INTERVIU | Geolgău avertizează România înaintea meciului cu Insulele Feroe, ţară în care a antrenat şase ani: "Nu sunt pescari, dar nici de speriat"

29 mar 2015 2658 afişări Liga 1
INTERVIU | Geolgău avertizează România înaintea meciului cu Insulele Feroe, ţară în care a antrenat şase ani: "Nu sunt pescari, dar nici de speriat" 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/14067852/2/geo.jpg

Ion Geolgău, fostul jucător al echipei Universitatea Craiova în perioada 1976-1989 şi component al Craiovei Maxima, a acordat un interviu pentru ProSport în care vorbeşte despre meciul de duminică al echipei naţionale a României, cu Insulele Feroe. Fostul director sportiv al noului club din Bănie, CS Universitatea, a antrenat şase ani în Feroe şi spune că România trebuie să trateze serios meciul de duminică pentru a concretiza diferenţa de valoare. Havnar Bóltfelag (1997-2002) şi B36 Tórshavn (2002-2003) sunt cele două echipe din Insulele Feroe pe care le-a antrenat Geolgău. Cu aceste cluburi a câştigat şi trofee: două titluri de campion şi o cupă. Ulterior, în 2004, Geolgău a avut o scurtă experienţă şi în Islanda, la Fram Rejkjavik.

  • Duminică, de la ora 19:00, pe stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti, România joacă în cea de-a cincea etapă a preliminariilor pentru Campionatul European din 2016, ce va avea loc în Franţa, cu Insulele Feroe.
  • România ocupă înaintea acestui joc primul loc în Grupa F, cu 10 puncte, în timp ce Insulele Feroe ocupă locul 5, cu trei puncte.
  • Feroezii vin în ţara noastră după cea mai mare victorie din istoria naţionalei lor, 1-0 cu Grecia, în deplasare, în chiar precedenta etapă a preliminariilor.

ProSport: Ni se prezintă naţionala Insulelor Feroe de parcă ar fi o echipă teribilă. Aţi antrenat atâţia ani acolo, de ce sunt capabili?
Ion Geolgău: Au făcut progrese mari în ultimii ani. Nu mai sunt amatori, acum sunt semiamatori, şi-au schimbat şi formatul campionatului. În plus, unii dintre ei evoluează în Danemarca şi în alte ţări nordice. Au acumulat şi ei, au mai puţini antrenori străini ca pe vremuri.

I-aţi învăţat fotbal pe pescari, vedeţi acum ceva din roadele muncii acolo?
Am stat şase ani acolo şi a fost o perioadă frumoasă, am câştigat şi trofee. Pe portarul naţionalei, Gunnar Nielsen, eu l-am promovat când era junior, apoi a plecat la academia lui Manchester City şi acum joacă în Scoţia, la Motherwell.

"Nu mai sunt echipa pe care o surclasam pe vremuri şi nici noi nu mai avem forţa de atunci"

Şi totuşi, căpitanul lor nu ajunge la meci, fiindcă nu se poate învoi de la serviciu...
Şi pe căpitan, Frodi Benjanimssen, l-am avut jucător când am antrenat în Islanda, la Fram Rejkjavik. Eu ştiam că vine la Bucureşti, am vorbit cu cineva de acolo săptămâna trecută, ştiam că are şi un record de selecţii de bătut, dar se pare că şi-a schimbat planurile.

V-a cerut cineva de la naţională opinia despre fotbalul feroez?
Nu prea mai sunt la curent cu fotbalul de acolo, nu le-aş fi putut fi de ajutor. În 1998, când era Piţi antrenor, m-a solicitat să-i dau unele informaţii.

Pescari, semiamatori sau ce sunt... ne pot încurca?
O echipă care a bătut Grecia nu poate fi luată la preţ de matineu şi dacă nu tratezi meciul cu seriozitate maximă pot apărea surprize. Nu mai sunt echipa pe care o surclasam pe vremuri şi nici noi nu mai avem forţa de atunci. Feroezii au mai avut şi alte rezultate strânse cu echipe puternice, inclusiv cu Germania. La tineret au remizat cu noi în ultima campanie de calificare, 2-2, şi apoi au bătut Rusia. Probabil au fost promovaţi jucători şi din acea generaţie.

Totuşi, e diferenţă mare de valoare...
Eu aş exclude o surpriză la acest meci, ştiu cum pregăteşte Puiu (n.r. - Anghel Iordănescu) meciurile. În mod normal, ţinând cont şi de absenţele de la noi din echipă, văd o victorie la două goluri diferenţă. Nu au cum să ne încurce. Totuşi, au o populaţie de 50.000 de locuitori, cât un oraş mic din România, ce pretenţii să ai de la ei?

Jucătorilor Craiovei le daţi vreo şansă să joace?
Bălgrădean nu are şanse să apere, probabil este al treilea portar, Pantilimon va fi titular şi Silviu Lung rezervă. Vătăjelu depinde de starea lui Raţ. Dacă Raţ nu va fi apt, Vătăjelu se va lupta pentru un loc de titular cu Sepsi. Ştiu că lui Puiu Iordănescu i-a plăcut de Vătăjelu în turneul din Antalya, aşa că are şansa lui.


Meciuri etapa 5, 29 martie:

România - Insulele Feroe, ora 19:00
Irlanda de Nord - Finlanda, ora 19:00
Ungaria - Grecia, ora 21:45

Clasament Grupa F:

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.