Interviu savuros cu Marin Barbu | Din cartierul dominat de Fane Spoitoru’, în bătaia puștii. „La Steaua m-au dus la o tragere, era să împușc ofițerii”. Cine i-a pus porecla „Magiun” și o declarație: „N-am prieteni români, câți am maghiari”. PRIMA PARTE

Interviu savuros cu Marin Barbu | Din cartierul dominat de Fane Spoitoru', în bătaia puștii.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marin Barbu rămâne același tip savuros, cu care îți face oricând plăcere să porți un dialog despre fotbal. Atât în cariera de fotbalist, cât și în cea de antrenor a văzut și trăit multe la viața lui. Are mult umor, dar și profunzime atunci când abordează un subiect arzător.

Marine, unde ai copilărit în București?
Undeva la intersecția dintre Eminescu cu Calea Moșilor. Pot spune că era o zonă mai de șmecherași, printre vecinii mei fiind și Fane Spoitoru”.

Cine te-a dus la fotbal?
Jucam de mic fotbal pe maidane, că atunci chiar aveai unde. Puteai să te duci duminicile și pe terenurile de la școli, că în acele vremuri numai duminica era liberă. Acum s-a închis tot… Revenind la întrebare, un prieten m-a văzut jucând și mi-a sugerat să mă duc să mă legitimez la un club.

Unde ai fost prima oară?
Prima oară am fost legitimat la Progresul. Dar fiind departe de casă, am optat pentru centrul de la Steaua 23 August.

La ce antrenor ai fost?
Gheorghe Stănculescu, nea Gică.

Dintre copiii cu care ai fost în grupă, a mai ajuns cineva vreun nume?
De la grupa mea, cei născuți în 1959, numai eu am jucat în Divizia A. De la cei din 1958, a fost Ion Marin, dar nu cel de la Dinamo, ci un atacant, care a jucat puțin pe la Steaua în Divizia A și la CS Târgoviște. Iar la 1957, fostul atacant al Stelei și chiar al naționalei, Adrian Ionescu. La 1954, a fost promoția aceea bună, cu Marcel Răducanu, Vasile Aelenei etc. Așadar, se poate spune despre mine că sunt 100% produs al Stelei.

Ca puști, erai stelist din punctul de vedere al simpatiei fotbalistice?
Nu. Eram rapidist.

Și n-ai avut o… frână să joci la Steaua?
Nu, pentru că eram supărat pe cei de la Rapid. Înainte de Progresul, m-am dus la o selecție organizată de ei, că eram mort după alb-vișiniu și nu conta cât de departe era Giuleștiul de casa mea. Însă m-au respins, pe motiv că eram prea mic de înălțime. Dar mi-a trecut, în sufletul meu mereu plăcându-mi Rapidul. Apucasem echipa aia care a luat cupa în 1972, cu Răducanu, Pop, Neagu, Năsturescu, Codreanu, Angelescu, Marin Stelian și ceilalți de-atunci.

Ai avut pe cineva fotbalist în familie?
Nu. Am fost primul și ultimul. Însă să nu mă grăbesc, că îl am pe nepoțelul meu la care am remarcat că moștenește talentul lui bunică-su” (râde). La doi ani și jumătate cât are, se face că dă în minge, apoi se oprește. Vrea toată ziua să se joace cu mingea. Îi place.

Să îți trăiască și să îți calce pe urme! Apropo de talent, de unde ai deprins tehnica deosebită pe care o etalai în teren? Chestie de talent nativ sau a și lucrat cineva cu tine?
Nu a lucrat nimeni cu mine. Absolut tot ce am avut a fost numai și numai de la Dumnezeu. Și să lovesc mingea, și poziția corpului, driblingul, centrările, cotitele, loviturile libere.

„Păi el mi-a pus porecla „Magiun”. Zicea: „Băi, ăsta are magiun pe ghete. Se lipește mingea de el „.

Înseamnă că primul tău antrenor, Gică Stănculescu, a fost impresionat de tine.
Sigur că da. Din prima. Păi el mi-a pus porecla „Magiun”. Zicea: „Băi, ăsta are magiun pe ghete. Se lipește mingea de el „.

Ai fost întotdeauna atacant?
Dintotdeauna am jucat extremă sau mai târziu mijlocaș stânga, fiind și stângaci.

Ai făcut și alte sporturi?
Nu. Eram mult prea aplecat pe fotbal. Am vrut odată să mă duc cu băieții de cartier să fac box. „Haide băi cu noi la box, că noi suntem smardoi” – m-au ademenit ei. Dar acolo mi-a dat unul un pumn în nas, de nu mi-a mai trebuit. Așa că aia a fost unica ședință din cariera mea de boxeur.

