Interviu EXCLUSIV! «La un pahar de vorbă cu Tamaș!»: „Da, am ieșit în club și m-am îmbătat! Sunt primul fotbalist care face asta?”

Interviu EXCLUSIV! «La un pahar de vorbă cu Tamaș!»:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În mașină, în drumul de  la Brașov spre Poiană, Tamaș vorbește despre presă. „Se exagerează rău, eu am simțit asta pe pielea mea. Acum vreo două zile m-a sunat un prieten și mi-a spus că la nu știu ce emisiune e titlu mare că sunt în America, la dezalcoolizare. Eu eram în fotoliu, la Brașov. Înțeleg că poți să pui un titlu, să vinzi, să exagerezi un pic, dar eu dacă beau o bere, înseamnă că am băut 20. La Tamaș se mai pune un 0 în capăt”. Nu reușește să termine pentru că îi tot sună telefonul. Înainte să răspundă se uită lung la fiecare apel. „Nu am numere în agendă, le știu din cap, terminațiile. Uite, la tine e mai simplu, ai 100 la mijloc”. Încercăm să-i spunem despre ce vrem să discutăm, dar  întrerupe brusc reporterul. „Întreabă-mă de ce vrei tu, eu răspund la toate întrebările, dar să nu mă întrebi de copil. Atât”. Peste o oră, la sfârșitul interviului, Gabi a dat și titlul: „La un pahar de vorbă cu Tamaș”.

CE SPUNE TAMAȘ

â–º „Dacă aș putea da timpul înapoi, aș face aceleași lucruri!”

â–º „Dacă au ajuns și Vica lui Pițurcă și Duban să vorbească de fotbal, înseamnă că a ajuns rău România”

â–º”Da, am ieșit la discotecă și m-am îmbătat, nu duc la băutură. Sunt primul jucător de fotbal care se îmbată?”

â–º „Eu, dacă eram selecționer, nu puteam să-l chem pe Tamaș. Nici pe Mutu”

â–º „La Dinamo vin și fără bani, vin gratis. Echipa asta a rămas în sufletul meu”

 

Dacă ai fi în locul meu, iar în fața ta ar fi Gabi Tamaș, care ar fi prima întrebare pe care i-ai pune-o?
Dacă nu m-am plictisit stând atâta timp departe de terenul de joc.

Și acum răspunde…
La maximum.  Perioada de transferuri începe în ianuarie, până atunci ce să fac, stau, mă pregătesc, joc fotbal cu prietenii, iar din ianuarie să vedem ce zice domnul impresar.

I-ai spus domnului impresar ce să caute? Te întreb asta pentru că ultima ta experiență profesională a fost în România.
Da, una neplăcută, una cum nu vreau să mai am. Vreau să merg la o echipă la care să arăt de ce sunt în stare.

„În România se joacă de parcă am avea un morcov în fund”

Cere e diferența între a juca în România sau într-un campionat din străinătate?
De la cer la pământ, nici nu am cuvinte să explic. De ce toți românii vor să plece să joace în străinătate?

Spune-ne tu! Ai jucat în multe campionate din Europa…
Prima chestiune ar fi banul, de ce să ne ferim?, câștigi mult mai mult afară. În toată lumea contează aspectul ăsta, pentru asta muncim. Ai bani, ai liniște în casă, ai liniște la supermaket, ai liniște când te sună banca. Să nu îmi spună cineva că muncește din simpatie. Cum ar fi să vezi că alții câștigă și tu nu!? După ce ai dat de gustul banului, al performanței, vezi că te simți fotbalist. În România nu te simți fotbalist, aici ai presiune, stres, nu ești motivat pentru că îți primești banii cu întârziere. Când dai de gustul banului o să vezi că îți merge mai bine fotbalul, poate sună ciudat, dar dacă ai rezolvat această problemă dispare și tracul, dispar emoțiile, joci din plăcere.

82 de meciuri a strâns Tamaș în Liga 1, timp în care a marcat de 6 ori


La CFR, eu și Florin Costea am fost scoși țapi ispășitori

Gabi Tamaș

Ai jucat în Anglia, colegii tăi englezi aveau presiune pentru că jucau în Anglia?
Nu. Câte facilități au englezii și câte avem noi!? Și aici am spus tot. Văd jucătorii de afară că nu au vreun stres, nu au emoție, niciun trac când intră pe teren. La noi parcă au un morcov în fund, să-mi scuzi expresia. În România dacă ai pierdut un meci, vezi negru în fața ochilor. Hai să-ți dau un exemplu.

Te rog.
Când am debutat eu în Premier League. Promovasem cu WBA și am pierdut cu 6-0 în fața lui Chelsea. Eu eram supărat, mort. Mă duc în autocar, iar colegii mei nu aveau nicio problemă, ziceai că nu s-a întâmplat nimic. Râdeau, glumeau, era gălăgie totală. La noi dacă pierdeam cu scorul ăsta era înmormântare. M-a luat Roberto Di Matteo și mi-a spus: „Stai liniștit că aici se trece de la agonie la extaz imediat, aici nu te consumi. Dacă stai două zile și plângi, nu poți să te concentrezi pentru următorul meci”. Din păcate, noi nu avem această mentalitate, nu am ajuns la acest nivel.

Tamaș a jucat în 5 campionate străine: Turcia, Rusia, Franța, Anglia și Spania

Presiunea de care vorbești se simte și la echipa națională?
Bineînțeles. Orice jucător venit la națională are o emoție în plus. Joci cu atâția fotbaliști în spate care sunt dornici să ajungă în locul tău. Te gândești să nu greșești pentru că data viitoare nu te mai cheamă selecționerul.

Spune-mi cum a fost pentru tine anul 2013?
Toată lumea a spus că am fost dat afară de la WBA. Eu am vrut să reziliez contractul cu ei, acum, împlinind 30 de ani, dacă mai stăteam un an și nu jucam meci de meci, mi-ar fi fost foarte greu să îmi găsesc echipă.

Și uite că nu ai echipă. Ai fost inspirat când ai luat decizia de a te despărți de WBA?
Nu. Credeam că îmi voi găsi, dar a fost greu.

Ți-ai găsit o formație până la urmă, CFR Cluj
Mai erau și alte oferte, dar am preferat să vin în România. A fost o greșeală.

Unde a fost greșeala?
Ar trebui să-i întrebați pe ei, am văzut că numai ei au dat declarații.

Ești în fața mea, te rog!
Am apărut în filme, dar dacă eram eu în acea filmare și mă vedeam atât de bine, meritam consecințele. Eu și Costea am fost scoși țapii ispășitori, Știi ceva? Era ora 21:30. Dacă asta i-a deranjat, le-am spus că îmi cer scuze și am rezilizat contractul.

Simt că te ferești să spui mai multe.
Trebuie să-i întrebați pe ei, știu mai bine ce a fost acolo.

Ai spus de filmări, ai avut un an plin de filmări…
De ghinioane. Era singurul bloc cu cameră de luat vederi. Probabil nu trebuia să fac ce am făcut. Dar ce să fac, avem o viață, nu putem da timpul înapoi. Am greșit ca orice om normal, toți greșim. Ce m-a durut cel mai mult este că și-au dat toți cu părerea. Să se uite la ei în ogradă și să nu mă mai critice pe mine, să își vadă de problemele lor, de afacerile lor, de familiile lor.

Aici te referi la cei din fotbal?
La cei care m-au criticat și au speculat fel și fel de vorbe.

„Dacă aș putea da timpul înapoi aș face aceleași lucruri”

Ai zis că nu poți da timpul înapoi. Dacă ai putea să faci asta, unde crezi că ai greșit în ziua aceea?
Dacă aș putea da timpul înapoi, aș face aceleași lucruri!

Ai curaj să spui asta?
Da, am curaj. Nu mă refer la o scară de bloc sau la o filmare. Spun că aș face aceleași lucruri, aș trăi aceeași viață, poate dacă nu aș fi avut tupeul sau curajul ăsta poate nu ajungeam fotbalist.

Asta înseamnă că nu regreți ce s-a întâmplat. Cei care citesc ar putea să tragă concluzia asta…
Păi ce s-a întâmplat? În afară de o scară de bloc și că m-a fotografiat cineva când am ieșit dintr-un club…E ceva normal, ce cluburile sunt goale când intru eu în ele? Sunt pline.

Totuși, anul ăsta parcă au fost cam multe astfel de poze, de filmulețe…
(râde) Poate a fost un an cu ghinion.

Există o vorbă, înveți din greșeli, tu ai învățat din greșeli?
Da, omul din greșeli învață, așa e. Ce, până acum m-ai mai văzut într-o scară de bloc?

Nu, dar după episodul cu scara de bloc a urmat cel cu Pancu…
Nu a fost nimic cu Pancu, eu sunt prieten cu el. A fost o speculație de presă.

Dar Pancu a recunoscut până la urmă că l-ai lovit…
El m-a crescut, el, Zeno Bundea, ne uitam ca la niște zei la ei. Am vorbit și a doua zi după ce s-a scris și după o săptămână. Îl sun de ziua lui să-i spun la mulți ani.

„Vreau să joc până la 40 de ani, iar la națională până la 50”

Ce vrei să faci când termini cu fotbalul? La 30 de ani, în România, un fotbalist este considerat bătrân…
Eu sunt tânăr. Vreau să joc până la 40 de ani. Nu m-am gândit, dar probabil tot în fotbal o să rămân, poate o să antrenez o grupă de juniori, nu vreau o echipă mare. Vreau să încep de jos și să rămân tot jos, nu mi-ar plăcea să fiu antrenor la seniori.

Și în România vrei să mai joci?
Bineînțeles. Nu mă întreba unde, că știi răspunsul.

Unde?
La Dinamo.

Au zis și alții că vor să vină, dar financiar, acum, Dinamo nu este la fel de tentant ca în trecut. Te-ai mulțumi cu un salariu de 4.000-5.000 de euro?
Da, vin și fără bani, vin gratis. Echipa asta a rămas în sufletul meu, nu am cum să refuz Dinamo. Dar nu mă gândesc să revin acum, ți-am zis, vreau să joc până la 40 de ani.  Din păcate, acum, țara este un subiect închis pentru mine, deși niciodată nu aș putea să locuiesc în altă parte, să mă stabilesc într-un loc străin.

30 de meciuri are Tamaș în cupele europene

Totuși, de fiecare dată când ai venit în țară ai avut probleme…
Nu ați avut voi subiecte.

Dar nu consideri că și tu ai dat subiecte?
Așa e, am permis să se scrie orice despre mine. Nu am dat niciodată drept la replică. Uite așa am ajuns ca acum câteva zile să vorbească despre mine și Vica lui nea Piți, doamna Vica și Duban. Au spus că sunt la dezalcoolizare în America. Eu eram acasă, la Brașov, dar dacă au ajuns și Vica și Duban să vorbească de fotbal, înseamnă că a ajuns rău România.

Ai spus că nu vrei să te întorci foarte curând în campionatul României. Te-ai gândit vreodată să te retragi de la echipa națională?
Nu, nimic de pe pământul ăsta nu m-ar face să mă retrag. La echipa națională aș vrea să joc până la 50 de ani, asta dacă pot și mă țin picioarele. Ca la orice sportiv, atleți, luptători , toți își doresc o medalie. La noi, la fotbaliști, medaliile sunt atunci când joci la un mondial, la un european, în Champions League. Atunci ți-ai făcut toate poftele în fotbal. Eu mi-am făcut cam toate poftele, dar pentru mondial nu cred că mai am timp.

„Dacă aș fi fost selecționer nu l-aș fi chemat pe Mutu. Nici pe mine”

Ai văzut barajul cu Grecia din fotoliu. Cum te-ai simțit?
Urât. Am simțit un regret, stăteam cu prietenii și îmi spuneau că puteam să fiu și eu acolo. Din păcate am făcut acea greșeală cu scara blocului și nu am mai fost chemat.

63 de selecții a strâns Tamaș la echipa națională

Și consideri că ai meritat pedeapsa asta?
Și cu mine și fără mine, tot acolo eram. Unii au zis că am păcălit fotbalul. Poate puteam să dau mai mult fotbalului, dar nu l-am păcălit. Cine a zis asta să se uite la câte echipe am jucat. Și m-am dus mereu un pic mai sus. Am jucat în Anglia. Mai sus de Premier League, cel mai bine cotat campionat din lume, unde puteam să ajung? La noi se vede doar răul, dar să fie sănătoși, îi rog nici să nu mă mai salute când dau ochi în ochi cu ei. De-asta mă oftic. De ce își dau ei cu părerea despre mine? Să vorbească de ce fac pe teren, așa pot să mă și înjure, însă în afara gazonului am o viață, iar dacă tu nu mă cunoști pe mine, cum poți să mă critici? E ceva ieșit din comun ca după ce vin din cantonament să mă duc într-o discotecă?

Nu, dar este ieșit în comun să intri într-un bloc așa cum ai făcut-o tu…
Exagerările la Tamaș au fost foarte mari și nu am dat în cap nimănui. Da, am ieșit la discotecă și m-am îmbătat, nu duc la băutură. Sunt primul jucător de fotbal care se îmbată?

Nu, dar ești printre puținii care au fost filmați când s-au îmbătat…
Dacă sunt urmărit, vin paparazzi după mine, asta înseamnă că sunt cineva. Dar dacă Tamaș a băut o bere, știrea este că Tamaș a băut 20 de beri. Eu când am intrat pe teren am jucat fotbal.

Spune-mi despre Dinamo. Ce părere ai despre ce se întâmplă acolo?
Oh, nu, e dificil pentru mine și nu aș vrea să mă bag. Pe ce loc e Dinamo?

Pe 5…
Păi atunci sunt supărat.

E în obiectiv, patronul asta și-a propus pentru pauza de iarnă, locurile 1-5…
Dacă a ajuns Dinamo să-și propună locurile 1-5, atunci eu ce să mai comentez? Ca orice dinamovist sunt supărat. Poate pe viitor acest proiect va da roade.

M-ai fentat. Nu mi-ai răspuns. A fost corect ca Victor Pițurcă să nu te convoace după episodul cu scara de bloc?
Trebuie respectată decizia dânsului. Am fost sancționat corect. Și eu, dacă eram selecționer, nu puteam să-l chem pe Tamaș. Toată lumea spune că nea Piți este vinovat pentru că s-a ratat calificarea. Că nu l-a chemat pe ăla, că l-a adus pe celălalt. Eu zic să renunțe nea Piți și să vină poporul selecționer și să vedem pe cine cheamă la echipa națională. Ce jucători să aduci? De unde să-i aduci?

45 de meciuri are Tamaș în Premier League, după Dan Petrescu fiind românul cu cele mai multe prezențe în campionatul Angliei

Hai să fie Tamaș selecționer! Pe el nu s-a convocat după ce a spart scara de bloc, dar pe Mutu l-ar fi chemat?
Nu, dacă îl chema pe Mutu, îl chema și pe Gabi Tamaș. Și Mutu a greșit cum a greșit și Gabi Tamaș.

Dar Gabi Tamaș și-a asumat greșeala, Mutu nu și-a asumat-o…
Și contează? Nu. A greșit și asta e. E adevărat că dacă greșești trebuie să-ți asumi greșeala, nu suntem copii de 10 ani, suntem bărbați, nu suntem femei. Nea Piți ne-a calificat la european cu aceleași metode. Știu, sunt lungi ședințele, vizionările, dar la o echipă națională cu ce meciuri să faci vizionări? Și mie îmi vine să mă dau cu capul de pereți la cât de lungi sunt, dar nu ai altele, cum poți să vezi un jucător pe care urmează să-l înfrunți. La echipa de club nu poți să-l analizezi, acolo poate dă 50 de goluri și la națională nu dă deloc.

Vrea să antreneze o grupă de juniori, nu o echipă de seniori

Mi-ai spus mai devreme că ai vrea să antrenezi juniori. De ce?
Vreau să-i învăț pe cei mici să fie fotbaliști, să fie învingători de mici. Știu deja la ce se gândesc oamenii când spun asta, dar să fie sănătoși. 

Le-ai da copiilor exemplul sportivului Gabi Tamaș?
Da. Ca pregătire și antrenamete aș da exemplul meu. Le-aș spune să-și trăiască viața, să facă ce vor, dar la antrenament să dea tot. În afara terenului să fie atenți, să nu se ascundă, dar tot ce fac să se gândească, eu le-am făcut fără cap. Eu nu îmi chem prietenii la mine să ne ascundem sau să beau un pahar de vin, acasă, cu nevastă-mea. Vreau să-l beau, merg în oraș și-l beau. Eu nu sunt om? Când intru într-un restaurant, restaurantul e gol? Nu, e plin cu lume. Și ce face lumea? Bea un șpriț, mănâncă. Eu ce să fac, să-i dau afară pe toți să pot să beau și eu și să mănânc!? Am ajuns să fiu mai urmărit decât președintele țării, toată România are probleme, dar nouă ne pasă de Gabi Tamaș, că a spart o scară de bloc sau a băut un șpriț. Aici am ajuns noi.

Pe mine nu mă interesează că bea Gabi Tamaș un șpriț, dar mă interesează cum e Gabi Tamaș la antrenament, a doua zi, după ce bea un șpriț? Poate șprițul afectează fuleul.
Să-i întrebi pe antrenorii mei. Și să vezi dacă s-a plâns vreunul când am făcut cantonamente cu ei, teste fizice. Dacă am fost eu vreodată ultimul. Nu am lipsit la niciun antrenament din cauză că am băut. Atunci le-aș strânge mâna celor care m-au criticat. Până atunci, nu au dreptate.

La început te-am pus să-ți pui tu prima întrebare, acum, la sfârșitul interviului, te rog să dai titlul.
(râde). Trebuie să-mi lași timp de gândire. Eu nu m-am ferit de vorbe niciodată, dacă nu știam să leg două cuvinte ridicam mâna și tăceam. Chiar m-ai încuiat cu chestia asta. (După o oră de la finalul interviului, Tamaș ne roagă să deschidem laptopul). Vreau să scrii interviul, am titlul. Scrie așa, cu litere mari „La un pahar de vorbă cu Gabi Tamaș”

 

CE S-A SCRIS DESPRE TAMAȘ

2004-2005
Potrivit apropiaților, Tamaș se dădea deseori accidentat la Spartak Moscova pentru a veni în țară, la Poiană, să bea la discoteca No Problem

2004
Beat, a devastat un restaurant din Poiana Brașov, stațiune în care Iosif Tamaș era șef al secției de poliție

2005
A produs daune importante în discoteca No Problem din Poiană, apoi a distrus câteva mese de biliard dintr-un alt local, folosind tacurile pe post de bât

2005
Din nou beat, l-a sunat pe Nicolae Badea dintr-un club pentru a-l anunța că se retrage – avea 22 de ani – și se apucă de K1


2009
S-a îmbătat în cantonamentul lui Dinamo din Turcia și, în miez de noapte, a cerut un masaj. A avut o contră dură cu Jean Vlădoiu


2010
La nunta fratelui său, Tamaș s-a îmbătat și a vrut să bată ospătarii pentru că nu-l serveau la timp


2011
După o noapte de beție în Poiană, a ratat avionul și implicit turneul naționalei în America de Sud


2011
Înainte de meciul naționalei cu San Marino, s-a îmbătat împreună cu Mutu și a fost exclus o perioadă din lot de Victor Pițurcă


2013
În mai, Tamaș era surprins de camerele de supraveghere în timp ce spărgea ușa unui bloc din București, apoi urca la etaj pentru a dormi pe un preș
 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen