INTERVIU | Gigi Mulţescu: „Eu i-am salvat cariera lui Budescu!”. Cine ia caimacul în 2018? „Craiova poate lua titlul în faţa CFR-ului şi a Stelei”. Secretul lui Băluţă

1 ian 2018 8564 afişări Comentează şi tu Liga 1
INTERVIU | Gigi Mulţescu: „Eu i-am salvat cariera lui Budescu!”. Cine ia caimacul în 2018? „Craiova poate lua titlul în faţa CFR-ului şi a Stelei”. Secretul lui Băluţă
  • Gigi Mulţescu (66 de ani), unul dintre cei mai experimentaţi antrenori din fotbalul românesc, vorbeşte despre fotbalul turcesc, în care face acum performanţă Marius Şumudică, despre CS U Craiova şi reprofilarea lui Băluţă, despre favoritele la titlu şi despre relaţia cu Constantin Budescu.

Aţi antrenat mulţi ani în Turcia. Ce semnale aveţi de acolo despre cum este apreciat Şumudică?

În decurs de 12 ani, adunaţi vreo 9, din 1993 până în 2004, am antrenat în Turcia. Atunci, pe timpul meu, nu era mediatizare ca lumea. La noi în ţară nu se ştia mai nimic. Au venit doi jurnalişti cu maşina, nu ştiu pe unde eram atunci, să facă un interviu. Nu aveau bani de avion. Deja eram de doi ani în Turcia, avusesem succes. Referitor la Şumudică... lucrurile s-au schimbat faţă de perioada mea. Cel mai bun prieten al meu turc care trăieşte în România şi are afaceri aici, şi-a luat cetăţenia română, mai mult aici stă, şi-a cumpărat casă, duce copiii la şcoală, este din Kayseri. A fost acolo, s-a dus la club să-l cunoască pe Şumudică, i-a spus cine e, că e prietenul meu, iar cumnatul lui e unul dintre foştii sponsori şi încă susţine echipa. I-a spus că îl ajută dacă are nevoie de ceva. M-au sunat de acolo când erau împreună. Spectatorii şi başkanii sunt mulţumiţi, face treabă foarte bună. De fapt continuă perioada bună din România. Şi-a făcut echipă, a făcut nişte transferuri bune, ştie să gestioneze meciurile, s-a adaptat la ce e acolo. I-a fost greu la început, dar acum e asimilat şi e foarte iubit.

Cum a bătut-o pe Galata cu Stelea în poartă

Este greu să faci performanţă acolo?
Este un campionat greu, cu fotbal agresiv, trebuie să fii foarte bine pregătit ca să poţi să ai succes. Acolo nu te ţine nimeni dacă nu ai rezultate. Uneori, te dă afară şi când ai, dar când n-ai! Pe vremea mea, erau patru echipe care dominau. Formaţille din provincie parcă jucau în alt campionat. Atunci au început să se dea şi drepturi de televiziune, pentru că iniţial erau transmise doar meciurile lor. Plutonul s-a răsculat. Poate şi eu am avut o contribuţie, pentru că am fost primul care a învins una din astea patru chiar la ea acasă. Am bătut Galatasaray cu Samsun, 1-0, cu Stelea în poartă. A fost imperial Stelică. Am jucat în 10 oameni din minutul 60. A fost un asediu la poarta noastră, mai ales că ei aveau două vârfuri de 1.95, Hakan Sukur şi Safet, care erau golgheterii Turciei. După aceea, au câştigat şi alte echipe, parcă le-am dat curaj. Atunci era diferenţă mare, nu era voie decât cu trei străini în echipă. Acum, lucrurile s-au mai echilibrat.

Ce amintiri mai aveţi din acea perioadă?
Prima oară când am jucat acasă cu Galatasaray, am venit la stadion cu o oră înainte şi, când am ieşit pe teren, am văzut o mare de steaguri ale lui Galatasaray. Ironic, l-am întrebat pe başkan: Jucăm în deplasare? Mi-a zis: Să te obişnuieşti cu treaba asta, că aşa o să fie şi cu Beşiktaş, şi cu Fenerbahce. Trabzon era singura echipă de provincie care avea numai suporterii ei. Era un fel de Rapid al lor. Acolo nu rezista niciunul dacă era de-al lui Galata sau de-al lui Fenerbahce. Era şi ea dintre echipele puternice, care mai câştigase trofee. Ei aveau suporteri prin alte oraşe, chiar şi pe la Istanbul.

Pe ce loc aţi terminat?
Noi am terminat locul 3 turul şi campionatul pe locul 5. Eu zic că rezultatul meu a fost foarte mare. Nu aveam banii echipelor de tradiţie. În perioada '93-'97, am făcut transferul intern al secolului: un jucător căruia i-am schimbat poziţia, cum s-a întâmplat şi cu Băluţă. Ertugrul juca mijlocaş defensiv şi l-am băgat vârf. Asta a fost şi reacţia başkanului: păi cum, ăsta a jucat atâţia ani mijlocaş defensiv şi îl bagi vârf? Era un tip făcut foarte bine, pe la 1.86-1.88, avea tehniciate, venea din spate, lovea bine mingea cu capul. L-am vândut la Beşiktaş pe 7 milioane de dolari, în '94-'95. Când l-am schimbat în vârf şi a început să dea goluri, a fost chemat la echipa naţională şi, în primul meci al lui, cu Norvegia, Turcia a bătut cu 2-0, iar el a dat ambele goluri!

Cum sunt suporterii turci?
Turcii sunt foarte fierbinţi, şi în sensul bun, şi în celălalt. Sunt ca rapidiştii. Aici au ceva mai multă răbdare. Dacă joacă echipa, chiar dacă nu câştigă, au răbdare. Dacă nu joacă şi pierde, se duc şi cer demisia conducătorilor, după aceea a başkanului. Pe antrenor, foarte rar îl atacă.

Băluţă, reprofilat de Mulţescu pe actuala poziţie

Spuneaţi despre Băluţă. Care este povestea reprofilării lui?
Băluţă a dat randament foarte bun la echipa de club. L-am îngrijit ca pe o floare. La început i se reproşa că nu juca bine. Ca să-l salvez, am schimbat sistemul şi am jucat cu un singur defensiv şi cu doi interi, cu el şi cu Rocha sau cu el şi cu Gustavo. Spre final, în play-off, am jucat cu trei vârfuri şi lăsam să se schimbe între ei. Au făcut nişte meciuri, mai ales la CFR Cluj, când am bătut cu 3-0. În vară, a fost convocat la naţională. Actualul antrenor, şi prin sosirea lui Mitriţă, a reuşit să exploateze la maxim calităţile lui.

Băluţă e conştient că dumneavoastră l-aţi pus pe poziţia asta şi că de aici îi vine ascensiunea?
Da, păi şi patronul, pentru că după două etape tot se comenta: uite că i-a schimbat Mangia poziţia şi că dă randament. L-am sunat pe domnul Rotaru: Nu vă amintiţi că eu i-am schimbat poziţia? Da, domnule, e creaţia dumneavoastră, nu se pune problema. Este foarte bine exploatat, actualul antrenor îl foloseşte foarte bine, sigur că s-a mai corijat, s-a mai maturizat şi a venit în formă maximă. Este meritul actualului antrenor că exploatează lotul pe care-l are.

Aproape toată echipa Craiovei, făcută de Mulţescu

Câţi jucători din perioada dumneavoastră mai sunt în primul unsprezece la Craiova?
Sunt foarte mulţi. Calancea, Dimitrov, Kelic, Popov, Briceag, Mateiu, Zlatinski, Screciu, Băluţă, Bancu, Gustavo, pe Burlacu l-am promovat în ultimele 4-5 etape. Aproape toată echipa. Dacă-i aveam pe Mitriţă şi Ferreira, puteam să luăm noi campionatul anul trecut şi chiar şi Cupa.

În campionatul acesta, de cine vă place mai mult ca joc?
Craiova de departe. Steaua are sincope, a alternat meciurile bune cu multe meciuri slabe. Craiova a avut doar două sincope, cu Steaua şi CFR Cluj, poate şi la Botoşani a avut o repriză modestă. Începutul a fost mai greu, dar a fost un nou antrenor, un nou sistem...

„Cu actualul stadion, luam şi campionatul, şi Cupa!”

Aveaţi şanse mai mari cu noul stadion sezonul trecut?
Eu spun că dacă aveam stadionul, un stopper precum Ferreira şi pe Mitriţă, la ce lot aveam noi, puteam să luăm şi campionatul, şi Cupa. E o susţinere pentru momentele grele, când simţi că nu mai există energie. Noi am făcut audienţă şi la Severin, unde adunam 12.000-15.000-18.000. Venea şirul de maşini de la Craiova de parcă era la pelerinaj, mergea la Mecca.

Revenind la Şumudică, s-a tot vorbit de Budescu şi Alibec care jucau foarte bine cu el, iar la FCSB Alibec nu joacă deloc, iar Budescu e inconstant. Ce părere aveţi?
Budescu este primul Băluţă pentru mine. Lui i-am salvat cariera, nu i-am schimbat-o. El era dat afară când m-am dus eu la Astra în 2011. Era scos din lot. Ei spuneau că nu se pregătea, că era gras. Se antrena singur prin parcuri. L-am adus înapoi, l-am băgat în program de pregătire şi slăbire. După două săptămâni, a fost rezervă cu U Cluj, l-am băgat la 1-1, a dat două goluri şi am bătut 3-1. Din momentul ăla a rămas titular, eu am plecat, a venit Şumudică şi l-a exploatat. A ştiut să gestioneze relaţia cu jucători valoroşi. Bine, el a avut jucători făcuţi, eu a trebuit să îi fac. 

„Lui Budescu trebuie să îi atingi coarda sensibilă”

Era greu de vorbit cu Budescu?
Nu. El are o personalitate foarte puternică şi e interiorizat. Dacă ştii să vorbeşti cu el şi nu-l jigneşti, dacă ştii să-i atingi coarda sensibilă poţi să faci treabă. Eu am reuşit să am un dialog cu el într-un moment greu pentru el. Se vede şi pe teren că e un om inteligent. Avea personalitatea lui şi nu ceda.

Pe Şumudică şi pe Dică i-a cam înjurat. Aţi avut vreun conflict cu el?
Atunci era mai mic, nu era valoare. Era retras. I-am spus: dacă vrei să joci fotbal, eu te ajut, dar trebuie să te ajuţi şi tu. Nu a fost uşor, însă până la capăt a reuşit să îşi învingă slăbiciunile.  Şumudică a reuşit să gestioneze grupul acela de jucători valoroşi: Alibec, Teixeira, De Amorim, Morais.

Pentru 2018 cine ia titlul?
Cred că titlul îl ia Craiova şi nu e o chestie sentimentală... Eu am avut în contract, şi nici nu trebuia să fie în contract, a fost un contract semnat verbal între mine şi domnul Rotaru, am spus că singura şansă e să joc ofensiv, pentru că suporterii nu mai acceptă altceva. Sigur că o să joc toate meciurile ofensiv, nu ştiu dacă pot să le câştig pe toate, asta nu se poate. Vreau să spun că primul lucru pentru care am vorbit au fost aceşti suporteri. Am zis că e un pariu pentru mine. Să reuşeşti să aduci la stadion un număr mare de fani e cea mai mare satisfacţie pentru un antrenor. 

Cine v-a insuflat înclinarea spre acest stil?
Când eram convocat la naţională, antrenor era Ştefan Kovacs. Eu de atunci mă preocupam de antrenorat, cu toate că aveam 26-27 de ani. Kovacs mi-a zis: cartea de vizită a unui antrenor este dată de cum joacă echipa, nu numai de cum câştigă, pentru că poţi câştiga cu noroc, cu aranjamente, cu greşeli de arbitraj. Una la mână. Doi - în principal trebuie să te gândeşti la ocazii de gol. pentru că alea sunt sarea şi piperul fotbalului. Asta aşteaptă suporterii. Era şi stilul meu, pentru că jucam playmaker în spatele vârfurilor, de asta l-am şi pus acolo pe Băluţă şi l-am susţinut până la final. Acesta a fost pariul meu. Al doilea a fost ca Ivan să joace în străinătate.

S-a transferat, dar nu a reuşit...
Da, eu mi-am realizat extraobiectivele, că obiectivele erau să intrăm în play-off şi să jucăm ofensiv. Eu sunt cu simţământul datoriei împlinite. Mă simt frustrat şi mă simt amărât că nu am reuşit să câştigăm Cupa şi că nu am terminat în primele trei în campionat. Dacă nu aveam episodul acela nefericit din final să ne despărţim de patru jucători... În plin campionat, să rămâi fără patru jucători de bază, a fost foarte greu.

De ce a pierdut Craiova titlul anul trecut

I-aţi îndepărtat dumnevoastră sau vi s-a cerut să renunţaţi la ei pentru că nu au semnat prelungirea?
Nu, nu de aia. După ce nu au semnat prelungirea în iarnă, a spus domnul Rotaru că pentru construcţia noii echipe, în proiectul nostru, ei nu contează. Eu am spus că ne folosim de ei, iar ei îşi păstrează forma sportivă. Să câştige toată lumea. Şi domnul Rotaru a acceptat ideea mea. Eu m-am dus şi am vorbit cu ei, ei au fost de acord, s-au pregătit foarte bine. În primele 3-4 etape, erau rezervaţi. I-am întrebat de ce nu se implică la antrenamente. Ei au spus: ca să nu ne accidentăm, dacă nu mai contăm aici. Le-am spus: nu, pentru proiectul nostru de viitor nu mai contaţi, dar acum, până în vară, dacă voi vă pregătiţi şi sunteţi mai buni decât ceilalţi jucători, eu vă bag. S-au pregătit foarte bine, dovadă că în primul meci am bătut cu 5-0 pe Voluntari şi am avut ocazii până în ultima secundă. Au participat şi ei la meci: Rocha a fost titlular, Acka era titular, dar s-a îmbolnăvit înainte să înceapă meciul, Madson venise după recidivă la ruptură şi l-am băgat în ultimele 15 minute, singur Kay nu era în lot, pentru că îşi căuta echipă. Pe urmă, a fost un episod înainte de meciul cu Dinamo, când Acka mi-a spus că nu poate să joace, că are ceva la picior, jucase slab şi cu Steau, iar asta a umplut paharul. După meci, au început să urle prin cabină, că de ce nu îi folosesc mai mult. Madson, că de ce nu îl bag. Păi, la 2-0 pentru Dinamo, aveam nevoie de mijlocaş defensiv sau de atacant? L-am băgat pe Gustavo şi am dat gol. Fiecare reproşa, pe fond de supărare, de atmosferă proastă. Apoi, s-au dus la discotecă. Astea au concurat. Am luat hotărârea împreună cu conducerea, cu căpitanii de echipă, care erau revoltaţi. Asta cu cinci zile înainte de meciul decisiv pentru intrarea în play-off.

Anul acesta, credeţi în Craiova? Le poate depăşi pe FCSB şi CFR?
Bineînţeles! Are o echipă care greu poate fi ţinută. Pe faza de apărare, închid cu cinci apărători. Când nu au tranziţia bună mai sunt surprinşi, dar în general reuşesc. Au trei în faţă cu tehnică în regim de viteză. Fiecare reuşeşte să depăşească un adversar sau doi şi creează superioritate din inferioritate şi nu mai trebuie să dizloce oameni din spate.

La unele meciuri au părut fragili în apărare, şi la meciul cu Steaua, când au pierdut cu 5-2...
Au făcut greşeli în acel meci, şi de strategie. A fost unul dintre jocurile mai puţin reuşite, iar Steaua a profitat, pentru că are jucători valoroşi. Şi la meciul cu Botoşaniul la fel a fost.

„Strategie greşită la meciul cu Steaua”

Nu vi s-a părut nimic dubios la meciul cu FCSB?
La meci cu Steaua? Craiova cu Steaua? Hai dom'le, ce vorbim? Au făcut o strategie greşită. Avuseseră rezultate în alte meciuri, dar cu Steaua? La mijloc, au avut doi jucători, iar Steaua a avut trei... Antrenorul a schimbat târziu, la 3-0. Eu zic că de la început a fost greşit, pentru că se ştia că Steaua foloseşte un singur vârf, Gnohere, şi au ţinut trei stoperi pe el, iar la mijloc nu au mai avut oameni.

Şi nu sesizezi asta ca antrenor?
Eu spun în oglindă. Aceeaşi situaţie am trăit-o eu la Bucureşti cu Dinamo: 2-0 în minutul 26. În momentul ăla, am schimbat un mijlocaş ofensiv şi l-am băgat pe Gustavo. L-am scos pe Mateiu şi am jucat cu doi interi, Băluţă şi Gustavo. S-a schimbat total meciul. Numai neşansa a făcut să nu luăm măcar un punct. De fapt, şi un arbitraj total ostil. Trebuia să le dea vreo două cartonaşe roşii. A jucat foarte agresiv Dinamo. Erau supăraţi, că de ce în minutul 25? Păi eu mai aveam timp? Trebuia să schimb foarte repede.

Deci mizaţi pe Craiova?
Da, mai ales că se mai pot întări în perioada de transferuri şi au suporterii în spate...

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.