Statura mai mică ți-a fost un avantaj sau un inconvenient?
Mai degrabă un inconvenient. Păi așa cum spuneam mai înainte, nici nu începusem bine fotbalul și am fost respins pentru că eram prea mic…

Ai făcut și tu pariuri pe la antrenamente cu coechipierii în care să fie implicată tehnica ta deosebită?
Cum să nu. Pariam că le dau mingea printre picioare. Și așa se întâmpla. Și le luam banii, și ce se mai supărau! Sau cu portarii, că le dau gol din lovitură liberă, lângă bară. Când am jucat la Brașov, chiar stăteam în cameră cu doi portari, amândoi unguri, Polgár și Șanta. Mereu îi „curățam” la antrenamente, prin acele lovituri libere. Ambii însă băieți deosebiți. Astăzi nu mai găsești asemenea oameni voluntari, care să stea cu tine încă o oră-două în plus după antrenamente, ca să te ajute să îți exersezi loviturile la poartă.

Apropo de unguri, cum de ai ajuns tocmai la Sfântu Gheorghe?
Tot cu ajutorul lui Dumnezeu. Nici Steaua nu prea avut încredere în posibilitățile mele, așa că ultimul an de juniorat l-am jucat la Spartac. Apoi am plecat militar și m-a luat nea Fane Coidum cu el la Șoimii Sibiu, în B. Echipă bună care se și bătuse la promovare, îi avea pe portarul Negru, Schwarz, Țurlea, Șoaită etc. Iar de-acolo am fost detașat la Oltul Sfântu Gheorghe, cum se numea atunci, unde am prins un retur bun în Divizia B, dar din nefericire echipa a retrogradat . Dar am repromovat imediat, am mai stat un an și jumătate, după care m-a luat Steaua. Am dat destule goluri în B, însă n-am fost golgeter. A fost unul, Lala, de la Delta Tulcea. Pe vremea aia, Tulcea avea echipă bună. Mai găseai acolo o păstrugă, o știucă… La noi, la Sfântu Gheorghe, ce să găsești? Cartofi. Dar atunci erau pe toate drumurile (râde).

„Se zice că cine bea apă din Olt, nu pleacă de-acolo neînsurat”

Cum te-ai simțit tu, bucureștean, în acea comunitate secuiască?
Se zice că cine bea apă din Olt, nu pleacă de-acolo neînsurat. Așa că m-am conformat și eu. Iar de comunitate, am numai cuvinte de laudă. Nici nu se punea pe-atunci problema că eu proveneam din altă parte. M-am înțeles perfect cu cei de-acolo. Cu mulți dintre coechipierii mei de-atunci mai sunt și astăzi prieten, după 40 de ani. N-am prieteni români, câți am maghiari. Să știi, că atât omul maghiar, cât și cel român au problemele și necazurile lor cotidiene și nu au timp să se războiască. Acest așa-zis conflict este doar politic. De altfel, există în zonă foarte multe familii mixte, mai ales cu bărbat român și femeie unguroaică. Invers sunt mai puține cazuri.

Ai învățat ungurește?
Da. Mă descurc destul de bine. Se cunoaște imediat că nu sunt maghiar, dar sunt în stare să dialoghez.

Cine te-a adus la Steaua?
Nea Ion Alecsandrescu. Fostul meu antrenor de la copii, Gică Stănculescu, mă recomandase. Dar o cărămidă la acest transfer a pus-o și nea Jean Pădureanu. Mă văzuse când jucasem contra Gloriei la Bistrița și îi bătusem cu 3-0, eu dând două goluri și un asist. Îl încântasem și cum era prieten cu nea Ion, i-a întărit convingerea de a mă transfera.

Mi-amintesc că în acel prim sezon al tău la Steaua, Iordănescu a ieșit golgeterul campionatului și cele mai multe asisturi i-au venit de la tine.
Așa e. Și acum când ne mai întâlnim, vine și îmi zice: „mai ții minte când m-ai făcut golgeter?”. Cum să nu-mi aduc aminte. Aveam o relație bună și cu el, și cu Teo Anghelini. Iar cu regretatul Sameș, un băiat de mare-mare caracter, aveam o relație extraordinară. Cu Teo mă mai ciondăneam pe la antrenamente, el fiind fundaș dreapta, așa că eram chiar pe partea lui.

Realitatea din fotbal: „Și atunci ca și acum. Dacă n-aveai spate…”

Ți-au dat grad?
Da, plutonier. Chiar dacă făcusem înainte armata, terminasem cu gradul de… soldat. Eu eram mai mult cu fotbalul. M-au dus o dată la o tragere, de era să împușc pe-acolo ofițerii.

De ce ai stat totuși așa de puțin la Steaua?
Și atunci ca și acum, dacă n-aveai spate… Poate au rămas acolo jucători mai puțin valoroși decât mine, ce să mai zic. Atunci Steaua a făcut schimb cu Scorniceștiul, m-a dat pe mine, pentru că m-a vrut Florin Halagian, și l-a luat pe Pițurcă. Cum Steaua atunci n-avea vârf de atac, am fost sacrificat. Și am jucat aproape jumătate de an la FC Olt.

Nici acolo n-ai stat prea mult.
Nu era rău, dar nu aveam familia cu mine. Aveam doi copii, unul de un an și altul de doi. Și i-am explicat lui Halagian că trebuie să fiu aproape de ei și am fost înțeles.

