INTERVIU EXCLUSIV | Alex Cicâldău: „Aş transfera la Craiova toată naţionala U21 care a fost la Euro 2019”

Autor: Cosmin Staicu Publicat: 02 Apr. 2020, 14:00 Actualizat: 02 Apr. 2020, 15:10 Liga 1
INTERVIU EXCLUSIV | Alex Cicâldău: „Aş transfera la Craiova toată naţionala U21 care a fost la Euro 2019”

Cel mai bun jucător din acest sezon al Craiovei este decarul Alexandru Cicâldău. În ciuda unui start de sezon afectat de lipsa prospeţimii, după ce a avut numai o săptămână de vacanţă în urma Europeanului de tineret, unde a avut evoluţii apreciate, jucătorul adus de la Viitorul a strâns 12 goluri şi 6 pase decisive în 33 de meciuri jucate în toate competiţiile pentru olteni, iar cota sa pe transfermarkt a ajuns la 5 milioane de euro. Aceeaşi sumă a fost refuzată însă de gruparea olteană, în vara trecută, Cicâldău fiind convins să rămână, în speranţa aducerii titlului aşteptat în Bănie de foarte multă vreme.

ProSport: Alex, bănuiesc că eşti acasă, cu ce-ţi umpli timpul în această perioadă şi cum comentezi situaţia actuală?

Alexandru Cicâldău: Stau în casă, mi-e greu, dar trebuie să facem asta.  Filmele şi serialele s-ar epuiza pe Netflix dacă mai ţine mult această situaţie. Sunt în Bucureşti, la bloc, mai alergam într-un parc, dar acum s-a închis, acum alerg printre blocuri când pot, de două ori pe săptămână, în rest mai merg la cumpărături. E ciudat totul, a venit deodată şi o să dureze, dacă de la zi la zi sunt mai mulţi infectaţi. Nu neapărat că mi-e teamă, dar îmi place să am grijă, că nu se ştie niciodată… Dacă ar face fiecare ce trebuie, atunci sigur s-ar opri această pandemie.

A mai venit şi această veste, cu decesul fostului vostru antrenor cu portarii, Martin Tudor…

Da, nu mi-a venit să cred, m-am trezit la 12 în acea zi şi când am deschis telefonul am fost şocat, mai ales că avea 43 de ani. Era un super-om, avea un caracter foarte bun, era mereu pozitiv.

Peste tot se vorbeşte de reduceri salariale, chiar de suspendări ale contractelor. Care este situaţia voastră, la Universitatea?

Am văzut că se tot vorbeşte, peste tot în lume. Acum, depinde de fiecare echipă, de fiecare jucător, dacă acceptă. La noi nu s-a discutat nimic, dar dacă se stabileşte ceva, sigur vom fi toţi de acord. Să vedem ce se va vorbi, fiindcă timp avem, că nu cred că se va termina în curând această situaţie.

Ai fost la curent cu acţiunea Peluzei Nord şi a clubului, meciul FIFA caritabil în urma căruia s-au strâns peste 60.000 de lei pentru spitalul „Victor Babeş” din Craiova?

Sigur, chiar am luat şi eu câteva bilete, m-am şi uitat la meci. A fost binevenită acţiunea, cu siguranţă spitalul avea nevoie şi cred că şi alte spitale ar avea nevoie de astfel de acţiuni. Am văzut că eu am fost ales în echipa suporterilor, dar am fost detaşat, am ţinut cu ambele echipe. Am văzut că a jucat şi jucătorul profesionist de FIFA de la noi, Dan Buzănescu, care a fost prezentat de club într-o conferinţă la care am participat şi eu.

Dacă îl ştiai, nu te-ai mirat că ai fost titular în meciurile de FIFA, România – Islanda, câştigate de Dan Buzărnescu…

L-am văzut pe Dan şi când a jucat pentru România, am văzut că a câştigat meciurile. Probabil că a fost şi subiectiv, alegându-ne titulari pe mine, pe Bancu şi pe Mitriţă, dar a ales bine, fiindcă a câştigat meciurile. Mă uit şi la astea, mă uit şi la filme, ce să faci în această perioadă…La ştiri nu prea îmi place să mă uit.

Am bătut Islanda la FIFA! Cum ar fi în realitate?

La FIFA i-am surclasat pe islandezi, cum ar fi fost pe teren? 

Şansele erau şi sunt şi acum 50-50, şi ei au jucători foarte buni, care evoluează în campionatele puternice, dar bineînţeles că se poate. Nu mă gândesc la al doilea meci, cu Ungaria sau Bulgaria, doar la primul.

Ai văzut că în Belarus se joacă fotbal, ce ai face dacă ai avea contract acolo?

Trebuie să-ţi respecţi contractul, dar e de neînţeles, e ciudat, e periculos, zic eu, ai şanse mari să te infectezi, sunt atâţia jucători, atâtea contacte, în vestiar, la antrenament, nu vreau să mă gândesc ce se poate întâmpla.

Nu ştie nimeni când se reiau meciurile, dar cum ar trebui să se joace, cu spectatori sau fără?

Depinde când se reia, cum ai spus, de situaţia care va fi. Eu aş vrea cu spectatori, evident, cine ar vrea fără spectatori? Meciurile sunt triste fără public, mai ales la noi, la Craiova, unde vine multă lume. Dar dacă o să fim nevoiţi şi fără spectatori, asta e, măcar să se reia campionatul…

Dacă nu se va mai relua actualul campionat, cum ar trebui să arate clasamentul final, cel după sezonul regulat, cum s-a procedat la volei, cel de acum, după 2 etape din play-off, ori ori să se adune toate punctele, fără înjumătăţire? Dacă s-ar lua în calcul doar sezonul regulat, ar însemna că aţi ratat titlul în ultima etapă, când trebuia să bateţi CFR-ul cu 3-0…

Sunt atâtea variante. Normal că mi-ar conveni situaţia în care am fi noi cel mai sus, dar ar fi ciudat să se termine acum, mai ales că e încă strâns campionatul, cred că toate echipele sunt la distanţe mici şi mai sunt 8 etape. Pentru CFR ar fi bine să se termine. Noi eram pe 2 după sezonul regulat, pentru cine era în spatele nostru nu ar fi bine să se ia această variantă. FCSB n-ar vrea, evident. Sper să se ia cea mai bună decizie, în primul rând pentru sănătate, apoi şi pentru competiţie.

Câștigă Craiova laurii de campioană: „Play-off-ul e mai strâns ca oricând”

Ce şanse ar mai avea Craiova la titlu?

Normal că mai avem şanse, suntem la 4 puncte de primul loc, mai sunt 8 meciuri, jucăm de 2 ori cu CFR şi o dată cu FCSB şi mai sunt şi celelalte meciuri, fiindcă în play-off-ul acesta nu este de neglijat nicio echipă. Play-off-ul e mai strâns ca oricând.

Cum consideri actualul sezon pentru voi, sub aşteptări sau sunteţi în grafic?

În campionat suntem în grafic, chiar dacă am pierdut multe puncte în prima parte. Ne batem acolo, suntem la 4 puncte de primul loc, avem şanse la titlu, dar rămâne această dezamăgire legată de Cupă, unde cu siguranţă puteam face mai multe, mai ales că se juca finala la Craiova, cu stadionul plin, era ceva.

Tu ai debutat la Craiova tocmai într-un astfel de meci…

Aşa e, am debutat la Craiova cu CFR, în Supercupă, atunci ar fi fost primul meu trofeu cu Craiova, chiar la primul meci. Dar poate îl iau anul acesta…

Ultima impresie a voastră nu a fost una pozitivă, ţinând cont că aţi pierdut 3 din ultimele 4 meciuri jucate: cu CFR, Iaşi şi FCSB, câştigând numai cu Gaz Metan…

Să nu uităm că totuşi anul acesta l-am început cu 3 victorii. Apoi a venit acel meci cu CFR în care nu cred că meritam să pierdem, am avut seria aceea de ocazii la 1-0 pentru ei. Chiar se vede că mereu jucăm fotbal, dar CFR are jucători cu experienţă, care ştiu cum se câştigă un meci, să tragă de timp când trebuie, să speculeze momentele importante, fazele fixe.

Toţi suporterii se aşteptau să deveniţi campioni cu Victor Piţurcă antrenor. Ce n-a mers şi de ce crezi că a părăsit echipa în iarnă?

Nu cred că n-a mers ceva anume, dar nu am reuşit să marcăm, fiindcă jocul era unul bun. Dacă marcam în momentele decisive, am fi avut mai multe puncte. Noi am avut ocazii şi când era domnul Piţurcă şi acum, singura diferenţă este că acum ne-au intrat mai multe goluri. Nu pot să comentez de ce a ales să plece domnul Piţurcă, dar mi se părea că jucam bine. Jocul a fost bun mereu, numai că rezultatele nu au fost întotdeauna pe măsură. La Sepsi,  numai eu şi Ivan am avut câte 3 ocazii mari de a marca. Trebuia să fim mai inspiraţi în faţa porţii. Numai la meciul cu Voluntari am suferit, poate nu meritam să câştigăm, când am marcat eu şi Bălaşa din faze fixe, dar în rest mereu meritam mai mult.

Şi cu Botoşaniul? Fiindcă la final ei au spus că nu meritaţi, iar antrenorul Croitoru preciza chiar că echipa lui e mai bună decât Craiova…

Mda, la meciul cu Botoşani, când am bătut cu 3-1, s-a spus că nu meritam să câştigăm, dar poate au uitat că puteam face 3-0 când a scăpat singur Ivan! Botoşaniul joacă un fotbal bun însă, trebuie să spun asta. Antrenorul lor poate spune orice, nu mă interesează.

„Complexul” FCSB

Aveţi şi acest complex în faţa FCSB, în faţa cărora pierdeţi mereu…

Eu zic că nu avem niciun complex în faţa lor, doar că trebuie să fim mai atenţi în momentele importante. Şi la ultimul meci, nu ştiu cum era dacă marca Baiaram la acea ocazie când mingea a lovit de două ori bara şi a sărit la ei. Trebuie să fim mai concentraţi, dar sigur nu a fost pe teren diferenţa de pe tabelă.

Gică Craioveanu spune că, pentru a lua titlul, Craiova are nevoie de fundaşi centrali şi de şansă. Apărarea a fost mereu o problemă. Cum îţi explici aceste greşeli şi faptul că aţi primit gol în toate meciurile din 2020, iar în ultimele 2 partide aţi încasat 7 goluri?

E simplu pentru mine, nu sunt fundaşii centrali de vină, pentru că eu cred că avem fundaşi centrali buni, suntem de vină toţi. Dacă se duc 6 adversari pe 3 fundaşi ai noştri, e normal că le e greu! Am luat gol în fiecare meci, aşa este dar suntem toţi de vină, nu numai fundaşii centrali.

Cum apreciezi evoluţia ta din acest sezon?

La începutul sezonului nu m-am simţit bine, din cauză că am avut numai o săptămână de vacanţă. Nu neapărat din cauză că nu m-am transferat, pentru că ştiu să fac diferenţa între ceea ce e pe teren şi ce e în afară. Normal că mă gândeam la transfer şi orice jucător s-ar gândi, dar după ce s-a terminat perioada de mercato mi-am văzut de treaba mea. Mi-am revenit însă repede, doar la 2 sau 3 meciuri am suferit, dar numai fizic, fiindcă mental ştiu să fac diferenţa. Am început să mă simt bine după victoria cu 3-2, din tur de la Mediaş, am dat şi gol şi de la acel meci am început să-mi revin ca joc, m-am simţit mult mai bine.

În meciurile cu Iaşi şi FCSB, pierdute în decurs de câteva zile, nici evoluţia ta nu a fost cea aşteptată…

La Iaşi am zis să mă pun mai mult în slujba echipei, nu să ies eu în evidenţă, iar la FCSB, nu mi-a ieşit, pur şi simplu. Era şi o mică oboseală, dar eram învăţat să joc din 3 în 3 zile, nu pot să dau vina pe asta. Iar psihic stau bine, ar fi ultima problemă pentru mine asta. Cred că este şi mai mare presiunea, după ce am avut destule meciuri în care am marcat şi lumea aşteaptă mult mai mult de la mine.

Este un an prolific pentru tine, ai 12 goluri şi 6 pase decisive în toate competiţiile în acest sezon, cifre foarte bune pentru un mijlocaş. Şi ar mai fi meciuri…

Nu se aştepta nimeni să am atâtea goluri. La Viitorul am dat 1 gol în 34 de meciuri, iar în primul sezon la Craiova am dat 5 goluri în campionat şi 2 în Cupă, iar acum am aceste cifre. Fiind şi mijlocaş, de când am ridicat standardul şi am început să fac diferenţa, lumea aşteaptă mult mai mult de la mine, dar nu pot să fac mereu asta. Eu aş prefera să ajut echipa să câştige, nu să fiu eu acela care dă mereu goluri. Şi sunt şi mijlocaş, mai am şi faza defensivă de făcut. Dar astea sunt cifrele la care tind, să am 8, 10, 12 goluri pe an, indiferent la ce echipă joc. Mă uit în Europa la mijlocaşi de profilul meu. Spre exemplu James Maddison, de la Leicester, care este tot pe poziţia mea şi împotriva căruia am jucat la Euro, este al doilea sezon de Premier League şi marchează cam 6-8 goluri pe an. Şi joacă tot 4-3-3, ca noi. Ca mijlocaş, dacă ai între 12 şi 15 reuşite pe an, goluri şi pase de gol, atunci ai un sezon bun.

Te avantajează această aşezare a Craiovei, 4-3-3, în care joci inter?

Îmi convine acest sistem, dar la mijloc pot juca toate poziţiile. Îmi convine să am un coechipier mai defensiv ca mine. Joc în linie cu Nistor, dar îl avem pe Mateiu în spatele nostru, care face foarte bine faza defensivă. La naţională eram unul dintre cei doi mijlocaşi centrali, dar mereu nu eram eu cel mai defensiv.

Eşti cotat de transfermarkt la 5 milioane de euro, al treilea din Liga I în acest top, după Coman şi Man. Este suma corectă pentru care ar trebui să te transferi?

-Nu ştiu care e suma corectă. Nu mă gândesc pe ce loc sunt, mai ales că ei sunt atacanţi şi e normal să fie mai bine cotaţi. Pe mine mă bucură că de când am venit la Craiova cota mea a crescut mereu, ba cu 500 de mii, ba cu 1 milion. Anul acesta am avut şi reuşite destul de multe pentru un mijlocaş şi de aceea am avut acest salt, dar sper să mai crească şi în continuare.

Crezi că-ţi va fi mai uşor sau mai greu să te transferi în străinătate, ţinând cont de criza care va urma?

Nu ştiu ce să zic, că nu mă pricep. În mod normal, o să vină criza şi nu vor mai avea bani cluburile sau nu vor mai plăti bani mulţi pe transferuri. Pe de altă parte, echipele mari vor avea bani să aducă un jucător pe care-l vor. Oricum, pentru noi, pentru fotbalişti, va fi greu dacă va mai continua mult această perioadă, când tot stai şi nu te pregăteşti, nu joci.

În iarnă a venit Nistor, ce jucători din ţară ai mai transfera la Universitatea Craiova?

Toţi jucătorii din ţară care au fost la Europeanul de tineret de anul trecut, aş lua toată echipa de acolo dacă aş putea.

Anul viitor se fac 3 decenii de când Craiova nu a mai luat titlul, fanii deja nu mai au răbdare…

Poate nu se fac, fiindcă anul acesta l-am putea câştiga. Sunt 4 puncte şi mai sunt meciuri, avem echipă bună, am demonstrat că putem câştiga cu oricine, dar trebuie să fim mai atenţi.

Ştiu că e ciudat să mai faci vreun plan în această perioadă, dar la Jocurile Olimpice te mai gândeşti? Şi crezi că vei mai fi eligibil, prin prisma vârstei?

În mod normal, noi, cei de ’97, nu am mai putea să jucăm în 2021 la Olimpiadă, dar am văzut că s-ar modifica regula asta şi am putea juca, fiindcă în 2020 am fi putut juca. Ar fi urât pentru noi, pentru că am muncit, am făcut acel rezultat şi să nu putem evolua la Tokyo. Totuşi, mai e până atunci, nu ştim ce va fi. Poate nu voi mai fi la Craiova, ori poate voi fi la Craiova şi o să avem meciuri de cupă europeană, nu se ştie…Pe de altă parte, nu ştiu dacă aş putea să mai trec o dată prin asta, să mai am vacanţă doar o săptămână şi să încep alt campionat. Mi-am calculat meciurile şi am jucat 52 de meciuri, câte 90 de minute, anul trecut.

Idolul Iniesta

Ce jucător favorit ai din străinătate?

Andres Iniesta mi-a plăcut întotdeauna. Cred că avem acelaşi stil. E diferenţă mare de calitate, dar ca stil ne asemănăm. Nu prea reuşea el să marcheze, dar era cu pasele, juca în primul rând pentru echipă, chiar am văzut acum un meci al lui.

La ce ai fi dispus să renunţi, dacă s-ar anunţa acum ca să puteţi începe să jucaţi fotbal?

Nu ştiu ce aş da, orice… În afară de puncte, fiindcă nu ne permitem, avem nevoie de ele, dar în rest aş da orice să fim sănătoşi cu toţii şi să putem juca din nou. Dar să începem meciurile şi să existe riscuri, nu cred că ar vrea cineva.

 

 

Autor: Cosmin Staicu Publicat: 02 Apr. 2020, 14:00 Actualizat: 02 Apr. 2020, 15:10 Liga 1
Pe aceeași temă
Gogoașă din Trăsniții a făcut anunțul-șoc: 'Am fost diagnosticat cu cancer. Am nevoie de sânge'
Gogoașă din Trăsniții a făcut anunțul-șoc: 'Am fost diagnosticat cu cancer. Am nevoie de sânge'
Istoria neştiută a stadionului din Constanţa: ridicat de deţinuţi politic, pe o groapă de gunoi, cu piatră de Canara
Istoria neştiută a stadionului din Constanţa: ridicat de deţinuţi politic, pe o groapă de gunoi, cu piatră de Canara
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te îngrijorezi
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te îngrijorezi
Barcelona a hotarat ce se va intampla cu Griezmann in urmatoarea perioada de mercato! Decizie de ULTIMA ORA a catalanilor
Barcelona a hotarat ce se va intampla cu Griezmann in urmatoarea perioada de mercato! Decizie de ULTIMA ORA a catalanilor
Fiica lui Virgil Ianţu s-a transformat într-o domnişoară superbă. Cum arată Jasmina Ianţu la 15 ani
Fiica lui Virgil Ianţu s-a transformat într-o domnişoară superbă. Cum arată Jasmina Ianţu la 15 ani
Anna Lesko face ravagii în Ferma! S-a dezbrăcat şi a cerut să fie spălată pe spate. De necrezut cine a apărut atunci! Toţi s-au uitat miraţi
Anna Lesko face ravagii în Ferma! S-a dezbrăcat şi a cerut să fie spălată pe spate. De necrezut cine a apărut atunci! ...
Cerşetorii din România au speriat Elveţia. „Au asediat oraşul, veneau ca muştele, iar unii sunt agresivi”
Cerşetorii din România au speriat Elveţia. „Au asediat oraşul, veneau ca muştele, iar unii sunt agresivi”
Salariul pe care îl încasează lunar un polițist la Rutieră!  Fără bonusuri și sporuri!
Salariul pe care îl încasează lunar un polițist la Rutieră! Fără bonusuri și sporuri!
I se spunea AMAZOANA și dădea gata orice BĂRBAT. Niciunul nu rezista la așa „tehnică”
I se spunea AMAZOANA și dădea gata orice BĂRBAT. Niciunul nu rezista la așa „tehnică”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Monica Anisie face anunțul momentului! Toți elevii trebuie să știe. Este revoluție în învățământ
Monica Anisie face anunțul momentului! Toți elevii trebuie să știe. Este revoluție în învățământ
IREAL! Familie, UCISĂ rând pe rând de 1 sac de CARTOFI. Descoperirea uluitoare făcută de poliție
IREAL! Familie, UCISĂ rând pe rând de 1 sac de CARTOFI. Descoperirea uluitoare făcută de poliție
Atenţie! Urmează evenimentul care va da peste cap programul a milioane de români
Atenţie! Urmează evenimentul care va da peste cap programul a milioane de români
O femeie de 30 de ani a murit de COVID-19 în timp ce se afla în avion
O femeie de 30 de ani a murit de COVID-19 în timp ce se afla în avion
Spaima SAMSARILOR! Cel mai eficient tester pentru mașini. Cu smartphone-ul afli tot despre mașină - VIDEO
Spaima SAMSARILOR! Cel mai eficient tester pentru mașini. Cu smartphone-ul afli tot despre mașină - VIDEO
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
FOTO. Cum se menține în formă Anna Lesko! Vedeta a dezvaluit secrete unei siluete impecabile
FOTO. Cum se menține în formă Anna Lesko! Vedeta a dezvaluit secrete unei siluete impecabile
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. Milioane de oameni sunt pe listă
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. ...
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Sophia Loren revine la film cu primul ei rol nou după mai bine de un deceniu
Sophia Loren revine la film cu primul ei rol nou după mai bine de un deceniu
Ce mașini deține Traian Berbeceanu, actualul prefect al Capitalei
Ce mașini deține Traian Berbeceanu, actualul prefect al Capitalei
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos