INTERVIU | Dennis Man, caracterizat de un fost jucător al Stelei: ”E briliantul fotbalului românesc! Tatuajul de pe gât? Asta e generaţia Google, PRO, generaţia momentului”

7 sep 2016 23732 afişări Liga 1
INTERVIU | Dennis Man, caracterizat de un fost jucător al Stelei: ”E briliantul fotbalului românesc! Tatuajul de pe gât? Asta e generaţia Google, PRO, generaţia momentului” foto: arhivă personală

Fost mijlocaş la Steaua, Roland Nagy (45 ani) a fost cel care l-a antrenat în ultimii ani pe Dennis Man (18 ani), protagonistul celui mai spectaculos transfer făcut vreodată de un junior român. Actualul antrenor al echipei UTA Bătrâna Doamnă, Nagy a fost unul dintre oamenii cu care familia lui Dennis Man s-a consultat atunci când a venit oferta de la Steaua, una pe care puştiului de 18 ani i-a fost imposibil să o refuze. Şi nici nu ar fi fost bine, după cum reiese din ceea ce a spus Nagy într-o discuţie cu reporterul ProSport

Domnule Nagy, l-aţi antrenat în ultima perioadă pe cel mai scump junior din fotbalul românesc. Era momentul să plece?
(oftează lung) Se tot vehiculează întrebarea asta. Sigur, doar timpul va da răspunsul acesta însă eu zic că oriunde ar fi mers n-ar fi avut presiunea de la Steaua, acolo se va lupta pentru trofee. Dennis e un fotbalist cu o personalitate peste vârsta lui, cu o maturitate peste ceea ce îi arată buletinul.

Cum îl caracterizează fostul antrenor al lui Man pe Man? Cu ce se remarcă băiatul ăsta faţă de ceilalţi fotbalişti de vârsta lui?
E un lucru nativ, asta nu se antrenează! Valorile se separă la un moment dat, cum sunt Messi şi Cristiano Ronaldo faţă de ceilalţi. Aşa şi cu Man, are valoare, e spontan, vine de la el cu foarte multe lucruri, cu iniţiativă. Poate să decidă un joc chiar dacă până la momentul respectiv nu are cea mai bună prestaţie. Face diferenţa!

”Nu ne putem aştepta ca Dennis Man să fie mereu cheia”

E inteligent?
Da, da! Fără inteligenţă nu ar fi ajuns să fie matur, aşa cum v-am spus mai devreme. A fost decizia lui să plece la Steaua, sigur, alături de familie. Am vorbit şi eu cu el, i-am spus că de la liga a doua spre Steaua e un salt enorm şi că aşteptările sunt mari din partea tuturor. Dar nu îmi fac probleme din punctul ăsta de vedere, e inteligent! Cu siguranţă va fi un jucător de bază dacă va primi timp şi încredere. Va fi un briliant al fotbalului românesc şi al echipei naţionale!

Tatăl lui spunea pentru ProSport că mai are de lucrat mult la fizic. E fragil?
Pentru nivelul primei ligi şi pentru cel al cupelor europene sigur că nu-i încă maturizat din punct de vedere fizic aşa cum ar trebui. Dar prin inteligenţă şi personalitate cu siguranţă se va vedea un alt Dennis Man.

Pentru cei care n-au văzut meciuri ale echipei UTA, puteţi să spuneţi ce fel de fotbalist e Man? Ce joacă el?
Din punctul meu de vedere, deşi e polivalent, are un rol clar acolo între mijlocaşul central şi atacantul de careu. El are pasă finală, are pătrundere, poate să scoată om din joc pe zonă centrală. Are un simţ al porţii, apare în gura porţii. Chiar şi jocul aerian, nu mă aşteptam, dar mi-a înscris cu Brăila trei goluri cu capul. Are un simţ extraordinar de a anticipa. Sigur, nu putem aştepta acum de la Dennis Man să fie cheia mereu. 

Steaua nu mai are acum genul acesta de fotbalist, mai ales după ultimele plecări.
Da, aşa e, după ce au plecat Stanciu, Hamroun sau Chipciu. Steaua investeşte şi s-a orientat bine către Dennis Man, cel care e un briliant în momentul de faţă. Poate să explodeze, între ghilimele, foarte rapid!


”Dennis e cuminţel, dar are o vârstă fragedă şi pot apărea probleme”

Domnule Nagy, Bucureştiul a stricat atât de mulţi fotbalişti. Vă e teamă pentru Man?
Am discutat şi aspectul ăsta. E adevărat, el a ajuns la o echipă mare pentru care am avut şi eu şansa să joc, şi tentaţiile sunt şi acum, mai mari decât pe vremea mea. Trebuie să fie cuminţel, să aibă stăpânire de sine, să se controleze, să nu aibă anturaje care să îl scoată din viaţa sportivă. Va fi urmărit, aşa cum sunt şi alţi sportivi care atunci când nu fac lucruri OK sunt pozaţi şi aşa mai departe. Dennis e cuminţel, dar sigur că e o vârstă fragedă şi mai pot apărea probleme. De asta şi tatăl său lasă în urmă absolut orice şi face un sacrificiu.

Tatăl său a spus că se mută în Bucureşti, e un sacrificiu.
Am avut discuţii şi cu tatăl său şi ştiu că lasă în urmă orice business de acasă şi se duce acolo, să fie aproape de copilul său. Nu pentru că n-ar avea încredere în el, ci pentru că este un ardelean sensibil. El e mai mămos, mai tătos, era afectat şi când stătea în cantonamente.

Cum aţi reacţionat când l-aţi văzut tatuat pe gât?
(râde) Astea sunt lucruri... Nu ştiu cum să spun. Asta e generaţia! Generaţia Google, generaţia PRO, generaţia momentului. Vedem cum sunt tunşti toţi copiii acum, îl copiază pe Cristiano Ronaldo, pe Vidal, pe Pogba şi nu ştiu mai care. Tatuajul te şochează pe moment pentru că nu suntem noi obişnuiţi cu chestia asta, dacă vine fiul meu mâine cred că aş reacţiona un pic aşa... nu agresiv, bineînţeles. Eu vă spun că e cuminte, se pregătea fără jumătăţi de măsură, dădea sută la sută. 

Pentru UTA ce înseamnă banii primiţi? Aveţi speranţe că se vor întoarce către echipă?
Da, bună întrebare. Avem o meserie scurtă şi dacă salariile nu sunt pe măsură, măcar să le avem la zi pentru a putea munci cu plăcere. Sper să se rezolve lucrurile care mai sunt de rezolvat. 

34 de meciuri şi 15 goluri a adunat Dennis Man în Liga 2 în tricoul echipei UTA Bătrâna Doamnă. În acest sezon, în primele 5 meciuri a înscris 5 goluri.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.