Și ai ajuns la FCM Brașov, unde ai trăit cea mai mare parte a carierei.
Da. Au fost șapte ani frumoși. Înainte să ajung la FCM Brașov, am mai jucat două sezoane la Sfântu Gheorghe. Era bine, eram aproape de casă. Între Brașov și Sfântu Gheorghe se fac aproximativ 25 de minute cu mașina, așa că făceam naveta.

Ai rămas cu unele regrete din cariera de jucător?
Am unul mai mare, că nu am jucat mai mult la Steaua, deoarece mi se părea normal să rămân atunci. Mai ales că până să vină Hagi, Steaua nu a avut în acei ani stângaci.

Marin BARBU
Născut: 27.09.1958 (București)
Cariera de jucător
Post: atacant
Debut în Div.A: 07.03.82, Steaua – SC Bacău 2-0
Debut în Cupă: 31.03.1982, FC Argeș – Steaua 1-0

Sezon    Echipă    Div.A    Cup.
1978-79    Șoimii Sibiu    Div.B    0/0
1978-79    Oltul Sf.Gheorghe    Div.B    0/0
1979-80    Oltul Sf.Gheorghe    Div.C    0/0
1980-81    Oltul Sf.Gheorghe    Div.B    0/0
1981-82    CSM Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1981-82    Steaua    13/0    1/0
1982-83    Steaua    19/2    1/0
1983-84    FC Olt    15/0    1/0
1983-84    IMASA Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1984-85    IMASA Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1985-86    FCM Brașov    28/4     1/0
1986-87    FCM Brașov    32/5    4/1
1987-88    FCM Brașov    32/9    1/1
1988-89    FCM Brașov    34/15    2/0
1989-90    FCM Brașov    28/9    2/0
1991-92    FC Brașov    3/0    0/0
Total Div.A: 204 jocuri, 44 goluri
Total Cupă: 13 jocuri, 2 goluri

Cariera de antrenor
1991-92: Harghita Odorehiu Secuiesc (Div.C)    30. 19. 2. 9. 73-32
1992-93: ISAMA Sfântu Gheorghe (Div.D)
1993-94: FC Sfântu Gheorghe (Div.C)    34. 15. 6. 13. 65-59
1994-95: Precizia Săcele (Div.D)
1995-96: Precizia Săcele (Div.C)    38. 25. 5. 8. 70-33
1996-97: Precizia Săcele (Div.B)    34. 19. 4. 11. 62-43
1997-98: Foresta    20. 5. 6. 9. 16-23 (1-20)
1997-98: FC Brașov (Div.B)    17. 10. 0. 7. 24-16 (et.18-34)
1998-99: Precizia Săcele (Div.B)    34. 15. 4. 15. 45-40
1999-00: Foresta (Div.B)    34. 24. 5. 5. 76-28
2000-01: Foresta    30. 8. 12. 10. 39-43
2001-02: Petrolul    10. 2. 3. 5. 8-17 (1-10)
2001-02: Ceahlăul    18. 9. 2. 7. 22-20 (13-30)
2002-03: Poli-Unirea Iași (Div.B)    10. 3. 3. 4. 9-11 (et.16-25)
2003-04: Juventus (Div.B)    30. 12. 11. 7. 27-26
2004-05: Juventus (Div.B)    23. 8. 5. 10. 23-38 (1-23)
2004-05: Ceahlăul (Div.B)    6. 3. 1. 2. 7-4 (et.25-30)
2005-06: Ceahlăul (Div.B)    30. 20. 6. 4. 59-20
2006-07: Petrolul (L2)    18. 8. 6. 4. 31-24 (et.9-26)
2007-08: UTA    13. 2. 4. 7. 9-17 (11-23)
2008-09: Dunărea Giurgiu (L2)    26. 10. 6. 10. 40-35 (et.5-34)
2009-10: Dunărea Giurgiu (L2)    17. 6. 5. 6. 18-20 (et. 1-17)
2009-10: Astra    6. 1. 3. 2. 4-8 (29-34)
2010-11: Ceahlăul (L2)    15. 10. 5. 0. 34-10 (et.1-15)
2011-12: Callatis (L2)    6. 1. 0. 5. 9-13 (et.1-6)
2012-13: Astra    1. 0. 0. 1. 1-2 (26)
2013-14: Rapid CFR Suceava (L2)    5. 0. 3. 2. 4-9 (et.1-5)
2013-14: Ceahlăul    5. 2. 2. 1. 5-2 (30-34)
2014-15: Ceahlăul    2. 0. 0. 2. 1-8 (1-2)
2016-17: Juventus (L2)    21. 6. 3. 2. 57-7 (et.1-21)
2017-18: Juventus    15. 1. 4. 10. 8-33 (8-22)


Total Liga I: 120. 30. 36. 54. 113-173

Total Liga 2: 326. 155. 67. 94. 525-344
Total Liga 3: 102. 59. 13. 30. 208-124

Cu FC Sfântu Gheorghe și Precizia Săcele a promovat din D în C, cu Precizia Săcele a promovat din C în B, cu Foresta și Ceahlăul a promovat din B în A
 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen