2)    15. 10. 5. 0. 34-10 (et.1-15)
2011-12: Callatis (L2)    6. 1. 0. 5. 9-13 (et.1-6)
2012-13: Astra    1. 0. 0. 1. 1-2 (26)
2013-14: Rapid CFR Suceava (L2)    5. 0. 3. 2. 4-9 (et.1-5)
2013-14: Ceahlăul    5. 2. 2. 1. 5-2 (30-34)
2014-15: Ceahlăul    2. 0. 0. 2. 1-8 (1-2)
2016-17: Juventus (L2)    21. 6. 3. 2. 57-7 (et.1-21)
2017-18: Juventus    15. 1. 4. 10. 8-33 (8-22)
Total Liga I: 120. 30. 36. 54. 113-173
Total Liga 2: 326. 155. 67. 94. 525-344
Total Liga 3: 102. 59. 13. 30. 208-124
Cu FC Sfântu Gheorghe și Precizia Săcele a promovat din D în C, cu Precizia Săcele a promovat din C în B, cu Foresta și Ceahlăul a promovat din B în A
 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…