INTERVIU EXCLUSIV – Sânmărtean recunoaște ceea ce multă lume observase:** „Nici Inter nu ne-a dominat ca Steaua!” Ce zice despre un posibil transfer în Ghencea

INTERVIU EXCLUSIV - Sânmărtean recunoaște ceea ce multă lume observase:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

*Mijlocașul de 32 de ani spune că a fost dorit recent de Lazio
*Sânmărtean nu mai e tentat de Steaua: „De ce să merg la o echipă care a terminat în ultimii ani sub noi?”

Lucian Sânmărtean vorbește cu un alint pe care îl arată și pe teren, atunci când mângâie mingea cu blândețe. Zâmbește des, chiar dacă în discuție sunt lunile petrecute departe de fotbal, semn că e pe deplin fericit în orașul în care după miezul nopții nu mai e nimic de făcut.

Lucian, cum a reușit să se schimbe FC Vaslui în partea a doua a meciului?
E un motivator bun antrenorul ăsta al nostru. La pauză mi s-a părut senzațional…

Păi ce v-a spus?
Dar nu trebuie să îți zică ceva anume. Totul contează: modul lui de a te încuraja, de a ridica tonul… Mi se pare extraordinar ca motivator. Apoi a fost inspirat și la schimbări. A modificat sistemul și din 4-2-3-1 am trecut în 4-4-2 și le-am pus mult mai multe probleme. Eu am început să cobor mai mult între linii să iau mingi. Am pasat mai mult și când faci asta ai altă calitate în joc. Când stai și alergi după minge….atunci e mai greu. Vă spun sincer, nici Inter și nici Fenerbahce nu ne-au dominat așa cum a făcut-o Steaua!

Încercăm să ne dăm seama cu ce v-a surprins în prima repriză…

Steaua a avut agresivitate, a avut viteză, a controlat jocul. Dar apoi am început și noi să jucăm și au apărut ocaziile la poarta lor. Plus că a greșit și copilul ăla…

Apropo de erorile lui Stanca, spune-ne cum ai trăit momentul golului doi.
Îți dai seama că am vrut să centrez și prima dată am avut impresia că a fluierat arbitrul fault la portar. Când colo, el indica spre centru. Puteam să facem mult mai repede 3-1, prin Antal, dar puteam să și pierdem. Dacă intra șutul lui Pintilii era gata meciul. Nu mai aveam ce să facem. Eu cred că ei au căzut psihic la 1-1, pentru că fizic i-am simțit destul de potenți. Au făcut pasul înapoi. Oricum, mi se pare cel mai tare adversar pe care l-am întâlnit până acum în campionat.

(Pe ecranul televizorului din Irish Pub-ul hotelului în care stau jucătorii lui FC Vaslui apar imagini din timpul meciului. Lucian, cu calm, începe să comenteze fiecare fază)
Uite golul meu…. aici Stanca n-a fost inspirat. S-a băgat pe sub minge rău de tot. Hai să zicem că la numărul de ocazii am fost chit. Dar ei puteau să închidă meciul mai repede. Uite-o și pe a lui Ousmane.

„Viața mea a fost presărată cu niște greșeli copilărești”

Plecarea lui Wesley a însemnat ca tu să preiei și rolul de lider al echipei. Ți-a influențat lucrul acesta jocul sau comportamentul?
Nu s-a schimbat nimic, același tip de joc îl am. Atunci dădea goluri Wesley, acum dă Marius Niculae. Pentru mine nu e nimic schimbat, am aceleași pase, aceleași acțiuni. Responsabilitatea jocului de la mijloc în sus cădea și atunci tot pe umerii mei. Eu nu am vrut să fiu căpitan pentru că nu cred că am calitățile necesare. Cere mai mult rolul acesta. Să ai o relație cu antrenorul, cu patronul, cu jucătorii. Iar eu cum am o relație mai delicată cu patronul… Cum ar fi ca el să mă certe și apoi colegii să-mi spună să mă duc la el să îi cer banii. Aș fi pus într-o situație ingrată.

Când vine vorba despre jucătorii străini, e vorba de o adaptare și la nivel social sau doar fotbalistic atunci când vin la Vaslui?

Sigur, din toate punctele de vedere. Străinii când vin aici, în Vaslui… față de locurile în care au mai stat, na, nu le este ușor.

Bun, dar și tu ai jucat la echipe din orașe mari din străinătate și te-ai adaptat rapid într-un loc precum Vaslui.
Aici m-am obișnuit mai repede decât aș fi crezut. Știu pentru ce stau, am ajuns la o maturitate fotbalistică și îmi e bine aici. În plus, Vasluiul nu e nici un oraș în care să îți cheltui foarte ușor banii. Nu mă deranjează absolut nimic aici, chiar nu.

Ți-ai dori să ai gândirea de acum și să fii cu cinci ani mai tânăr?

Viața mea a fost presărată cu niște greșeli copilărești. Uite, aici avem niște copii buni, cum e Stanciu, care au alături jucători trecuți prin multe. Dacă sunt deștepți și își văd interesul au numai de câștigat. Eu la Panathinaikos n-am avut parte de așa ceva. N-am avut pe cineva care să simt că e în spatele meu, că îmi poate da un sfat. Eram tânăr, credeam că fotbalul îmi aparține și atunci au început să apară tot felul de chestii. Nu m-am putut integra nicicum. Mă uit acum la jucătorii care vin la noi și se integrează imediat. Nu-mi vine să cred… îmi aduc aminte câte probleme am avut eu.

„Inter ne-a supus”

În ultimii ani s-a tot discutat despre trecerea ta la Steaua. Care a fost momentul în care ai fost cel mai aproape să ajungi acolo?
(stă puțin pe gânduri) Au fost vreo două momente… unul chiar iarna trecută, dar promisesem Vasluiului că îi voi da posibilitatea să îmi prelungească înțelegerea. Becali a înțeles și a fost foarte domn. Pe cât îl văd de nebun pe la televizor, pe atât de liniștit a fost atunci. I-am spus: . Apoi s-au făcut atâtea discuții. Sincer, nici nu mă mai tentează acum. Până la urmă, Steaua e o echipă care a terminat sub noi în ultimii ani. De ce să-mi doresc să mă duc la o altă echipă care a fost sub noi? Sigur, Steaua e Steaua, e brand-ul, dar pe mine nu m-ar atrage o formație de sub Vaslui.

Vaslui a fost, cel puțin în ultimii ani, echipa mereu aproape…
Ne lipsește ceva, e clar!

V-a lipsit sau încă vă lipsește?

Cred că încă ne lipsește. Nu știu ce, dar e un 10 la sută pe care nu-l avem. Dar nu-mi dau seama ce!

Miercuri plecați la Milano. Cum ți s-a părut Inter în meciul tur?

Ne-au supus fără să se întrebuințeze prea mult. Asta înseamnă o echipă mare, iar tu ca jucător simți asta. Poate că din tribune se vede că ai putea mai mult, dar realitatea din teren e alta. Uite, dacă pierdem, nici nu pot să mă supăr. La ce echipă e Inter și la cum s-au comportat, n-ai ce să spui sau cum să te superi.

Mulți te consideră un jucător unic în campionatul intern…
Sunt vorbe măgulitoare. Când vin și laude de la oameni precum Klose sau Zanetti, care spun «Da, ne-a plăcut jucătorul acela, e foarte bun» contează foarte mult. Mă mai critică și patronul, dar asta e. Să vă spun ceva: după meciurile din Europa League, Lazio s-a interesat de mine. Cum să facă să mă ia. Italienii au aflat ce vârsta am și s-au răzgândit: «E bun, dar o să ne reorientăm către cineva mai tânăr».

„recuperez anii pierduți”

Care crezi că a fost punctul maxim al carierei tale? Ca formă, nu neapărat ca realizări.
La Panathinaikos, când jucam în Champions League. După primul an erau deja 10 echipe interesate de mine. Ei nu voiau să mă lase să plec nici când m-am certat cu antrenorul Malessani, au zis că îl dau afară. Dar am stat șase luni pe bară…

Dar punctul în care ți-a fost cel mai greu?
Perioada de după ce am plecat de la Utrecht. Când am avut problemele cu accidentările. Credeam că la 28 de ani mi se termină cariera. Nu puteam să alerg, nu puteam să fac nici măcar un abdomen. Am avut noroc cu soția mea, că m-a sprijinit. Pfff, eram insuportabil atunci! Îmi era imposibil să mă obișnuiesc cu gândul că la 28 de ani trebuie să mă las de fotbal.

Și cum ai reușit, totuși, să treci peste toate problemele?
Într-o zi a venit soția mea (n.r. fosta atletă Maria Rus – participantă la JO 2004), m-a luat de mână, și mi-a spus «Copile, hai să mergem să facem un antrenament».

Care era nivelul tău atunci, ca să înțelegem mai bine situația?

Alergare în ritm de 1 pe 2.

Asta înseamnă un mers…
(întrerupe reporterul) Un mers mai grăbit. Nu puteam să alerg deloc. Două luni m-am antrenat așa și apoi m-am dus la Sabău, care antrena la Bistrița și i-am zis «Dom’ne, lasă-mă să mă antrenez cu echipa și poate pot să vă ajut». Sunt întrebat uneori dacă mai am motivație la 32 de ani. Păi, cum să n-am când am pierdut atâția ani? Acum recuperez anii pierduți în tinerețe.

După prima repriză mă gândeam că și un rezultat de egalitate ar fi de vis pentru noi

Lucian Sânmărtean, mijlocaș FC Vaslui

7 selecții are căpitanul Vasluiului la echipa națională a României, ultima fiind contra Belarusului (2-2), în octombrie anul trecut

Echipa n-a jucat mare lucru în prima repriză și nici eu. N-am avut mingea mai deloc în primele 50 de minute
Lucian Sânmărtean, mijlocaș FC Vaslui

1,2 milioane de euro
este cota de piață a lui Lucian Sânmărtean conform transfermarkt.de

Poate de afară pare ușor ceea ce fac eu pe teren, dar în interior e vorba de multă muncă și de suferință

Lucian Sânmărtean, mijlocaș FC Vaslui

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×