INTERVIU emoționant cu fotbalistul pe care „Chirurgul” l-a „nenorocit” după o intrare criminală. O poveste despre bărbați. Alexa, încurajat de cine nu s-ar fi așteptat. Ajuns șofer de tir, fostul fotbalist oferă o lecție de înțelepciune: ‘Drumuri bune în cariera ta!’

Autor: Catalin Muresanu Publicat: 31 Aug. 2019, 18:36 Actualizat: 31 Aug. 2019, 18:38 Liga 1

„Fotbalul e pentru bărbați”. Aceasta a fost declarația acordată de Dan Alexa după ce, în noiembrie 2002, i-a rupt piciorul lui Cosmin Mocanu, fotbalistul Farului Constanța. La 17 ani distanță, fostul mijlocaș, devenit între timp antrenor, a ieșit cu orgoliul șifonat după ce o femeie i-a deranjat zulufii cu un croșeu și a rămas cu imaginea făcută țăndări precum genunchiul „marinarului”. Smulgere a ligamentului colateral extern, entorsă la genunchi, smulgere a ligamentelor încrucișate și a meniscului. Un destin schimbat cu talpa sus.

„Chirurgul” l-a condamnat pe jucătorul Farului, atunci în vârstă de 26 de ani, la lama rece a bisturiului, apoi la o recuperare care a lăsat pe chip ridurile durerii, iar cariera fotbalistului a mai pâlpâit printre smocurile arenelor de județ. Cosmin Mocanu a trebuit să se reorienteze. Pe Alexa l-a reîntâlnit, peste ani, la Școala de Antrenori, amândoi doreau un carnet de antrenor și au dat examenul împreună. Pentru Cosmin părea o altă farsă a destinului. „Am vorbit ca doi bărbați”, își amintește Mocanu revederea de pe holurile FRF. Pe el, înainte de intrarea „bărbătească” a lui Alexa, destinul îl pregătise pentru un alt carnet. Cel de șofer profesionist.

„Înainte să ajung la Farul, am jucat la Medgidia, la Cimentul. Fabrica a fost vândută, au venit noii patroni și au spus că nu au nevoie de sport. Ne-au dat salarii compensatorii și ne-au propus cursuri de recalificare profesională, analist programator sau șofer profesionist. Eu la calculator mă uitam cam urât, așa că am ales varianta cu volan”.

Ajuns la marginea carierei de fotbalist, cu un „gust amar” lăsat în urma cursurilor de la Școala de Antrenori, unde „banii erau mai importanți decât învățătura”, cu un carnet de șofer în buzunar și o cicatrice verticală de 20 cm pe genunchi, Mocanu și-a luat viața pe rist și a plecat să muncească în Anglia. A fost șofer de taxi, apoi de tir. O meserie pentru bărbați. Astăzi, fostul fotbalist conduce un mastodont de peste 30 de tone, iar vâltoarea imaginilor în care Anamaria Prodan l-a plesnit pe Alexa cu un pumn de milioane de vizualizări și sute de puncte de rating, nu l-a ocolit nici pe fostul jucător al Farului.

Într-un interviu acordat pentru ProSport, elevul despre care Viorel Hizo spunea, la cald, după meciul din 2002, că Alexa (băiatul dur de pe teren, ajuns o fantoșă după lovitura doamnei Reghecampf), l-a nenorocit, oferă acum o lecție de demnitate și de viață pentru un fotbal și o societate în care ura, bășcălia, trufia au ajuns clișee.

Și „Moșu”, fostul fotbalist ajuns șofer de tir în Anglia și Olanda, are un mesaj din suflet pentru omul care a intrat cu piciorul sus și i-a macetat cariera de fotbalist: „Mi-a demonstrat că este un adevărat bărbat și nu a reacționat la pumnul primit. Mult succes, Dane! Sper din tot sufletul să treci peste acest moment, să ai rezultate și să demonstrezi că antrenorii tineri au viitor în fotbalul românesc”. Ce lecție!


Cicatrice – prietenă toată viața Foto: ProSport

Vă salut cu respect, domnule Mocanu. Ce mai faceți? Ultima oară erați șofer de tir în Anglia.
Șoseaua vieții m-a dus în Olanda, m-am angajat aici. E mai bine pentru mine dintr-un simplu motiv, programul. Pot veni în fiecare lună acasă, stau mai mult cu familia, iar acest lucru este de neprețuit.

După ziua de 3 noiembrie 2002, viața dumneavostră a luat-o pe alt drum…
E adevărat, au fost momente grele și mereu o să le rămân dator cu mulțumiri unor oameni. Doctorului Filipescu și domnului Viorel Hizo. Am un respect deosebit pentru dânșii. Țin minte că, înainte de a mă urca pe masa de operație, l-am întrebat pe domnul Flipescu dacă își asumă faptul că voi mai juca fotbal. Și mi-a spus, fără să ezite, că o să revin pe teren.

Și cum a fost revenirea, recuperarea?
Grele, dureroase, fizic și psihic, chiar și financiar. Nu am mai fost același, am încercat să pornesc, din nou, de jos. Din păcate, după câteva experiențe în diviziile inferioare, am fost nevoit să mă las.

A fost un alt moment de cumpănă?
Da, să știi că pentru un fotbalist care se lasă există o perioadă în care, așa cum ai spus și tu mai devreme, încerci să îți cauți drumul, nu e ușor, poți aluneca în alte direcții.

Mulți dintre fotbaliștii care se retrag urmează cariera de antrenor, dumneavoastră ați ales șoferia.
E o poveste lungă. A fost o chestie de inspirație.

Inspirație?
Exact. Înainte să ajung la Farul, practic în cel mai bun moment al carierei mele și să sufăr această accidentare urâtă, jucam la Cimentul Medgidia. Fabrica a fost vândută, iar noii patroni au spus că nu au nevoie de sport. Ne-au dat câteva salarii compensatorii și ne-au propus un curs de recalificare profesională. Trebuia să aleg între analist programator sau șofer profesionist. Eu la calculator mă uitam cam urât, așa că am ales volanul. Și uite că mi-a fost de folos. Poate destinul m-a pregătit pentru ce avea să urmeze.


Ghetele de fotbal îi ridică mereu nivelul de energie. Și, așa, fiecare zi poate fi începută cu o cafea bună și un zâmbet larg FOTO ProSport

De cariera de antrenor nu ați fost atras?
Ba da. Am și antrenat la județ, însă toți se pricepeau, erau antrenori și nu am vrut să mă las călcat în picioare, astfel că am renunțat. Când am urmat cursurile de la Școala de Antrenori m-am ales cu același sentiment neplăcut, învățătură puțină, pretenții financiare uriașe. Bani și iar bani, asta se cerea. Să știi că mi-a stat mai bine cu carnetul de șofer în buzunar decât cu cel de antrenor.  La Școala de Antrenori m-am revăzut și cu Dan Alexa, interesant e că am dat examenul împreună.

Și ce i-ați spus? Mai erați supărat pe el?
Nu. La început am fost furios, însă am apreciat că și-a asumat accidentarea. Am vorbit ca doi barbați, trecuse ceva timp, cred că în primii ani am avut sentimente mai dure față de el, furia venea din toate problemele de care m-am lovit după accidentare, psihic, financiar, din multe puncte de vedere mi-a fost greu. M-a sunat o singură dată, după câteva săptămâni, durerea mea fizică și sufletească era mare, nu văd ce ar fi putut să îmi spună mai mult. Apoi mi-a trecut, mi-am dat seama că, din nou, destinul a vrut acest lucru, fără această accidentare poate cariera mea ar fi urcat, poate ajungeam la o echipă mare, prindeam un contract bun, însă nu mi-aș mai fi întâlnit soția, nu aș fi avut copilașul meu drag și familia mea frumoasă.


Familia îi dă putere mereu fostului fotbalist FOTO ProSport

Imaginile cu soția lui Laurențiu Reghecampf le-ați văzut? Ce sentiment ați avut când rulau acele cadre?
Da, am urmărit și mi-a părut rău de Dan Alexa. O întâmplare care l-a afectat și o să-l afecteze, mi-a fost teamă pentru cariera lui, m-am întrebat cum o să mai poată să se impună în fața jucătorilor, însă apoi am văzut că jucătorii îl stimează, iar acest lucru este meritul lui, a știut să se apropie de ei, atmosfera într-un vestiar este esențială.

Vă pun o întrebare dificilă, știu că sunteți un om sincer. Dacă acest episod s-ar fi petrecut la scurt timp după accidentarea suferită, ați fi avut același răspuns?
(răspunde direct). Nu! La un an după aș fi spus altceva, eram furios, însă cred că din cauza vârstei, acum gândesc altfel. M-am și gândit cum aș fi reacționat dacă eram jucător în echipa lui Dan Alexa. Cred că, la acea vârstă, tânăr fiind, mi-aș fi dat coate cu colegii, nu-l mai priveam cu încredere. După 17 ani gândesc altfel și-l felicit pe Dan Alexa. Mi-a demonstrat că e bărbat, așa reacționează și procedează un bărbat și-l apreciez. Să lovești o femeie, indiferent de ce a făcut, este o reacție mizerabilă.

Mulți au râs de el…
Bine, noi românii suntem cârcotași. Am văzut multe reacții ciudate, s- au spus o gramadă de lucruri, însă, din punctul meu de vedere, Alexa a procedat ca un bărbat. Așa e la noi în România, din păcate. Am văzut ce s-a întâmplat și cu domnul Neagoe. Vreau să-i urez multă sănătate, eu, în locul dânsului, aș renunța la fotbal, sănătatea e cea mai importantă. Dânsul a jucat și la Farul, a făcut parte din familia noastră.

Revin la meseria dumneavoastră. Totuși, un telefon din fotbal nu ar declanșa o frână bruscă camionului dumneavoastră? Poate vă gândiți să reveniți în țară, e o întrebare uzuală pentru românii care muncesc peste hotare…
M-aș întoarce pentru un salariu decent ca șofer de tir. Mă consider ieșit din fenomenul fotbal și, dacă mi-ar propune cineva, aș refuza elegant. Nu e lumea mea! Să știi că sunt mulți foști fotbaliști la muncă în Anglia, colegi de la Farul, de la alte echipe. Nu mi-a fost ușor să ajung șofer pe tir, la început, când am ajuns în Anglia, am fost, vreo jumătate de an, taximetrist în Portsmouth. Apoi a venit provocarea volanului mai mare, un prieten care lucra mi-a povestit. Dar nu aveam experiență, însă au avut răbdare cu mine și, dintr-o penurie de șoferi, m-au ales pe mine. Am avut curaj, de la zero experiență conduc un mastodont de peste 30 de tone.

În încheiere, o să vă rog, dacă doriți, să-i transmiteți un mesaj lui Dan Alexa.
Cu drag. Mult succes, cum se spune la noi, la șoferi, drumuri bune în cariera ta, sper din tot sufletul să ai rezultate și să demonstrezi că antrenorii tineri au valoare. Timpul le rezolvă pe toate, o să treci și peste acest episod. L-am iertat pe Dan Alexa. În teren și eu eram ca el, un câine, aveam răutate. Ranchiuna, însă, nu ajută pe nimeni.


Alexa regretă intrarea dură FOTO ProSport

„Aveam o perioadă, era meciul și accidentarea provocată de mine. Regret intrarea pe care am avut-o asupra lui Cosmin Mocanu. Atunci am dat o declarație care părea cretină: am spus că fotbalul e pentru bărbați. Nu realizasem gravitatea accidentării. Hizo mi-a zis că l-am nenorocit. Mi-a părut foarte rău. E foarte greu să-i mai cauți pe jucători după ce îi accidentezi, dar asta nu înseamnă că nu-mi pare rău”.

Dan Alexa pentru GSP Live, 10 Martie 2019

Autor: Catalin Muresanu Publicat: 31 Aug. 2019, 18:36 Actualizat: 31 Aug. 2019, 18:38 Liga 1
Pe aceeași temă
Care este povestea impresionantă a unicului fiu al lui Ilie Năstase. Cine este mama lui Nicholas
Care este povestea impresionantă a unicului fiu al lui Ilie Năstase. Cine este mama lui Nicholas
Marile teorii ale conspiraţiei despre coronavirus
Marile teorii ale conspiraţiei despre coronavirus
Cum poate fi DISTRUS coronavirusul. Dezvaluire de ultima ora a unui MEDIC ROMAN
Cum poate fi DISTRUS coronavirusul. Dezvaluire de ultima ora a unui MEDIC ROMAN
China pregăteşte o armată de 100.000 de raţe. Statul pe care îl va „invada”
China pregăteşte o armată de 100.000 de raţe. Statul pe care îl va „invada”
„S-a revansat!” Ce nota a primit Ianis Hagi dupa returul cu Braga si ce scrie presa din Scotia
„S-a revansat!” Ce nota a primit Ianis Hagi dupa returul cu Braga si ce scrie presa din Scotia
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
O șoferiță de DUSTER a produs haos în București. TOTUL în MARȘARIER
O șoferiță de DUSTER a produs haos în București. TOTUL în MARȘARIER
Topul celor mai mici și obraznici sâni din showbiz! Pe loc se află Lidia Buble și Carmen Grebenișan
Topul celor mai mici și obraznici sâni din showbiz! Pe loc se află Lidia Buble și Carmen Grebenișan
Cadavrul mumificat al unui român căutat de şase luni a fost găsit în sistemul de ventilaţie al unui spital din Roma
Cadavrul mumificat al unui român căutat de şase luni a fost găsit în sistemul de ventilaţie al unui spital din Roma
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
În timpul ORGIILOR, romanii foloseau o substanţă - MINUNE. Ce s-a întâmplat când marele Nero a folosit-o
În timpul ORGIILOR, romanii foloseau o substanţă - MINUNE. Ce s-a întâmplat când marele Nero a folosit-o
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
BREAKING NEWS | Ianis Hagi schimbă echipa. Transfer de milioane, după ce a dus-o pe Rangers în optimile Europa League
BREAKING NEWS | Ianis Hagi schimbă echipa. Transfer de milioane, după ce a dus-o pe Rangers în optimile Europa League
Lovitura supremă pentru PSD! Anunțul lui Ponta schimbă totul: S-au făcut jocurile
Lovitura supremă pentru PSD! Anunțul lui Ponta schimbă totul: S-au făcut jocurile
Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale. Suma este peste salariul mediu al unui român
Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale. Suma este peste salariul mediu al unui român
Descoperire teribila despre un pacient infectat cu coronavirus. Medicii sunt socati
Descoperire teribila despre un pacient infectat cu coronavirus. Medicii sunt socati
Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu coronavirus. Ce vei simţi prima dată şi cât durează până începi să...
Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu coronavirus. Ce vei simţi prima dată şi cât durează până începi să...
Poveste îngrozitoare la Iași. O femeie a murit după ce un vecin i-a băgat un tub metalic în vagin
Poveste îngrozitoare la Iași. O femeie a murit după ce un vecin i-a băgat un tub metalic în vagin
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât vom mai suporta astfel de lucruri pe banii noştri?” [VIDEO]
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât ...
Cele trei grupuri de persoane care mor din cauza coronavirusului
Cele trei grupuri de persoane care mor din cauza coronavirusului
George Burcea A EXPLODAT: “Doar bârfa-i bună?”. Ce a putut să scrie pe Instagram
George Burcea A EXPLODAT: “Doar bârfa-i bună?”. Ce a putut să scrie pe Instagram
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Transformare ȘOC! Jennifer Lopez a renunțat la machiaj și extensii! Fanii au rămas uimiți!
Transformare ȘOC! Jennifer Lopez a renunțat la machiaj și extensii! Fanii au rămas uimiți!
Catrinel Menghia a organizat o PETRECERE FASTUOASĂ pentru fetița ei! 'La mulți ani micuța mea'
Catrinel Menghia a organizat o PETRECERE FASTUOASĂ pentru fetița ei! 'La mulți ani micuța mea'
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Dacia lui 'nea Costică fumegă ca o locomotivă cu aburi, dar are dotări din secolul XXI
Dacia lui 'nea Costică fumegă ca o locomotivă cu aburi, dar are dotări din secolul XXI
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia Chifiriuc
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia ...
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi crapă egării!'
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi ...
HOROSCOP MARTIE 2020: Confuzii şi temeri nejustificate pentru unii nativi din zodiac
HOROSCOP MARTIE 2020: Confuzii şi temeri nejustificate pentru unii nativi din zodiac